Додик: Срби су сада заточени, Републици Српској није место у БиХ

ne smijene članovi CIK-a nema novca za izbore

Raspodjela novca od MMF--a je ranije dogovorena i nema razloga da on ne bude proslijeđen entitetima sa računa CBBiH, kazao je Dodik
Obraćanje Milorada Dodika i Dragana Čovića nakon sastanka/Didier Torche

OBRAĆANJE MILORADA DODIKA I DRAGANA ČOVIĆA NAKON SASTANKA/DIDIER TORCHE
A | A
Podijeli
Postoje svi uslovi i dokumenti da guverner Centralne banke BiH "pusti" novac Međunarodnog monetarnog fonda, koji se nalazi na računu CBBiH, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Tvrdi kako je ranije već sve dogovoreno, a to je da se novac podijeli u omjeru 33 posto za FBiH, 67 posto za RS, a da entiteti izdvoje po pola procentaza Brčko Distrikt. Od sume koju treba da dobije FBiH, pola bi išlo u entitetski budžet, a pola kantonima, kazao je Dodik. Prema njegovim riječima, ovakvi omjeri se nalaze i u Pismu namjere MMF-u.
- Za nas je nepotrebno ovo odugovlačenje i ono nepotrebno usložnjava odnose unutar BiH. Na ovaj način BiH gubi i kredibilitet, jer smo tražili hitna sredstva, a sada novac mjesec i po stoji na računu neiskorišten. Problem je što na raspodjelu ovih sredstava čekaju i drugi plasmani, poput novca od EU i drugi - kazao je Dodik.
Jedna od tema o kojoj su razgovarali Dodik i Čović, a o kojoj se najviše govorilo na pres konferenciji nakon sastanka, su lokalni izbori, tačnije izbor članova Centralne izborne komisije. Dodik je, između ostalog, kazao kako će odluka o finansiranju lokalnih izbora iz državnog budžeta biti donesena nakon što budu smijenjeni, po njemu, nelegalno imenovani članovi Centralne izborne komisije.
Dodik i Čović su jednoglasno istakli kako je imenovanje aktuelnog saziva CIK-a provedeno na nezakonit način. Zbog toga je Dodik kazao neće biti donesena odluka o finansiranju lokalnih izbora sve dok CIK bude u sadašnjem sazivu.
- Mi želimo da poštujemo ustavne principe i Dejtonski sporazum. Međutim, SDA, ako treba da uradi nešto na štetu Srba i Hrvata, sklopiće pakt sa samim đavolom samo da bi progurali što namjeravaju. Međutim, to im neće proći, čak ni sa šarovbićm, Borenovićem i njihovim pajtašima. Loša im je kalkulacija. RS se neće tako lako dati. Pitam ih da li hoće da dovedu do toga da u RS-u donesemo zakon prema kojem zakoni sa nivoa BiH neće važiti u RS-u, a mi to možemo. Evo baš za ove izbore. Blizu smo toga da donesemo zakon da se lokalni izbori u RS-u po zakonima BiH neće održati. Je li hoćete da mi imenujemo svboju izbornu komisiju, možemo i to - istakao je Dodik.
Čović je ponovio gotovo identične stavove kako je akturelni saziv CIK-a imenovan an nezakonit način.
- Nedopustivo je da institucija poput Središnjeg izbornog povjerenstva doživi takva put imenovanja, kakav je sada bio. Članovi SIP-a su imenovani bez konkursa. Pri tome je formirano povjerenstvo za imenovanje članova SIP-a i bio je raspisan natječaj. Međutim, neko je to "prelomio" i iimenovan je sadašnji saziv. Ja prema ovim članovima SIP-a imam isti odnos kao i prema hrvatskom članu Predsjedništva BiH, a to je da je imenovan na nelegalan i neligitiman način - kazao je Čović.
Obva sagovornika su istakla kako nas u narednom periodu čekaju velike poteškoće u vezi sa migrantskom krizom u BiH. Dodik je ponovio ranije iznijeti stav kako neće biti dozvoljena gradnja migrantskih centara u RS-u.
Također je spomenuo i kandidaturu Jasmine Ćosić za članicu Međunarodnog suda pravde uime BiH, kazavši kako su srpski predstavnici u državnim institucijama protiv toga, jer je ona bila dio tima odbrane Nasera Orića. Dodao je i kako se njena kandidatura pokušala "progurati" mimo procedura, jer saglasnost za to nisu dali predstavnici srpskog naroda ni u Paredsjedništvu BiH, ni u Vijeću ministara ni u Parlamentarnoj skupštini.
Član Predsjedništva BiH se osvrnuo i na Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkog terora, koja je usvojena u Zastupničkom domu parlamenta BiH, kazavši kao se radi o podvali bošnjačkih predstavnika u parlamentu, koji su našli saradnike u Mirku Šaroviću i Branislavu Borenoviću i "njihovim pajtašima iz RS". Kazao je kako se radi o reviziji istorije koja ide na ruku Bošnjacima, te kako se nigdje ne spominje genocidnost nad Srbima, je, kako je dodao, mnogi Srbi su u Drugom svjetskom ratu poginuli ne zato što su bili antifašisti, nego samo zato što su bili Srbi.
- U Rezoluciji se spominje kako se odaje počast svim žrtvama fašisrtičkog terora Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim i to je još jedna podvala Bošnjaka. Naime, u to vrijeme nije bilo Bošnjaka. U vrijeme Drugog svjetskog rata nije bilo Bošnjaka i to je činjenica. Oni su kasnije dobili mogućnost izjašnjavanja kao Muslimani, a Bošnjaci su tek od 1993. godine kazao je Dodik.
Čović se u svom obraćanju dotakao i odnopsa u FBiH, kazavši kako iz središta Sarajeva dolazi jako puno afera, kao što su respiratori. Prokomentarisao je i neformiranje Vlade FBiH.
- Mi u FBiH nemamo partnera za razgovore o formiranju Vlade FBiH i zbog toga još uvijek nije imenovana nova Vlada, a zbog toga nema ni novih vlasti u Mostaru - kazao je Čović.

