Dogo Argentino

Sta vi mislite o ovom psu? Ocene od 1 -10

  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

  • 8

  • 9

  • 10


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zna li neko koliko kosta stene Argentinskog psa i da li im vise odgovara zivot u stanu ili u dvoristu (boksu). Kako se ponasa u porodici , da li je pas za jednog gospodara kao doberman ili je porodicni pas.

Za cenu nisam sigurna ali ima ih za oko 700E(toliko znam da su neki stenci placeni)
Moze i u boks i u stan ali sa dosta aktivnosti u toku dana!!!!!
Sto se tice stabilnosti psa dosta zavisi od gazde i njegove psihe!!!!!Divni su i ponosni, prelepi!!!
Imaju samo jednog gazdu koji MORA imati cvrstu ruku!!!!! To su lovni psi i mogu biti netrpeljivi prema drugim psima,iako je nasa drugarica Ciara divna i prava je princeza!!!!!
pictur11.jpg
 
Kao uvod u tekst o temperamentu slijedi dio napisan od strane Agustin Nores Martineza a koji je objavljen u njegovoj knjizi "El Dogo Argentino":

"Vidio sam svog starog Koba iz pampi, lovca na brojne divlje svinje, koji se mnogo puta borio sa odraslim pumama u planinama, čija je glava i čije je tijelo nosilo ožiljke iz njegovih borbi koje su nekoliko puta bile i borbe na smrt, kako strpljivo podnosi najiritirajuća zadirkivanja djece, bez pokazivanja ljutnje, ili najmanje namjere da ugrize."

Dogo traži blizinu svojih vlasnika; za dogo argentino se kaže da nikad ne leži pored vaših stopa, on leži na njima. On je pouzdan čuvar, zainteresovan za sve i koji uživa u društvu prijatelja njegove porodice. Primjeti li direktnu prijetnju za bilo kog člana porodice, uvijek će reagovati zaštitnički. Dogosi vole djecu sa velikom ljubavlju. U vidokrugu najmlađih, dogo će se ozariti kao dijete ne Božićno jutro. Oni su nježni i puni ljubavi prema djeci i porodici koliko su ustrajni u borbi sa svojim plijenom.

Toplina bića i udobna sofa će čuvati odraslog dogosa mirnog satima. Oni su čisti kućni psi čija dlaka zahtjeva malo brige.

Vježbe poslušnosti su zabavne za dogo argentino. Oni su prirodni pratioci i izvrsno reaguju na pozitivnu i motivirajuću obuku. Uživaju u radu i čine vlasnika zadovoljnim. Sa druge strane, dogo argentino ne razumije grub trening i ponekad će izgledati tvrdoglav prema ovakvoj metodi obuke. Njegov temperament je stabilan i ostavlja utisak brze prilagodljivosti različitim situacijama. Dok radite vježbe poslušnosti, uvijek imajte na umu da je dogo argentino lovački pas. Kao i sa svim drugim lovnim psima, uvijek ćete raditi na usmjeravanju njegove pažnje ka vama a ne prema uzbudljivim mirisima okoline. On će osjećati mirise u zraku i na zemlji što može biti vrlo zbunjujuće za psa dok se radi sa njim. Zbog toga, morate ga naučiti da postoji vrijeme za rad i vrijeme za lov, što može biti test strpljenja i za vodiča i za psa.

Dogo argentino je takođe vrlo osjetljiv pas koji rijetko treba fizičke opomene. Teška ruka i okrutan vlasnik će vrlo brzo upropastiti ovog psa. Ova osjetljivost omugućava iskusnom vlasniku da obuzda ili preusmjeri lovni nagon u druge prihvatljive oblike ponašanja koji su pogodni za život u neseljima. Blage i i dosljedne korekcije su mnogo uspješnije nego grube fizičke kazne. Obično je povišen ton glasa dovoljan za prenos komande.
Dogo argentino je vrlo inteligentan i njegov trening je "mač sa dvije oštrice". Sa jedne strane, dogo lako uči uz pomoć pozitivne motivacije, dok sa druge strane, prekomjereni rad i ponavljanje vrlo brzo dosade.

