ristob
Veoma poznat
- Poruka
- 12.338
Ima mnogo načina. Najbolji je uzvraćati mu s ljubavlju. Nije bolje biti sebičan.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja mnogo volim da sam komšija ovakvima kao što je ristob i da im jačam volju.
Mnoge stvari od njih mogu da se pozajme, da im se stalno pruža prilika da pomognu, da pričuvaju , da obuju, obuku starog deku koga primim da čuvam, pa ipak moram da odem i zabavim se.
I volim da ih nahvalim , da svi čuju. Da i druge komšije znaju gde ima da se uvek pozajmi , ko hoće da pričuva decu (greh je ne pričuvati komšijinu decu, ko zna kakvih bejbi siterki ima).......
Tako i testiram i jačam rostobovsku volju....
A i činim mu uslugu jer se topi u svom dobričinstvu....
Mislim da se vremenom tu skupi raznih koristoljubivaca koji ga potpuno zaokruže, ali to baš i voli , da ih leči.....
Mudar si ti Patak. Ti mnoge stvari ne govoriš iz tvojih usta, nego vešto namamiš druge da govore govore umesto tebe!Ja mnogo volim da sam komšija ovakvima kao što je ristob i da im jačam volju.
Mnoge stvari od njih mogu da se pozajme, da im se stalno pruža prilika da pomognu, da pričuvaju , da obuju, obuku starog deku koga primim da čuvam, pa ipak moram da odem i zabavim se.
I volim da ih nahvalim , da svi čuju. Da i druge komšije znaju gde ima da se uvek pozajmi , ko hoće da pričuva decu (greh je ne pričuvati komšijinu decu, ko zna kakvih bejbi siterki ima).......
Tako i testiram i jačam rostobovsku volju....
A i činim mu uslugu jer se topi u svom dobričinstvu....
Mislim da se vremenom tu skupi raznih koristoljubivaca koji ga potpuno zaokruže, ali to baš i voli , da ih leči.....
To jeste pravo dobro i uvek donosi satisfakciju, samo što se to nekima nikao ne uklapa u njihovu logiku i nemaju petlje da praksom dobiju potvrdu. Neka znanja mogu se steći samo ličnim iskustvom.Davno neko rece, postoje tri razloga zasto neko cini dobro...sebe radi , da bi ispao dobar u svojim ocima, bio hvaljen..; radi drugih, da bi se pokazao kao filantrop, sto se svodi na prvo, sujeta i samo sujeta...i treci razlog, Boga radi, zato sto zna da "neko to odozgore vidi sve" i da ako on ne ucini makar ono sto moze, kako da moli bilo sta dobro od Boga...ako nekome ucinite dobro, a taj vam neko okrene ledja, lupi vam samar ili sta god, a vas to povredi pa kazete "eto ja sam njemu dobro cinio, a on meni sta uradi" znajte da ste vi dobro cinili samo da bi svoju sujetu zadovoljili, jedino ako nista zauzvrat ne ocekujete to je dobro i to vam nece doneti neku satisfakciju, shvaticete da je i trebalo da tako postupite, da nista specijalno niste ucinili...
Prevladavanje pohlepe, sujete, gordosti, mržnje je inače tema ovde i zove se pobediti (sa) dobrotom .
Ali je iluzorno zaboraviti da svakom borcu treba vazduha da diše, vremena da se oporavi, i leka da se zaleči.....Ako to nema , borba je izgubljena , ili kako voleli vi da tumačite, izgubljena je samo na ovom svetu....
Ako borac ne ume da rasporedi snagu, mogućnosti i da postavi borbu tako da ima sve od gore navedenog , kad mu zatreba, onda gubi bitku ma šta vi pričali ovde.....
Mnogima je dovoljan njihov kućni sobičak da u njemu nadju sve navedeno....
Ali za jadac znaju i oni koji su zli....Zato se nikad ne staje sa napadima kad je dovoljno , već kad protivnik zanemoća.....jer pobedjeni je tri puta jači , a savladani je krotak.....
Kamen temeljac, oslonac, samsonova kosa, ahilova peta, baš čelikovo srce, sve je to ključ opstanka borca, ličnosti, duha......Nije u pitanju materjalno, nije u pitanju socijalno, nije u pitanju humano, nije u pitanju lično.Ali ako je brzo i ako je pogodjen oslonac, duša pada.....
Ograničena brzina prilagodjavanja promenama je realna stvar, nije beskonačna , nije izmišljena....sve brže od toga čini telo krutim i dušu lomljivom....
Poenta koju današnji ljudi zaboravljaju je ono što ja zovem psihologika svakoga, a ovde sam naveo kao hrana, mir, motiv , inspiracija, duhovna snaga....
Recimo u ajur vedi , gde se isto poziva na beskonačni okean dobrote i forsira to da drugi ljudi upijaju dobre vibracije i energiju koliko žele od onoga koji ima i daje....postoji zanemarena potreba, a to je san, miran san , maksimalizovanje zdravog načina života da bi bili sposobni da dalje širimo dobro....
Preduslovi za dobro moraju da budu zadovoljeni, a obično se tu i gadja kad se želi suzbiti dobro.
Kao zaključak dobroti nije dovoljan pojedinac, dobroti nije potreban tim, ali je dobroti potrebna mreža.
U mreži je ostavljena sloboda dejstva, nije usaglašenost velika kao u timu , ali je sitno i malo omogućavanje uslova kritično i značajno da susedni pojedinac dobro funkcioniše i multiplicira dalje predatu dobrotu....što jeste jedna ideja autora ove teme.......multipliciranje dobrote....
