Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva

On se najviše pita.

И видећеш колико Му је Св. Василије мио.
Пази шта ти кажем, а ових политичара нико кроз 50-100 година неће се ни сећати.
Цркве су доле реновирали и подизали свети српски краљеви у славу Богу, не људима.
Но то корумпирана и полуителигентна политичка елита Црне Горе ни не зна.

Da, u pravu si. Ali to što je Srbin za pravoslavlje i nije najbitnije. A nije najbitnije ni to što je u svom vaktu bio na čelu jedne eparhije Pećke patrijaršije. Evo, recimo Nikodim Milaš je bio Srbin - a bio je sveštenik Bukovičko-dalmatinske crkve. A i Petar II Petrović Njegoš ili Sveti Petar Cetinjski su bili na čelu autokefalne Crnogorske crkve u svom vaktu, ali su se nacionalno osjećali kao Srbi. Ali su bili i Crnogorci. Kakve sve to veze ima sa statusom crkve danas? Pa u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori bi danas bili i Srbi - to bi bila i njihova crkva, i svještenstva i vjernika srpske nacionalnosti. Ali i onih crnogorske nacionalnosti. I svih drugih pravoslavnih u Crnoj Gori. Pa crkva na Kipru je danas autokefalna, a u njeni sveštenici i vjernici Grci.

vi budite sto god hocete

srpski narod u srbiji i crnoj gori ce ostati jedinstven. necete moci da nas podelite jer mi smo jedno

Poslednja izmena:
И видећеш колико Му је Св. Василије мио.
Пази шта ти кажем, а ових политичара нико кроз 50-100 година неће се ни сећати.
Цркве су доле реновирали и подизали свети српски краљеви у славу Богу, не људима.
Но то корумпирана и полуителигентна политичка елита Црне Горе ни не зна.

Ima crkava što su ih podigli srpski kraljevi, mada i ne previše. Ipak su većinu podigli obični stanovnici, vjernici u slavu Bogu, naravno. Ponajviše u doba knjaza/kralja Nikole.

Eto vidiš, na carigradskog patrijarha Manojla treba da se ugleda današnji Srpski patrijarh i da podari autokefalnost pomjesnim crkvama u Makedoniji i Crnoj Gori. Odličan primjer, hvala ti.

nasa crkva traje 1000 godina

a narodnost jos toliko

vi ste mladi i zeleni narod nema ni 50 godina kako ste ispali iz komunistickog titovog CRVENOG SINJELA

a vec crkvu ocete ?

pa ne ide to tako batice.

nece vama Srbi nista dati . A znas zasto ?

jer vi ste protiv nase vere i nacije . vi zelite da nas unistite nas narod srpski u crnoj gori ili proterate ili asimilujete.

trazite crkvu od vase brace Albanaca . Sa njima sada u istu tikvu prdite

A nas ste za srce ujeli tako da mi nije jasno kako imas obraza da uopste i dolazis ovde ?

al takva vam je sorta. BEZ-OBRAZNA

no vasa djavolja rabota propada

Srbi se u Crnoj Gori sto bi reko Sveti Sava obozise, slozise i umnozise

a vama ostaje samo mrznja

Da, ali mi hoćemo da je ta crkva autokefalna, da joj je sjedište u našoj državi, a ne u nekoj drugoj. I danas u Crnoj Gori žive i Crnogorci - da nije malo iritantno da se moja crkva naziva Srpska Pravoslavna Crkva a ja sam Crnogorac. I da joj na zastavi budu 4 ocila ili 4S, kad se taj simbol danas nalazi na grbu Srbije, a nikad se u crnogorskoj istoriji do 1918. godine praktično i nije korsitio. A zastava je trobojka (antiklerikalni simbol francuske revolucije) sa 4S - a kroz istoriju naša crkva je isticala krstaš barjak pod kojim su naši preci ginuli za vjeru. Ja kao vjernik imam prava da saopštim svoj stav, jer crkva nije samo hram i svještenstvo - najvažniji dio crkve su pored svještenstva, njeni vjernici. I hvala DPS što je moj stav iznio - konačno da se neko sjeti.