Dogo argentino je dobar čuvar. Uvijek je na oprezu i, uz pravilnu socijalizaciju, ima dobru sposobnost procjenjivanja. Svakako, s obzirom na činjenicu da je lovački pas, dogo argentino nije tip psa kojeg bi ste mogli ostaviti pred vašom kućom i očekivati da će on tu i ostati.

Kao zaključak, vrlo jasno se vidi da dogo nije pas za svakog. Njegov ekstremno jak lovni nagon i istrajnost, spojeni sa visokim nivoom energije i inteligencije, rezultiraju u psu koji je previše za jednog prosiječnog vlasnika.

2006 dogocentral.com
Done by IMS and Terzic

preuzeto sa sajta www.dogocentral.com
 
Ja imam malog od dva meseca, i vec na nejmu primecujem osobine iz opisa.
Postavicu vam slike da vidite kakvo je to malo prase.
Ali sam sasvim ozbiljno shvatila da ovo nije pas za svakoga i da se treba izboriti sa njim.
Sta kazu drugi vlasnici dogoa? Da li ih voditi na dresuru?
Ja se plasim da cu mnogo da ga razmazim.
Kad da pocenem ozbiljno da ga grdim? Sve imam osecaj da je on jos uvek beba koja nista ne razume?:D
 
cene im variraju koliko znam od 200-400e a svakako ukoliko se ima uslova bolje je da budu u kuci jer prvenstveno sto su beli i stvarno bi bilo ruzno da budu prljavi i zapusteni a drugo i najbitnije sto su veliki cuvari i strasno su vezani za gazdu i porodicu i super se ponasaju prema deci a i brzo kapiraju sto se tice obavljanja nuzde napolju tako da uopste nisu problematicni
 
Svaka cast presladak je pisi kako se ponasa bas me zanima kakvi su muzijaci po karakteru u odnosu na zenke ova moja je prilicno plasljiva mozda joj je to trenutno od svega cvika ukopa se na ulici kad prodje auto mukica treba joj non stop paznja i mazenje!
 
Hvala svima na lepim recima:D
Nije jos primio revakcinu,tako da ne sme napolje. Jedva cekam da primi,pa da ga izvedem napolje da vidim kako ce da se ponasa. Smorio se u kuci.Kad ga spustim dole( ne sme da sidje niz stepenice) raduje se,sav srecan.A i macka mu je jako zanimljiva,pa je juri da se igra.:D
 
Jao,ne mogu da verujem:lol::lol::lol:
E,kad se Natasa izigrala sa Pablom,ceo dan ga mucila,onda znas koja je on maza.
Da ne zbunimo ostale forumase,Natasa se panicno plasi pasa.
Kako je svet mali:D
P. S. Jesu trapavi,ali su zato jos sladji:D
 
Svaka cast presladak je pisi kako se ponasa bas me zanima kakvi su muzijaci po karakteru u odnosu na zenke ova moja je prilicno plasljiva mozda joj je to trenutno od svega cvika ukopa se na ulici kad prodje auto mukica treba joj non stop paznja i mazenje!

Zavisi od krvne linije, dresure, i kako vlasnik vaspita psa na kraju, mada po nekom pravilu muzjaci su agresivniji. Obozavam ih nezavisno od pola, ali su mi zenkice draze. Sara ima devet godina i jos uvek bi se najradije igrala i mazila. :) Obzirom na velicinu imaju jako blagu narav ali ipak najbitinije je da se dresiraju jer su jaki, videces kada poraste i pojuri za necim, bez po' muke te povuce celu. Srecno, i naravno nadji dobrog dresera i neces imati problema. A mazenja im naravno nikad nije dosta. :)
 
