DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja mnogo volim da sam komšija ovakvima kao što je ristob i da im jačam volju.

Mnoge stvari od njih mogu da se pozajme, da im se stalno pruža prilika da pomognu, da pričuvaju , da obuju, obuku starog deku koga primim da čuvam, pa ipak moram da odem i zabavim se.

I volim da ih nahvalim , da svi čuju. Da i druge komšije znaju gde ima da se uvek pozajmi , ko hoće da pričuva decu (greh je ne pričuvati komšijinu decu, ko zna kakvih bejbi siterki ima).......

Tako i testiram i jačam rostobovsku volju....
A i činim mu uslugu jer se topi u svom dobričinstvu....

Mislim da se vremenom tu skupi raznih koristoljubivaca koji ga potpuno zaokruže, ali to baš i voli , da ih leči.....

---------------------------------------
Inače u vezi tvog odgovora na moj post i pačiju školu , meni je jasno da ti imaš neku svoju vizionarsku virtuelnu stvarnost i ne želim da ti je kvarim, to čini tebe, ali ne i istinu, čak ne ni pravi put, to je samo tvoj put....

Pre ili kasnije , ako živiš punim plućima , drugi putevi će ti pokazati korekcije i greške, drugi ljudi će te naučiti (ne zlu , već kako da budeš bolji drugima bez da budeš "dobar").Nevolja je ako ne živiš punim plućima i imaš ograničen krug kretanja i sretanja.Onda je velika šansa da tvoja virtuelna stvarnost ostane toliko sigurna kao i virtuelna stvarnost nekog shizofrenika, nedodiriva....

Naravno , banalno tumačene reči , kako verujem da si , (zbog sujetne zlonamere), tumačio moje reči ,će dati utisak da se u njima ogleda samo jedna malodušnosti i sitna duša, slaba volja i veliko zavaravanje.
Medjutim , jedno od osnovnih odnosa kod medjuljudskih odnosa , koje večito neki današnji vernici zaboravljaju , jeste "osuda granicama". Danas je to sve pretvoreno u hir i sujetu zbog koristoljublja i shvatanja značenja timskog rada.
Medjutim pravi značaj "osude granicama" je u stalnom formiranju i održavanju svog okruženja kvalitetnijim (to jeste učenje okruženja, ali kroz bombonu i kaznu, a ne kroz etiketu ja sam dobar , budite i vi).
Osnovno što i u svakoj religiji stoji je upravo "osuda granicama" i nikad za sva vremena.Jer vreme donosi i odnosi mudrost, snagu, hrabrost i strah, požudu i strepnju, ljubav i mržnju....

Toliko o patkovoj školi gde nema etiketa, ali ima granica jer bez granica nema ni mere.

Mnoge stvari od njih mogu da se pozajme, da im se stalno pruža prilika da pomognu, da pričuvaju , da obuju, obuku starog deku koga primim da čuvam, pa ipak moram da odem i zabavim se.

I volim da ih nahvalim , da svi čuju. Da i druge komšije znaju gde ima da se uvek pozajmi , ko hoće da pričuva decu (greh je ne pričuvati komšijinu decu, ko zna kakvih bejbi siterki ima).......

Mislim da se vremenom tu skupi raznih koristoljubivaca koji ga potpuno zaokruže, ali to baš i voli , da ih leči.....

Verovao ili ne činiš mu uslugu, jer "zemaljsko je za malena carstvo", a ko pretrpi i te gomile koristoljubaca, spašće se, a to nije lako otrpeti.

Naravno da je super imati Ristu za komšiju, ali mu ne činiš uslugu da bi se on topio (gordio) u dobročinstvu, nego zato što je "velika njegova plata na nebesima".

A nemoj da preskočiš i da mu se podsmehneš, jer "blaženi su" takvi kojima se podsmevaš što krst Hristov nose. :D

Mudar si ti Patak. Ti mnoge stvari ne govoriš iz tvojih usta, nego vešto namamiš druge da govore govore umesto tebe!
Dobro se čini radi dobra a ne radi egoističkih ciljeva i ma koliko bilo koristoljubaca oni ne mogu nauditi volji dobročinitelja da čini dobro tj. ne mogu ga poraziti / uništiti.

