Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva

Mile Đukanović kao Henri VIII. :lol:

Još će u statutu te Crkve da stoji da će poglavar crkve biti lider DPS-a.

Stranački program za osamostaljivanje crkve.... joj meni :hahaha:

pa gde ces boljeg dokaza da je TZV crnogorska nacija KOMUNISTICKO KOPILE koje za cilj ima unistenje Srba u Crnoj Gori i formiranje komunisticke DPS "crkve" pod ajatolahom Milom I na celu

лудак ће довести до масовног егзодуса хиљада људи, што би за мне која једва има 600 000 становника била трагедија над трагедијама.
он је невиђено трагичан лик на овим просторима
Naravno da neće , ako nisu bežali za ovih 20 godina sankcija , ratova i svih sranja neće ni sada kada je standard u CG čak i veći nego u Srbiji , mada bi za svaki slučaj trebalo pojačati kontrolu granice sa CG , samo nam još oni fale , ionako im je pola države već u Srbiji .

Milo, nikad ti '90-e nijesam moga zaboravit, pa cak ni poslije referenduma i crnogorskog jezika nijesam bio za tebe (sve do 2004 sam bio za Liberale, tek od 2011 za SDP). Ali, uspijes li ovo da ostvaris, ne da cu bit za tebe, no cu ti sliku doma drzat i priznacu te za najveceg sina Crne Gore svih vremena!

pa sta ti mislis da cemo vam mi pustiti da nam otimate crkve tek tako nekrsti dukljanski ?

Koliko ja mogu da primjetim, ovdje skoro niko nije shvatio šta je namjera DPS-a. Nije ovo poziv da se stvara nova crkva, već je ovo poziv Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj na čelu sa Amfilohijem da bi trebalo da se osamostali i u dogovoru sa majkom crkvom SPC, i od nje zatraži i dobije autokefalnost. Onda bi nestala potreba za CPC, a to nešto njenih sveštenika bi prešlo u Mitropoliju. Zapravo crkva bi se zvala Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, imala bi dvije eparhije - Mitropoliju Crnogorsko-primorsku, episkopiju Budimljansko-nikšićku i formirala bi se treća (možda Bokeljska). Ta crkva bi bila zajednička crkva i Srba i Crnogoraca i svih drugih pravoslavaca u Crnoj Gori - ona ne bi bila nacionalna, jer nacionalno i nije bitno za hrišćanstvo i pravoslavlje - već bi bila kanonska crkva na području države Crne Gore, sa sjedištem u Crnoj Gori. Kao što na primjer postoji autokefalna Pravoslavna crkva na Kipru.
Odlična ideja, koju treba da podrži i Srpska Pravoslavna Crkva.

Šta god da bude to treba da reše Milo i Risto Radović ,a nas u Srbiji to ne treba da zanima .

Ma ni ne mislim da treba da nas zanima, ali koliko ja shvatam tu neku organizaciju DOO Crkve, da bi CPC bila legalno i zvanično samostalna, mora valjda SPC da im to odobri pošto se od nje odvajaju.
Što mi je sasvim ok i u redu, ali mi nije jasno zašto SPC zateže oko ovoga.

Zakon o zastiti kulturnih spomenika jedan je od razloga ,uz pomoc toga zakona hoce da profitira raspop Miras Dedejic i njegove sluge.Uz pomoc toga zakona hoce da otudje dosta bogomolja koje su u posjedu Mitropolije Crnogorske Primorske.

Znači SPC ne daje samostalnost CPC da ne bi izgubila vlasništvo nad nekretninama?
Pa valjda je logično da ako CPC dobije samostalnost sve materijalne nepokretnosti na teritoriji Crne Gore pređu iz vlasništva SPC u CPC? A šta će posle CPC da radi sa njima to je na njima samima i zakonima koji važe u Crnoj Gori.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/254244/Djukanovic-Cilj-DPSa-je-samostalna-pravoslavna-crkva
Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva
PODGORICA - Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je sinoć da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu.
102084_djukanovic2-beta_f.jpg

U intervjuu Televiziji Crne Gore, Đukanović je rekao da je to predviđeno novim stranačkim programom koji će biti usvojen na kongresu partije 21. maja.

On je ocenio da je podela među pravoslavnim vernicima u CG "ostrašćena", da to ne pogoduje stabilnosti države, čiji je interes da se ta podela prevazilazi, zbog čega se njegova partija zalaže za objedinjavanje korpusa pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.
Doskorašnji premijer i lider DPS-a je naveo da Mitropolija crnogorsko-primorska nije usaglašena sa državnim interesima CG, jer je deo Srpske pravoslavne crkve (SPC), čija je centrala u državi Srbiji koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost
"Ako želimo pravoslavnu crkvu u harmoničnim odnosima s državom i crnogorskim državnim organima, logičan je cilj samostalnost crkve", smatra Đukanović.

