Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ti je notar overio kopiju, onda moras tu kopiju da prevedes kod prevodioca.
A ovaj momak sto je pre 15 god zavrsio skolu, savet- trazi zanimanje u struci, jer nemcima je samo papir bitan to zapamti! Ne vredi ti da znas bilo sta da radis, ako nemas papir. Vidis... Njima nije bitno sto ljudi kupuju diplomu tih prekvalifikacija srednje med skole, sto time ugrozavaju zivot njihovih ljudi.. Nista im nije bitno, niti o tome misle, samo ti njima daj neki papir i zavrseno sve.
Tako i za sve ostalo. Znam coveka koji je ucitelj po struci a ceo zivot radi kao vodoinstalater, i lepo uca kupi sertifikat vodoinstalatera i sad radi to ' u struci' .
To jos i razumem, ali ovo sta rade sa ovim orekvalifikcijama u zdravstvu, to je stvarno uzas.

Ima li neko predlog ili primer kako do ugovora za vozača? Koja je procedura ako se šalje CV na njihove oglase (vidim ima ih na Linkedin-u), treba li da se ide lično...? Ima li neko iskustva u vezi toga, to je najteži deo pripreme za ambasadu.
Neki su rekli gledaj na internetu , fejsu .... ali dajte da čujemo konkretna iskustva i primere.

Nisam vozac, sta vise daleko sam od te profesije. Ono sto znam je da bi trebao da trazis Nemacke oglase. Bar ono sto sam ja vidjao na indeed.de ili stepstone , ima potrebe za vozacima. neki su cak i uzimali kao prednost znanje srpskog jezika. Pogotovo za Austriju, ali i za Nemacku.

Spremi CV na nemackom, sa mogucnoscu da se svaka informacija proveri koju si napisao. Primera radi, vozio si u Gea tursu , dakle moras ostaviti kontakt od Gea tursa da mogu da provere da li si vozio... Naveo sam banalan primer cisto da ti pokazem da oni svaki detalj gledaju, posebno ljudima odavde, koji su poznati po prevarama. I to ti je savet, bezi od nasih ljudi tamo. Sa nasima pij i jedi, ali nista ne posluj, izvisices kad tad. Ako te pozovu na intervju budi kulturan i probaj da naucis sto bolje nemacki jer se to ceni.

Jos jedna stvar, spremi se da cekas jako dugo na termin u ambasadi. Osim ako te poslodavac jako ne zeli, u tom slucaju, spremi kofere jer putujes za 15 dana :)

Prazan datum cega...u ugovoru mora sve da pise...ali sve....i satnica i prekovremeno vrijeme i plata i datum i potpis i original ne kopija!

- - - - - - - - - -

Dijete ide odamh uz nju jer nema 3 godine.svjedno kada cete ga prijaviti cim se rodi odmah neka ga povede na svoj termin i spojice ih zajedno, inace su prema djeci jako ljubazni...zakazitr djetetu termin ali neka ga povede na svoj!

Ima li neko predlog ili primer kako do ugovora za vozača? Koja je procedura ako se šalje CV na njihove oglase (vidim ima ih na Linkedin-u), treba li da se ide lično...? Ima li neko iskustva u vezi toga, to je najteži deo pripreme za ambasadu.
Neki su rekli gledaj na internetu , fejsu .... ali dajte da čujemo konkretna iskustva i primere.

Pa nego kako nego preko interneta bracala?
Danas se ljudi zene i udaju preko neta, a tebi je frka traziti sljaku preko neta?
Imas na desetine agencija, posao sofera u Nemackoj spada u tezak deficit...sredice ti svako radnu dozvolu..
Prati oglase, ima ih na stotine...

- - - - - - - - - -

Kod 95 obavezno reguliši..i nema zime za tebe..