Davno neko rece, postoje tri razloga zasto neko cini dobro...sebe radi , da bi ispao dobar u svojim ocima, bio hvaljen..; radi drugih, da bi se pokazao kao filantrop, sto se svodi na prvo, sujeta i samo sujeta...i treci razlog, Boga radi, zato sto zna da "neko to odozgore vidi sve" i da ako on ne ucini makar ono sto moze, kako da moli bilo sta dobro od Boga...ako nekome ucinite dobro, a taj vam neko okrene ledja, lupi vam samar ili sta god, a vas to povredi pa kazete "eto ja sam njemu dobro cinio, a on meni sta uradi" znajte da ste vi dobro cinili samo da bi svoju sujetu zadovoljili, jedino ako nista zauzvrat ne ocekujete to je dobro i to vam nece doneti neku satisfakciju, shvaticete da je i trebalo da tako postupite, da nista specijalno niste ucinili...

...cak i da nemate nikakvo teorijsko znanje o razlozima da se postave norme koje su podsticajne za razvoj i funkcionisanje jednog ljudskog bica iskustvo bi trebalo da vam govori da su svi veliki ljudi dosli do istovetnih normi zivljenja i da je sustina tih normi u prevladavanju pohlepe, zablude, mrznje...a da su uslovi najpotpunijeg postojanja dostizanje ljubavi i saosecanja

...gde li ste samo te bisere koje prosipate po forumu pokupili :)

Prevladavanje pohlepe, sujete, gordosti, mržnje je inače tema ovde i zove se pobediti (sa) dobrotom .

Ali je iluzorno zaboraviti da svakom borcu treba vazduha da diše, vremena da se oporavi, i leka da se zaleči.....Ako to nema , borba je izgubljena , ili kako voleli vi da tumačite, izgubljena je samo na ovom svetu....

Ako borac ne ume da rasporedi snagu, mogućnosti i da postavi borbu tako da ima sve od gore navedenog , kad mu zatreba, onda gubi bitku ma šta vi pričali ovde.....
Mnogima je dovoljan njihov kućni sobičak da u njemu nadju sve navedeno....
Ali za jadac znaju i oni koji su zli....Zato se nikad ne staje sa napadima kad je dovoljno , već kad protivnik zanemoća.....jer pobedjeni je tri puta jači , a savladani je krotak.....

Kamen temeljac, oslonac, samsonova kosa, ahilova peta, baš čelikovo srce, sve je to ključ opstanka borca, ličnosti, duha......Nije u pitanju materjalno, nije u pitanju socijalno, nije u pitanju humano, nije u pitanju lično.Ali ako je brzo i ako je pogodjen oslonac, duša pada.....
Ograničena brzina prilagodjavanja promenama je realna stvar, nije beskonačna , nije izmišljena....sve brže od toga čini telo krutim i dušu lomljivom....

Davno neko rece, postoje tri razloga zasto neko cini dobro...sebe radi , da bi ispao dobar u svojim ocima, bio hvaljen..; radi drugih, da bi se pokazao kao filantrop, sto se svodi na prvo, sujeta i samo sujeta...i treci razlog, Boga radi, zato sto zna da "neko to odozgore vidi sve" i da ako on ne ucini makar ono sto moze, kako da moli bilo sta dobro od Boga...ako nekome ucinite dobro, a taj vam neko okrene ledja, lupi vam samar ili sta god, a vas to povredi pa kazete "eto ja sam njemu dobro cinio, a on meni sta uradi" znajte da ste vi dobro cinili samo da bi svoju sujetu zadovoljili, jedino ako nista zauzvrat ne ocekujete to je dobro i to vam nece doneti neku satisfakciju, shvaticete da je i trebalo da tako postupite, da nista specijalno niste ucinili...
To jeste pravo dobro i uvek donosi satisfakciju, samo što se to nekima nikao ne uklapa u njihovu logiku i nemaju petlje da praksom dobiju potvrdu. Neka znanja mogu se steći samo ličnim iskustvom.
Isti odgovor važi i za Patka.

Prevladavanje pohlepe, sujete, gordosti, mržnje je inače tema ovde i zove se pobediti (sa) dobrotom .

Ali je iluzorno zaboraviti da svakom borcu treba vazduha da diše, vremena da se oporavi, i leka da se zaleči.....Ako to nema , borba je izgubljena , ili kako voleli vi da tumačite, izgubljena je samo na ovom svetu....

