Dizel vs TNG vs benzin

ima vecu vrednost po kilogramu,ali po litru ima manju od benzina oko 20 %, zato auto koji se konvertuje na gas,trosi oko 20% vise gasa nego sto je trosio benzina.
voznja na gas je sa dobro podesenim gasnim uredjajem trenutno najisplativija,pa dizel,pa benzin.
fiat punto 1,2 benzinac na benzin oko 7 litara po gradu , na gas 8,5 , multijet 1,3 dizel oko 5,5
benzin 924 din.
gas 580 din.
dizel 737 din.

pomerite pola litra gore dole neke prosecne potrosnje ,nista ne znaci . ovo vam je otprilike prava slika poredjenja.

da sam uzeo za poredjenje onaj 1,9diel motor u puntu slika bi bila gora za dizelasa ,em malo vise trosi od multijeta od 1,3 , em mu je registracija skuplja
za 10 000 dinara od benzinca, pa je benzinac povoljniji od njega ako se ne prelazi viseod 10 000 kilometra godisnje.

vozio sam na sva goriva. u ovom poredjenju je LPG gas ubedljivo najbolje resenje.a ima i prednost izbora dve vrste goriva.

da,, CNG - metan je najekonomicnije . ali mane su sto koliko ja znam niko ne ugradjuje ovde ili ako i ugradjuje preskupo je,tako da voze samo ovi sto su uvezli sa takvim pogonom. boce su dosta vece i teze . a pumpe mogu na prste jedne ruke da se nabroje u Srbiji.

pricam o 1,9 dizel od 60ks U PUNTU.ima i neki od 80 jel da ?neznam ih sve

imas i 1,2 16v benzinca od 80ks u koji isto moze gas.

zato i kazem da je racunica otprilike kao sto sam naveo.obrni okreni otprilike je tako.

Mesas babe i zabe. Odluci se o kojoj generaciji punta pricas!
jer ne postoji nijedna generacija u koju se ugradjivao uporedo 1.3 mjet i 1.9d (60)
koliko sam shvatio pominjao si 1.3 mjt, 1.2 benzin i 1.9 dizel- koji mora biti JTD (80)

evo sa kojim gorivom koliko prosecno trose , ovo je na velikom uzorku ,tako da je to ono o cemu picamo.

: http://www.spritmonitor.de/en/overview/16-Fiat/137-Punto.html?powerunit=2

to sa strujom je OK ,ali kad dodju baterije na zamenu ,eto veselja za novcanik :)

Ma kakva zamena,punjenje strujem ce krace trajati nego tocenje benzina.To se krece meteorskim brzinama,najbrzi napredak je u elektronici,ali ima i kocenja od onih koji vode naftni i auto biznis.Ja se uzdam u kineze,nemaju naftu,a ni neku veliku auto industriju.

ja sam mislio na ZAMENU , kad dotraju baterije posle u najboljem slucaju nekoliko hiljada punjenja,otprilike posle nekih 50 000 km, sto bas i nije neka velika cifra.

Ma jasno je da su najveci,a i jedini problem,baterije.Moglo bi to da se resi brze da nije malo opstrukcije.Ipak,evo Amera sa Teslom,punjenje tek posle 500km,toliki je radijus i sa benzinom.
Elektronika se razvija jako brzo,pogledajmo samo mobilne telefone i kompjutere,gadjaju se cigani sa njima sada,a moja prva konfiguracija kompa je kostala 10 000 maraka ondasnjih.Cena da se smrznes,jeste bio monstrum za to vreme ali to je bilo bogatstvo.Doduse toliko su kostali i prvi mobini,cigletine sa kojima si mogao konja da ubijes.Sad je sve to jeftino,dzabak,a jako funkcionalno i kvalitetno.Tako ce biti i sa baterijama za automobile,najdalje za 10 godina.Vec i sada se ti automobili voze,jesu skuplji ali im cene svako godine padaju.A cena nafti ode u beskraj.

ne može nekakva fensi elektronika tebi da obezbedi da ti bateriju napuniš za 15min. računica je jasna, pogledaj svoj račun za struju kolika ti je obračunska snaga. oko 4,4kW ako se ne varam (osigurači 20A). utakneš to a baterija ima 20kWh minimum 5h ti ne gine.
može da se koristi trofazni priključak ali je i dalje reč o izuzetno jakim strujama koje zahtevaju jako dobru opremu (kvalitetan bakar).

da,, CNG - metan je najekonomicnije . ali mane su sto koliko ja znam niko ne ugradjuje ovde ili ako i ugradjuje preskupo je,tako da voze samo ovi sto su uvezli sa takvim pogonom. boce su dosta vece i teze . a pumpe mogu na prste jedne ruke da se nabroje u Srbiji.

-ugradjivanje nije preskupo, i plin je postao skup za nove benzinske motore koji koriste razne vrste ubrizgavanja -direktnog i indirektnog, tako da je razlika u ceni opala na relativno prihvatljivu meru ! ako bi se omasovila upotreba cng-a cena bi pala jos vise!

-to sto retko ko ugradjuje je problem privatne inicijative ,reklame ,trzista,zakona ,nije problem otkupiti licencu ili razviti samostalno svoj slican sistem ,ali neko to blokira neko ko mnogo gubi !

-boce jesu teze celicke su preteske za mala vozila ali kevlar- ili kompozitnog ugljenika nisu toliko ,a ako se potpuno odstrani benzinska dual instalacija radi ustede na tezini i prostoru i koristi samo cng razlika je prihvaljiva (ispod +100kg).

-i na kraju pumpe sto je i najmanji problem , jer mreza prirodnog gasa je razgranata po celoj srbiji samo su potrebni kompresori koji postoje cak i u kucnoj varijanti ,par rezervoara i dodaci za susenje i filtraciju gasa .dakle ako ima potraznje ,pumpe bi vrlo brzo nikle kao pecurke. tada ni mala autonomija od stotinak km nebi bila problem jer 95% stanovnista ne prelazi tolko u jednom danu ,malo bi promenili navike ali nista strasno.

Na kraju da kazem da nema boljeg goriva od metana ,sa 130 oktana novi motori CNG bi prevazisli efikasnost dizela -naravno takvi motori bi isli samo na cng, benzin je iskljucen,...zatim sa ekonomskog stanovnista dostupnih kolicina u sadasnjosti i daljoj buducnosti , cene kostanja ekstrakcije i dopremanja gasa su najmanje ,perspektive , ekonomske uvozne i naftne nezavisnosti srbije,pokrenulo bi privredu manjim troskovima, ekoloskog...

Poslednja izmena:

Back