Pa ti slobodno pravi svoju sektu i svoje bogomolje gdje god hoćeš...al' problem je što vi hoćete srpske crkve i manastire.

Tu nastaje spor, a kako će se završiti vaš pokušaj otimačine...ne znam, vidjećemo.

P.S. Ovaj boldovani dio...moj pradjed je nosio 4S na kapi i prije 1918. godine.
Iako Rastoderova istorija kaže da je to nemoguće.
E sad, da l' da više vjerujem svojoj porodici ili Šerbu...u dilemi sam...:lol:

nasa crkva traje 1000 godina

a narodnost jos toliko

vi ste mladi i zeleni narod nema ni 50 godina kako ste ispali iz komunistickog titovog CRVENOG SINJELA

a vec crkvu ocete ?

pa ne ide to tako batice.

nece vama Srbi nista dati . A znas zasto ?

jer vi ste protiv nase vere i nacije . vi zelite da nas unistite nas narod srpski u crnoj gori ili proterate ili asimilujete.

trazite crkvu od vase brace Albanaca . Sa njima sada u istu tikvu prdite

A nas ste za srce ujeli tako da mi nije jasno kako imas obraza da uopste i dolazis ovde ?

al takva vam je sorta. BEZ-OBRAZNA

no vasa djavolja rabota propada

Srbi se u Crnoj Gori sto bi reko Sveti Sava obozise, slozise i umnozise

a vama ostaje samo mrznja

Ne mlati.

Pa ti slobodno pravi svoju sektu i svoje bogomolje gdje god hoćeš...al' problem je što vi hoćete srpske crkve i manastire.

Tu nastaje spor, a kako će se završiti vaš pokušaj otimačine...ne znam, vidjećemo.

P.S. Ovaj boldovani dio...moj pradjed je nosio 4S na kapi i prije 1918. godine.
Iako Rastoderova istorija kaže da je to nemoguće.
E sad, da l' da više vjerujem svojoj porodici ili Šerbu...u dilemi sam...:lol:

Zašto da pravim sektu kad sam pravoslavac - ja neću. Ja hoću da u Crnoj Gori crkve i manastiri budu podjednako i Srba i Crnogoraca i svih pravoslavaca - zar je to problem? Zašto pravoslavne bogomolje u Crnoj Gori moraju biti srpske? A što ne bi bile u Crnoj Gori bogomolje crnogorske? Što bi Cetinjski manastir danas bio srpski manastir? Zar nije strano pravoslavlju da daje nacionalnu konotaciju bogomoljama? Po čemu su to te crkve danas više tvoje kao Srbina, nego moje kao Crnogorca? To je moje, i ja to ne dam da iko odvaja od mene - s kojim pravom to pripada više tebi ili Tihom, nego meni? Ali priznajem i da je tvoje, ako si Srbin iz Crne Gore - to je naše zajedničko - jer su to gradili naši preci.
A što se tiče kape sa 4S - odlično, volio bih da mi dokažeš da ti je prađed nosio taj simbol na kapi prije 1918. godine. Imaš temu na istoriji, pa postavi tamo dokaze. Eto, tamo sam i ja malo diskutovao, postavio neke fotografije kapa prije 1918. godine, naveo čitav niz detaljnih opisa crnogorskih kapa prije 1918. godine - od Vuka Karadžića pa nadalje - pa još ne nađosmo dokaze za sad da je tih kapa bilo tada sa tim simbolom - ni fotografije, ni litografije, ni umjetničke slike, ni opisa iz tog perioda.