Ako borac ne ume da rasporedi snagu, mogućnosti i da postavi borbu tako da ima sve od gore navedenog , kad mu zatreba, onda gubi bitku ma šta vi pričali ovde.....
Ali za jadac znaju i oni koji su zli....Zato se nikad ne staje sa napadima kad je dovoljno , već kad protivnik zanemoća.....jer pobedjeni je tri puta jači , a savladani je krotak.....

Kamen temeljac, oslonac, samsonova kosa, ahilova peta, baš čelikovo srce, sve je to ključ opstanka borca, ličnosti, duha......Nije u pitanju materjalno, nije u pitanju socijalno, nije u pitanju humano, nije u pitanju lično.Ali ako je brzo i ako je pogodjen oslonac, duša pada.....
Ograničena brzina prilagodjavanja promenama je realna stvar, nije beskonačna , nije izmišljena....sve brže od toga čini telo krutim i dušu lomljivom....

Cilj ove teme nije da ospori ovo što si napisao. Upravo čovek budući slab ( duh je srčan al. je telo slabo ) nije moćan da vlada samim sobom u svakom trenutku, a kamoli situacijom.

Težiti dobroti u svakom trenutku i prema svakome, pa makar od sto pokušaja, devedeset devet pasti, ali neizostavno ustati, kako bi pošao u novi pokušaj, pre svega radi sebe (mira, radosti i ljubavi u sebi), a zatim i radi svih drugih, a sve je to Boga radi.

Ništa nasilno i uštogljeno, sve spontano i sa ljubavlju.

To nisu fraze nego život. To nije suvoparni zakon nego živa ljubav.To nije zbog toga što će te neko kazniti, nego zato što ćeš biti radostan jer si dobar (ne gord), ili ćeš kazniti samog sebe razbuktavajući u sebi bes prema drugome.

Ovo je samo ko i kada može da se izbori, pre svega sa samim sobom, naravno protiv sujete, pohlepe, gordosti mržnje, kao što si rekao.

Poenta koju današnji ljudi zaboravljaju je ono što ja zovem psihologika svakoga, a ovde sam naveo kao hrana, mir, motiv , inspiracija, duhovna snaga....

Recimo u ajur vedi , gde se isto poziva na beskonačni okean dobrote i forsira to da drugi ljudi upijaju dobre vibracije i energiju koliko žele od onoga koji ima i daje....postoji zanemarena potreba, a to je san, miran san , maksimalizovanje zdravog načina života da bi bili sposobni da dalje širimo dobro....
Preduslovi za dobro moraju da budu zadovoljeni, a obično se tu i gadja kad se želi suzbiti dobro.

Kao zaključak dobroti nije dovoljan pojedinac, dobroti nije potreban tim, ali je dobroti potrebna mreža.
U mreži je ostavljena sloboda dejstva, nije usaglašenost velika kao u timu , ali je sitno i malo omogućavanje uslova kritično i značajno da susedni pojedinac dobro funkcioniše i multiplicira dalje predatu dobrotu....što jeste jedna ideja autora ove teme.......multipliciranje dobrote....

Na sreću , malo zbog sujete, malo zbog straha od božije kazne, malo zbog društvenog statusa i zlih jezika, ljudi , a naročito vernici sprovode ovo mrežno dobročinstvo....danas manje jer su pod uticajem optimizacije kao termina i metodologije, koja sugeriše da sitnice nemaju nikakav uticaj ako nisu timski rad.....ili sinhronizovane....

Dakle što se tiče autora, možda je najkraći odgovor za dobrotom pobediti ovaj:
-obezbedjivati stalno postojanje mreže dobrote
-vršiti stalno animiranje i selekciju , edukaciju i motivaciju ljudi koji su selekciono pogodni za pripadnost mreži dobrote
-za one za koje se proceni da nisu trenutno za pripadnost mreži dobrote, znači nije trenutak , stavljati na sporedan kolosek da ne bi previše uticali na truljenje svih jabuka, ali ne odbacivati.....sve dok se time ne ruši mreža dobrote....
-stalno srećem ljude vernike koji rade svoj posao , ali su spremni da nadju posao za dobru dušu, iako nestručnu, što njima ne smeta, ali ja u početku nisam razumeo, jer volim da u odnosu svi imaju koristi, a kakve koristi od početnika , amatera....
Tu se pokazalo da je bolje kad nešto ne razumeš , pustiš da voda teče iako misliš da nekoga zloupotrebljavaš.Bilo je ljudi i ljudskih odnosa i pre tebe na ovom svetu....Kad je malo odgovarajućih duša, čak iako je motiv blisko lokalizovanje pogodnih ljudi , dobar je to motiv....