Na sreću , malo zbog sujete, malo zbog straha od božije kazne, malo zbog društvenog statusa i zlih jezika, ljudi , a naročito vernici sprovode ovo mrežno dobročinstvo....danas manje jer su pod uticajem optimizacije kao termina i metodologije, koja sugeriše da sitnice nemaju nikakav uticaj ako nisu timski rad.....ili sinhronizovane....
Dakle što se tiče autora, možda je najkraći odgovor za dobrotom pobediti ovaj:
-obezbedjivati stalno postojanje mreže dobrote
-vršiti stalno animiranje i selekciju , edukaciju i motivaciju ljudi koji su selekciono pogodni za pripadnost mreži dobrote
-za one za koje se proceni da nisu trenutno za pripadnost mreži dobrote, znači nije trenutak , stavljati na sporedan kolosek da ne bi previše uticali na truljenje svih jabuka, ali ne odbacivati.....sve dok se time ne ruši mreža dobrote....
-stalno srećem ljude vernike koji rade svoj posao , ali su spremni da nadju posao za dobru dušu, iako nestručnu, što njima ne smeta, ali ja u početku nisam razumeo, jer volim da u odnosu svi imaju koristi, a kakve koristi od početnika , amatera....
Tu se pokazalo da je bolje kad nešto ne razumeš , pustiš da voda teče iako misliš da nekoga zloupotrebljavaš.Bilo je ljudi i ljudskih odnosa i pre tebe na ovom svetu....Kad je malo odgovarajućih duša, čak iako je motiv blisko lokalizovanje pogodnih ljudi , dobar je to motiv....
Zašto sebi stavljaš u zadatak i nepotrebno se opterećuješ da popravljaš nepopravljivo? Niko ne kaže da nema zlobnih ljudi. Ima ih u svakom društvu, ali ih ne treba i nije moguće popraviti nikakvim edukativnim metodama. Međutim, nisu svi ljudi zlobni. Ja čak mislim da većina nije zlobna. Sve ide svojim tokom, odnosno, odvija se po strogim zakonima.Ja kao da sam jedini video kad u doba krize ljudi jednostavno ignorišu svaku dobru nameru i ponašaju se vrlo životinjski...
Da sam u onoj gužvi kad su delili hleb , rekao ljudi budite dostojanstveni i svako da dobije bar po dva hleba, ionako nećete moći da otmete više, dobio bih batine....
U rusiji je u sličnoj situaciji izginulo preko sto ljudi, zato što se proširila priča da neće biti hrane za sutradan....
Ljudi u onoj gužvi su otimali , udarali , tukli, cigani su najviše uspeli da uzmu, jer su uigrani u ovakvim drp tehnikama....
I danas postoji isti nagon, svako otvaranje novog marketa ili prodavnice patika , ista stvar....
To nisu nevernici ili zlobnici.
A i drpanje iz slomljenog izloga i još neke navike drp iz preduzeća.....
Pa čuveno drp uz pomoć čekova bez pokrića, "primorani smo bili" jel da.....
Do sledeće prilike kad smo primorani , hajde da se lažemo da je dobrota nešto što izvire iz nas, a ne zadovoljavanje sopstvene sujete....
Tvrdim da u Srbiji nema principijelnih ljudi danas, neki nikad nisu ni bili , a ostalo se konformno sleglo sa ostalima....
Ja pričam o drugom dobru, dobru Gandijevog tipa, koje nije vezano za institucije, nego je u samom čoveku. (Gandi jeste bio institucija, jer je bio na čelu velikog naroda). Ljudi, sami za sebe, su obavezni da njeguju dobro, a ne institucije. Dobro iz čoveka se pozitivno širi na svu, bližu i dalju, okolinu jer je ona predmet pažnje dobročinitelja. Ljudi nisu u stanju da osmisle koncept masovne edukacije ka dobru. Jedino lično sebe mogu duhovno izgrađivati i to je ujedno i njihov najveći doprinos opštem dobru. Dobrica nikada neće biti zlica tj. dobrica je uvek od opšte koristi. Ni mudrost se ćutanjem neće protraćiti.Ristobe, ja pričam o tome da iza dobrog neće ostati traga ako ne postoji dobra mreža. I u smislu traga od učinjenog, kao kontinuitet posleratne izgradnje radi dobrobiti svih, gde nije sve tržišno, baš kao domovi kulture u centru grada koji daju prostorije za društveno korisne aktivnosti.
Ali više u smislu da ljude koji su posvećeni dobru TREBA NEGOVATI.
Ne negovanjem dobrica dobijamo zlice. NE zato što su očekivali kontrauslugu , već zato što su poniženi, posramljeni ,izopšteni, izolovani, ismejani, dato im je na znanje da su društveno nekorisni ili neuskladjeni , glupi.....
Izolovani mudrac biva kamenovan.
Onaj koji je preživeo poštuje poslovicu "čutanje je zlato" i svoju mudrost i mogući napredak društva protraći.
Pranje mozgova od komunizma je diktiralo da se sve što je u vezi ili može da bude u vezi sa socijalizmom ocrni i potiskuje...
Posledica:Antifašizam i NOB je bila toliko satanizovana , a preko nje i patriotizam i antifašizam...
I šta onda imamo , novu generaciju koja baš nije averzivna prema fašizmu , pa se uz dodatak neizglednog i ravnopravnog nalaženja položaja u novom društvu lako ulazi u profašističke modele ponašanja....To profašističko nekada nema veze sa antisemitizmom ili hitlerom , ali ima veze sa anti.