Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja koliko znam sporazum je potpisan do 31.12.2020. God. Ispravite me ako gresim.
Tako da imamo jos dve god.da odemo, a posle toga sta ce biti niko ne zna.
Ja licno nikad nisam verovala u tu pricu o novom zakonu koja se vrti svake godine. Prosto mi iz mnogih razlog to nije moguce i znala sam da to nije uopste jednostavno niti izvodljivo.
A sinoc sam na vestima videla i koliko sam razumela, opozicija se buni i ne zeli da se donese zakon koji ce omoguciti lagan dolazak svima.
Zasto su stali sa ovim terminima, to je vec posebno pitanje..

Dali to podrazumeva da mozemo da radimo do 2020 g ili ko ode do tada on je uspeo?

Pa vidite, do kraja 2020 Srbija je u sporazumu o zaposljavanju sa Nemackom, mi vec imamo povlastice. A novi zakon vazi za sve zemlje kao i za nas tako da svi imaju sanse da uspeju, koji naravno ispunjavaju uslove.
Kada pricam o terminima molim vas uzmite sve sa dozom rezerve jer su to uvek nagadjanja. Koliko znam, dani su bukirani sve do 21 decembra tako gledano sa te strane da bi trebalo bukvalno svakog trenutka da dele.
S tim sto treba uzeti u obzir praznike i neradne dane pa se to jos malo oduzi.

Poslednja izmena:
Vozacc hvala na odgovoru ali me zanima sta ce biti posle 2020 za one koje su otisli dali ce im produziti vizu u nemackoj kada istekne stara ili ce reci nemate pravo vise da radite isteklo je vreme do kada ste imali ugovor sa Nemackom.?

Tada preuzima novi zakon ili ce biti novog sporazuma, veoma su zadovoljni sa radnicima ovog podrucja. Bez bojazni

Haha ajooj :-) stvarno moram da se nasmejem :-D Pa ljudi, sporazum je o zaposljavanju, tj kako na koji nacin doci do posla. Kad se posao i viza dobiju i tamo radite ,za vas tada vaze njihovi zakoni. Kakve veze ima zakon 26.2 sa nekim ko vec radi u nemackoj? Nikakve.

Mislio sam za ljude koji su u Srbiji a zele da odu, preuzima nov zakon koji donose ili ce biti novog sporazuma o zaposljavanju kada prestane da vazi 26.2.
Za radnike sa ovog podrucja nece zatvoriti vrata, to je poenta.

Nisam dobro procitao pitanje od gospodina, kada ste vec tamo i godinama radite niko vas nece proterati normalno.

Poslednja izmena:
vozacc, ja sam se nasmejala na simpaticno pitanje dakivbde:-) Ali eto .. To samo pokazuje jasno koliko je stresno sve ovo i kakvi se sve strahovi javljaju u ljudima, u zelji da sebi obezbede makar malo dostojanstvenog zivota..

- - - - - - - - - -

Ja isto mislim da ako oni budu imali potrebu tamo za radnicima i nakon 31.12.2020. Oni ce onda svakako taj sporazum produziti.. Ali zaista niko ne zna sta ce biti.. Mozda ne budu imali vise deficit radne snage, ja licno imam utisak da jaako veliki broj ljudi odlazi sa Balkana, to je na hiljade ljudi i ako se taj tempo odrzi u naredne dve god.vise zaista nece ni imati ko da ode. Ali opet ne znam, samo eto imam utisak da nas je zaista veliki broj sa zahtevima u ambasadi.

Kazite mi da li ima neke veze datum pocetka vazenja vize i datum prijave boravka u nemackoj?
Nisu vezani.
Pocetak vazenja ulazne vize vam je vezan za pocetak vazenja putnog osiguranja.
Kako bi ste dobili Aufenthaltstitel potrebna vam je prijava boravka, kad sredite prijavu boravka idete u uref za strance da zatrazite Aufhentaltstitel.

vozacc je prilično pouzdan izvor informacija, tako da on prenosi samo proverene stvari

što se tiče bojazni da će novi zakon o imigracijama povećati konkurenciju i da ćemo mi sa ovi prostora imati manje šanse za dobijanje posla u Nemačkoj, ne treba biti naročito zabrinut jer su slični zakoni doneti u Norveškoj i Švedskoj pa opet nije došlo do dramatičnog porasta imigracije

sličan zakon koji se odnosi na čitavu Južnu Ameriku bez Brazila ima Španija ili Portugalija za Brazil pa opet nema podataka da im svakoga dana stižu milioni imigranata iz Južne Amerike

problem sa Nemačkoj je što nije baš najpoželjnija država za dolazak stručne radne snage jer 15 godina bukvalno nisu povećali plate ni za jedan evro a sada se nadaju da će naći stručnjake iz Afrike, Južne Amerike ili Azije, to jest sa kontinenata koji imaju već ustaljene tokove migracije, Azija ka Kini, Rusiji ili SAD, a Južna Amerika ka SAD, Španiji ili Portugalu

u Nemačkoj bez vize mogu da rade sve članice EU, Norveška, Švajcarska, SAD, Novi Zeland, Kanada, Australija, Japan i Južna Koreja tako da im i pored toga u ovom trentuku nedostaje 1,5 miliona radnika a Nemačkoj u narednih 20 godina treba 1 milion novih radnika godišnje da bi održala ovaj nivo proizvodnje

