DOKAZI O BOGU

Ja sam ti i napisao da cenim način na koji je dr. Lazar Milin branio veru. Nije on odbacivao krecionizam tek tako...on ostavlja prostora da se Bog brani i na drugi način i svakako da je u tome upravu. Ali, moraš razumeti da je dr. Milin prevashodno teolog i to mu je uža struka. Kao što rekoh nije se bavio preterano kreacionstičkim stavovima jer je imao drugi način odbrane vere za koji se smatrao da je efikasniji. Zato mu ne treba zameriti ako je možda izrekao neku opsaku i protiv kreacionizma (mada to je drugo pitanje) jer kažem nije mu cilj bio da na taj način brani veru. Što ne znači da je upravu u pogledu svog stava prema kreacionizmu. Mada dr. Milin ako i odbacuje neke postavke kreacionizma prihvata druge...i to veoma dobro brani veru.
Pa šta će "jadan" čovek. Nije mu zameriti, jer je doktorirao u Švajcarskoj, gde je imao neposredan dodir sa dostignućima TE, pa je indoktriniran:D. Nije on čist tvrdokorni Balkanac pa da gura svoje, a da ne shvata da je nauka otišla daleko, veoma daleko od Šestodneva.

Zato opet tvrdim naučni aparat ako se usmeri objektivno i bez predrasuda i te kako potvrđuje sve postavke Biblije u pogledu nastanka sveta i šestodneva. Nekada neki teolozi pokušavaju da objasne neke postavke Pisma na drugi način. Ali to ne znači da su uvek upravu samo zato što su teolozi.
Loša ti je tvrdnja. Naučni aparat teži istini, dakle radi objektivno, i raskrstio je sa tim postavkama Biblije. Otud papino priznanje, i ona tvrdnja pomenutog doktora. E sada balkanski pravoslavci mogu i dalje da guraju svoje, ali i moraju da paze da ne opravdaju izjave Martina Lutera, kao i da ne prođu kroz iskustvo Majkla Bihlija. Da te podsetim to je stručnjak za kreacionizam, koji je tvrdio kako ne može evolucijom da se objasni imuni sistem. A devet godina posle tvrdnje predstavljaju mu 58 naučnih radova na tu temu , a on izjavljuje: "ne to nije dovoljno" pa sudija izjavljuje: "kakva neprimerena tupavost".
Kreacionizam je propao i kako reče dr. Lazar neće vaskrsnuti.
PS Rekao si da Bog obitava na trećem nebu koje je izvan kosmosa pa me povodom toga interesuje:
1. Otkud podatak o postojanju trećeg neba, kada prva rečenica Šestodneva govori da Bog stvori nebo, a Isus često izjavljuje nešto u stilu "ja i moj otac na nebu"? Dakle dva Boga a ne pominju treće nebo.
2. Kolika je po tebi dimenzija kosmosa? Ovo me interesuje da bih imao predstavu koliko je daleko to treće nebo.
3. Da li Bog interveniše na Zemlji sa trećeg neba, ili dolazi? Znaš ono kada se desi neki zemljotres, cunami.....Ako misliš da On nije odgovoran za katastrofe, onda prvu rečenicu prebaci u prošlo vreme. Nekada je to sve radio.

"Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to". -Isaija 45.
Evo Gospod u Bibliji sam za sebe kaže da stvara zlo dakle zemljotresi i čuda to sve on zapravo pravi,a pre toga kaže još nešto dok se obraća Mojsiju
“Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena"
Evo,sveti se čukununucima i praunucima zbog greha njihovih predaka.I posle kažu bog=ljubav,on voli ljude i sl.što je urnebesno a zapravo prava i jedina istina je da ne postoji.Bar ne taj avramski to je više nego jasno.

Poslednja izmena:
Kreacija je evolucija i evolucija je kreacija. Kako? Lako! Sve je stvar ispravnog tumačenja, ali ako tumačiš ko ovi kreacionisti to je ondak za plakanje. Ja sam se davno dopisiva sa jednim geologom kreacionistom (zaboravih ime) i to je bila fantazija slušati. Na primer tvrdnja da je bio potop na celoj planeti kako je tvrdio on kreacionista (ja da je bila regionalnog karaktera) ali nije mogao da je dokaže. U tom slučaju voda bi morala da bude iznad Mont Everesta pošto je to naša najveća planina da bi se istrebile Lame ali u tom slučaju bi se smrznula zbog ladovine. Pošto je zemlja okrugla postala bi kugla sladoleda pri čemu nema voda gde da se povuče ali on to nije mogao da shvati već odgovorio da je u tom slučaju mogao Bog reći Noju da ide a ne pravi čamac. Tako je ali bi i ostali mogli da se sele sa Nojem a Bog to nije želeo da se sele već je želeo da ih "pročisti vodom". Uostalom zgrešili su Nojevi saplemenici i njih je želeo istrebiti a ne Abordžini. Žao mi je bilo dalje da ga mučim kako to da su kenguri sa barke završili u Australiji a ne u Egiptu pošto je barka završila na Araratu i da li ih je bilo tu đe je Noj živeo da bi se u nju popele........

