Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva

Izvinjavam se, moj previd. Ne radi se ni po čijem nalogu, barem da ja znam, već je to prijedlog koji je iznijet na kongresu partije i izglasan većinom. Ne morate baš svuda da vidite masone i zavjere zapada

А шта је било са Ђукановићевом оптужницом пред италијанским судом?

Poslednja izmena:
:eek: O majko moja :rotf:

Pa kako su ove pobrojane crkve autokefalne - kad su na njihovom čelu mitropoliti a ne patrijarsi? One nisu crkve?
Ti miješaš crkveni organizacioni rang sa statusom crkve. Jedna autokefalna crkva može biti patrijaršija koja se sastoji od više mitropolija, a može biti i autokefalna mitropolija koja može imati i još mitropolija ili samo eparhija. A izuzetno, ne mora imati čak ni jednu eparhiju.
To je kao da kažeš recimo da neka kneževina ili vojvodstvo nisu države jer nisu kraljevine - pa jedna država može imati u svoj sastav viže knjaževstava, vojvodstava, čak i kraljevina pa biti jedna država. A može biti jedno vojvodstvo samostalna država, evo naprimjer - Luksemburg.

mitropolija nije crkva na celu mitropolije je mitropolit iliti vladika

na celu crkve je patrijarh

nadam se da uvidjas razliku

mitropolija crnogorsko primorska nikad nije bila patrijarsija vec mitropolija srpske pravoslavne crkve

crnogorska pravoslavna crkva nikada nije postojala . ne znam sta pokusavas sa tim lazima

mitropolija nije crkva na celu mitropolije je mitropolit iliti vladika

na celu crkve je patrijarh

nadam se da uvidjas razliku

mitropolija crnogorsko primorska nikad nije bila patrijarsija vec mitropolija srpske pravoslavne crkve

crnogorska pravoslavna crkva nikada nije postojala . ne znam sta pokusavas sa tim lazima

Tihi, neću da te ismijvam, suzdržat ću se. Na čelu autokefalne crkve ne mora biti patrijarh, može biti i mitropolit. Kao što na čelu neke države ne mora biti car, kralj ili predsjednik, može biti i knez, vojvoda itd. Evo pitanja za tebe: Ko je na čelu autokefalne Pravoslavne crkve, na primjer u Poljskoj? Patrijarh?
Naravno da Mitropolija Crnogorsko-primorska nikad nije bila patrijaršija - pa samo ti ime kaže da je u pitanju mitropolija. Kako je od 1766. Crnogorska mitropolija dio Pećke patrijaršije kada ova tada ne postoji?

Српској, велики светитељ је Србин није Црногорац.

Da, u pravu si. Ali to što je Srbin za pravoslavlje i nije najbitnije. A nije najbitnije ni to što je u svom vaktu bio na čelu jedne eparhije Pećke patrijaršije. Evo, recimo Nikodim Milaš je bio Srbin - a bio je sveštenik Bukovičko-dalmatinske crkve. A i Petar II Petrović Njegoš ili Sveti Petar Cetinjski su bili na čelu autokefalne Crnogorske crkve u svom vaktu, ali su se nacionalno osjećali kao Srbi. Ali su bili i Crnogorci. Kakve sve to veze ima sa statusom crkve danas? Pa u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori bi danas bili i Srbi - to bi bila i njihova crkva, i svještenstva i vjernika srpske nacionalnosti. Ali i onih crnogorske nacionalnosti. I svih drugih pravoslavnih u Crnoj Gori. Pa crkva na Kipru je danas autokefalna, a u njeni sveštenici i vjernici Grci.

Руска православна црква зачуђена

Москва – Православне цркве читавог света немају никакве сумње да је такозвана црногорска православна црква неканонска расколничка организација и зато чуде изјаве лидера из Подгорице којима се подржава та организација, рекао је заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата Руске православне цркве Николај Балашов, преноси Танјуг.

„Зачудиле су ме информације медија о изјавама (лидера Демократске партије социјалиста Црне Горе Мила) Ђукановића којима подржава шизматичне организације маргиналног карактера”, казао је Танјугу отац Николај, задужен за односе међу православним црквама.

Он истиче да тзв. црногорска православна црква, коју предводи Мираш Дедеић лишен свештеничког чина, „није призната и не може бити призната ни од једне помесне православне цркве, почев од Константинопољског патријархата и завршно са Православном црквом у Америци”.

Питајући се да нису новинари нешто преувеличали преносећи изјаве Ђукановића, представник Московског патријархата РПЦ подсећа да је лидер ДПС-а још децембра 2004. године, тада као премијер Црне Горе, на сусрету с покојним руским патријархом Алексијом Другим разговарао о значају православног јединства као духовне основе за самобитност православних словенских народа. Патријарх је тада рекао госту да „пријатељство са тзв. црногорском православном црквом неће допринети репутацији црногорске државе, јер Мираша Дедеића и његове сараднике ни у једној земљи неће позитивно прихватати, за разлику од канонског митрополита црногорског и приморског Амфилохија, којег познаје читав православни и не само православни свет”.

