Dodik o razgovoru sa Eskobarom : "U BiH nema dogovora, otcepljenje Srpske se samo nameće"

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326

Dodik o razgovoru sa Eskobarom : "U BiH nema dogovora, otcepljenje Srpske se samo nameće"​

Em5k9kqTURBXy80NDRlZWJhOTM5MGI1ZTFkMmY4ZGUzODc2MWM1YWM2MC5qcGVnkZMCzQLkAIGhMAE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je danas razgovarao sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, te dodao da se razgovaralo i o pitanju otcepljenja.

Dodik je istakao da se otcepljenje Srpske samo nameće.
– U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.
ESKOBAR RAZGOVARAO SA DODIKOM: "PRETNJE OTCEPLJENJEM VODE SRPSKU U IZOLACIJU"

Istakao je da “Otvoreni Balkan” predstavlja dobru inicijativu.
– Postoje i oni koji su to problematizovali, ali ovakva inicijativa je definitovno dobrodošla i mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica dobrodošla je, kako god da se ona zvala – dodao je Dodik.

Dodao je je da su razgovarali na zahtjev Eskobara.
– Dotakli smo se i ostalih važnih pitanja kao što je potreba stabilizovanja političke situacije u BiH, koja već dugo živi u “nepravu” i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Gospodin Eskobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika – rekao je Dodik.
Rekao je i da je tokom sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen dobio uveravanja da je predsednica EK privržena ideji o proširenja EU, ali je naglasio da tamo ima drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

Dodik smatra da priča o evropskoj perspektivi, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu, piše RTRS.

Baja isutao novog americkog nametnika s vrlo indikativnim prezimenom -- Escobar

najveca dilema ljudi koji sebe smatraju za politicke analiticare je sto ne mogu da spoje da dodik i eskobar ne mogu da razgovaraju u najbukvalnijem smislu. dodik moze da prosipa svoje izlizlane floskule, a eskobar da se cinicno ceri i klima glavom. obojica znaju da od tog razgovora nema koristi ali oboje zadovoljvaju formu.
Такав је дневни распоред.

Jeste Dodigove bjesede za domaci folklor. A iza kulisa...
c8cfa451bde8072bd19780e7de677207.jpg

b927bb0d242c265b6fd111f6f85e24f9.jpg

Dodik se pohvalio svojim odgovorom Escobaru: J*** mi se za sankcije, to sam već prošao​

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šef SNSD-a Milorad Dodik danas je na konferenciji za novinare pokazao stenogram jučerašnjeg razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, zaduženim za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Istakao je da nije imao namjeru da izlazi u javnost sa detaljima tog razgovora, ali da će to učiniti nakon što je Ambasada SAD-a izdala svoje saopćenje.
Dodik je naveo da mu je Escobar rekao: "Moram ti reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene ne samo za one koji opstruišu napredak, nego i one koji imaju koristi od toga".
Zatim je rekao da ne može javno izreći šta mu je on odgovorio, te je pokazao stenogram u kojem stoji njegov odgovor:
- J*** mi se za sankcije. To sam prošao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti.

https://faktor.ba/vijest/dodik-se-p...-j-mi-se-za-sankcije-to-sam-vec-prosao/139617

А што се чудиш, мене уопште не чуди такав наступ Додика?

Анђелковић: Није на Шмиту да одлучује који политичар ће водити који ентитет​

Политички аналитичар и историчар Драгомир Анђелковић изјавио је да њемачки дипломата Кристијан Шмит није високи представник него узурпатор и да није његово да одлучује који ће политичар да води који ентитет у БиХ.

Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС

Драгомир АнђелковићФото: РТРС
Анђелковић је рекао Срни да је изјавом "да се мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без /српског члана Предсједништва БиХ/ Милорада Додика", Шмит признао шта је његова права мисија.
- Његова права мисија није да стабилизује ствари у БиХ у складу са Дејтоном, већ да руши Дејтон и намеће оне политичаре који ће да подржавају оно што он ради. Другим речима, да се изврши централизација БиХ, како би ушла у НАТО - истакао је Анђелковић.
Анђелковић је напоменуо да посао високог представника није да се мијеша у унутрашњу политику БиХ, већ да буде гарант мира и стабилности, те да није на високом представнику да одлучује ко ће од политичара водити који ентитет и БиХ у цјелини.
- Али, пошто Шмит и није високи представник, већ је лажни високи представник, узурпатор, онда је некако разумљиво што он не ради посао високог представника, већ се меша у унутрашњу политику - каже Анђелковић.
Он је навео да је то с друге стране подстрек Републици Српској да брани своје интересе, јер Срби само кроз јединство могу да постигну нешто што је за српски народ битно.
- Не ради се овде о Додику, него о будућности Републике Српске. И неког другог ко би бранио Републику Српску сутра би нападали и покушавали да уклоне. Стога грађани Републике Српске, без обзира на политичко опредељење, треба изнад свега да ставе будућност Републике Српске и да се окупе у циљу њене одбране - рекао је Анђелковић.
Анђелковић је рекао и да Шмит покушава да се понаша као нацистички окупатори за вријеме Другог свјетског рата, као управници окупираних земаља, што не служи Њемачкој на част, јер подсјећа на њену улогу у прошлости.
Он је оцијенио да Шмит манипулише и термином "међународна заједница", јер међународна заједница су УН, а не Запад, НАТО или ЕУ.
- Шмит има подршку дела међународне заједнице, односно западног дела, док с друге стране Русија и Кина су врло јасно саопштиле да га не признају. Стога он не може да се позива на међународну заједницу. То је груба манипулација - рекао је Анђелковић.

Back