Andrea Nahles iz SPD je najavila povećanje minimalne zarade na 12 evra, da li će to do toga ubrzo doći je pitanje, ali je svakako neizbežno, jer niko ko zna nešto ne želi da radi u Nemačkoj a da li je Nemačka spremna da obuči ljude koji dolaze je veliko pitanje, pošto se nije pokazala naročito spremnom za ljude koji su došli iz Sirije

tako da što se tiče nas ne bih bio previše zabrinut, mi smo ionako obuhvaćeni uredbom, tako da nam se sudbina može promeniti istom, naravno na bolje, ali do tada bi trebalo da se držimo činjenica i ovoga što vozacc prenosi

Poslednja izmena:
Kakav novi zakon,zasto ste se vi uhvatili tog novog zakona kad mi vec imamo skoro sve iste ili bar slicne uslove za odlazak na rad u Nemacku sto predvidja taj novi useljenickizakon,jer oni su samo preslikali tj.prosirili taj zakon koji mi vec imamo zemlje Zapadnog Balkana,oni su dali ovlacenje ostalim zemljama da dodju u Nemacku da rade sa slicnim uslovima kao i mi do sada i to je taj famozni novi useljenicki zakon,kad ce biti izglasan i stupiti na snagu to je pitanje.

Kakav novi zakon,zasto ste se vi uhvatili tog novog zakona kad mi vec imamo skoro sve iste ili bar slicne uslove za odlazak na rad u Nemacku sto predvidja taj novi useljenickizakon,jer oni su samo preslikali tj.prosirili taj zakon koji mi vec imamo zemlje Zapadnog Balkana,oni su dali ovlacenje ostalim zemljama da dodju u Nemacku da rade sa slicnim uslovima kao i mi do sada i to je taj famozni novi useljenicki zakon,kad ce biti izglasan i stupiti na snagu to je pitanje.
Upravo to,jedina novina sto nece neko iz Eu ili Nemacke imati prednost za radno mesto i jos tu ima nekih stvari pozitvnih koje ce se dodati,sve u svemu taj zakon su vise iscekivali Afrikanci i Kinezi,mi ga takvog sto je predlozen i koji bi trebo da se izglasa vec dve godine imamo.

Mene sad zanima sledece.
Posto su mi danas nalepili u pasos vizu, na prvoj strani sa slikom stoji 6 meseci...na drugoj gde je naziv radnog mesta i firma i ostalo stoji "bis zum 31.1.2022".
Jel to sad znaci da mi je radna dozvola na 3 godine a ovo je samo ulazna na 6 meseci ili sta?

Druze kazi mi ja danas bio na viziranje i zalepili vizu u pasos al samo jedna strana i stoji datum od pocetka osiguranja tj.vize do datumo isteka vize od 6 meseci. I nista vise

Nisam vozacc, ali koliko znam dtajalo je da se ceka 6 meseci za noks 3-5, pa su promenili u 8 meseci. Medjutim, to je daleko od istine, jer cekanje je sada godinu dana koliko vidim da medicinari npr cekaju iz noksa 3-5, jos dok im odobre vizu to je plus dva meseca= 14 meseci. Ne daj Boze da treba neka dopuna, znaci jos dva meseca=16 meseci.
Ne postoji poslodavac koji ce toliko dugo cekati. Zaista ce ljudi imati sve vise problema sa odkazivanjem ugovora ako se ovako nastavi.

Ove novine kazu da se koalicija dogovorila i da ce biti zakona sutra

https://www.t-online.de/nachrichten...ung-einigt-sich-bei-einwanderungsgesetz-.html Clanak izasao 18.12.2018, 19:19

Ove kazu da je neizvesno da ce zakon proci

https://www.dw.com/de/tauziehen-um-einwanderungsgesetz/a-46793031 Datum 18.12.2018

Ove kazu da se koalicija dogovorila i da ce sutra proci zakon

https://www.zeit.de/politik/deutsch...-einwanderungsgesetz-bundesregierung-kabinett 18. Dezember 2018, 17:49 Uhr

Ovde.....politicar Alexander Mitsch jasno kaze da treba jos da se radi na zakonu i da se nisu pokrile sve stvari...
https://de.sputniknews.com/politik/20181218323325302-fachkraefte-einwanderung-gesetz-interview/

Kao sto sami vidite, klackalica. Znacemo sutra :)

Druze kazi mi ja danas bio na viziranje i zalepili vizu u pasos al samo jedna strana i stoji datum od pocetka osiguranja tj.vize do datumo isteka vize od 6 meseci. I nista vise
Nznm sta bi ti reko :-)
Na drugoj strani ima broj te radne dozvole pa strelica i broj sa prve strane nalepnice...tako da su povezane...pa kad odes da se prijavis verovatno ce te naci po tom broju... Mozda nije isto za sve pokrajne, zanimanja, ili ko zna sta jos....bitno da si dobio ????

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back