Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj II

Stevcina zabica

Stara legenda
Poruka
98.573
Da bi usli i ostali u Nemackoj potrebna vam je viza, osim ako putujete turisticki.
U zavisnosti od vize zavisi i koju boravisnu dozvolu cete dobiti, a od nje i vasa prava u Nemackoj.
Za razliku od vize koju izdaje ambasada Nemacke u zemlji iz koje dolazite, sve ostale dozvole izdaju se u Nemackoj u lokalnom imigracionom telu.

Privremene boravisne dozvole imate pravo da produzite ako su ispunjeni uslovi koji su dati i pri prvom dobijanju iste. Ona se izdaje na osnovu svrhe i to:
obrazovanje, zaposlenje, spajanje porodice i medjunarodnog prava.
Takodje, privremenu dozvolu mozete zameniti za stalnu, ako su ispunjeni uslovi dati sa njom. Sa stalnom dozvolom boravka imate pravo na naseljavanje.

Vrste boravisnih dozvola:

- Boravisna dozvola za upis na studije
Izdaje se na period od 9 meseci, bez prava na rad.

- Boravisna dozvola za studiranje
Nju cete dobiti ako ste upisali fakultet u Nemackoj. Dozvolu dobijate na period od godinu do dve ali je mozete prodiziti ako u medjuvremenu niste zavrsili fakultet.
Sa njom imate pravo na ogranicen rad i to 240 dana godisnje pola radnog vremena ili 120 dana puno radno vreme.

- Boravisna dozvola za trazenje posla
Izdaje se na period od 6 meseci i sa njom nemate dozvolu za rad. Ukoliko nadjete posao, morate da aplicirate za drugu vizu, u svojoj zemlji, koja vam omogucuje i dozvolu za rad.

- Boravisna dozvola za zaposljavanje
Izdaje se na period trajanja ugovora o radu a najduze na 4 godine. Nakon toga mozete da je prodizite ili da zatrazite dozvolu za stalni boravak. Sa njom po automatizmu dobijate i dozvolu za rad, ogranicenu ugovorom o radu na osnovu kog ste je i dobili.

- Boravisna dozvola za samozaposljavanje
Izdaje se na period od 3 godine i podrazumeva radnu dozvolu. Proverite da li su vam potrebne jos neke dozvole i licence za vrstu posla kojom nameravate da se bavite.

- Plava karta
Izdaje se na period trajanja ugovora ili najduze na 4 godine. Sa njom imate pravo da zatrazite stalni boravak posle 33 meseca a u nekim slucajevima i posle 21.
Ovo je boravisna dozvola sa radnom po automatizmu ali je namenjena samo za visoko strucan kadar,

- Boravisna dozvola radi spajanja porodice
Dobicete je na osnovu vaseg bracnog partnera ili roditelja, ukoliko ste maloletni, bez obzira da li imaju privremenu ili stalnu dozvolu boravka.
Sa ovom dozvolom imate pravo na rad bez ogranicenja u smislu vrste posla ili poslodavca.

Link do stare teme, u kojoj mozete naci dosta saveta https://forum.krstarica.com/threads/dobijanje-radne-boravisne-vize-u-nemackoj.754188/
 
Ali ambasada ne radi u Bg za sve grupe osim za poslednju grupu, t.s ne daje termine
Zadnja grupa ne radi ima dve godine,to ti je ono bez dilpome,radis kao pomocnik tj.neke neplacne poslove.Tu je sad velika procedura ako to puste jer ti poslodavac mora izboksovati odobrenje u Nemackoj da nema niko kod njih na birou nekvalifikovan jer on ima prednost,tek kad on to odobrenje dobije mozes na termin sa ugovorom,ali to je sve sad u blokadi,sve to postoji vec duze vreme samo na papiru i tako ce izgleda i ostati.
 