Zašto da pravim sektu kad sam pravoslavac - ja neću. Ja hoću da u Crnoj Gori crkve i manastiri budu podjednako i Srba i Crnogoraca i svih pravoslavaca - zar je to problem? Zašto pravoslavne bogomolje u Crnoj Gori moraju biti srpske? A što ne bi bile u Crnoj Gori bogomolje crnogorske? Što bi Cetinjski manastir danas bio srpski manastir? Zar nije strano pravoslavlju da daje nacionalnu konotaciju bogomoljama? Po čemu su to te crkve danas više tvoje kao Srbina, nego moje kao Crnogorca? To je moje, i ja to ne dam da iko odvaja od mene - s kojim pravom to pripada više tebi ili Tihom, nego meni? Ali priznajem i da je tvoje, ako si Srbin iz Crne Gore - to je naše zajedničko - jer su to gradili naši preci.
A što se tiče kape sa 4S - odlično, volio bih da mi dokažeš da ti je prađed nosio taj simbol na kapi prije 1918. godine. Imaš temu na istoriji, pa postavi tamo dokaze. Eto, tamo sam i ja malo diskutovao, postavio neke fotografije kapa prije 1918. godine, naveo čitav niz detaljnih opisa crnogorskih kapa prije 1918. godine - od Vuka Karadžića pa nadalje - pa još ne nađosmo dokaze za sad da je tih kapa bilo tada sa tim simbolom - ni fotografije, ni litografije, ni umjetničke slike, ni opisa iz tog perioda.

evo ti jedna kapa od pre 1918 sa 4S nosio je Kralj Nikola na Cetinju godine prilikom krunisanja

cuva se u muzeju cetinjskog manastira

levu je nosila kraljica milena a desnu kralj nikola

caps.jpg

http://www.njegos.org/heritage/cap.htm

vase dukljansko antisrpske lazi je uvek lako razobliciti

Živimo u teškom periodu. Nijedan segment društva ne funkcioniše. Zdravstvo je u totalnom haosu, omladina na putu degenerizacije, posla nema, otpuštanja su svakodnevna, političari gori nego ikada, poskupljenja su nepodnošljiva, svuda redovi... E, sad, u takvoj situaciji jako je teško naći neku stvar koja te može zasmejati, onako baš pošteno, od srca. Međutim, postoji rešenje za sve- to su saopštenja crnogorskih političara. Ne zna čovek čemu pre da se nasmeje. Da li sadržini odluke, koja je uvek urnebesno smešna, da li karikaturi oličenoj u nekom Krivokapiću ili sličnom jeboludniku koji istu saopštava ili načinu na koji se odluka saopšti. Na momente, čovek ima osećaj da se nalazi u jednoj urnebesnoj komediji, kojoj se po količini smeha ne bi mogli suprostaviti ni scenaristi Top liste nadrealista. I tako ukoliko vas holivudske kretenske komedije ne mogu zasmejati, ako vam nisu smešni razni gegovi, skrivene kamere, džekes i ostali sadržaji, samo prebacite kanal na CGTV ili pročitate neku zanimljivost na internetu... Smeh zagarantovan, provereno.

e al mitropolija hoce da ostane deo SPC

tako da uzalud vam prdnjava DPS-ovci

Ма тај Ђукановић је прави ЏУКЕЛАнаовић...

Чуђење у Руској Православној Цркви поводом изјаве Мила Ђукановића

17. мај 2011 - 20:31

Изјава оца Николаја Балашова, замјеника предсједника Одељења за спољне црквене везе Московског Патријархата Руске православне цркве Танјугу
Moskva_1_0.jpg

