Додик против мисе у Сарајеву за жртве Блајбурга

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326
Додик против мисе у Сарајеву за жртве Блајбурга

11.05.2020 • 15:40 15:42

Извор: Tanjug

САРАЈЕВО: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да миса за жртве Блајбурга, најављена за 16. мај у Сарајеву, не може остати само унутрашње питање Римокатоличке цркве, јер већ сама најава догађаја изазвала је велико узнемирење јавности.

milorad dodik

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

"Без жеље да иједној цркви или верској заједници споримо право на служење, морам да кажем да смо и самом најавом такве мисе дубоко узнемирени. Најава мисе за жртве Блајбурга ''на сва звона'' сугерише сумњу да неко преко верског обреда покушава да рехабилитује усташки покрет, од чијег зла се српски народ ни након 75 година биолошки није опоравио", истакао је Додик у изјави за Срну.
Сматра да до те мисе не би требало да дође, посебно не у Сарајеву, "из кога су усташе у Другом светском рату у смрт послале пуне возове Срба", казао је Додик.
https://www.dnevnik.rs/politika/dodik-protiv-mise-u-sarajevu-za-zrtve-blajburga-11-05-2020

Jeli ovo realni odnos KC prema ustasama?

Hrizostom isključiv: Nakon mise, naši odnosi neće biti isti!

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se "dovođenjem Bleiburga" u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem

Republika Srpska 11.05.2020 | 15:15
Hrizostom isključiv: Nakon mise, naši odnosi neće biti isti!

Mitropolit Hrizostom rekao je Srni da se u Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao.

"Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve (Jure) Francetića, a kardinal dovodi Bleiburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa", poručio je mitropolit Hrizostom.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Bleiburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

"Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Bleiburg može i treba. Izvitoperene vrijednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?", upitao je mitropolit dabrobosanski.

On je dodao da ne razumije čemu služi "dovođenje Bleiburga" u Sarajevo.

"Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!", naveo je mitropolit Hrizostom.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

Godinama unazad, komemoracije na Blajburškom polju u Austriji, na kojima redovno prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi, izazivale su brojne kontroverze. Dok je za jedne to odavanje počasti ubijenim civilima i vojnicima takozvane Nezavisne države Hrvatske, za druge je najveći fašistički skup u Evropi.
(Srna/BN)

Dodik optužio Katoličku crkvu: Pokušaj da se rahabilituju ustaše
11. Maja 2020.
Share on Facebook
Tweet on Twitter
5b8ad963-8d78-4f42-9b99-0bc40a0a0a7e-milorad-dodik-700x402.jpg

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da misa za žrtve Blajburga, najavljena za 16. maj u Sarajevu, ne može ostati samo unutrašnje pitanje Rimokatoličke crkve, jer sama najava događaja izazvala je veliko uznemirenje javnosti.
“Bez želje da ijednoj crkvi ili vjerskoj zajednici sporimo pravo na služenje, moram da kažem da smo i samom najavom takve mise duboko uznemireni. Najava mise za žrtve Blajburga ‘na sva zvona’ sugeriše sumnju da neko preko vjerskog obreda pokušava da rehabilituje ustaški pokret od čijeg zla se srpski narod ni nakon 75 godina biološki nije oporavio”, istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da do te mise ne bi trebalo doći, posebno ne u Sarajevu, iz koga su ustaše u Drugom svjetskom ratu u smrt poslale pune vozove Srba.

Zar nije da misu održavaš za grešnike i da moliš za oprost njihovih grijeha.
Ne vidim di je problem (osim što vidim ogroman problem u religijama općenito).
Zasto bi se neko molio za oprost greha nekih ubica i manijaka, to nema logike. Hoce li to reci da Bog nije pravedan pa se covek moli za oprost neoprostivog.

Zasto bi se neko molio za oprost greha nekih ubica i manijaka, to nema logike. Hoce li to reci da Bog nije pravedan pa se covek moli za oprost neoprostivog.
Pa gle, nisam ja izmislio kršćanstvo da bi znao zašto je tako.
Isus te uči da ljubiš neprijatelje svoje, da okreneš i drugi obraz, ko tebe kamenom ti njega kruhom, a isto tako i da moliš za oprost grijeha najvećih grešnika.
Meni se to ne sviđa pa nisam vjernik. Ali da jesam, onda bi poštivao božje riječi, ili bi se bar trudio da ih poštujem.

Pa gle, nisam ja izmislio kršćanstvo da bi znao zašto je tako.
Isus te uči da ljubiš neprijatelje svoje, da okreneš i drugi obraz, ko tebe kamenom ti njega kruhom, a isto tako i da moliš za oprost grijeha najvećih grešnika.
Meni se to ne sviđa pa nisam vjernik. Ali da jesam, onda bi poštivao božje riječi, ili bi se bar trudio da ih poštujem.
Pa valjda bi onda kardinal Puljic po toj logici trebao da drzi misu za cetnike ?

