Centurion:
A kako se predstave prijavljuju za festivale,kako osvajaju bilo koju nagradu?Da nije i to dogovor?Ovo mogu da shvatim kako se stancuju iste predstave i menjaju nazivi?Ipak su kritike-kritike one odlucuju o sudbini jedne predstave...
A "Hasanaginica" ...pa naravno...dao sam linkic da procitas kritike (nisam jedini),ali sada sta je tu je,svako ima svoj ukus,ne zelim niciji da komentarisem...
Nema kod nas baš prijavljivanja na festivale, svodi se na pozive i, nažalost, da, bude situacija kada novinari i ne čekaju press konferenciju da čuju ko je dobio nagradu žirija jer se to zna već mesecima. ali ima i divnih pozorišnih festivala (svaki sa svojom manom ali, u poređenju s nekim, zanemarivom)!
A, kad su gostovanja u inostranstvu u pitanju- nije to čak ni na nameštaljka ili veza- ljudi tamo žele domaće predstave, ne pitaju šta je, samo da gledaju nešto na svom jeziku i tu stvarno zna svašta da ide!
A kritike- ni jedna kritika ne može da odluči sudbinu predstave. o sudbini predstave odlučuje politika (pozorišta, republike, bla-bla...) ili, u najzdravijoj varijanti- publika. Nema tog kritičara koji vredi kao jedan čovek iz publike! Da ne govorim o tome ko su ti samoprozvani kritičari danas u beogradu i ko je njih licencirao za kritiku! ali, evo, za izbegnem te neke, u najmanju ruku, smešne čovečuljke, evo ti jedan od najoriginalnijih primera.
Svojevremeno je jedan frik, "pozorišni kritičar", sa člancima po najčitanijim bg novinama uhvatio na zub jednu mlađu glumicu (ne znam stvarno koliko je i d ali je bila loša ali znam da je na zub njemu došla jer je načuo da je nečija švalerka a to, provereno nije bila. toliko o objektivnosti u startu! Ne moram, naravno, ni pominjeti da taj čovek po obrazovanju više vuče hemiji nego glumi). Elem, sasipao je drvlje i kamenje na nju tri premijere u nizu! i, odjednom, ona postavi jednu očajnu predstavu, ne zna se ko je gori- ona ili predstava, i on udari hvalospeve na sva usta! Sledeća predstava, realno nešto bolja ali opet ništa posebno, ovaj nju u zvezde okova! 3 meseca kasnije- oženi je!
E sad, zamisli šta će uraditi kritičarčić tek kad mu upravnik pozorišta tutne koju stotku u džep za dobar osvrt!