Православне Цркве читавог света немају никакве сумње да је тзв. црногорска православна црква неканонска расколичка организација и зато чуде изјаве лидера из Подгорице којима се подржава та организација, рекао је заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата Руске Православне Цркве Николај Балашов.
"Зачудиле су ме информације медија о изјавама (лидера Демократске партије социјалиста Црне Горе Мила) Ђукановића којом подржава шизматичне организације маргиналног карактера", казао је Танјугу отац Николај, задужен за односе међу Православним Црквама.
"Православна Црква има своје законе на којима почива њено постојање, а политичари би требало да се с поштовањем односе према тим вишевековним нормама, чак и ако им се чини да ће им уплитање у црквена питања донети додатне гласове на следећим изборима", навео је Балашов замољен да прокоментарише залагање Ђукановића за јединствену православну цркву у Црној Гори.
Он истиче да тзв. црногорска православна црква, коју предводи Мираш Дедеић лишен свештеничког чина, "није призната и не може бити призната ни од једне помесне Православне Цркве, почев од Константинопољског Патријархата и завршно са Православном Црквом у Америци".
Питајући се да нису новинари нешто преувеличали преносећи изјаве Ђукановића, представник Московског Патријархата РПЦ, подсећа да је лидер ДПС још децембра 2004. године, тада као премијер Црне Горе, на сусрету с покојним руским патријархом Алексијом II разговарао о значају православног јединства као духовне основе за самобитност православних словенских народа.
Патријарх је тада рекао госту да "пријатељство са твз. црногорском православном црквом неће допринети репутацији црногорске државе, јер Мираша Дедеића и његове сараднике ни у једној земљи неће позитивно прихватати, за разлику од канонског Митрополита црногорског и приморског Амфилохија, којег познаје читав православни и не само православни свет".
"Сећам се да је Мило Ђукановић после састанка рекао новинарима да је веома много научио из разговора с Патријархом који је с њим поделио мудрост", навео је Балашов.
Он је такође подсетио да је и председник Црне Горе Филип Вујановић, на сусрету с руским Патријархом Кирилом у Москви фебруара 2009. године такође разговарао о расколичкој цркви.
"Председник Вујановић је рекао да ће црногорска држава увек поштовати канонско црквено право. То је био достојан одговор и надам се да управо он одражава реалан став црногорског државног руководства", закључио је отац Балашов.
Извор: Митрополија црногорско-приморска, Танјуг

**********************************************************************************

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

17. мај 2011 - 15:25
3_9_0.jpg

Савјет за односе са јавношћу Православне Митрополије Црногорско-приморске је веома пажљиво прочитао предложени текст дијела програма ДПС, који износи планове и размишљања партијских идеолога на тему положаја и будућности Православне Цркве у Црној Гори.

Добронамјерно разумјевајући да је мотив за писање оваквог политичког штива, била нечија жеља да се подјеле у Црној Гори превазиђу, те да се тако осигурају „стабилност, просперитет и међународни углед Црне Горе", Митрополија Црногорско-приморска поздравља таква настојања, доживљавајући их као подршку вјековним молитвама Цркве Христове и Њене Цетињске митрополије „да сви Једно буду", и да нарочито у Цркви нема етничких, расних нити социјалних подјела.
Са друге стране, Црква не може прећутати оно што ће свако писмен јасно и разговјетно видјети у овом партијском тексту - а то је непримјерен однос његових аутора према основним принципима секуларног и грађанског друштва. Другим ријечима, онај ко је писао програм ДПС, своје добре жеље за превазилажењем унутрашњих подјела и напретком државе, оптеретио је и спутао замислима које не погодују овом времену ни и овом простору, и које самим тим, збуњују црногорско грађанство.