I to isto, naravno.
Kao i mitropolit za ustaše.
Ali, kao što rekoh - kakve oni veze imaju s vjerom?
Osim deklarativne, uostalom, kao i 99,999% vjernika.
Ne znam stvarno kakva su tacno “pravila” po pitanju toga, ali moliti se za oprost nekih manijaka i satanista je bolesno.
Ja jos nisam cuo da se drze mise za Hitlera, Himlera i ekipu.

Pa dobro, upravo si proglasio kršćanstvo bolesnim.
Nisam ni ja, ali sam čuo da se drže mise zadušnice za Pavelića.
Nisam ja proglasio krscanstvo bolesnim, nego pitam za tu anomaliju Rimokatolicke Crkve kad je u pitanju “Crkva u Hrvata” i kako to da niko ne drzi mise za Hitlera, Musolinija, Franka i ostale gresnike iz njihovih redova.
Naravno da postoje razne otpadnicke sekte od Hriscanstva koje su izmenile i usvojile neke stvari koje idu od cudnih do nenormalnih, ali izvorno Hriscanstvo ne poziva na zlocin, ali nesto nisam ni siguran da bi trebalo da trazi oprost za kojekakve manijake i bolesnike u ime nevino stradalih.
Ti mozes da prastas svom krvniku pa da kazes “oprosti mu ne zna sta cini”, ali traziti oprost za krvnika nad nevinim dusama je bolesno i ne verujem da je to castan posao.

Zar nije da misu održavaš za grešnike i da moliš za oprost njihovih grijeha.
Ne vidim di je problem (osim što vidim ogroman problem u religijama općenito).
ne pravi se naivan. Jasno ti je sta stoji iza te mise.
NATO-politika je PROVOCIRATI SRBE GDE GOD JE TO MOGUCE , MAKAR I SA CENOM ARPADZIKA NA ZELENOM VENCU.
Ista NATO-taktika je prepoznatljiva i kada je provociranje RUSIJE u pitanju..........koriste se sva sredtsva, od istorije, geografije, biologije, likovnog, ekonomije, politike, vremenske prognoze.............ama bas sve , kako bi se srozao ugled RUSIJE u svetu.

Za vas HRVATSKE KATOLIKE je to obicna misa , kako si rekao, za oprost gresnicima, ali svako normalan na ovom svetu vidi da je to jos jedan u nizu NATO-napada na srpski narod.................SVE DOK SE SRBIJA NE PRIKLJUCI NATO-u, A ONDA VISE NECE BITI NI MISA ZA BLAJBURSKE ZRTVE, NI MAKEDONSKIH POSTANSKIH MARKI SA NDH MAPOM, NI CRNOGORSKIH ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE SRPSKOJ CRKVI U CRNOJ GORI.....................mnogo toga ce nestati ulaskom Srbije u NATO. Cak sta vise, SRPSKI NAROD CE BITI PROGLASEN ZA ZRTVE JUGOSLOVENSKIH RATOVA , KOSOVO CE BITI VRACENO SRBIJI A MIR U SRBIJI CE SE KONTROLISATI IZ AMERICKIH VOJNIH BAZA PO NISU, VALJEVU, PRISTINI, BEOGRADU, ..............

Jesi li ti procitao na sta je moja replika, coveku sam i podvukao taj dao.
могуће да сам пренаглио :lol:

Zajedno su bježali, kao pravi štakori.
да, али усташе с разлогом и заслугом, а четници због новог злочиначког подухвата, овог пута од стране комунопартизана

Nisam ja proglasio krscanstvo bolesnim, nego pitam za tu anomaliju Rimokatolicke Crkve kad je u pitanju “Crkva u Hrvata” i kako to da niko ne drzi mise za Hitlera, Musolinija, Franka i ostale gresnike iz njihovih redova.
Naravno da postoje razne otpadnicke sekte od Hriscanstva koje su izmenile i usvojile neke stvari koje idu od cudnih do nenormalnih, ali izvorno Hriscanstvo ne poziva na zlocin, ali nesto nisam ni siguran da bi trebalo da trazi oprost za kojekakve manijake i bolesnike u ime nevino stradalih.
Ti mozes da prastas svom krvniku pa da kazes “oprosti mu ne zna sta cini”, ali traziti oprost za krvnika nad nevinim dusama je bolesno i ne verujem da je to castan posao.
Pa gle, licemjerje nije anomalija katoličke crkve u Hrvata, nego i pravoslavlja: Ne ubij, zapovijeda ti Bog, a ti svejedno uzimaš pušku i ruke. Ono o kamenu, obrazu itd sam već naveo.

Back