Lider DPS-a je, međutim, naveo da je Mitropolija crnogorsko-primorska u važnim političkim trenucima bila konstruktivna po političku stabilnost CG u interesu njenog pravilnog demokratsko usmerenja koji su je doveli do stabilnosti i nezavisnosti i u tom smislu naveo 1997. i 2006. godinu.

"Uz nesporan državni i nacionalni identitet , treba raditi na snaženju kulturnog identiteta da ne bismo zebli nad nezavisnošću", ukazao je Đukanović i ocenio da to "moraju biti važne komponente državne politike".

Đukanović je rekao da se trudi da ne utiče na rad vlade , saopštio je da veruje da će ostati u politici još neko vreme na dužnosti predsednika stranke, te da u ovom trenutku ne razmišlja o povratku na državne dužnosti.

"Ne treba nikada reći nikad, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da u ovom trenutku ne razmišljam o takvom obrtu i sebe vidim na čelu DPS-a i u biznisu", poručio je Đukanović.

On je optužio deo medija i nevladinog sektora da "imaju strategiju urušavanja" DPS-a iznutra, potenciranjem priče da je vlada njegovog naslednika Igora Lukšića vlada diskontinuteta, uključujući i diskontiuitet sa vladajućom partijom.

...................
...................
Они, који су задњих 50 година, кињили и омаловажавали цркву,
данас се залажу за неку нову цркву....
А Ђукановић, човек, коме се не зна,
шта му је лице а шта гу.зица.
:per: :per: :per:

Може ал, под условом да Мило буде патријарх :rotf::rotf::rotf:

Koliko ja mogu da primjetim, ovdje skoro niko nije shvatio šta je namjera DPS-a. Nije ovo poziv da se stvara nova crkva, već je ovo poziv Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj na čelu sa Amfilohijem da bi trebalo da se osamostali i u dogovoru sa majkom crkvom SPC, i od nje zatraži i dobije autokefalnost. Onda bi nestala potreba za CPC, a to nešto njenih sveštenika bi prešlo u Mitropoliju. Zapravo crkva bi se zvala Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, imala bi dvije eparhije - Mitropoliju Crnogorsko-primorsku, episkopiju Budimljansko-nikšićku i formirala bi se treća (možda Bokeljska). Ta crkva bi bila zajednička crkva i Srba i Crnogoraca i svih drugih pravoslavaca u Crnoj Gori - ona ne bi bila nacionalna, jer nacionalno i nije bitno za hrišćanstvo i pravoslavlje - već bi bila kanonska crkva na području države Crne Gore, sa sjedištem u Crnoj Gori. Kao što na primjer postoji autokefalna Pravoslavna crkva na Kipru.

nikada necemo podrzati tako nesto CRKNITE DUKLJANSKI IZRODI

ovaj Milov plan je skovan zato sto mu je projekat CPC propao . Jednostavno hriscani nece u tu kvazi tvorevinu barem vecina

a posto je milu jasno da je njegova kvazikomunisticka crnogorska nacija propali projekat bez svoje crkve pokusava na silu da ostvari taj projekat.

boli nas qurac za mila djukanovica i njegove projekte pravoslavni narod verujuci SPC odbacuje sa gnusanjem vase antisrpske planove

Ovo recimo zvuči logično. Ne shvatam čemu pravljenje razlika između dve pravoslavne crkve, da li CPC praktikuje neko drugačije pravoslavlje od SPC? Ako ne, onda je organizacijski sasvim logično da se na teritoriji nezavisne države osamostali i crkva.
Ako računamo da je crkvi bitna njena delatnost a ne politički uticaj i nepokretna imovina.

Taman si me postedio pisanja.

To i jeste najbolje rjesenje, jer tezi ka pomirenju ovog zaglupljenog naroda.

nikada necemo podrzati tako nesto CRKNITE DUKLJANSKI IZRODI

ovaj Milov plan je skovan zato sto mu je projekat CPC propao . Jednostavno hriscani nece u tu kvazi tvorevinu barem vecina

a posto je milu jasno da je njegova kvazikomunisticka crnogorska nacija propali projekat bez svoje crkve pokusava na silu da ostvari taj projekat.

boli nas qurac za mila djukanovica i njegove projekte pravoslavni narod verujuci SPC odbacuje sa gnusanjem vase antisrpske planove

Vecina ce u Crnoj Gori to podrzati, tako da je tvoje urlikanje ovdje uzaludno.