Radi vise dobrih informacija, kopiram post kolege @MidHealer sa stare teme


''Za radne/boravišne dozvole u Nemačkoj, postoje tri grupe:

1. Grupa "praktično bilo ko":

U Nemačku, od 01.01.2016 može da ode bilo koji državljanin Srbije, Bosne, Makedonije, itd, bez obzira na obrazovanje (ok, ne baš - podrazumeva se bar srednjoškolsko obrazovanje, ali smer nije bitan):

- Nađete posao u Nemačkoj koji odgovara vašoj školskoj spremi, odnosno zanimanju (pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar, ... ), i potpišete ugovor o zaposlenju sa poslodavcem

- Ili nađete ponudu za Berufsausbildung (učenje zanata, odnosno poziva od 3-4 godine, uobičajena kvalifikacija u D). Učenje zanata je plaćeno u Nemačkoj (zavisno od zanimanja, branše i dela Nemačke, kao i firme plata za šegrta može da varira, ali postoje zakonski minimumi). Generalno, možete da računate na oko 700-800 evra mesečno u prvoj godini zanata, do oko 1000 evra i više u završnoj godini, zavisno od smera. U celoj Nemačkoj, u svim zanimanjima i firmama, prosečna plata za šegrta (Auszubildende, popularno "Azubi") je bila oko 820e u zapadnom delu Nemačke. Vrlo su dobro plaćeni šegrti na raznim građevinarskim poslovima, u trećoj godini zanata im je prosečna "plata" bila 1220 evra, u četvrtoj čak 1380 evra (!) U metalskim pozivima je šegrtska plata oko 890e u Nordrhein-Westfallenu, odnosno 960e u Baden-Württembergu. Sa završenim zanatom u Nemačkoj nećete imati apsolutno nikakvih problema da nađete dalji, "pravi" posao, a i radna/boravišna viza je praktično zagarantovana (nema provere EU interesenata, nema čekanja, nema prevoda, apostila, legalizovanja ili provere ekvivalencije, itd.). Treba znati: za učenje zanata ne postoji maksimalna starost, pa i u Nemačkoj nije neuobičajeno da se stariji (25, 35 ili čak preko 40 ili 50!) odluče da promene zanimanje, i da krenu na neki drugi zanat.

- Sa platom koja je uobičajena, dakle nije značajno niža od srednje plate uobičajene za to zanimanje, branšu i deo Nemačke

- Sačekate proveru Bundesagentur für Arbeit (biro za zapošljavanje) da li su uslovi odgovarajući i u skladu sa zakonom (plata, radno vreme, odmor, itd), i da li za to zanimanje postoji zainteresovani Nemac ili građanin EU. Ovo može biti prepreka, ali, ako je vaš budući poslodavac voljan, ovo se uglavnom lako zaobilazi. Obično se daje oglas u lokalnoj Agentur für Arbeit na par nedelja (ili je oglas već išao), onda poslodavac potvrdi da ti što su se javili ne ispunjavaju uslove, i to je to.

- Položite nemački jezik na nivou A1 (Goethe institut u Beogradu, Sarajevu, plus dodatni centri širom Srbije i Bosne, kao i ostalih exYU država). Nivo A1 je minimalni nivo bilo kog, pa i nemačkog jezika, i svodi se na to da ste u stanju da vodite vrlo jednostavnu konverzaciju, dakle razumete i govorite jezik na osnovnom nivou.

- Ako je sve ok, dobija se radna, odnosno boravišna viza

Detaljan opis procedure na srpskom i nemačkom može da se vidi ovde.
Inače, ove "olakšice od 01.01.2016" su uvedene da bi se motivisali lažni azilanti iz Srbije, Bosne i ostalih Balkanskih država da dobiju radne/boravišne vize na legalan način. Ali, procedura nije ograničena samo na azilante, već je može proći bilo ko, bez obzira da li je nekad bio azilant, ili čak na crno u Nemačkoj.