Interesantno je da iako Mojsije upotrebljava "dan" kojima je ljudima malo kratak za stvaranje sveta, ufate se za njegove reči koje kazuju "kod Boga je jedan dan iljadu godina a iljadu godina jedan dan". Pa im se to čini "realnije" da je svemir u tom slučaju star "nekoliko" iljada godina do sada iako DOKAZ pokazuje da je star 13.7 milijarde godina ako se ne varam. To je zato što oni u opšte nemaju predstavu šta je u stvari Mojsije tim rečima hteo da kaže i kako se merilo vreme u njegovo vreme. Jedan DAN znači jedan period vremena koji se meri od započinjanja posla do njegovog svršetka i ne moraju biti iste dužine. Ni na Zemlji dani nisu iste dužine leti su duži a zimi dan je veoma kratak sve je stvar merenja, samim time može iznositi milijarde godina po našem vremenu. Čekanje da se formiraju galaksije i zvezde je sasvim ne bitno ako si BESMRTAN kao Bog.....
Međutim ono što jeste bitno je da li stručnjaci imaju dokaz koji je bitniji od toga da li se Bog može dokazati ili ne jeste da li vam se taj neki Bog "smilovao" vama lično i personalno ili ste osuđeni da budete ćevap i idete na prženje u "pola sa lukom" kako veli Biblija a ja parafraziram ovde? Takav dokaz za mene je bitniji a to izgleda nijesu dokazali još a kaće ne znamo, such shame.

"Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to". -Isaija 45.
Evo Gospod u Bibliji sam za sebe kaže da stvara zlo dakle zemljotresi i čuda to sve on zapravo pravi,a pre toga kaže još nešto dok se obraća Mojsiju
“Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena"
Evo,sveti se čukununucima i praunucima zbog greha njihovih predaka.I posle kažu bog=ljubav,on voli ljude i sl.što je urnebesno a zapravo prava i jedina istina je da ne postoji.Bar ne taj avramski to je više nego jasno.

Pogresno si razumeo tekst.

Stvar je u losem prevodu.

Izvorni tekst ne kaze da Bog stvara zlo i mrak.
Vec da on dopusta do odredjenog trenutka.

I smisao kaznjavam do treceg i cetvrtog koljena je taj u slucaju da deca nastave isto.

A 99% nastave jer su tako ucena.
To je smisao teksta na izvornom jeziku.

Pitaj one koji poznaju materiju a ne izmisljaj i ne izvrci Bozju rec i ne iznosi lazi da ne bi na sebe navukao propast...

A kada dodje propast onda nema vise spasa.
Gotovo.

Bog te pusta da zivis svoj izbor i ne dira te.
Ne guraj prsti gde ne treba...

Poslednja izmena:
da da,loš prevod...ne znam da li si i ti JS kao ona Arianna koja isto stalno viče da je loš prevod u pitanju,to vrdanje vas ne vodi nikuda znaš

Samo neupucena osoba ne zna da cesto prevod ne prenese izvorni smisao.
Ne samo biblijski.

Jer cak i na srodnim jezicima je cesto tesko preneti smisao.
A pogotovo sa orjentalnog jezika.

Najcesce prevodioci prevedu bukvalno tekst a smisao mu je drugaciji.
Zato imamo pomocna sredstva pa to mozemo da proverimo.
A ja to imam i proverio sam.

Zato rekoh da pitas ko poznaje tematiku i ima alat.
Osim da si zlonameran i ne dokazani pa te onda razumem.
Jer takav nema nameru da se tekst pravilno iznese na forumu.
On je ovde da pljuje.
Ali lepo ti rekoh ne igraj se time.

Poslednja izmena:
Sky daddy stvarno tako kaže u Bibliji sad što se tebi to ne sviđa to je druga priča,tumači ti kako hoćeš u Bibliji prevoda Vuka Karadžića i Đure Daničića piše onako kako sam napisao,u King James verziji Biblije na engleskom isto tako piše,a ti veruj bajke i u jednoroge ako hoćeš nemam ništa protiv.

