Quantcast

Dodik: BiH neuspešan eksperiment zapadne politike

Poruka
18.772
Dodik: BiH neuspešan eksperiment zapadne politike
24.11.2019. 14:11
Tanjug, Vestionline


youtube/printscreen

FacebookTwitterViber
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Rusija ostala dosledna poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i međunarodnog prava.
Dodik je u intervjuu za Raša tudej rekao da je, „za razliku od Rusije, američka administracija i nakon postizanja Sporazuma, nastavila s njegovim urušavanjem, u skladu s ranijim obećanjima Bošnjacima u BiH da će napraviti državu za njih“.
On je naglasio da Amerikanci to neprekidno čine već 24 godine, prenosi RTRS.

Istakao je da, „uprkos tome, nisu uspeli da ukinu Republiku Srpsku, ali su joj oteli deo nadležnosti, sistematski urušavajući Dejtonski sporazum uvodeći poštovanje duha, a ne slova Dejtona“.
Dodik smatra da je BiH neuspešan eksperiment zapadne politike.
– Još u bivšoj Jugoslaviji, BiH je važila za “malu Jugoslaviju“, a ako nije opstala sama Jugoslavija, zašto bi ona opstala – upitao je srpski član Predsedništva BiH.


https://www.vesti-online.com/dodik-bih-neuspesan-eksperiment-zapadne-politike/
 
Poruka
18.772
Додик за Раша тудеј: БиХ је неуспешан експеримент Запада
Објављено: 24.11.2019.год.
Преузмите краћи линк
122824_vest_1.jpegфото: © RT


https://www.vostok.rs/index.php?opt...sa-tudej:-BiH-je-neuspesan-eksperiment-Zapada
 
Poruka
18.772
Додик за Раша тудеј: БиХ је неуспјешан експеримент Запада

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу за Раша тудеј да је Русија остала досљедња поштовању Дејтонског мировног споразума и међународног права.
Додик је рекао да је, за разлику од Русије, америчка администрација и након постизања Споразума, наставила са његовим урушавањем, у складу са ранијим обећањима Бошњацима у БиХ да ће направити државу за њих.
Он је нагласио да Американци то непрекидно чине већ 24 године.
Наглашава да, упркос томе, нису успјели да укину Републику Српску, али да су јој отели дио надлежности, систематски урушавајући Дејтонски споразум уводећи поштовање духа, а не слова Дејтона.
Додик сматра да је Босна и Херцеговина неуспјешан експеримент западне политике.

- Још у бившој Југославији, БиХ је важила за "малу Југославију", а ако није опстала сама Југославија, зашто би она опстала - упитао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао је да је дефинитивно увјерен да у БиХ неће доћи до рата или сукоба, али да не може одбацити могућност терористичке пријетње имајући на уму да је и француски предсједник Емануел Макрон рекао да је БиХ "темпирана бомба".
- Радикализовани муслимани из БиХ отишли су да се боре за "Исламску државу" и они се могу гледати као истинска терористичка пријетња - рекао је Додик.

Он је навео да у БиХ данас постоје муслиманске заједнице у којима се промовише ислам заснован на вехабизму, што би могла да буде "опасна мјешавина" ако се комбинује са проблемом тих бораца који се враћају из Сирије.

- Морамо се позабавити тиме. Када додате томе један дио исламске заједнице - Исламска заједница из Србије, њихови радикализовани званичници, имами и други који дају основа за такву врсту понашања, онда не смијемо одбацити могућност терористичких напада управо од тих појединаца - рекао је Додик и додао да би то могло да буде једнако опасно као и неки велики ратни сукоб.

Додик је нагласио да ће и убудуће спречавати улазак Републике Српске и БиХ у НАТО и усвајање Акционог плана за чланство у НАТО.
- Овдје нема ни минималног концезуса за улазак у НАТО. У Републици Српској се сви слажу да не можемо постати чланица Алијансе. Наши разлози су јасни - НАТО је бомбардовао Републику Српску користећи осиромашени уранијум који и данас убија нашу дјецу - рекао је он.
Он је подсјетио да је НАТО бомбардовао и Србију, што говори да је био усмјерен против српског народа, те додао да је то бомбардовање изазвало огромну материјалну штету и однијело животе многих људи.