Dobro veče, imam jednu dilemu..., ili više njih?!
Suprug je aplicirao za termin početkom januara 2019 (noks 3-5, vozač), verovatno će termin dobiti tek februar 2020, viza april 2020, neka u martu 2020 podnese zahtev za spajanje porodice (deca 3,5 i 1,5 god i i ja, supruga) mi dobijamo vizu recimo septembar-oktobar 2020... dakle kraj 2020 da svi budemo tamo. To je sve krajnje optimistično. i sve je po trenutno važećem Zakonu 26.2.
Međutim, kako 01.01.2020. stupa na snagu novi Zakon koji podrazumeva da svi zahtevi za radnu vizu podneti po tom zakonu dobijaju prioritet u odnosu na zahreve podnete po predhodnom, tj. 26.2, predhodna računica odnosno projekcija dimanike pada u vodu i mi najverovatnije ulazimo u 2021...
E sada, kako ja, sa druge strane, ispunjavam ili ću do 01. januara sledeće godine ispuniti osnovne kriterijume koje zahteva novi Zakon: posedujem diplomu Beogradskog univerziteta (VII stepen, Ekonomski fakultet), koju ću tokom ove godine nostrifikovati, imam desetogodišnje radno iskustvo u struci i u struci i želim da radim, do 01.01. ću položiti B2, mogla bih da podnesem zahtev za radnu vizu za sebe po novom Zakonu od 01. januara sledeće godine. Dakle, po novom Zakonu, jer mislim da imam veće šanse da dobijem vizu po novom Zakonu nego po trenutno važećem, pre svega jer se po novom zakonu ne gledaju više samo deficitarna zanimanja (što diplomirani ekonomista nije) i zbog radnog iskustva koje imam ( u pitanju je cca 10 godina radnog iskustva na menažerskim/ekspertskim pozicijama)... Takođe, kako je najavljeno zahtevi po novom Zakonu će imati prioritet a u isto vreme sa podnešenjem zahteva za vizu, podnosi se i zahtev za spajanje porodice, znači idemo u isto vreme, što mi daje nadu da cela procedura može brže da se završi, daleko brže u odnosu na zahtev po 26.2 koji je podneo moj suprug.
Međutim, imam dve dileme.
Prvo, nisam sigurna, tj. pročitala sam na ovom forumu da po novom Zakonu prilikom apliciranja za vizu nije potreban Ugovor o radu, već samo nostrifikovana diploma i B2 (ako sam nešto propustila ili pogrešno razunmela, izvinjavam se...). Dakle, mogu da apliciram za vizu, dobijem vizu, odem tamo i tamo tražim posao. To je daleko bolja opcija za mene, jer sam do sada na svim intervjuima imala situaciju da im neko treba odmah a ne za godinu dana. Znači, bez Ugovora o radu, po novom Zakonu imam veće šanse.
Drugo, nisam sigurna da li sve ovo pametno raditi - aplicirati po novom Zakonu u januaru 2020 kada je moju suprug već aplicirao po 26.2. Plašim se da ne dospemo na tu neku tzv. "Crnu listu" jer će njegovo ime da se pojavi na dva zahteva (njegov za radnu vizu po 26.2 i moj za spajanje porodice po novom Zakonu). Ili da on stornira svoj zahtev kada ( odnosno ako ja apliciram)...mada je to već pred dobijanje njegovog termina...

Ili jednostavno da sedimo i čekamo da stvari idu svojim tokom po njegovom zahtevu, odnosno po 26.2, pa kada bude....

Izvinjavam se na predugom postu, ali o ovome baš razmišljam ovih dana i veoma bih cenila mišljenja u vezi sa ovim dilemama. Radi se samo o proceni situacije i pokušaju da se donese najbolja odluka.

Hvala unapred svima.
Pozdrav.

Pozdrav svima, pratim temu nekih pola godine od Avgusta 2018 kada sam i aplicirao sa ugovorom nks 3-5 ostali. Kako sam juce dobio odgovor da odustaju od mog angazmana i da moraju hitno nekog zaposliti posto mene nema u najavi jos 10 meseci. Tako moram traziti i druge alternative.
Supruga je aplicirala za med. Radnika u Aprilu 2018,. Moje pitanje je mogu li aplicirati sa sinom za spajanje porodice?, a da mi uporedo ostane aplikacija za 3-5 u nadi da cu naci novi posao do termina.

Da li neko ima kontakt Sonje SoRo? Pisala sam joj na fb profil, na stranicu, i na mail. (Too much? :D) Poruke na fb nisu dostavljene, ne znam zbog cega, a mail izgleda niko ne proverava.. Bas mi je hitno ukoliko neko zna kako da dodjem do nje neka mi odgovori.

Pisite joj na mesindzer na fejsbuk nalog javice se sigurno .Tamo je stalno dostupna.

- - - - - - - - - -

Pozdrav, polovinom februara bi trebao otputovati za Nemacku.Interesuje me iskustvo kad bi najbolje bilo registrovati porodicu za spajanje jer se i spajanje prilicno ceka?Hvala unapred na odgovoru.

Pozdrav svima, pratim temu nekih pola godine od Avgusta 2018 kada sam i aplicirao sa ugovorom nks 3-5 ostali. Kako sam juce dobio odgovor da odustaju od mog angazmana i da moraju hitno nekog zaposliti posto mene nema u najavi jos 10 meseci. Tako moram traziti i druge alternative.
Supruga je aplicirala za med. Radnika u Aprilu 2018,. Moje pitanje je mogu li aplicirati sa sinom za spajanje porodice?, a da mi uporedo ostane aplikacija za 3-5 u nadi da cu naci novi posao do termina.

Ne mozes jer si vec registrovan,jedino nov pasos pa onda. . .

I jos jedno pitanje je zanimljivo mozda:

3. ako se supruga jos nije porodila, da li se po vama moze zakazati termin za dete unapred?

Kako mozes da prijavis dete koje jos nije rodjeno? Za prijavu ti treba br. pasosa, zar ne?

Ako vec cekate termin za spajanje porodice, pisite ambasadi mejl, da trazite potvrdu od njih da ce kad se supruga porodi, nakon porodjaja moci da preda dokumenta za nju i za dete u njenom terminu. Koliko sam ja upoznat, jedino ako ambasada potvrdi pismenim putem na mejl, ce te moci da predate dokumenta zajedno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back