2. Grupa "deficitarna zanimanja" (bez fakultetske diplome)

Ako imate potrebne kvalifikacije (i zaista ste radili, tj. imate radno iskustvo na tim poslovima) u jednom od deficitarnih zanimanja u Nemačkoj, možete dobiti radnu/boravišnu vizu bez većih problema:

- Pošaljete dokaz o vašem zanatu/stručnoj spremi na evaluaciju u Nemačku (1-2 meseca)

- Položite nemački jezik na nivou B1 (Goethe institut u Beogradu, Sarajevu, plus dodatni centri širom Srbije i Bosne, kao i ostalih exYU država)

- Pronađete vaše zanimanje, odnosno spremu na tzv. "Pozitivnoj listi zanimanja" - pažnja, ona se svakih mesec-dva dana ažurira! Zanimanja koja se u ovom trenutku (april 2016) nalaze na ovoj listi su (na primer): metalski radnik, CAD konstruktori u mašinstvu, mašinski tehničari, autogeni i svi drugi varioci, ronioci, mehatroničari, elektroničari i tehnolozi za automatizaciju, građevinski i drugi električari, električari za postavljanje gromobrana, sve vrste elektroničara i elektrotehničara, majstori zidarstva, krovopokrivači, majstori za klimatizaciju i hlađenje, IT specijalisti, programeri, sistemski programeri i slično, radnici na železnici, specijalisti za negovanje bolesnih i starih lica, medicinske sestre i negovatelji u svim oblicima, tehničari za aparate za sluh, ortopediju, optičari... (ovo su samo neka zanimanja iz liste iz aprila 2016, za celu i pre svega aktuelnu listu pogledajte link "pozitivna lista")

- Nađete posao u Nemačkoj i potpišete ugovor o zaposlenju sa poslodavcem. Posao mora da bude iz okvira vašeg zanimanja, i da ima uslove koji odgovaraju uslovima za taj i slične poslove u tom delu Nemačke (plata, radno vreme, benficije, odmor, prekovremeno, itd).

- Za deficitarna zanimanja sa pozitivne liste nema nikakve dalje provere - odnesete dokumente u konzulat, i gotovo - posle par nedelja dobijate radnu/boravišnu vizu




3. Grupa visokokvalifikovani (sa visokoškolskim obrazovanjem) - program "Plava karta" ("Blue card")

Ako imate završen fakultet, možete odmah zatražiti radnu/boravišnu vizu za Nemačku, pod uslovom da:

- Ako je, u Anabin bazi podataka, vaš fakultet označen sa H+ i vaša diploma ima priznati nivo od minimum A3 (što odgovara bachelor diplomi), onda vam ne trebaju dodatne provere, odnosno evaluacija. Ako fakultet nije H+ ili diploma nije bar na nivou A3, onda morate da prođete evaluaciju Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB), da bi se videlo da li je diploma ekvivalentna nekoj priznatoj diplomi na nivou od bar A3, tj. da li je uopšte vredna nešto.

- Diplome sa "institucija" koje su označene sa H- ne morate slati na evaluaciju, one nisu vredne papira na kome su naštampane, odnosno nisu u pitanju visokoškolske ustanove i diplome, iako oni sami tvrde da jesu. Koliko sam ja do sada video, svi državni fakulteti u Srbiji imaju oznaku H+, dok su recimo svi privatni fakulteti u Srbiji označeni kao H+/-, što znači da nisu direktno priznati, ili nisu sve diplome odnosno smerovi direktno priznati, što dalje znači da se diploma obavezno mora slati na evaluaciju. Informacije za Bosnu, Makedoniju ili Crnu Goru nemam, to bi neko odande mogao da dopuni.

- Nađete posao u Nemačkoj, koji odgovara vašem obrazovanju (znači, nema ono, "doktor sam nauka, ali idem da perem tanjire dok se ne snađem" ;) ), i za koji je plata najmanje 49.600 evra godišnje (bruto, naravno - na Zapadu se plata uvek izražava kao bruto, jer koliki je neto zavisi samo od vaših privatnih stvari, tipa brak, deca, i sa tim nema poslodavac ništa)

- Ako je zanimanje u grupi "deficitarna zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem" (u ova spadaju diplomci fakulteta prirodnih nauka, matematike, inženjeri, lekari i IT/programeri), onda je minimalna godišnja plata 38.688 evra

- Položite nemački jezik na nivou B1 (Goethe institut u Beogradu, Sarajevu, plus dodatni centri širom Srbije i Bosne, kao i ostalih exYU država)

- To je to - odnesete dokumente u konzulat, i za par nedelja imate radnu/boravišnu vizu.



