Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E to oko novih pravila odnosilo se samo za prijavu na termin. Ja sam inace zvala po Nemackoj da li moze ubrzano ili eventualno onaj vorabzustimmung nema nikakva olakšica za vozače. Videćemo koliko se čeka za termin.
Ako ste pretili ovaj forum mozete pogledati stranice unazad i videcete da te termine nisu delili za vozace pre ovog stanja u opste ni po starom ni po novom u zadnje vreme,nego je se cekalo da izadje nova uredba za vozace sa novim pravilima i koliko je meni poznato to jos nije izaslo i dalje je sve stopirano.

Ako ste pretili ovaj forum mozete pogledati stranice unazad i videcete da te termine nisu delili za vozace pre ovog stanja u opste ni po starom ni po novom u zadnje vreme,nego je se cekalo da izadje nova uredba za vozace sa novim pravilima i koliko je meni poznato to jos nije izaslo i dalje je sve stopirano.
Juče sam se tek uključila u forum.
Malo je to sad zbunjujuće oko nove uredbe. Ovi ovde u Landratsamt kažu da su imali usavršavanje za taj zakon krajem marta i ne postoje nikakve dopune. Jako mi je bilo bitno da znam zbog onog ubrzanog postupka i mogućnosti vorabzustimmung. Ali po njima ne postoji šansa da se bilo šta ubrza kod vozača. Sebe da rešim dileme l, pročitam na nemačkom taj zakon i stvarno nisam nista nasla🤔 Pisala sam Mail i ambasadi jer do skoro nije postojala mogućnost ni registrovanja termina za vozače. (Bar ja nisam mogla.) rekli su da će do kraja marta da izmene sve što se tiče vozača. I da juče sam se registrovala normalno. Eto to je bilo neko moje iskustvo. Aj9 neko zna neki način ubrzanog postupka bila bih mu jako zahvalna

Iskreno, nemam pojma. :) Ja znam kada sam aplicirala po starom, imala sam samo tu jednu opciju - plava karta, jer sam pripadala noksu 6-8.
@Heuston ovo sto je napisao ima logike takodje.
meni ne zvuci logicno to sto Hjuston kaze, ali ako tako kaze… valjda je i tako.
gubi se smisao plave karte jer je ona i uvedena da se ne bi uvozila jeftina radna snaga iz inostranstva i time obarala cena strucnog kadra na trzistu(programera/inzenjera/lekara/...) pa je zato i uvedena minimalna zarada za BC. ne kapiram poentu daljeg postojanja plave karte ako svako ko ne ispunjava uslove za istu moze da konkurise za vizu i pod drugim (blazim) uslovima… :think:BC treba onda jednostavno da ukinu!

meni ne zvuci logicno to sto Hjuston kaze, ali ako tako kaze… valjda je i tako.
gubi se smisao plave karte jer je ona i uvedena da se ne bi uvozila jeftina radna snaga iz inostranstva i time obarala cena strucnog kadra na trzistu(programera/inzenjera/lekara/...) pa je zato i uvedena minimalna zarada za BC. ne kapiram poentu daljeg postojanja plave karte ako svako ko ne ispunjava uslove za istu moze da konkurise za vizu i pod drugim (blazim) uslovima… :think:BC treba onda jednostavno da ukinu!
Ja sam cula da se mozete zaposliti npr. kao programer, ako imate iskustva, a obrazovanje iz te oblasti nemate, vec diplomu nekog drugog fakulteta (ne znam da li se to odnosi i na kadar koji uopste nema visoku kvalifikaciju), ali takodje se postavlja pitanje da li se onda aplicira za plavu kartu ili neku drugu vrste vize.