Vase crkve? Mozda bi onda Cetinjski Manastir treba da se zove "Beogradski Manastir"?

tako je one su nase srpske gradili ih nasi preci srbi

a tvoji preeci KOMUNISTI su ih rusili, uterivali u njih goveeda i u njima vrsili nuzdu

tako da su to nase crkve

bice tvoja jedino ako se pokajes zbog antihriscanskog i antisrpskog delovanja u prethodnom periodu i vratis kao pokajnik u okrilje svog srpskog naroda i vere pravoslavne

Vecina ce u Crnoj Gori to podrzati, tako da je tvoje urlikanje ovdje uzaludno.

broj srba raste iz godine u godinu tako da vam je ovo uzaludan posao ko i sve do sad :)

vasa kvazinacija NESTAJE

iz godine u godinu sve vas je manje i manje. jednostavno to je istorijska neminovnost , u svetu ne postoji nacija sa manje od milion ljudi tako da ce uskoro i vas majka priroda da izbrise sa lica zemlje kao komunisticki proizvod i perverznu gresku.

broj srba raste iz godine u godinu tako da vam je ovo uzaludan posao ko i sve do sad :)

vasa kvazinacija NESTAJE

iz godine u godinu sve vas je manje i manje. jednostavno to je istorijska neminovnost , u svetu ne postoji nacija sa manje od milion ljudi tako da ce uskoro i vas majka priroda da izbrise sa lica zemlje kao komunisticki proizvod i perverznu gresku.

Rezulati popisa su u julu, a cini mi se da si previse si siguran u to sto pises. Bojim se da se ne zajebes :lol:

Rezulati popisa su u julu, a cini mi se da si previse si siguran u to sto pises. Bojim se da se ne zajebes :lol:

Na partijskom kongresu raspravljati o pitanjima crkve je najveca glupost u istoriji gradjanskih drzava i demokratskih politickih sistema.

ali vas razumem zasto to radite.

sustina je da vi nemate na cemu da bazirate vasu odvojenost od srba kad je i svakom retardu jasno da ste vi u stvari Srbi koji ne zelite to da budete.

vasa omladina se kao i nasa identifikuje sa novakom djokovicem, anom ivanovic, i drugim poznatim srpskim intelektualcima i sportistima

u vasem taboru takvih gotovo da nema .

zato vam je i propao ovaj projekat NGO CPC . Sada pokusavate drugu strategiju no i ona vam je osudjena na propast

dzaba vam falsifikati dzaba milo dzaba DPS istina je uvek jaca od vasih lazi

dobro uvek pobedi zlo

a vi ste zli ljudi

koji zelite unistenje svoje nekadasnje vere i nacije

Na partijskom kongresu raspravljati o pitanjima crkve je najveca glupost u istoriji gradjanskih drzava i demokratskih politickih sistema.

sustina je da vi nemate na cemu da bazirate vasu odvojenost od srba kad je i svakom retardu jasno da ste vi u stvari Srbi koji ne zelite to da budete.

vasa omladina se kao i nasa identifikuje sa novakom djokovicem, anom ivanovic, i drugim poznatim srpskim intelektualcima i sportistima

zato vam je i propao ovaj projekat NGO CPC . Sada pokusavate drugu strategiju no i ona vam je osudjena na propast

dobro uvek pobedi zlo

a vi ste zli ljudi

Cim toliko paranojises, to je dokaz da si sam nesiguran u sve to sto pises. Na post od jedne recenice reagujes sa nekakvim glupostima sto veze nemaju sa diskusijom.

Nijesi ti ni za kakvu ozbiljnu diskusiju.

tako je one su nase srpske gradili ih nasi preci srbi

a tvoji preeci KOMUNISTI su ih rusili, uterivali u njih goveeda i u njima vrsili nuzdu

tako da su to nase crkve

bice tvoja jedino ako se pokajes zbog antihriscanskog i antisrpskog delovanja u prethodnom periodu i vratis kao pokajnik u okrilje svog srpskog naroda i vere pravoslavne

Dok su se moji preci borili za slobodu, tvoji su skidali gace pred Turcima. Dok su se moji preci okupljali oko Cetinjskog Manastira, tvoji su isli po naredjenja oko dzamija beogradskih.

Cim toliko paranojises, to je dokaz da si sam nesiguran u sve to sto pises. Na post od jedne recenice reagujes sa nekakvim glupostima sto veze nemaju sa diskusijom.