- Уколико би ми одлучили да будемо чланица Алијансе, ми би тиме њима дали морално право да је то што су учинили било исправно и на тај начин би издали успомену на оне који су пали као жртва НАТО - рекао је Додик.
Он је навео да је Србија, која је матица српског народа, усвојила политику војне неутралности и да Српска слиједи ту политику.
- Не желимо да граница између нас, коју сада чини ријека, буде ојачана. Ми желимо да та граница нестане - рекао је Додик.
Додик каже да би, уколико би се пристало на чла

нство у НАТО, то значило да би морало да се потроши двоструко више новца на оружане снаге у односу на то колико се данас троши.
- То би био велики ударац за нашу економију, буџет. Морали би да купујемо оружје и опрему искључиво од чланица Алијансе. Ми би у сваком случају изгубили своју политичку аутономију - рекао је он и додао да ниједан документ не наводи да је НАТО предворје или улаз који води ка ЕУ, те подсјетио да данас пет земаља чланица ЕУ нису чланице Алијансе.
Он је истакао да је Српска раздвојили та два питања.

- Па и сама ЕУ вам каже да не морате бити чланица НАТО да бисте били члан ЕУ. То чини ситуацију много једоставнијом - рекао је Додик.
Он је нагласио да је и ЕУ пуна унутрашњих проблема, те додао да су посљедње поруке у вези са проширењем и Албанијом и Сјеверном Македонијом значајно поткопале повјерење у тај процес.Вијести из исте рубрике


 

missortr

Domaćin
Poruka
3.264
Predsjednik Ujedinjene Srpske

Stevandić: Doprinijeli smo jačanju Srpske

stevandi%C4%87.jpg

Ponosan sam na ono šta smo uradili od osnivanja, a tek ćemo da napredujemo. Želimo dati doprinos u ekonomskom razvoju Republike Srpske, poboljšanju zaposlenosti, zaustavljanju odlaska mladih i ostalim važnim pitanjima za naše građane, poručio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.
Svečani prijem povodom četiri godine rada bio je prilika i da najavi planove.

"Naš tim za razvoj već sad radi i priprema strategije razvoja u svakoj opštini u svakom gradu i 63 strategije će biti predstavljene u martu ili aprilu mjescu. Za Banjaluku se pravi najveći mogući plan strategija, a on se zove "Banjaluka druga srpska prestonica", jer Banjaluka je najveća zapadna srpska prestonica koja je napravljena 1992. godine i mi treba da je legalizujemo kao takvu", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Iz Ujedinjene Srpske su poručili da su od osnivanja uradili mnogo, te doprinijeli jačanju Republike Srpske i njene ravnopravnosti u BiH. Ujedinjena Srpska, za četiri godine funkcionisanja, uradila više od nekih političkih partija koje postoje 20 godina, poručili su iz koalicionog SNSD-a.

"Sigurna sam da će ta naša saradnja nastaviti da se razvija i siguran sam da je to u interesu i na zadovoljstvo članstva i SNSD-a isto tako i Ujedinjene Srpske", istakla je Željka CVijanović, potpredsjednik SNSD-a.
"Oni su prepozanli šta i na koji način treba da rade u Republici Srpskoj i pronašli su svoje mjesto u Republici Srpskoj. Drago mi je da je predsjednik Ujedinjene Srpske u PS BiH, i da će sigurno ono što ima svoje iskustvo u političkom radu upotrebi u radu Parlamenta BiH", naglasio je Radovan Višković, potpredsjednik SBSD-a.
Na prvim lokalnim izborima prije četiri godine kadar Ujedinjene Srpske ušao je u lokalne parlamente, na opštim u parlament Srpske i BiH, ušli su u koaliciju sa SNSD-om.
---------------------------------
ништа од влажних снова да БЛ буде главни град НДХ :per:
 
Poruka
18.772
https://www.radiosarajevo.ba/vijest...******-sto-se-kockao-nego-sto-se-vadio/358464! / Komšić Dodiku: Sjeti se da "nije majka sina ****** što se kockao, nego što se vadio"
24. 11. 2019. u 18:35:00 Fena


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas da je BiH u NATO Akcionom planu za članstvo još od decembra prošle godine.
Komentirajući iz Sjedinjenih Država, gdje trenutno boravi u radnoj posjeti, današnju izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako dokument koje je Predsjedništvo BiH usvojilo ne znači aktivaciju MAP-a, Komšić je poručio da ako Dodik želi da se povjeruje onome što on govori, put je jednostavan - neka objavi dokument na koji je pristao.