Ja sam cula da se mozete zaposliti npr. kao programer, ako imate iskustva, a obrazovanje iz te oblasti nemate, vec diplomu nekog drugog fakulteta (ne znam da li se to odnosi i na kadar koji uopste nema visoku kvalifikaciju), ali takodje se postavlja pitanje da li se onda aplicira za plavu kartu ili neku drugu vrste vize.
Plava karta egzistrira vise od deset godina dakle mnogo pre ovih danasnjih zakona i to je bijo jedini nacin tada da se zaposlis u Nemackoj firmi.Njena svraha od nastajanja je bila da se zaposli visokokvalifikovani kadar van EU zone uz propisan minimum bruto plate.
Od 2016 kada stupa na snagu zakon za Z.Balkan daje se mogucnost visokokvalifikovanim da apliciraju pod noks 6-8 bez propisanog godisnjeg bruto minimuma kao sto je za plavu kartu,tako da od tada postoje dve opcije za faks diplome pa moze da se bira.Za plavu kartu mogu da apliciraju i ljudi iz IT sektora bez diplome ako dokazu 5 godina rada u toj struci ili neko zanimanje od opsteg znacaja.
Sto puta je bolje za visokokvalifikovane da apliciraraju za plavu kartu(naravno ko ima odgovarajuci ugovor propisan za plavu kartu) nego za noks 6-8 jer ona ima mnoge prednosti kao sto su:
da vec posle 18 meseci mozes da se preselis i da radis u bilo koju EU zemlju,mozes da dobijes stalni boravak u Nemackoj vec nakon 21 mesec ako polozis b1 jezik,za aplikaciju tj.vizu u ambasadi ti nije potreban certifikat jezika,naravno i mnogo veca plata po ugovoru.

Poslednja izmena:
Plava karta egzistrira vise od deset godina dakle mnogo pre ovih danasnjih zakona i to je bijo jedini nacin tada da se zaposlis u Nemackoj firmi.Njena svraha od nastajanja je bila da se zaposli visokokvalifikovani kadar van EU zone uz propisan minimum bruto plate.
Od 2016 kada stupa na snagu zakon za Z.Balkan daje se mogucnost visokokvalifikovanim da apliciraju pod noks 6-8 bez propisanog godisnjeg bruto minimuma kao sto je za plavu kartu,tako da od tada postoje dve opcije za faks diplome pa moze da se bira.Za plavu kartu mogu da apliciraju i ljudi iz IT sektora bez diplome ako dokazu 5 godina rada u toj struci ili neko zanimanje od opsteg znacaja.
Sto puta je bolje za visokokvalifikovane da apliciraraju za plavu kartu(naravno ko ima odgovarajuci ugovor propisan za plavu kartu) nego za noks 6-8 jer ona ima mnoge prednosti kao sto su:
da vec posle 18 meseci mozes da se preselis i da radis u bilo koju EU zemlju,mozes da dobijes stalni boravak u Nemackoj vec nakon 21 mesec ako polozis b1 jezik,za aplikaciju tj.vizu u ambasadi ti nije potreban certifikat jezika,naravno i mnogo veca plata po ugovoru.
Meni je Noks sluzio da vidim kojoj kategoriji moja diploma prirpada, a to je bila plava karta za koju sam aplicirala. Iskreno, dalje se nisam udubljivala, ali sam cula od drugih ljudi da se moze aplicirati za deficitarna zanimanja, samo na osnovu prethodnog iskustva i bez diplome.

Krajem prosle godine, ambasada je promenila proceduru za spajanje porodice.
Ranije su sva lica koja se prijave isla na istu listu, bez obzira sa kime rade spajanje.
Po novoj proceduri, prilikom prijave za termin moguce je odabrati podkategoriju sa kime se radi spajanje porodice.
Da li neko moze da podeli iskustva, koliko se ceka(lo) na termin nakon prijave po novoj proceduri?
Takodje, koliko je vremena potrebno da se papiri obrade. Konkretno za Minhen.
Pre svega me zanimaju oni koji su radili spajanje za supruznikom koji radi u Nemackoj a u kategoriji je NOKS 6-8.
(Procitao sam ranije postove ali bih voleo da cujem da li ima ljudi sa takim iskustvom)