PIŠE: ALMIR ŠARENKAPA
 
Милорад Додик

Додик: Срби су сада заточени, Републици Српској није место у БиХ /видео/
© Sputnik / Дејан Симић
Анализе и мишљења
13:19 23.04.2020(освежено 13:24 23.04.2020) Преузмите краћи линк
Пише Тања Трикић
2903
Пратите нас
Иако је Република Српска одлучила да током пандемије политичке размирице са Сарајевом остави по страни, погрешно је закључити да је у БиХ пронађен чаробни штапић. Пандемија није променила мој однос, Републици Српској није место у БиХ, поручује српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Кад епидемија прође, Српска ће се вратити на решавање политичких питања, истиче Додик у интервјуу за Спутњик и понавља да не верује у могућност да БиХ може да буде од користи Србима и Републици Српској.


Није нам место У БиХ, приморани смо да будемо овде


— Сматрам да нема места за нас у таквој БиХ коју они граде заједно са странцима и да немогућност да искажемо наш интерес говори да смо ми заточени. Ми смо овде приморани да будемо.

Пандемија ништа није променила у сталним настојањима Сарајева и странаца да отму РС, па и кроз ову причу — да се направе нова тела.
Да ли то значи да на нивоу БиХ не можете да усагласите неке заједничке мере у борби против пандемије?
— То смо урадили везано за здравствени опсег, за економски нисмо. А веома је тешко усагласити базична историјска решења за будућност и међу народима који имају тако различите ставове и супротстављену историју. Не видимо будућност у БиХ како то види Сарајево.

Верујем такође да ће се после корона вируса променити односи и у самом свету и региону. Свет ће се после короне мерити по ономе каква је солидарност током епидемије. Та солидарност је била показана са стране Кине, Русије, а што се нас тиче, од Србије и Мађарске. Захвални смо и ЕУ на помоћи коју ће нам пружити, али у првих месец и по дана нисмо баш видели присуство ЕУ.

Помоћ Русије и Кине није позирање

Кажу да Русија и Кина помажу другима да би направили сопствени пи-ар...
— Нико није бранио
другима да праве свој пи-ар, ако је то у питању, а не мислим да јесте. То је искључиво питање солидарности, а не сликања и позирања. А они који то нису урадили, него су затворили своје тржиште и рекли да неће да продају маске, сад покушавају да направе да то неко други хоће. Не видим да је то саморекламерство.
Република Српска је традиционално била окренута ка европском тржишту, а сада је морала да се обрати за помоћ Кини и Русији, које су донацијама показале потребу за солидарношћу.
Могу само да им изразим захвалност. Нисмо то видели с друге стране. Нека се љуте колико хоће из ЕУ, али оно што смо до сада видели из ЕУ, није било у функцији подршке наших европских опредељења, ни оне европске солидарности коју су нам покушали представити раније.

Српска неће направити никакав авантуризам, али ће помно пратити развој ситуације и искористиће и мали указани простор за редефинисање статуса.
У току је ново геополитичко мешање карата. Да ли очекујете да ће то утицати на климу у БиХ и да ће можда уплив странаца да буде мањи?
— Ауторитет странаца је онај који ми њима дамо. Ако смо ми спремни да наша права и суверенитет предамо у руке странаца, будите сигурни да ће они то једва дочекати. Ми у РС немамо тај проблем, не водимо се страним политикама ни налозима. Покушавамо да видимо шта је наш интерес и у складу с тиме се понашамо.
„Драго ми је што нисам избор Американаца“

Ових дана се у неким медијима појавила прича да Американци наводно спремају неку велику акцију у БиХ и да имају алтернативу за вас?