Pa zašto.

Postoje vernici koji u sebi veruju , a i oni koji imaju potrebu da posećuju crkve i kolektivne verske skupove....

Mnogi danas vide u religiji najveću korist upravo kroz održavanje mreže dobrote.
Drugi potpuno nezavisno religiju tumače kao oslonac samo sopstvenoj veri u sebe i optimizam i neko blago usmerenje.

Kao što je detetu potreban heroj, ne fizički prisutan već osoba koja negde postoji , a koja bi ga nadahnjivala na vanredni napor, ali i sprečavala da poklekne u slabosti , zbog duhovne veze sa tim svojim herojem i "šta bi on rekao", tako je crkva kao večiti seed mreže dobrote izuzetno pozitivan činilac u društvu.....

Nemoj da te zloupotreba učini da odbaciš činjenicu o postojanju dobrog efekta....

Ali me zanima zašto potreba "pranja ruku" od mreže dobrote?

Poenta koju današnji ljudi zaboravljaju je ono što ja zovem psihologika svakoga, a ovde sam naveo kao hrana, mir, motiv , inspiracija, duhovna snaga....

Recimo u ajur vedi , gde se isto poziva na beskonačni okean dobrote i forsira to da drugi ljudi upijaju dobre vibracije i energiju koliko žele od onoga koji ima i daje....postoji zanemarena potreba, a to je san, miran san , maksimalizovanje zdravog načina života da bi bili sposobni da dalje širimo dobro....
Preduslovi za dobro moraju da budu zadovoljeni, a obično se tu i gadja kad se želi suzbiti dobro.

Kao zaključak dobroti nije dovoljan pojedinac, dobroti nije potreban tim, ali je dobroti potrebna mreža.
U mreži je ostavljena sloboda dejstva, nije usaglašenost velika kao u timu , ali je sitno i malo omogućavanje uslova kritično i značajno da susedni pojedinac dobro funkcioniše i multiplicira dalje predatu dobrotu....što jeste jedna ideja autora ove teme.......multipliciranje dobrote....

Na sreću , malo zbog sujete, malo zbog straha od božije kazne, malo zbog društvenog statusa i zlih jezika, ljudi , a naročito vernici sprovode ovo mrežno dobročinstvo....danas manje jer su pod uticajem optimizacije kao termina i metodologije, koja sugeriše da sitnice nemaju nikakav uticaj ako nisu timski rad.....ili sinhronizovane....

Dakle što se tiče autora, možda je najkraći odgovor za dobrotom pobediti ovaj:
-obezbedjivati stalno postojanje mreže dobrote
-vršiti stalno animiranje i selekciju , edukaciju i motivaciju ljudi koji su selekciono pogodni za pripadnost mreži dobrote
-za one za koje se proceni da nisu trenutno za pripadnost mreži dobrote, znači nije trenutak , stavljati na sporedan kolosek da ne bi previše uticali na truljenje svih jabuka, ali ne odbacivati.....sve dok se time ne ruši mreža dobrote....
-stalno srećem ljude vernike koji rade svoj posao , ali su spremni da nadju posao za dobru dušu, iako nestručnu, što njima ne smeta, ali ja u početku nisam razumeo, jer volim da u odnosu svi imaju koristi, a kakve koristi od početnika , amatera....
Tu se pokazalo da je bolje kad nešto ne razumeš , pustiš da voda teče iako misliš da nekoga zloupotrebljavaš.Bilo je ljudi i ljudskih odnosa i pre tebe na ovom svetu....Kad je malo odgovarajućih duša, čak iako je motiv blisko lokalizovanje pogodnih ljudi , dobar je to motiv....