објављено: 18.05.2011

Milo, nikad ti '90-e nijesam moga zaboravit, pa cak ni poslije referenduma i crnogorskog jezika nijesam bio za tebe (sve do 2004 sam bio za Liberale, tek od 2011 za SDP). Ali, uspijes li ovo da ostvaris, ne da cu bit za tebe, no cu ti sliku doma drzat i priznacu te za najveceg sina Crne Gore svih vremena!

A bogami i slavu Sveti Milo da slavis. :D:D:D:D:D

Da, u pravu si. Ali to što je Srbin za pravoslavlje i nije najbitnije. A nije najbitnije ni to što je u svom vaktu bio na čelu jedne eparhije Pećke patrijaršije. Evo, recimo Nikodim Milaš je bio Srbin - a bio je sveštenik Bukovičko-dalmatinske crkve. A i Petar II Petrović Njegoš ili Sveti Petar Cetinjski su bili na čelu autokefalne Crnogorske crkve u svom vaktu, ali su se nacionalno osjećali kao Srbi. Ali su bili i Crnogorci. Kakve sve to veze ima sa statusom crkve danas? Pa u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori bi danas bili i Srbi - to bi bila i njihova crkva, i svještenstva i vjernika srpske nacionalnosti. Ali i onih crnogorske nacionalnosti. I svih drugih pravoslavnih u Crnoj Gori. Pa crkva na Kipru je danas autokefalna, a u njeni sveštenici i vjernici Grci.

Свети Сава (Растко Немањић) је 1219. године рукоположен од стране цариградског патријарха Манојла I за „архиепископа српских и приморских земаља“, а српска црква добија аутокефалност и достојанство архиепископије. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.
Поред три епископије рашке, липљанске и призренске оснива и осам нових епископија зетску, хвостанску, хумску, топличку, будимљанску, дабарску, моравичку, међу којима и жичку, која постаје седиште нове српске архиепископије. Сви новопостављени епископи добијају по један препис Законоправила. Новоизграђени манастири су богато даровани имањима, њивама, шумама, виноградима, пашњацима и воћњацима.

Pa već postoji pravoslavna crkva u Crnoj Gori tj. SPC.

Da, ali mi hoćemo da je ta crkva autokefalna, da joj je sjedište u našoj državi, a ne u nekoj drugoj. I danas u Crnoj Gori žive i Crnogorci - da nije malo iritantno da se moja crkva naziva Srpska Pravoslavna Crkva a ja sam Crnogorac. I da joj na zastavi budu 4 ocila ili 4S, kad se taj simbol danas nalazi na grbu Srbije, a nikad se u crnogorskoj istoriji do 1918. godine praktično i nije korsitio. A zastava je trobojka (antiklerikalni simbol francuske revolucije) sa 4S - a kroz istoriju naša crkva je isticala krstaš barjak pod kojim su naši preci ginuli za vjeru. Ja kao vjernik imam prava da saopštim svoj stav, jer crkva nije samo hram i svještenstvo - najvažniji dio crkve su pored svještenstva, njeni vjernici. I hvala DPS što je moj stav iznio - konačno da se neko sjeti.

Свети Сава (Растко Немањић) је 1219. године рукоположен од стране цариградског патријарха Манојла I за „архиепископа српских и приморских земаља“, а српска црква добија аутокефалност и достојанство архиепископије. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.
Поред три епископије рашке, липљанске и призренске оснива и осам нових епископија зетску, хвостанску, хумску, топличку, будимљанску, дабарску, моравичку, међу којима и жичку, која постаје седиште нове српске архиепископије. Сви новопостављени епископи добијају по један препис Законоправила. Новоизграђени манастири су богато даровани имањима, њивама, шумама, виноградима, пашњацима и воћњацима.

Eto vidiš, na carigradskog patrijarha Manojla treba da se ugleda današnji Srpski patrijarh i da podari autokefalnost pomjesnim crkvama u Makedoniji i Crnoj Gori. Odličan primjer, hvala ti.

Da, ali mi hoćemo da je ta crkva autokefalna, da joj je sjedište u našoj državi, a ne u nekoj drugoj. I danas u Crnoj Gori žive i Crnogorci - da nije malo iritantno da se moja crkva naziva Srpska Pravoslavna Crkva a ja sam Crnogorac. I da joj na zastavi budu 4 ocila ili 4S, kad se taj simbol danas nalazi na grbu Srbije, a nikad se u crnogorskoj istoriji do 1918. godine praktično i nije korsitio. A zastava je trobojka (antiklerikalni simbol francuske revolucije) sa 4S - a kroz istoriju naša crkva je isticala krstaš barjak pod kojim su naši preci ginuli za vjeru. Ja kao vjernik imam prava da saopštim svoj stav, jer crkva nije samo hram i svještenstvo - najvažniji dio crkve su pored svještenstva, njeni vjernici. I hvala DPS što je moj stav iznio - konačno da se neko sjeti.

Нешто се и Бог пита.

Eto vidiš, na carigradskog patrijarha Manojla treba da se ugleda današnji Srpski patrijarh i da podari autokefalnost pomjesnim crkvama u Makedoniji i Crnoj Gori. Odličan primjer, hvala ti.

Значи лажу политичари из Црне Горе да су цркве њихове, лепо је да си се с'тим сложио!?
Јеси ли?

Back