Nijesi ti ni za kakvu ozbiljnu diskusiju.

nigde nisam paranoisao vec sam ti precizno izlozio cinjenice na koje ti nemas odgovor.

i naravno da bezis od diskusije samnom jer sam tebe i pripadnike tvoje antisrpske kvazi nacije toliko ovde puta intelektualno nadigrao da vise i necete da pokusavate da se upustite u argumentovanu diskusiju

Dok su se moji preci borili za slobodu, tvoji su skidali gace pred Turcima. Dok su se moji preci okupljali oko Cetinjskog Manastira, tvoji su isli po naredjenja oko dzamija beogradskih.

ti si pljunuo na svoje pretke , izdao si svoju veru pravoslavnu i srpsku narodnost tako da nisi kompetentan kao otpadnik i svoje vere i nacije da dajes svoj sud o bilo cemu.

sto se tice mojih predaka ,oni su sa kopaonika a tamo su uvek ziveli hajduci a turaka nikad i nije bilo .

no vise nije bitno sta je bilo vec je bitno sta je sada i sta ce biti.

a ja koliko vidim ti i tebi slicni antisrpbi i srpski otpadnici nonstop skidate gace pred amerikancima i albancima .

guzi vas ko stigne i kako stigne.

dobro uvek pobedi zlo

a vi ste zli ljudi

Ali Tihi, zašto je ovo loše? Valjda znaš da je Pravoslavna crkva u cijeloj vaseljeni u suštini jedna i jedinstvena - a razlikuje se od rimokatoličke samo po tome što nije centralizovana već ima više organizaciono pomjesnih crkava. A te pomjesne crkve su vjekovima mijenjale granice, nastajale su i nestajale. Koliko će biti pomjesnih crkava i gdje - pa to je tehnička i sekundarna stvar - primarna stvar je učvršćenje vjere i pravoslavlja. Valjda je interes pravoslavlja da se podjela u Crnoj Gori sanira - da podsetim da je i Vaseljenska patrijaršija dozvolila i blagoslovila autokefaliju za Žičku arhiepiskopiju 1219. godine da bi se očuvalo pravoslavlje u tadašnjoj Srbiji, iako se odrekla na taj način dijela svoje kanonske jurisdikcije - iako na svoju štetu, ali upravo u korist pravoslavlja.
Ne vidim da se na ovaj način stvara odvojenost od Srba - naprotiv, na ovaj način se u Crnoj Goi pod isti crkveni krov spajaju i Srbi i Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, što je valjda prirodno. Ne podržavaš valjda etnofiletizam - da SPC treba da bude samo crkva nacionalnih Srba - pa etnofiletizam je osuđen na Vaseljenskim saborima.

evo sta su radili tvoji preci pripadnici tvoje antisrpske samozvane nacije srbomrzaca i nekrsta

ovo ste vi radili - pa vam je zao sto vise to ne miozete da radite

Ali Tihi, zašto je ovo loše? Valjda znaš da je Pravoslavna crkva u cijeloj vaseljeni u suštini jedna i jedinstvena - a razlikuje se od rimokatoličke samo po tome što nije centralizovana već ima više organizaciono pomjesnih crkava. A te pomjesne crkve su vjekovima mijenjale granice, nastajale su i nestajale. Koliko će biti pomjesnih crkava i gdje - pa to je tehnička i sekundarna stvar - primarna stvar je učvršćenje vjere i pravoslavlja. Valjda je interes pravoslavlja da se podjela u Crnoj Gori sanira - da podsetim da je i Vaseljenska patrijaršija dozvolila i blagoslovila autokefaliju za Žičku arhiepiskopiju 1219. godine da bi se očuvalo pravoslavlje u tadašnjoj Srbiji, iako se odrekla na taj način dijela svoje kanonske jurisdikcije - iako na svoju štetu, ali upravo u korist pravoslavlja.
Ne vidim da se na ovaj način stvara odvojenost od Srba - naprotiv, na ovaj način se u Crnoj Goi pod isti crkveni krov spajaju i Srbi i Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti, što je valjda prirodno. Ne podržavaš valjda etnofiletizam - da SPC treba da bude samo crkva nacionalnih Srba - pa etnofiletizam je osuđen na Vaseljenskim saborima.

interes srpskog naroda nije da se deli u vise crkava

a vi kao nova nacija , koja nema veze sa srbima formirajte vasu crkvu pa trazite i autokefalnost i samostalnost

no ne vidim ko bi vam u tu vasu crkvu isao kad je poznato da su pripadnici vase nacije samo ljudi koji nisu hrisacani i smatraju sebe za ateiste

jos nisam cuo a ni sreo crnogorca nacijom da je dobar i smeran hriscanin, da ide u crkvu posti ispoveda se

Crkva nije Islamska Zajednica i crkve u pravoslavlju imaju etnicki karakter a ne politicki

tako recimo Ruska Pravoslavna Crkva ima hramove svoje u mnogo zemalja sirom sveta isto tako i grcka isto tako i srpska.

ono sto vi pokusavate jeste da odvojite jedan deo SPC , i da crkve i manastiri u granicama crne gore cine jednu novu crkvu

no taj vas projekat je unapred osudjen na propast kao i svi dosadasnji

Back