KO u RS vrsi kontrolu i odobrava nabavku lijekova?
U toku jucerasnjeg dana u BL nakon redovne vakcinacije protiv djecije paralize, cetvoro (a mozda i vise ) djece od 2-3 mjeseca zamalo nisu zavrsila u komi radi nezeljnih dejstava ovog lijeka!!! DTP vakcina može da izazove neželjene efekte kod dece, pri tome ne mislim na povišenu temperaturu i tsl. Mislim na trajne mentalne poremećaje kod dece. Potpuna vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja sprovodi se kombinovanom vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (u daljem tekstu: DTP vakcinom), u tri doze. Razmak između dve doze DTP vakcine ne sme biti kraći od jednog meseca. Pored opštih kontraindikacija iz člana 8. ovog pravilnika - posebne kontraindikacije za vakcinaciju protiv velikog kašlja DTP vakcinom su evolutivna neurološka oboljenja (nekontrolisana epilepsija, infantilni spazmi, progresivna encefalopatija).
"postoje dve varijante vakcine DTP, standardna namenjena za zemlje u razvoju (to smo mi) i vakcina koja se koristi u ostalim zemljama.
Obe varijante DTP vakcine su zadovoljavajuce,ovde se primenjuje tzv DTwP. Ovo wP znaci da se u vakcini nalazi cela celija pertusisa (veliki kasalj). U nekim drugim zemljama se primenjuje DTaP. Ovo aP znaci acelularni pertusis, sto ce reci da su iz celije pertusisa odstranjene komponente koje izazivaju reakcije (lipidi), a ostavljene su komponente koje izazivaju imunitet.
Poenta priče jeste da se ZNA za potencijalne opasnosti od obične DTP vakcine (koja se btw. prima kod nas) a da NIKO ne govori roditeljima o tome!! Pretpostavljam da bi svako na ovaj ili onaj način našao sredstva da svom detetu kupi DTaP ili onu pentax... (ne znam kako se zove)
Ako vec vodite djete na vakcinaciju , prvo probajte da se dobro informisete o svemu,!!!