Oli, medena je. Trojanka, ako imas slikice postavi ih.
Sa malim zakasnjenjem, evo par stvari koje mozete da radite pre nego sto zapocnes sa dresurom, jer kao sto kaze Trojanka vazno je prvenstveno nametnuti svoju volju i nadam se da ce vam ovo biti od pomoci. Usput Trojanka, nemoj ga nikada udarati cak ni novinama, osim sto moze da postane agresivan na prilazak necije ruke, tako ces ga samo zaplasiti i unervoziti i izgubiti njegovo poverenje i mnogo teze ce ti biti da ga dresiras. Dovoljan je ukoran povisen glas, ali samo odmah nakon sto uradi nesto sto nije trebao, posle dva minuta nema smisla ukoravati ih. Da, treba puno strpljenja, ali verujem da cete uspeti.
Posto se lepotica sa slika sigurno navikla na svoj novi dom, sledece treba da nauci kucna pravila. Dok je ucis, budi vesela, onog momenta kada izgubis strpljenje ona ce osetiti i najbolje je da odmah prestanes sa ucenjem, ali ipak je na kraju uvek pohvali i daj nagradu. Jos nesto, nemoj da se razocaras ako ne shvati bas odmah sta zelis da je naucis, i svi ukucani treba da se pridrzavaju pravila. Nema svrhe da je recimo ti ucis da ne sme da gura njuskicu u frizider, ako neko drugi joj to isto dopusti.
Dakle, mozes da pocnes da joj dajes do znanja da si ti vodja tako sto joj neces ostavljati igracke na otvorenom. Iznesi ih par puta dnevno, i pozovi je da se igrate. Neka igra traje ne duze od deset minuta i ti uvek zavrsi sa igrom time sto ces pokupiti igracke, naravno uz pohvalu. Ona ce shvatiti da ti odlucujes kada je vreme i koliko traje igranje.
Mozes je i nauciti da kada idete u setnju, osoba koja je seta izlazi iz stana i silazi niz stepenice pre nje, tj. ona uz vas. Otvori vrata malo, pa ih zatvori. Tako par puta dok ne shvati da ne treba da pojuri napolje. Svaki sledeci dan otvori vrata malo sire, i zatvori. Isti cilj samo sto ce nauciti da ne izlazi pre tebe iako su vrata sirom otvorena.
Ne znam da li ce ti se dopasti ovo, jer i ja priznajem 'kriva' sam i dopustam joj da se penje na kauc. Naime, treba da nauci da sme da se popne samo kada joj dopustis. Ali pre toga moras uspostaviti hijerarhiju, i ona ce znati da se penje samo uz tvoju dozvolu. Ovako ces moci i da posmatras kakve je naravi, jer nikako ne bi smela da rezi i 'cuva' kauc, kada se popenje polako i smireno je spusti uz "dole" ili slicno. Koliko puta je potrebno ponovi dok ne odustane.
Male kuce dok su sam majkom cvile kad su gladne ili im nesto drugo fali. Sigurno je poznajes dobro do sada, i prepoznajes razne vrste cvilenja, 'ide mi se napolje', 'nesto me boli', 'gladna sam', 'mazi me', svi su razliciti. Ukoliko si sigurna da je nesto ne boli i sve ostalo je uredu, ne reaguj na umiljato cvilenje. Ali istog momenta kada prestane da cvili, pomazi je i pohvali. Lak nacin da nauci da si ti vodja copora.
Eto, dovoljno za pocetak nadam se, javite kako napredujete. Puno srece, i ljubac za lepotane.