U svakom slučaju, kada dobijete radnu, odnosno boravišnu vizu, i vaš supružnik i deca imaju odmah pravo na radne/boravišne vize. Postoji par dodatnih uslova:

- Supružnik mora da položi nemački jezik na nivou A1

- Deca moraju da budu maloletna, ne moraju da polažu nemački jezik


Dodatak:

Opis poznavanja nemačkog jezika na nivou A1, direktno od Goethe instituta:

"Kandidat razume i koristi poznate, svakodnevne izraze i sasvim jednostavne rečenice, koje se odnose na zadovoljavanje konkretnih potreba. U stanju je da predstavi sebe i druge, da postavi drugim osobama pitanja o njihovoj ličnosti - na primer gde žive, kakve ljude poznaju ili šta poseduju - kao i da sam odgovori na takva pitanja. U stanju je da se sporazume na jednostavan način, ako sagovornici govore sporo i jasno, i ako su spremni da mu pomognu."


Opis poznavanja nemačkog jezika na nivou B1:

"Kandidat je u stanju da razume glavne sadržaje, kada se upotrebljava jasan standardni jezik i kada se radi o poznatim sadržajima vezanim za posao, školu, slobodno vreme itd. U stanju je da se snađe u najvećem broju situacija sa kojima se susreće tokom putovanja u zemljama nemačkog govornog područja. U stanju je da se jasno i smisleno izrazi o poznatim temama i oblastima ličnog interesovanja. U stanju je da govori o iskustvima i doživljajima, da opiše svoje snove, nade i ciljeve, i da ukratko obrazloži svoje planove i stavove."
ovo možes slobodno da oglasiš nevažećim jer se za 5 godina mnogo mnogo promenilo
 
znaci da obrisem?

mozes li ti u kratkim crtama da napises
Nema tu sta mnogo da se pise,u Nemacku se moze trenutno samo po feg zakonu tj.sa nostrifikovanom dipomom i rad samo u struci uz odgovarajuci certifikat jezika,pri zaposljavanju imas ista prava kao eu gradjanin tako da ti nije potrebna vise predsaglasnost od Nemackog zavoda(osim u slucaju pravila Z.Balkana gde je potrebna predsaglasnost ali taj zakon odavno ne vunkcionise).
Postoje jos i vize za trazenje posla,studiranje,spajanje porodice i vozace uz obijasnjenje na sajtu Bg-ambasade.Takodje za plavu karta sad je mnogo veca plata potrebna u ugovoru, tako da taj drugi dodati post od vas vise ne vazi jer u Nemacku sad trenutno ne moze vise bilo ko kao sto tu pise,niti pod tim navedenim uslovima od pre par godina,gde je tada stvarno bukvalno mogao bilo ko dobiti vizu.Tako da to treba izbrisati jer se sve izmenilo.
 
Poslednja izmena:
Nema tu sta mnogo da se pise,u Nemacku se moze trenutno samo po feg zakonu tj.sa nostrifikovanom dipomom i rad samo u struci uz odgovarajuci certifikat jezika,pri zaposljavanju imas ista prava kao eu gradjanin tako da ti nije potrebna vise predsaglasnost od Nemackog zavoda(osim u slucaju pravila Z.Balkana gde je potrebna predsaglasnost ali taj zakon odavno ne vunkcionise).
Postoje jos i vize za trazenje posla,studiranje,spajanje porodice i vozace uz obijasnjenje na sajtu Bg-ambasade.Takodje za plavu karta sad je mnogo veca plata potrebna u ugovoru, tako da taj drugi dodati post od vas vise ne vazi jer u Nemacku sad trenutno ne moze vise bilo ko kao sto tu pise,niti pod tim navedenim uslovima od pre par godina,gde je tada stvarno bukvalno mogao bilo ko dobiti vizu.Tako da to treba izbrisati jer se sve izmenilo.
hvala na pojasnjenju, brisem dodati post da ne zbunjuje korisnike
 
