Dodik: Proces protiv mene je proces protiv Republike Srpske

Уједињење свих српских земаља је сасвим природан и легитиман процес!

IMG_20240220_065138.jpg

Додик: Монтиран процес чији је циљ забрана мог политичког дјеловања (ВИДЕО)​

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је поступак који се води против њега пред Судом БиХ монтиран и да је крајњи циљ забрана његовог политичког дјеловања. Поручио је да неће дозволити да уставна права Републике Српске буду доведена у питање.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
- Ја сам држављанин Републике Српске и БиХ. Осјећам се нападнуто и несигурно у БиХ зато што се ради о злоупотреби института који не постоји у складу са Уставом, а то су Суд и Тужилаштво који су у функцији политичких и других интереса који нису у интересу људи који овдје живе. Овдје се ради о томе да се легално изабрани људи доведу у позицију да одговарају пред људима који нису изабрани демократски нити одговарају народу - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.
Додик је истакао да вјерује у свој тим одбране и да је ово борба против странаца који покушавају да наметну колонијалну и дефинитивну управу.
Он је нагласио да је ово поступак против БиХ који ће јој одузети снагу јер одузима право на суверено одлучивање кроз правосудни систем предвиђен Уставом, који није предвидио постојање Суда и Тужилаштва БиХ који су наметнути одлукама странаца.
Додик је поручио да је Република Српска привржена Дејтонском споразуму и Уставу БиХ.

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

Лукић: Политички процес који је још један доказ шмитократије (ВИДЕО)

Лукић: Политички процес који је још један доказ "шмитократије" (ВИДЕО)​

Бубић: Ово је симулација суђења, Тужилаштво нема аргументе (ВИДЕО)

Бубић: Ово је симулација суђења, Тужилаштво нема аргументе (ВИДЕО)​

Стевандић: Пресуда Додику донесена унапријед, Српска на то не пристаје (ВИДЕО)​

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да је пресуда против дсједника Републике Српске Милорада Додика донесена унапријед, о чему свједочи и сама оптужница и да се сада само слажу коцкице.

Ненад Стевандић - Фото: РТРС

Ненад СтевандићФото: РТРС
Стевандић је рекао да Српска неће прихватити такву пресуду, поручујући да би овај поступак требало окончати.
- То што ми присуствујемо суђењу не треба никог да радује и да мисли да немамо друге механизме. НСРС је способна да реагује на било коју одлуку суда и заштити интегритет институција Српске. Нико не мисли да има одријешене руке и да ради шта хоће - рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је циљ процеса против Додика уништње институција Република Српске и да Српска никада неће пристати на то.

Данас је свједочила предсједавајућа Вијећа народа Сребренке Голић, као свједок Додикове одбране, а наредно рочиште биће одржано 28. августа и свједочиће генерални секретар предсједника Јелена Пајић Баштинац.

Голићева је објаснила процедуру усвајања закона у Народној скупштини и Вијећу народа, а у вези Закона о објављивању закона и прописа Републике Српске и Закона о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Она је оцијенила индикативним чињеницу да су делегати из Клуба Бошњака 4. јула прошле године, три дана након што је Кристијан Шмит донио одлуку о поништавању оба закона, одустали од претходно најављеног вета на те законе.

На питање Додика да ли су оба та закон прошла процедуру и достављена НСРС и њему као предсједнику Републике Српске, одговорила је потврдно.

У Источном Сарајеву данас ће бити одржана конференција за новинаре предсједника Српске, коју можете пратити на програму, порталу и Јутјуб каналу РТРС-а.

Подсјећамо, раније је прихваћен је и приједлог Лукићеве одбране за саслушање генералних секретара Владе и Парламента Српске Далибора Панића и Борана Босанчића.

Пред Судом БиХ и данас су се окупили грађани и носиоци јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ, како би пружили подршку Додику и Лукићу.

Poslednja izmena:

Dodik nakon suđenja: Nije dokazano da sam kriv​

FoNetdanas 18:33
Dodik nakon suđenja: Nije dokazano da sam kriv 1
foto: Borislav Ždrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije uspelo da dokaže da je prekršio odluke „navodnog visokog predstavnika“, što govori o tome koliko je sudski proces koji se vodi protiv njega sumnjiv.

Na konferenciji za medije, održanoj posle ročišta, Dodik je upozorio da se ovde radi o političkom procesu.
Sve ovo što smo danas videli bio je politički proces. Pokušaj da se ukaže na tu činjenicu završava tako da se ne da razgovarati o tome. Značajan deo besmisla pokazan je i danas. Moja odbrana, koja je trebalo da pobije ono što je Tužilaštvo iznelo kao optužujuće razloge, nije imali osnove da to radi i stiče se utisak da se stvara atmosfera svršenog čina, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Dodik je naglasio da „ovaj proces prati hajka koju najčešće vidimo od medija u FBiH, koji iznoseći laži motivisani mržnjom svemu što dolazi iz Srpske apsolutno stvaraju hajku.

U takvoj atmosferi linča veoma je teško u bilo čemu učestvovati. To je odlika svega ovoga. Ovo je politički proces zato što nemamo zakonom imenovanog visokog predstavnika. On nema pravo po Bonskim ovlašćenjima ni da donosi zakone, ni da interveniše u zakone, ukazao je Dodik.
Naglasio je da je veoma zahvalan svom pravnom timu na predanom poslu koji obavlja i naveo da njegovi advokati skupljaju mnoge propuste koji su od početka vidljivi.

Poslednja izmena:

Додик: У току предизборне кампање три рочишта заказују за мјесец дана; Ја сам жртва насиља и унитаризма (ВИДЕО)​

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је суђење њему наставак монтираног процеса.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=567733

Back