Poslednja izmena:
Још нисте доказали ни да постоји ни да не постоји?
Добро, само напред...

Шта је за мене био доказ да Бог постоји:
Читајући јеванђеља разумео са да ко буде чинио оно шта је Христос говорио да треба чинити неминовноће наћи мир и радост.
Узмимо пример: Христос нам говори да не бринемо јер је нама свака влас на глави избројана.
Резон; ако не бринемо онда смо безбрижни, има ли шта боље него живети безбрижно?
Христос говори да праштамо; резон: када опростимо ми више не размишљамо о злу које нам је нанесено. више не судимо и нема више лоших осећања. Стварамо прострор за лепе мисли и лепа осећања.
И свака његова реч кад се мало дубље размотри води човека ка душевном миру, безбрижности и радости. Води нас ка животу у радости који не можемо да купимо свим парама овог света.
Ми људи овакви какви јесмо оако нешто нисмо могли да смислимо, Толики психолози а нема праве психологије. Нико не познаје душу тако као онај који ју је створио.
Онај ко је створио човека он најбоље зна шта му је потребно и то му је у јеванђељима пренео.
То је за мене био тако јак доказ да Бог постоји да сам после тридесет и кусур година живота у незнању за Бога одлучио да у таквог Бога вреди веровати.

Шта је за мене био доказ да Бог постоји:
Читајући јеванђеља разумео са да ко буде чинио оно шта је Христос говорио да треба чинити неминовноће наћи мир и радост.
Узмимо пример: Христос нам говори да не бринемо јер је нама свака влас на глави избројана.
Резон; ако не бринемо онда смо безбрижни, има ли шта боље него живети безбрижно?
Христос говори да праштамо; резон: када опростимо ми више не размишљамо о злу које нам је нанесено. више не судимо и нема више лоших осећања. Стварамо прострор за лепе мисли и лепа осећања.
И свака његова реч кад се мало дубље размотри води човека ка душевном миру, безбрижности и радости. Води нас ка животу у радости који не можемо да купимо свим парама овог света.
Ми људи овакви какви јесмо оако нешто нисмо могли да смислимо, Толики психолози а нема праве психологије. Нико не познаје душу тако као онај који ју је створио.
Онај ко је створио човека он најбоље зна шта му је потребно и то му је у јеванђељима пренео.
То је за мене био тако јак доказ да Бог постоји да сам после тридесет и кусур година живота у незнању за Бога одлучио да у таквог Бога вреди веровати.
Слажем се с тобом, него постоји разлика између веровати и доказати.
Колеге овде траже доказе, вероватно опипљиве, материјалне или бар научно доказиве.
Веровању све то не треба, једноставно се ради о непотребном оптерећивању. Божију промисао или осетиш или не осетиш, Исусове проповеди или прихватиш или не прихватиш.
Као доказ тачке. Јесте, има је али је нико не може да је донесе, тресне о сто и каже "Ево тачке!"

Безуман је онај ко говори да „нема Бога“: он као да је уистину лишен ума и разборитости. Њему је близак и у безумљу сличан и онај ко говори да је Бог узрочник зла. Сматрам да је њихов грех подједнако тежак, с обзиром да се и једни и други подједнако одричу Благог. Једни говоре да Бога уопште нема, а други тврде да Бог није добар. Јер, уколико је Бог узрочник зла, очигледно је да није добар. Стога и једни и други одричу Бога. „Одакле, говоре, потичу болести? Одакле потиче превремена смрт? Зашто се уништавају градови, зашто се дешавају бродоломи, ратови, заразе? Све наведено је зло, настављају,и све је дело Божије. Кога ћемо изузев Бога сматрати одговорним за оно што се догађа“.....