Vrlo lepo napisano, to su i sveti oci rekli za početnike koji pokušavaju da misionare, " slepi vodi slepoga ". Govorim isključivo o pravoslavnim hrišćanima. Recimo ta nemoguća misija, mreža o kojoj govoriš je možda svojstvena jehovinim svedocima, dok mi hrišćani, narod Božiji, nemamo nikakav blagoslov da misionarimo jer nismo tome dorasli, sem DA SVEDOČIMO JEVANĐELJE SVOJIM NAČINOM ŽIVOTA, " da se svetli svetlost naša među ljudima da vide ljudi naša dobra dela i proslave Oca našeg koji je na nebesima"...

Sve se odvija po principu slobodne volje i slobodnog odlaska u crkvu na Liturgiju gde se može čuti propoved sveštenika koji je zadužen za propoved. Znači, IDI VIDI, a nikako neki zadaci koje obavljaju amateri, kao što ti kažeš, a što je istina.

Dakle to što sam ja hrišćanka, kod tebe može da proizvede ugledanje ukoliko primetiš da sam ja neko na koga ti želiš da se ugledaš, a takođe može da proizvede odbojnost prema meni. Hrišćanstvo postoji nezavisno od mene i ne misionarim ja, to bi se neko od otaca crkve nasmejao kada bi čuo. Tu je potrebno iskustvo, kakva crna ja. Ovo ne pišem iz skromnosti nego se branim od "klevete" da sam na sebe uzela pravo na misionarenje.

Tu sam jedino ako nekome treba neka obična informacija.

Ova tema je potekla iz mog ličnog iskustva u nekim slučajevima, kao i pod uticajem crkve, čitanja Dostojevskog i td.. Deluje ti možda naivno, ali nemoj da prezireš ništa što deluje naivno, ima tu nečega vrednog.

Ja kao da sam jedini video kad u doba krize ljudi jednostavno ignorišu svaku dobru nameru i ponašaju se vrlo životinjski...
Da sam u onoj gužvi kad su delili hleb , rekao ljudi budite dostojanstveni i svako da dobije bar po dva hleba, ionako nećete moći da otmete više, dobio bih batine....
U rusiji je u sličnoj situaciji izginulo preko sto ljudi, zato što se proširila priča da neće biti hrane za sutradan....

Ljudi u onoj gužvi su otimali , udarali , tukli, cigani su najviše uspeli da uzmu, jer su uigrani u ovakvim drp tehnikama....
I danas postoji isti nagon, svako otvaranje novog marketa ili prodavnice patika , ista stvar....

To nisu nevernici ili zlobnici.
A i drpanje iz slomljenog izloga i još neke navike drp iz preduzeća.....
Pa čuveno drp uz pomoć čekova bez pokrića, "primorani smo bili" jel da.....
Do sledeće prilike kad smo primorani , hajde da se lažemo da je dobrota nešto što izvire iz nas, a ne zadovoljavanje sopstvene sujete....
Tvrdim da u Srbiji nema principijelnih ljudi danas, neki nikad nisu ni bili , a ostalo se konformno sleglo sa ostalima....

Dobar primer je i vraćanje pozajmljenog....

------------------------------------
Inače nisam primetio da vernicima ovde priča o dobroj mreži zvuči kao jehovini svedoci, a ako su organizovani , onda su oni tim, a ne mreža, tj Taisa nije razumela razliku izmedju mreže i tima.....
Onda je jasno zašto se ristob javlja sa pranjem ruku....

Uh koliko trulog ovde ima.....neću više da diram ovu oblast.....nije to za obične vernike....
Sreća te sam imao prilike da upoznam ljude koji su do korena posvećeni dobroti iznutra, a dobrota kao javni fenomen onda nekad bude vidljiva , a nekad nevidljiva....

Žao mi je što pored poznavanja običnih prostih vernika , toliko ljudi koristi religiju kao poštapalice , a toliko ih je u većini , toliko se busaju, i toliko demagoški truju precepciju , mada ima tu dosta pozitivnih poštapalica , pa zato i ne reagujem nešto značajno.
Uvek dolazi da deca plaćaju grehe roditelja.....

Ovo me malo podseća na praktične mahere, koji nikada neće uspeti da od neke osobe dobiju istinit odgovor o tome šta će uraditi, ali onda jednostavno bez nekog velikog truda postave pravo pitanje u pravom trenutku i svima osim onoga ko ne prihvata tudje vizije svog ponašanja postane jasno šta se valja iza brega....