Најприје се мора рећи да је потпуно депласирано и политички штетно, да једна политичка партија, која себе декларише као грађанску и социјалистичку, сада на почетку 21. вијека, у свој програм уписује отворене ставове о канонском устројству Цркве. Митрополија Црногорско-приморска има пуно морално право да упозори на ту аномалију, јер је управо она, заједно са другим православним епархијама на тлу Црне Горе, без икаквих коментара испратила референдумски процес 2006.г., поштујући слободну вољу црногорских грађана и њихово мишљење о државно-правном статусу Црне Горе. Отуда сматрамо да не доприноси стабилности друштва када се политичке вође једне партије тако декларативно изјашњавају о питањима која представљају искључиво унутрашње ствари Цркве. Ако у једном секуларном друштву Црква треба да допринесе потпуној слободи грађана у процесу политичког изјашњавања, тим прије су политичари дужни да поштују и афирмишу слободу вјерујућих људи и свештенства да одлучују о канонском и организационом устројству Цркве.
Овоме треба додати и опрез који Црква има према сваком покушају да се црквена заједница, која је по својој природи васељенска (универзална), своди на оквире који су државни или национални. Таква настојања су била разумљива у 18. и 19. вијеку, у ери националног романтизма и њему подобних политичких револуција. Али сваком разумном човјеку је јасно да то не одговара духу нашег времена, времена које брише границе међу културама и нацијама, а не одговара ни исконском устројству Цркве, које, по својој суштини, није ограничено ничим земаљским. Зато, Митрополија Црногорско-приморска примјећује очигледну ретроградност таквих идеја и њихову неупотребљивост у погледу изградње стабилног грађанског друштва. Уосталом, овако конципиран програм једне грађанске партије, утолико је несхватљивији, уколико се овдје ради о савременом друштвеном правном поретку пуне одвојености Цркве и државе!
Коначно, брига око превазилажења подјела међу православним становништвом у Црној Гори, морала би, макар у програму владајуће црногорске партије, да буде артикулисана јасним порукама и идејама како зауставити идеолошко продубљивање националне конфронтације у православном народносном корпусу Црне Горе и уз то наметање и Цркви те диобе и конфронтације са далекосежним посљедицама. Како зауставити наметнуту вјештачку подјелу јединственог језика на два језичка табора, како спријечити национално и језичко дијељење ученика по разредима (које најављује министарство просвјете?!) и како заштитити већинску црногорску популацију и њена стечена права, да сопствену жељу за учењем и употребом свога језика не остварују путем тзв. „мањинских" права. Ове теме би свакако више приличиле програму једне политичке странке од најављених расправа о аутокефалности Цркве и тиме директног противуставног партијског мијешања у унутрашњи живот Цркве.

Међутим, осјећамо као своју дужност да у свакој ствари, Божијом милошћу и сопственом добром вољом, тражимо оно добро, да читамо добре намјере и да пружимо шансу неупућенима да се поправе и неукима да се уразуме. У том духу, ово наше обраћање јавности завршавамо подсјећањем да свако ко искрено жели народно јединство и унутрашњи мир у Црној Гори, има у Православној Митрополији Црногорско-приморској, односно Православној Цркви Српској, искреног сарадника. Подјеле, које аутори поменутог текста желе превазићи, никада нијесу имале мање додирних тачака са оним што Црква проповједа, него што то имају теме које данас дијеле људе око нас.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

17. мај 2011 - 15:25
3_9_0.jpg

Савјет за односе са јавношћу Православне Митрополије Црногорско-приморске је веома пажљиво прочитао предложени текст дијела програма ДПС, који износи планове и размишљања партијских идеолога на тему положаја и будућности Православне Цркве у Црној Гори.

Добронамјерно разумјевајући да је мотив за писање оваквог политичког штива, била нечија жеља да се подјеле у Црној Гори превазиђу, те да се тако осигурају „стабилност, просперитет и међународни углед Црне Горе", Митрополија Црногорско-приморска поздравља таква настојања, доживљавајући их као подршку вјековним молитвама Цркве Христове и Њене Цетињске митрополије „да сви Једно буду", и да нарочито у Цркви нема етничких, расних нити социјалних подјела.
Са друге стране, Црква не може прећутати оно што ће свако писмен јасно и разговјетно видјети у овом партијском тексту - а то је непримјерен однос његових аутора према основним принципима секуларног и грађанског друштва. Другим ријечима, онај ко је писао програм ДПС, своје добре жеље за превазилажењем унутрашњих подјела и напретком државе, оптеретио је и спутао замислима које не погодују овом времену ни и овом простору, и које самим тим, збуњују црногорско грађанство.