„Уколико Бог није узрочник зла, неко ће рећи, због чега је онда речено: Ја сачињам светлост и стварам мрак, чиним мир и саздајем зло (Ис.45,7). Осим тога, речено је: Сиђе зло од Господа до врата јерусалимских (Мих.1,12), и: Нема зла у граду које не учини Господ (Ам.3,6). У великој песми Мојсијевој [се каже]: Видите, видите сада да сам ја сам и да нема Бога осим мене. Ја умртвљујем и оживотворавам, ја рањавам и исцељујем (Пон.32,36)“. За онога, међутим, ко разуме смисао [Светог] Писма, ниједно од наведених места не садржи оптуживање Бога као узрока и творца зла. Онај ко је рекао: Ја сачињам светлост и стварам мрак, у ствари обзнањује да је Створитељ твари, а не зла. Он се назива Створитељем и Изумитељем онога што се у творевини чини противним како се не би помислило да је један узрочник светлости, а други таме, и да се не би почео тражити један створитељ ватре, а други воде, један створитељ ваздуха, а други земље. Наиме, изгледа да су [наведени састојци] противни једни другима услед својих супротних особина. Некима се поменуто уистину и догодило, због чега су се окренули многобоштву. Чиним мир и саздајем зло. Он особито чини мир у теби када добрим учењем успокојава твој ум и укроћује страсти које су се побуниле против душе. Саздајем зло. Заправо, Он пресаздава зло и води ка бољем како би, прекративши се, постало причесно природи добра. Срце чисто саздај у мени, Боже (Пс.50,12), тј. не да га сада створиш, него да обновиш остарело од греха. Да оба сазда у самоме себи у једнога новога човека (Еф.2,15).

Ostatak mozes procitati na: https://svetosavlje.org/besede-2/16/

Opet i tebi kažem veruj u šta hoćeš i kako hoćeš nemam problem s tim,meni nisu potrebni tumači za bilo šta što umem da pročitam pa sve i da se i taj tekst ambiciozno samoprozvao da je sveti.

Poslednja izmena od moderatora:
"Заправо, Он пресаздава зло и води ка бољем како би, прекративши се, постало причесно природи добра. "

Po ko zna koji put citiram Hičinsa : NIKADA NE ZNAŠ ŠTA ĆE SLEDEĆE DA KAŽU !!

Loša ti je tvrdnja. Naučni aparat teži istini, dakle radi objektivno, i raskrstio je sa tim postavkama Biblije. Otud papino priznanje, i ona tvrdnja pomenutog doktora.

Videli smno da naučni aparat isto tako potvrđuje šestodnev i ostale postavke Pisma. Naravno, evolucionisti svakodnevno iznalaze nove i nove tvrdnje za koje kreacionsti daju kasnije odgovor. Međutim, evolucionisti to ne priznaju i to je to. Tako da naučni aparat itekako potvrđuje neodrživost evolucije i svih postavki protivnih izveštaju Pisma.

Kreacionizam je propao i kako reče dr. Lazar neće vaskrsnuti.
PS Rekao si da Bog obitava na trećem nebu koje je izvan kosmosa pa me povodom toga interesuje:
1. Otkud podatak o postojanju trećeg neba, kada prva rečenica Šestodneva govori da Bog stvori nebo, a Isus često izjavljuje nešto u stilu "ja i moj otac na nebu"? Dakle dva Boga a ne pominju treće nebo.
2. Kolika je po tebi dimenzija kosmosa? Ovo me interesuje da bih imao predstavu koliko je daleko to treće nebo.
3. Da li Bog interveniše na Zemlji sa trećeg neba, ili dolazi? Znaš ono kada se desi neki zemljotres, cunami.....Ako misliš da On nije odgovoran za katastrofe, onda prvu rečenicu prebaci u prošlo vreme. Nekada je to sve radio.

Kreacionizam nije propao i dr. Lazar Milin to ne tvrdi na taj način kako ti zamišljaš. Lazar Milin je kreacionista u smislu da veruje da je Bog sve stvorio. Međutim, on samo neke postavke kreacionizma smatra ne tako važnim u odbrani vere smatrajući da se vera može odbraniti i bez toga. Upravu je u smislu da neke stvari ne moramo uvek opipati i tako jasno videti da bismo poverovali. Ima zaista mnogo drugih spoznaja Boga i kroz logiku stvari...slično nešto iznesoh u vezi prirode materije itd...no to ne znači da se kad tad ne dođe do jasnih i opipljivijih materijalnih dokaza o Tvorcu i potvrdi svega što Pismo govori. Ja verujem da Božija Reč će uvek imati potvrdu i dužnost verujućeg i jeste da radi na tome...bez obzira što se nekada čini da je to težak posao...Isus je rekao:"tražite i naćiće te...kucajte i otvoriće vam se. Ko traži nalazi"....pa shodno tome kreacionisti i svi iskreni verujući imaju obavezu da "kucaju i traže" i da ne zanemare ni jedan način potvrde Božije Reči. Kreacionisti jednostavno izvršavaju taj zadatak..traže i nalaze:)

Prva rečenica šestodneva glasi:"i stvori Bog neba" u pluralu je imenica a ne u singularu...u originalnom prevodu. Koristi se hebrejski izraz:ha·sha·ma·yim što u prevodu glasi:"the heavens". Dakle, Strong objašnjava:[שָׁמַי] noun masculineDeuteronomy 33:28 only plural שָׁמַ֫יִם421 (Sta§324 a) heavens, sky". Zato postoji dva neba nama vidljiva..prvo atmsosfersko a drugo astronomsko. Iznad tih "nebesa" je Pavle bio odnsen u viziji i tamo je bio pred Božijim prestoljem.