Krajem prosle godine, ambasada je promenila proceduru za spajanje porodice.
Ranije su sva lica koja se prijave isla na istu listu, bez obzira sa kime rade spajanje.
Po novoj proceduri, prilikom prijave za termin moguce je odabrati podkategoriju sa kime se radi spajanje porodice.
Da li neko moze da podeli iskustva, koliko se ceka(lo) na termin nakon prijave po novoj proceduri?
Takodje, koliko je vremena potrebno da se papiri obrade. Konkretno za Minhen.
Pre svega me zanimaju oni koji su radili spajanje za supruznikom koji radi u Nemackoj a u kategoriji je NOKS 6-8.
(Procitao sam ranije postove ali bih voleo da cujem da li ima ljudi sa takim iskustvom)
Moj slucaj. Imam plavu kartu, zivim u Minhenu, cekam spajanje. Moja zena je predala papire 21. oktobra 2019. u BG ambasadi. JOS UVEK CEKAMO. Danas idem kod advokata da vidim kako da resim ovo. Dete mi ima dve ipo godine i cekaju ovoliko, u Minhenu je sto se ovoga tice katastrofa. Mozda zavisi od slucaja do slucaja, ali nisam jedini koji se zali na rad KVR u Minhenu. Kad sam ih dobio jednom prilikom telefonom (pre 3 meseca) izuzetno nadr**na babuskera mi je rekla da je normalno da se ceka 8-9 meseci jer nemaju dovoljno ljudstva. :bum:

Moj slucaj. Imam plavu kartu, zivim u Minhenu, cekam spajanje. Moja zena je predala papire 21. oktobra 2019. u BG ambasadi. JOS UVEK CEKAMO. Danas idem kod advokata da vidim kako da resim ovo. Dete mi ima dve ipo godine i cekaju ovoliko, u Minhenu je sto se ovoga tice katastrofa. Mozda zavisi od slucaja do slucaja, ali nisam jedini koji se zali na rad KVR u Minhenu. Kad sam ih dobio jednom prilikom telefonom (pre 3 meseca) izuzetno nadr**na babuskera mi je rekla da je normalno da se ceka 8-9 meseci jer nemaju dovoljno ljudstva. :bum:
Posto ste vec predali papire, Vi ste takoreci u procesu. Da li Vam to mozda daje mogucnost da porodicu prebacite u Nemacku i da tamo cekaju formalnu potvrdu za spajanje?
Pretpostavljam da bi mozda procedura isla brze da ste npr negde u Minhenskom distriktu (Landkreis). Tada se verovatno ne ide kroz KVR u Pocis strase.

Probao da odem vise puta u KVR, ne postoji mogucnost produzenja boravka do dobijanja vize. Ni da cuju. KVR nadlezan za ovo nalazi se u Ruppertstrasse, glavna zgrada.

Stvarno zavisi od slucaja do slucaja. Sto veci grad, veci je problem. Znam coveka iz Makedonije koji zivi pored Leverkuzena u nekom malom mestu, covek je uspeo kompletan proces da zaobidje i da mu porodica dobije vizu ovde u DE, bez ambasade. Kako - niko ne zna, pogotovo sto nabada Nemacki, jako slabo prica.

Najveci baksuz u svemu tome je sto kada sam ja 2018. godine predavao papire ukinuli su mogucnost da porodica dodje na termin sa mnom. posle je ta opcija vracena. Tako je moralo da se desi.

Hvala, upravo sam dobio info da je viza za suprugu odobrena jos u decembru. Nekako su uspeli da prijavu za dete zagube, zapravo propuste da urade, te se nadam da ce uskoro... inace ne znam kako radi BG ambasada, da li se moze doci po vizu ili ne. Zna li neko?
Utorak i cetvrtak su dani za preuzimanje vize. Od 10h do 12h se donosi pasos na viziranje i preuzima u 13h.
Ja sam juce preuzela, bila sam tamo oko 10h i u 12h preuzela vizu jer nije bilo guzve, pa se ne ceka kao inace do 13h. Cak je i preporucljivo da sto pre odete, jer ce biti ogromne guzve nakon smanjenja mera i ukidanja vanrednog stanja, bar su tako rekli u ambasadi.

Ambasada u ponedeljak pocinje sa dodelom termina koji su bili otkazani,vize se nece izdavati do daljnjeg tj.do otvaranja granica.

Prilozi

• FB_IMG_1588777587904.jpg
    FB_IMG_1588777587904.jpg
    97,4 KB · Pregleda: 139
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back