Најприје се мора рећи да је потпуно депласирано и политички штетно, да једна политичка партија, која себе декларише као грађанску и социјалистичку, сада на почетку 21. вијека, у свој програм уписује отворене ставове о канонском устројству Цркве. Митрополија Црногорско-приморска има пуно морално право да упозори на ту аномалију, јер је управо она, заједно са другим православним епархијама на тлу Црне Горе, без икаквих коментара испратила референдумски процес 2006.г., поштујући слободну вољу црногорских грађана и њихово мишљење о државно-правном статусу Црне Горе. Отуда сматрамо да не доприноси стабилности друштва када се политичке вође једне партије тако декларативно изјашњавају о питањима која представљају искључиво унутрашње ствари Цркве. Ако у једном секуларном друштву Црква треба да допринесе потпуној слободи грађана у процесу политичког изјашњавања, тим прије су политичари дужни да поштују и афирмишу слободу вјерујућих људи и свештенства да одлучују о канонском и организационом устројству Цркве.
Овоме треба додати и опрез који Црква има према сваком покушају да се црквена заједница, која је по својој природи васељенска (универзална), своди на оквире који су државни или национални. Таква настојања су била разумљива у 18. и 19. вијеку, у ери националног романтизма и њему подобних политичких револуција. Али сваком разумном човјеку је јасно да то не одговара духу нашег времена, времена које брише границе међу културама и нацијама, а не одговара ни исконском устројству Цркве, које, по својој суштини, није ограничено ничим земаљским. Зато, Митрополија Црногорско-приморска примјећује очигледну ретроградност таквих идеја и њихову неупотребљивост у погледу изградње стабилног грађанског друштва. Уосталом, овако конципиран програм једне грађанске партије, утолико је несхватљивији, уколико се овдје ради о савременом друштвеном правном поретку пуне одвојености Цркве и државе!
Коначно, брига око превазилажења подјела међу православним становништвом у Црној Гори, морала би, макар у програму владајуће црногорске партије, да буде артикулисана јасним порукама и идејама како зауставити идеолошко продубљивање националне конфронтације у православном народносном корпусу Црне Горе и уз то наметање и Цркви те диобе и конфронтације са далекосежним посљедицама. Како зауставити наметнуту вјештачку подјелу јединственог језика на два језичка табора, како спријечити национално и језичко дијељење ученика по разредима (које најављује министарство просвјете?!) и како заштитити већинску црногорску популацију и њена стечена права, да сопствену жељу за учењем и употребом свога језика не остварују путем тзв. „мањинских" права. Ове теме би свакако више приличиле програму једне политичке странке од најављених расправа о аутокефалности Цркве и тиме директног противуставног партијског мијешања у унутрашњи живот Цркве.

Међутим, осјећамо као своју дужност да у свакој ствари, Божијом милошћу и сопственом добром вољом, тражимо оно добро, да читамо добре намјере и да пружимо шансу неупућенима да се поправе и неукима да се уразуме. У том духу, ово наше обраћање јавности завршавамо подсјећањем да свако ко искрено жели народно јединство и унутрашњи мир у Црној Гори, има у Православној Митрополији Црногорско-приморској, односно Православној Цркви Српској, искреног сарадника. Подјеле, које аутори поменутог текста желе превазићи, никада нијесу имале мање додирних тачака са оним што Црква проповједа, него што то имају теме које данас дијеле људе око нас.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

odlicno saopstenje Mitropolije.

Tako sam uostalom i rekao da ce biti.

evo na primer ovde Mitropolija kaze jasno i glasno da je uzrok podela u Crnoj Gori aktuelna vlast koja izmislja nove nacije jezike i ostale gluposti. To dovodi do podela a upravo mitropolija poziva sve pravoslavne da se ujedine i sloze u okviru nase srpske kulture i nacije i vere pravoslavne

evo na primer ovde Mitropolija kaze jasno i glasno da je uzrok podela u Crnoj Gori aktuelna vlast koja izmislja nove nacije jezike i ostale gluposti. To dovodi do podela a upravo mitropolija poziva sve pravoslavne da se ujedine i sloze u okviru nase srpske kulture i nacije i vere pravoslavne

Ma tako ce i biti, pusti ti tog mafijasa!

e zamisli sta su novo smislili

od jeseni podelice decu u skolama na osnovu jezika

tako da ce deca ovih roditelja sto govore satro crnogorski ici u jedne razrede, deca koja govore srpski u druge a deca koja govore bosnjacki i hrvatski u trece

I to u tako maloj drzavi? :hahaha:

Sta li se zamisljaju.

Sve topotice od Mila i njegove mafije, ali drago mi je jer ce Crna Gora kao drzaav sto pre da propadne.

Back