"Ako borac ne ume da rasporedi snagu, mogućnosti i da postavi borbu tako da ima sve od gore navedenog , kad mu zatreba, onda gubi bitku ma šta vi pričali ovde.....
Ali za jadac znaju i oni koji su zli....Zato se nikad ne staje sa napadima kad je dovoljno , već kad protivnik zanemoća.....jer pobedjeni je tri puta jači , a savladani je krotak....."
sve zavisi sa kim se boris, sa sobom ili sa drugima, i zbog cega se boris...postoje borbe, kada se ne boris ti, kada ti nije potreban vazduh, predah ni odmor, borba do smrti, borba iz svake petne zile....ostalo su borbice, usputne stanice, ali ces menjati sebe samo kada budes dao poslednji atom snage, kada ti se mozak napregne od bola da mislis da ces puci...pogorsanje pred poboljsanje...posle toga sledi mir, i odmor..bar neko kratko vreme

@ristob
ponekad ne vredi boriti se protiv vetrenjaca, svako od nas ima svoj put, svako bira svoj zivot i odgovoran je za njega, ako neko nije iskren prema sebi, dzaba mu sve...i ja sam dobra na papiru, a samo Bog zna da je to daleko od istine...nema vise ni cojstva ni junastva...to izgleda samo u glavama nekih od nas...sta sad, niko nije savrsen, nece nam pasti kruna sa glave ako to priznamo, ali neko od nas zeli da bude bolji, a neko ne vidi da postoji put

@Tužni _ patak

Iskreno rečeno potpuno mi je sve jedno da li sam razumela ili nisam nečije razmišljanje koje nema ni sistematičnu ni analitičnu osnovu.

Ja se nisam kandidovala za nekog lidera da bih se ovde poštapala ili Rista da bi prao ruke.

Mislim da sam vrlo jasno napisala i objasnila, a ti ako možeš da shvatiš, shvati, ako ne neka bude da ja pričam gluposti.

Eto da se ne sporimo više jedan sa neba drugi sa zemlje i obrnuto, potpuno različita polazišta imamo. Glupo je da trošimo ogromnu količinu energije na običnu prepirku.

Ovo su mesta gde filozofiraju amateri ( možda se nađe i po koji stručnjak, ali retko), tako da nije vredno prepirke. :D

Ja kao da sam jedini video kad u doba krize ljudi jednostavno ignorišu svaku dobru nameru i ponašaju se vrlo životinjski...
Da sam u onoj gužvi kad su delili hleb , rekao ljudi budite dostojanstveni i svako da dobije bar po dva hleba, ionako nećete moći da otmete više, dobio bih batine....
U rusiji je u sličnoj situaciji izginulo preko sto ljudi, zato što se proširila priča da neće biti hrane za sutradan....

Ljudi u onoj gužvi su otimali , udarali , tukli, cigani su najviše uspeli da uzmu, jer su uigrani u ovakvim drp tehnikama....
I danas postoji isti nagon, svako otvaranje novog marketa ili prodavnice patika , ista stvar....

To nisu nevernici ili zlobnici.
A i drpanje iz slomljenog izloga i još neke navike drp iz preduzeća.....
Pa čuveno drp uz pomoć čekova bez pokrića, "primorani smo bili" jel da.....
Do sledeće prilike kad smo primorani , hajde da se lažemo da je dobrota nešto što izvire iz nas, a ne zadovoljavanje sopstvene sujete....
Tvrdim da u Srbiji nema principijelnih ljudi danas, neki nikad nisu ni bili , a ostalo se konformno sleglo sa ostalima....
Zašto sebi stavljaš u zadatak i nepotrebno se opterećuješ da popravljaš nepopravljivo? Niko ne kaže da nema zlobnih ljudi. Ima ih u svakom društvu, ali ih ne treba i nije moguće popraviti nikakvim edukativnim metodama. Međutim, nisu svi ljudi zlobni. Ja čak mislim da većina nije zlobna. Sve ide svojim tokom, odnosno, odvija se po strogim zakonima.

Ristobe, ja pričam o tome da iza dobrog neće ostati traga ako ne postoji dobra mreža.
I u smislu traga od učinjenog, kao kontinuitet posleratne izgradnje radi dobrobiti svih, gde nije sve tržišno, baš kao domovi kulture u centru grada koji daju prostorije za društveno korisne aktivnosti.