A da li je istina da im treba zestoka socijalizacija sa drugim psima

Oli, socijalizacijom jednostavno je upoznajes sa okolinom, ljudima, decom, psima i ostalim zivotinjama, i posmatraj kako se prilagodjava, uklapa i reaguje. I setnja je vrsta socijalizacije, vodi je na razlicita mesta, i nadgledaj ali nemoj je maziti i pruzati sigurnost kada se recimo uplasi od prolaznih auta, jer ne bi trebala da bude plasljiva, jer to moze da bude podloga za agresivnost. Par pravila npr. kada je u blizini nepoznate osobe neka ona (tvoja kuca) odluci da li ce joj prici, pri upoznavanju sa drugim psom prvo ti pridji tom psu recimo, pomazi ga ili daj keksic i udalji se, i opet neka ona reaguje sama da li zeli da pridje. U svakom slucaju ona ce posmatrati i slediti kako se ti ophodis prema ostalima, te tako bi trebala i ona da postupi. Posle svakog uspesnog upoznavanja, nagradi je. :) I ne, socijalizacija ne treba da bude zestoka niti usiljena, kada ne pokazuje interesovanje ili je pod stresom, nastavite drugi put. Da, i zapocni upoznavanje sa psima koje ti poznajes, za koje znas da nisu agresivni. Javi nam kako napredujete. :)
 
Kada bi trebalo poceti sa dresurom i zna li neko nekog dobrog dresera

Nazalost ne znam dresera kojeg bih mogla da ti preporucim. Ali evo mali izvod iz opisa dogoa, da ti pomogne kada budes ugovarala dresuru. Budi izbirljiva po pitanju dresera, i budi prisutna tokom dresure.

"Vezbe poslusnosti su zabavne za dogo argentino. Oni su prirodni pratioci i izvrsno reaguju na pozitivnu i motivirajucu obuku. Uzivaju u radu i cine vlasnika zadovoljnim. Sa druge strane, dogo argentino ne razume grub trening i ponekad ce izgledati tvrdoglav prema ovakvoj metodi obuke. Njegov temperament je stabilan i ostavlja utisak brze prilagodljivosti razlicitim situacijama. Dok radite vezbe poslusnosti, uvek imajte na umu da je dogo argentino lovacki pas. Kao i sa svim drugim lovnim psima, uvek cete raditi na usmeravanju njegove paznje ka vama a ne prema uzbudljivim mirisima okoline. On ce osecati mirise u zraku i na zemlji sto moze biti vrlo zbunjujuce za psa dok se radi sa njim. Zbog toga, morate ga nauciti da postoji vreme za rad i vreme za lov, sto moze biti test strpljenja i za vodica i za psa.

Dogo argentino je takodje vrlo osetljiv pas koji retko treba fizicke opomene. Teska ruka i okrutan vlasnik ce vrlo brzo upropastiti ovog psa. Ova osetljivost omogucava iskusnom vlasniku da obuzda ili preusmeri lovni nagon u druge prihvatljive oblike ponasanja koji su pogodni za zivot u neseljima. Blage i i dosledne korekcije su mnogo uspesnije nego grube fizicke kazne. Obicno je povisen ton glasa dovoljan za prenos komande.
Dogo argentino je vrlo inteligentan i njegov trening je "mac sa dve ostrice". Sa jedne strane, dogo lako uci uz pomoc pozitivne motivacije, dok sa druge strane, prekomereni rad i ponavljanje vrlo brzo dosade."


Svakako ako je zelis nauciti osnovne komande, to mozes sama, ako znas da imas dovoljno strpljenja i da neces odustati na pola puta. Ako ti je lakse daj je u skolicu, ali opet da naglasim ne daj je bilo kojem dreseru u ruke. Bilo bi najbolje ako neko ima preporuku dresera koji ima iskustva sa dogoama.
 
Hej mogu da se pohvalim da je super napolju sa kucama smesna je jos uvek ne zna bas da se igra nego nesto trckara i lupa pse sapama komedija.A sto se tice dresure sudeci po svemu ovome definitivno je naljbolje da je sama ucim,pa polako nigde ne zurimo!Do sad se pokazala kao izuzetno poslusan strpljiv i dobar psic.Nije tvrdoglava,ne grize nesto posebno kao da ima osecaj za jacinu ugriza kada se igramo i sto je najvaznije ne rastura i ne cepa decije igracke tacno zna sta je njeno ne znam da li su svi takvi ili sam ja mozda imala srece sa njom!!!
 

Back
Top