"Nemam ništa protiv da Dodik pojašnjava detalje SDS-u i PDP-u", kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Željko Komšić komentarišući najavu Milorada Dodika da će vladajuća koalicija u RS-u, kada Plan reformi bude aktivan, dostaviti entitetskom parlamentu cjelovit uvid u ovaj dokument.
Komšić dalje navodi da je Bosna i Hercegovina je u MAP-u još od decembra prošle godine.
"U to se svako može uvjeriti ukoliko konsultuje zvaničnu web stranicu NATO-a. Dokument koji smo usaglasili, koji predajemo NATO-u shodno odluci koji smo donijeli je upravo onakav kakav treba da bude, i kakav se traži", kazao je Komšić.
Rekao je da ponekad ima razumijevanja za "preopterećenost i nedostatak koncentracije kojem je konstantno izložen gospodin Dodik, kao i nemogućnost da obrati pažnju na ono što mu govore njegovi savjetnici".
"Međutim, da gospodin Dodik ne bi upao u još težu poziciju, savjetujem mu da se sjeti one narodne 'nije majka sina ****** što se kockao, nego što se vadio'", zaključio je Komšić.
 
Poruka
18.772
Dodik: Dogovor predsedništva ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, izjavio je na konferenciji za novinare u Banjaluci, da dogovor koji je postiglo Predsedništvo Bosne i Hercegovine ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) i da se o ovom dokumentu može razgovarati tek nakon što bude formirano novo Veće ministara, objavila je Radio Slobodna Evropa.
0Piše: Beta24. novembra 2019. 18.15
Istinomer
Dodik: Dogovor predsedništva ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO 1
Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica„Mi smo se dogovorili da sa koalicionim partnerima pripremimo kompletnu informaciju u vezi sa sistemom odbrane, i da o tome obavestimo Narodnu skupštinu. Taj dokument nije aktivan, aktivira se od trenutka kad se izabere Savet ministara i tek onda možemo razgovarati o njemu. Zahvalan sam partnerima iz bošnjačke političke elite, koji su i pre ovog dokumenta ukazali na to da ako nema volje Srba, neće biti ni članstva“, rekao je Milorad Dodik.
Slobodna Evropa je potsetila da je Predsedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo u utorak Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Veća ministara BiH.
Kako je rečeno u Predsedništvu BiH, doneli su, na posebnoj sednici, i odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH, koji treba da bude poslat u Brisel, u NATO.
Na pitanje da li je Program reformi isto što i Godišnji nacionalni program (ANP) koji je uslov da bi NATO odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), član Predsedništva Šefik Džaferović odgovorio je da „ovaj dokument podržava NATO savez“.
„Mi smo, u protekla dva meseca u Predsedništvu radili naporno sa našim prijateljima iz sveta i NATO savezom i došli smo do dokumenta koji omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom. Za mene je najvažnije da je taj dokument u skladu sa principom vladavine prava“, istakao je Džaferović.
Nekadašnji ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s dogovorom u Predsedništvu BiH i odnosa sa NATO-om, kazao je kako u Programu reformi BIH koji je rezultat dogovora nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), ali da ima onoga što je njegov sadržaj.
„Taj dokument je po obimu duži nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Severne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a“, kazao je Lagumžija na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ na kojoj je govorio kao uvodničar o temi „Bosna i Hercegovina pred izazovima globalnih i regionalnih interesa“.
On je konstatovao kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.
Lagumdžija smatra da bi bilo značajno kada bi vrh države BiH napravio sastanak bez, kako je rekao, „stranog faktora“, gde bi lideri zapadnog Balkana razgovarali o tome „hoće li, ili neće da idemo napred, jer u meri u kojoj ne bude dogovora u regionu, ceo region će ‘kliziti’ nazad i nijedna zemlja neće biti pobednik“.
https://www.danas.rs/svet/dodik-dog...aktivaciju-akcionog-plana-za-clanstvo-u-nato/
 
Poruka
18.772
DODIK NAJAVIO KRAJ BIH! To je neuspešan eksperiment zapadne politike! Amerikanci nam to rade već 24 godine (VIDEO)

AUTOR: RT/D.S. DATUM I VREME: 24.11.2019. 17:440 Komentara

Dodik smatra da je BiH neuspešan eksperiment zapadne politike


Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Amel Emrić
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Rusija ostala dosledna poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i međunarodnog prava.
Dodik je u intervjuu za Raša tudej rekao da je, "za razliku od Rusije, američka administracija i nakon postizanja Sporazuma, nastavila s njegovim urušavanjem, u skladu s ranijim obećanjima Bošnjacima u BiH da će napraviti državu za njih".

On je naglasio da Amerikanci to neprekidno čine već 24 godine.


https://www.alo.rs/vesti/region/to-...i-nam-to-rade-vec-24-godine-video/267802/vest
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.