Juce bio na terminu registracija 29.01.2021 termin 01.06.2021.prof.vozac ispred mene bila jos dva vozaca.Na salteru bez bilo kakvog cimanja,imao sve uredno od papira.Bila je i grupa od 7-8 za neku firmu..ide relativno brzo,ja usao jos sat vremena pre predvidjenog termina.
Srecno!!
sta si imao od papira za vozaca,jeli ti bio potreban jezik i diploma,ili si imao eu vozacku?
 
Auto osiguranje
Da informišem sve buduće kupce automobila u Nemačkoj. Ima par objava kako sve odraditi i to je veoma korisno i tačno, a što se tiče auto osiguranja, tu imam vredan savet. Imaju bezbroj osiguravajućih kompanija i sve koje sam kontaktirao (ne znam im broj) su mi odbili, sem jedne, potvrdu iz Srbije da u predhodnim godinama nisam ima saobraćajnu nezgodu. To je veoma važno jer je razlika u ceni i više od pola. Na primer ako za 10 god niste imali saobraćajnu nezgodu, osnovno osiguranje za neki prosečan automobil (nešto iole novije 16-to, 17-to godište oko 1500 kubika) bi koštalo oko 350-400€, a ako vam računaju kao da ste početnik, a svi to hoće, koštalo bi vas minimum 850-900€ pa i više.... Ja sam tražio potvrdu na engleskom od našeg osiguranja i oni su mi poslali mejlom (i to besplatno!) i jedina kompanija koja mi je to priznala jeste HUK24. Sve odradite preko interneta na njihovom sajtu i veoma je prosto. Ima postova gde sve piše detaljno.
Nadam se da ću nekom pomoći zato što sam ovde našao mnogo korisnih saveta, pa ajde i ja da pomognem budućim zemljacima 😉.
Srećno!
 
neuporedivo manje! ne zato što narod neće za Nemačku nego su pritegli pravila tako da ne može lako da se dodje kao u periodu 2016.-2019.
Vidim da je tema na forumu jedva aktivna, za mesec dana 20 odgovora, a prethodna je za pet godina nakupila preko 20 hiljada. Nešto su se i "domaći" portali (koji su u stranom vlasništvu) poput blica ućutali sa senzacionalističkim tekstovima o masovnoj emigraciji iz Srbije koje su prethodnih godina pisali skoro na nedeljnom nivou. Naročito nakon što je Nemačka najavila novi zakon o useljenju.
 
Vidim da je tema na forumu jedva aktivna, za mesec dana 20 odgovora, a prethodna je za pet godina nakupila preko 20 hiljada. Nešto su se i "domaći" portali (koji su u stranom vlasništvu) poput blica ućutali sa senzacionalističkim tekstovima o masovnoj emigraciji iz Srbije koje su prethodnih godina pisali skoro na nedeljnom nivou. Naročito nakon što je Nemačka najavila novi zakon o useljenju.
pa naravno, novine vise nisu novine nego septicka jama lazi i dezinformacija.
 
Sta se ovo desilo, pa da skoro vise niko ne prati ovu temu oko viza i selidbe za Nemacku, pre korone ovaj forum je "goreo" od vesti, poruka i informacija.
Mediji su prestali da sprovode kampanju demoralizacije građana. Hajpovali su novi zakon o useljenju iz 2020. godine kao da će pola države da se odseli, na kraju se ispostavilo da je velikoj većini ljudi mnogo lakše da ode po pravilu za Zapadni Balkan za čije termine su prijave već godinu i po dana zatvorene.
 

Back
Top