Ali više u smislu da ljude koji su posvećeni dobru TREBA NEGOVATI.
Ne negovanjem dobrica dobijamo zlice.NE zato što su očekivali kontrauslugu , već zato što su poniženi, posramljeni ,izopšteni, izolovani, ismejani, dato im je na znanje da su društveno nekorisni ili neuskladjeni , glupi.....
Izolovani mudrac biva kamenovan.
Onaj koji je preživeo poštuje poslovicu "čutanje je zlato" i svoju mudrost i mogući napredak društva protraći.
Neangažovanjem i nepoštovanjem dobrica preko postojanja dobre mreže , što nije tim, ali je socijalna kategorija , što namerno naglašavam ili bolje da uvedem reč društvena kategorija , a da državna kategorija bude u vezi sa društvenim institucijama.
Dakle iako država, društvo u globalu,u jednom dobu imaju negativno vrednovanje nekog odnosa ili stava ili ponašanja, društvo, podkultura mora radi sebe da obezbedi konstantno postojanje dobre mreže.

Pranje mozgova od komunizma je diktiralo da se sve što je u vezi ili može da bude u vezi sa socijalizmom ocrni i potiskuje...
Posledica:Antifašizam i NOB je bila toliko satanizovana , a preko nje i patriotizam i antifašizam...
I šta onda imamo , novu generaciju koja baš nije averzivna prema fašizmu , pa se uz dodatak neizglednog i ravnopravnog nalaženja položaja u novom društvu lako ulazi u profašističke modele ponašanja....
To profašističko nekada nema veze sa antisemitizmom ili hitlerom , ali ima veze sa anti.
Mržnja prema svakoj različitosti ili članu van grupe, pa bilo to po godištu, obrazovanju, mestu stanovanja, boji kože , timu za koji navija......fakultetu koji pohadja...ili školi....
Od običnog rivalstva ili navijanja i grupisanja po afinitetima dolazimo do profašizma....

Ristobe, ja pričam o tome da iza dobrog neće ostati traga ako ne postoji dobra mreža. I u smislu traga od učinjenog, kao kontinuitet posleratne izgradnje radi dobrobiti svih, gde nije sve tržišno, baš kao domovi kulture u centru grada koji daju prostorije za društveno korisne aktivnosti.

Ali više u smislu da ljude koji su posvećeni dobru TREBA NEGOVATI.
Ne negovanjem dobrica dobijamo zlice.
NE zato što su očekivali kontrauslugu , već zato što su poniženi, posramljeni ,izopšteni, izolovani, ismejani, dato im je na znanje da su društveno nekorisni ili neuskladjeni , glupi.....
Izolovani mudrac biva kamenovan.
Onaj koji je preživeo poštuje poslovicu "čutanje je zlato" i svoju mudrost i mogući napredak društva protraći.

Pranje mozgova od komunizma je diktiralo da se sve što je u vezi ili može da bude u vezi sa socijalizmom ocrni i potiskuje...
Posledica:Antifašizam i NOB je bila toliko satanizovana , a preko nje i patriotizam i antifašizam...
I šta onda imamo , novu generaciju koja baš nije averzivna prema fašizmu , pa se uz dodatak neizglednog i ravnopravnog nalaženja položaja u novom društvu lako ulazi u profašističke modele ponašanja....To profašističko nekada nema veze sa antisemitizmom ili hitlerom , ali ima veze sa anti.
Ja pričam o drugom dobru, dobru Gandijevog tipa, koje nije vezano za institucije, nego je u samom čoveku. (Gandi jeste bio institucija, jer je bio na čelu velikog naroda). Ljudi, sami za sebe, su obavezni da njeguju dobro, a ne institucije. Dobro iz čoveka se pozitivno širi na svu, bližu i dalju, okolinu jer je ona predmet pažnje dobročinitelja. Ljudi nisu u stanju da osmisle koncept masovne edukacije ka dobru. Jedino lično sebe mogu duhovno izgrađivati i to je ujedno i njihov najveći doprinos opštem dobru. Dobrica nikada neće biti zlica tj. dobrica je uvek od opšte koristi. Ni mudrost se ćutanjem neće protraćiti.
Pranje mozgova je tehnika vladajućih krugova i nisu je izmislili ni ovi poslednji, niti oni pre njih, a jednako su je primenjivali. To dođe kao vraćanje milog za drago, odnosno, sve teče svojim (zasluženim) tokom.

Back