Dogo Argentino

• Začetnik teme Začetnik teme tango
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sta vi mislite o ovom psu? Ocene od 1 -10

• 1

• 2

• 3

• 4

• 5

• 6

• 7

• 8

• 9

• 10

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Imam jedan veliki problem. Pre 10 meseci sam kupio jednog Dogoa, tada je bio star 4 meseca. Odmah smo ga odveli na sve vakcine, posto prethodno nije primio ni jednu. Sve je bilo u redu do januara, kada se razboleo. Odveo sam ga kod veterinara i rekli su da ima upalu pluca. Lecenje je trajalo 2 meseca, infuzije, injekcije i kasnije antibiotici. Nakon toga sam mu davao i mukodin i med i sta god su mi ljudi preporucili. Medjutim on i dan danas ima problem sa slajmom, jos uvek mu curi nos i cesto tesko dise, zbog tog slajma. Cesto povrati prve zalogaje hrane, onda nastavi da jede normalnije, ima apetit i dosta pojede.Postao je jako mrsav. Ne znam vise kako da mu pomognem...Izuzetno je pametan i dobrocudan, svi smo ga jako zavoleli.

evo par novih fotkica

Prilozi

• DSC00327.jpg
    DSC00327.jpg
    90,6 KB · Pregleda: 45
  • DSC00331.jpg
    DSC00331.jpg
    53,8 KB · Pregleda: 40
  • DSC00338.jpg
    DSC00338.jpg
    48,3 KB · Pregleda: 41
e a moja je puna tih pega, i cesto je mesaju sa dalmatincem...jel to normalno? :o

Ja Saru cesto zovem dalmatinac. :D Sasvim je normalno da imaju tackastu pigmentaciju koze, mozda ti se cini strasno jer si ocekivala da su bas beli, ali nisu. Najvise je uocljiva leti, i izrazajnija je kod starijih dogosa, ali ako znaci nesto na izlozbama se ne penalizuje. Mislim da je ovo najnoviji propisani standard.

STANDARD

Lobanja je masivna, konveksna, u smeru od napred ka nazad i bocno, kao i posmatrana odozgo, na osnovu zaobljenja misica za zvakanje i misica potiljka. Nosnik je iste duzine kao i lobanjski deo, sto znaci da je zamisljena lnija koja spaja unutrasnje ocne uglove jednako udaljena od potiljne kvrge i vrha nosne pecurke.

Oci su tamne i boje lesnika, ivice kapaka su crne ili svetle, rastojanje ociju mora da bude veliko, pogled zivahan i inteligentan, ali u isto vreme tvrd i cvrst.

Zubalo je dobro prilagodjeno, bez prognacije, jako sa dobro usadjenim i velikim zubima.

Nos je crno pigmentisan, na kraju lako podignut, nozdrve su dobro otvorene.

Usi su dobro postavljene, polu ili sasvim podignute, trouglastog oblika.

Potiljna kost ne sme da strci napolje, vec je jaki misici potiljka moraju potpuno pokriti.

Vrat je jak, zaobljen, dobro oblikovan, sa debelom kozom grla, faltana kao kod mastifa, bordoske doge ili buldoga, ne zategnuta kao kod bulterijera.

Grudi su siroke, duboke, sa mnogo mesta zajaka pluca. Odnapred gledano mora dubina grudi da doseze do ispod laktova. Ramena su visoka, vrlo jaka, sa jasno misicavim reljefom. Grudni kos je sirok, bocno gledan svojom donjom ivicom strci preko laktova. Gornja linija je visa u predelu ramena i blago se spusta ka slabinama i sapima.

Prednje noge su ravne, potpuno paralelne, sa kratkim prstima koji leze jedan pored drugog. Slabinski deo je prekriven muskulaturom. Zadnje noge su jake, natkolenica sa jakim misicima, sa kratkom potkolenicom i dobro zatvorenim sapama, bez odstojecih prstiju. Rep je dugacak i jak, ali ne ide preko skocnog zgloba. Normalno nosen viseci, u afektu je podignut i stalno se bocno pomera.

Tezina je od 40-45kg, a visina je od 60-65cm. Dlaka je kratka i gusta, bele boje i ne sme da ima nikakvu mrlju.

DIKVALIFIKACIONE MANE:
Svetlo plave oci ili oci razlicitih boja, nemost, fleke na dlaci, beo ili jako beo flekav nos, predgriz ili podgriz, jako visece usne, hrtovska glava, duge nekupirane usi*, visina ispod 60cm i svaka fizicka disproporcija.

*Danas je u velikom broju zemalja kupiranje usiju zabranjeno, te se nekupirane usi ne uzimaju vise kao diskvalifikaciona mana.

na sonovu svog razmisljanja zakljucio sam sledece MORAM NABAVITI OVOG PSA!!!!! Najdivniji pas na celom svetu... ali pre nego sto pokusam da ga nabavim imam par pitanja na koje bih trazio odgovore:

1. moze li ovaj pas da preskocu ogradu vvisine oko 1m20cm( imam komsiju ludaka koji ukoliko bude usao u njegovo dvorishte(ograde nema kod njega) ima da ga ubije (komsija debil))
2. sta mi je potrebno od vakcinacina???
3. koliki mu boks treba???
4. cime da ga hranim???(imam jednog mesanca jede sve zivo... keva ga navikla na koru od lubenice:-D ma sve jede ljud neverovatno)
5. koje su cene stenadi ili ima li neko da poklanja stene???

molim vas imam dogosa 7 meseci malo mi glupavo izgleda sa usima i imam utisak da ce mu se usi razleteti na sve strane kako raste pa molim nekoga stucnog da me posavetuje dali je kasno za kupiranjei kako sledi oporavak posle toga i koje su sanse da mu se usi ne podignu prav ilno kao imao sam naj bolje namere nisam hteo da ga mucim ali bas mi nekako glupavo izgleda sto je stariji??

molim vas imam dogosa 7 meseci malo mi glupavo izgleda sa usima i imam utisak da ce mu se usi razleteti na sve strane kako raste pa molim nekoga stucnog da me posavetuje dali je kasno za kupiranjei kako sledi oporavak posle toga i koje su sanse da mu se usi ne podignu pravilno imao sam naj bolje namere nisam hteo da ga mucim ali bas mi nekako glupavo izgleda sto je stariji

Za cenu nisam sigurna ali ima ih za oko 700E(toliko znam da su neki stenci placeni)
Moze i u boks i u stan ali sa dosta aktivnosti u toku dana!!!!!
Sto se tice stabilnosti psa dosta zavisi od gazde i njegove psihe!!!!!Divni su i ponosni, prelepi!!!
Imaju samo jednog gazdu koji MORA imati cvrstu ruku!!!!! To su lovni psi i mogu biti netrpeljivi prema drugim psima,iako je nasa drugarica Ciara divna i prava je princeza!!!!!
pictur11.jpg

nikada se ne moze reci tacna cena...ja sam mog platio 1400E (cena zavisi od toga koliko je cista krv itd...)
Apsolutno moze imati vise gazdi....Nas u porodici ima 4 (ja,brat,cale i keva) i svo cetvoro PERFEKTNO slusa......
pozdrav od mene..... :bye:

Back