- - - - - - - - - -

.

Dovoljno velika da čovek sada ne može da dosegne kraj. Nama i našim ljudskim vrednostima to je nedostižno ali nebeskim bićima to nije. Neće biti jednog dana ni čoveku kada greha nestane i kada pravedni dobiju večni život.

Da, dobro si postavio pitanje. Bog dolazi sa trećeg neba. Isus će doći i sveti anđeli prilikom vaskrsa pravednih.

Što se tiče cunamija i katastrofa svakao da se to dešava po Božijem dopuštenju zbog greha i zla koji su sada sastavni deo ljudskog postojanja. Naravno da Bog ne želi zlo i katastrofe ali se one dešavaju dok je ovaj poredak stvari. Toga jednom biti neće..kada Bog obnovi Zemlju i nebesa:)

Ako ne zeli onda nek spreci ili ipak nije svemocan :think:

Ništa nije izgubljeno za večnost...kada greha ne bude sve će biti vraćeno u prvobitno stanje.

Naravno, Bog i sada deluje i natprirodnim putem je sprečio toliko nesreće i nevolja za pouku vernima ali se mora shvatiti da ovo nije onaj prvobitno stvoren svet bez greha...kada je greh ušao sve se promenilo..čovek je postao smrtan, sve je postalo raspadljivo..zato čekamo nova nebesa i novu Zemlju kad će Bog sve dovesti u prvobitno stanje

Poslednja izmena:
Ne skreci misli, jel svemocan ili nije, jel moze ili ne moze da spreci zlo i katastrofe ?
Ako ne moze onda nije svemocan, ako moze a nece onda ne voli coveka koga je stvorio, onda je sebicnjak

Naravno da može ali Isus je rekao da je trenutni gospodar ovog sveta Satana...jer su ga dobrovoljno prihvatili Adam i Eva i podložili se njemu a sa njima i njihovi potomci. Njegova valdavina mora biti vidljiva celom svemiru da se vidi kako on to zamišlja da upravlja i da li je upravu. Sve ovo što tvrdiš i smatraš lošim ti si upravu...a time neposredno optužuješ glavnog krivca tj. greh i Satanu. On jeste odgovoran za sve zlo i on ga i čini. Nije Bog. Ali rekoh kada Bog bude ponovo uspostavio vladavinu toga biti neće.

Zašto sada Bog to ne uradi..pa zato što je trenutni gospodar tame na delu da se vidi kako on to "pravedno" upravlja

Opet i tebi kažem veruj u šta hoćeš i kako hoćeš nemam problem s tim,meni nisu potrebni tumači za bilo šta što umem da pročitam pa sve i da se i taj tekst ambiciozno samoprozvao da je sveti.

Nije stvar u verovanju vec u iskrenom i bezazlenom sagledavanju istine.
Ako je za tebe rec istina uopste pojam?

Ne moze se protiv Boga vecito ratovati.

Ne zelis da sagledas ili proveris stvarno znacenje teksta.

Primer:
Pala mu sekira u med.
Zivi kao bubreg u loju.

Prevedi to na hebrejski, nemacki itd.

Niko nece razumeti pravi smisao.
Zato mora da istrazi tekst.
Tako je po nekada i sa biblijskim tekstom.
Ili ce reci kao ti.
Ne.
Citam kako pise?
On stvarno zivi u loju.
Verovatno je kupio mnogo loja i pokriva se time.

A ovaj sto mu sekira pala u med?
Verovatno je sekao drva u sumi pa odletela sekira u pcelarnik na drvetu.
Sigurno su ga izujedale.

Eto tako ti prijatelju gledas na tekst.
I onda naravno da izgleda glupo.

A da je smisao teksta onako kako sam ti kazao, potvrdjuje ti i ovaj biblijski tekst:

Evo pogledaj:

Jezekilj 18,20 Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.

Poslednja izmena:

Back