— Последњих десет година имао сам проблема с Американцима и ту се није ништа променило. То није ништа ново. Мени је драго што нисам избор Американаца, али ја се не осећам ничијим избором, него избором овог народа. Мој једини аргумент је да сам увек спреман да идем на изборе, чак и уз њихово присуство и интервенцију, што овде није мало.
Иначе, ја сам пред прошле председничке изборе у Америци подржао Трампа и тада послао поруку нашим људима у САД да гласају за њега. У овом тренутку опет позивам све који у Америци гласају, а српског су порекла, да поново подрже избор Трампа, јер мислим да он може боље да успостави корелацију између земаља и то је далеко потребније него да добијемо неког председника који је милитантан и који би могао да окрене свет наглавачке. Мислим да Трамп није ратни лидер и да ће веома брзо након пандемије Америку вратити себи.

Да ли се нешто променило у вашем ставу према НАТО-у?

— Република Српска и даље је против уласка у тај савез, док су Бошњаци и Хрвати за, али о војним питањима се одлучује консензусом.

Три пакета економских мера

РС је донела читав сет економских мера за борбу против економских последица пандемије. Могу ли се оне спроводити ако ту нема координације у оквиру БиХ?

— Део тих мера јесте везан за ниво БиХ и ту је неопходно нешто чинити. Али, значајан део је везан за ентитете. Ми дефинитивно боље стојимо са финансијама него, рецимо, у време поплава. Ми прва три месеца до краја марта имамо смањене приходе око осам одсто, што није драматично. Ако узмемо да је то пандемија која и даље траје, не можемо са сигурношћу рећи шта је наша коначна штета. Али, поделили смо мере које ми можемо да урадимо, а почели смо од тога да очувамо предузећа и раднике у њима. Радницима који због одлука владе не раде платили смо у марту доприносе за њихове плате. За април ћемо исплатити загарантовану плату од 520 марака и плус доприносе и тај новац имамо.

С друге стране, интервенишемо са 50 милиона марака за подизање способности медицинског сектора. Зато правимо компензациони фонд који ће покрити те ванредне трошкове везане за медицински сектор. У оквиру компензационог пакета правимо могућност да помогнемо фирмама које су имале одређене губитке. Други вид помоћи је да гарантујемо за предузећа у погледу задуживања код банака и тај фонд ће имати око 100 милиона марака.
И још један ланац помоћи је помоћ локалним организацијама. За све то скупа ангажовали смо потенцијал којим располажемо, а то је око 500 милиона марака. То смо обезбедили препакивањем буџета, кроз нашу развојну инвестициону банку, путем продаје обвезница и путем кредита који је у завршној фази од ММФ.
Да ли се предвиђају још неке могућности за задуживање?
— Ми смо ниско задужена република, наше задужење је било укупно 37 одсто БДП-а. Кредит од ММФ-а добили смо по стопи од 1,05 одсто, са грејс периодом од 39 месеци.
Српска је у немогућим условима обезбедила стабилност фискалног система. Обезбеђено је да буџет и фондови не зависе од страних интервенција и показана је самоодрживост јавних финансија. Република има око милијарду и по марака инвестиција. Планира се две до две и по милијарде нових инвестиција. Ако то буде остварено, имаћемо подстицај развоју.

https://rs.sputniknews.com/analize/...ni-republici-srpskoj-nije-mesto-u-bih-video-/

Oslobodi se okova Srbine.
 
Šta ovaj opet kmeči?
Nije već sigurno 3 mjeseca spomenuo referendum, mogao bi.


Додик: Идеја о самоопредјељењу српског народа живи вјечно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да идеја САД из 1995. године да Срби одрже референдум о издвајању из БиХ, живи вјечно и да никада није ни престајала да егзистира.




Милорад Додик - Фото: СРНА

Милорад ДодикФото: СРНА

- Без обзира на оспоравање високог представника и атмосфера које су прављене да је то табу тема и да је забрањено. У Сарајеву све вријеме заборављају да је саставни дио Устава и права у БиХ и Међународна резолуције о људским правима, а ту пише да народи имају право на самоопредјељење - каже Додик за Радио Републике Српске.

Једна од понуђених опција 1995. године, подсјећа, управо је било то да Срби, ако се не осјећају добро у БиХ, имају право на референдум.
- Мислим да је то рационално и реално и да свако има право на самоопредјељење. Данас нико није задовољан у БиХ. Нисмо задовољни ми Срби, којима је одузето право криминалним активностима високих представника, који су узурпирали и отимали наша овлаштења и надлежности - навео је Додик.

Истакао је да су људи тог времена били свјесни ситуације, те додао да ту свијест треба поново охрабрити.

- Треба охрабрити без обзира на учињену пропаганду одређеног дијела међународне заједнице и Бошњака, као и афирамцију међународног право на самоопредједљење, на шта Срби имају право. Ми од БиХ ништа нисмо добили, само смо изгубили, јер нас оптужују за геноцид, агресију, а кад кажемо да хоћемо да идемо, онда се томе противе - поручио је српски члан предсједништва.

Он је изјавио да у Републици Српској од почетка живи осјећај и нада на самоопредјељење.

- Срби не треба да оклијевају и да се устручавају да то истичу као своје право - оцијенио је Додик за Радио Републике Српске.



https://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=394851
 

Back
Top