Dizel vs TNG vs benzin

Slazem se, samo sto mene privlaci drugi tip motora.
imam 5 cilindara non turbo diesel om605, pa kad ga stisnem cujem onu moc, jeste on lenj i nije sportski kao ovaj, ali je mocan nekako :D

Volim i ja taj mercedesov petak :)
Drugar ima 124, ocuvan do bola, dovezao mu deda iz nemacke pre 10-ak godina, a on ga pazi, mazi....... Cak i nema neku kilometrazu, mislim da nije presao vise od 200.000
Od plina napravismo temu o petacima :)

Lepse se cuje benzinac, naravno, ali vezano za temu - poceo sam da osecam posledice voznje na benzin, primetno je skuplje nego na plin. I to samo u gradskoj voznji, van grada mi je razlika skroz prihvatljiva, a i manja. Ranije sam na plin pri voznji od 130km/h trosio oko 8l, sad pri istoj brzini, benzin mi ide oko 6l. U gradu sam na plin imao potrosnu 9-9,5l, a sad imam 8-9l benzina, u zavisnosti od guzve i svega drugog...Naravno, nije isti auto, ali to sad nije bitno, cisto sam hteo da napravim poredjenje mojih troskova. Uostalom, slicna je potrosnja benzina oba vozila, tako da se ipak mogu porediti.

Ono sto je glavna prednost benzina u odnosu na plin su performanse. Definitivno ima razlike koja mi ne bi smetala u gradskoj voznji, ali zato na otvorenom, volim da auto lepo povuce. Mozda je resenje imati plin i koristiti ga za penzija voznju, gradske guzve i slicno, a onda za duzi put koristiti benzin zarad zadovoljstva u voznji. Mozda tako i uradim, ali nekako jos ne bih da oskrnavim ovaj auto :)

nema poente u tome da voziš na benzin na putovanju. čim voziš konstantno manje više, nema zadovoljstva. zadovoljstva su u ubrzanju, a to košta :D skuplje je duplo pa je samim tim bacanje para. imaš dugme u kabini pa kad proceniš da nekoga treba oštrije obići, prebaci na benz i cepaj... za autoput a i običan put ako ne treba da obilaziš šlepere u krivinama, može plin.

tako sam ja na meganu, kad treba nekog da obiđem, tad pritisnem turbo dugme. a turbo dugme je dugme za ugasiti klimu :D

Haha, sad si me podsetio da nisam isprobao da li ima primetne razlike u snazi sa i bez klime. Mada, posto je kod mene automatska, par puta se sama upalila, zbog odredjenog set-up-a na tockicima, ali ja sam je odmah gasio. Samo jednom mi je radila par minuta, ali nisam primetio nikakvu razliku.

Haha, sad si me podsetio da nisam isprobao da li ima primetne razlike u snazi sa i bez klime. Mada, posto je kod mene automatska, par puta se sama upalila, zbog odredjenog set-up-a na tockicima, ali ja sam je odmah gasio. Samo jednom mi je radila par minuta, ali nisam primetio nikakvu razliku.

ti imaš 1,6 pa ne verujem da ćeš nešto primetiti specijalno, osim na punom gasu gde bi to sigurno došlo do izražaja. čak i kod mene na kiji nije neka velika razlika. na meganu se baš osetilo, ko prikolica. na škodi se ne oseti uopšte.

sipam gde stignem. benzin retko sipam, pa sam u poslednjih par navrata sipao ovaj evro turbo mega giga gold premium, pa fino ide mogu ti reći. mada ja na benzin ne vozim nikada, jedino to koliko mora dok se on ne ugreje pa samostalno prebaci na gas. što sad po ladnom vremenu bude i više od 1km.
gledam da ne sipam u NISu, sipao sam par puta kad su imali nekakve popuste - neću da dajem pare rusima, već su dobili nis. na lukoilu su me pokrali, valjda znaju kako volim ruse, tako da tamo više ne sipam - ako sipam gas do daske stane mi 36-7l, a na lukoilu piči on 41...42 litre i ne usporava... a inače mi tandrče na oko 28 litara. gazda firme standard gas (valjda je taj) mi je preporučio da sipam njegov gas jer se pravi po naj standardima, a zasad znam da ga ima u knez petrolu, i čini mi se da je malko bolji od ostalih gasova. gas sam obično dosad sipao na eurogas pumpi.

sipam gde stignem. benzin retko sipam, pa sam u poslednjih par navrata sipao ovaj evro turbo mega giga gold premium, pa fino ide mogu ti reći. mada ja na benzin ne vozim nikada, jedino to koliko mora dok se on ne ugreje pa samostalno prebaci na gas. što sad po ladnom vremenu bude i više od 1km.
gledam da ne sipam u NISu, sipao sam par puta kad su imali nekakve popuste - neću da dajem pare rusima, već su dobili nis. na lukoilu su me pokrali, valjda znaju kako volim ruse, tako da tamo više ne sipam - ako sipam gas do daske stane mi 36-7l, a na lukoilu piči on 41...42 litre i ne usporava... a inače mi tandrče na oko 28 litara. gazda firme standard gas (valjda je taj) mi je preporučio da sipam njegov gas jer se pravi po naj standardima, a zasad znam da ga ima u knez petrolu, i čini mi se da je malko bolji od ostalih gasova. gas sam obično dosad sipao na eurogas pumpi.

Sto se mene tice najbolji gas imaju EKO, AVIA, i MOL. Kad sipam na NIS-ovoj pumpi trosi oko 13-14 litra, na LUKOIL-u oko 12, a na Aivi,EKO i MOL-u oko 10, a imam utisak da bolje ide.

Meni auto u principu oseca samo jako los i jako dobar plin, ovo sve izmedju... meh :)
OMV je bas los, MOL odlican, a na Avia i Lukoil pumpama ono standard, nikad nisam sipao ni jako dobar ni jako los plin.
Jednom sam nasuo na Lariko pumpi kod Rume i to po ceni tipa 5 dinara skupljoj od prve sledece - ajoj sunce ti lebovo, isao je kao da ima 40 konja a trosio 16.
Desi se da pumpa Piramida kod sajma u NS ima fantazija plin, recimo jednom u 5 punjenja mi zapadne takva tura.
A u poslednjih mesec dana sipam na EKO, cisto zbog solje :lol:

Svi kradu na sipanju plina, nemoj da se lazemo i zaludjujemo. Kvalitet je takodje diskutabilna stvar i tu je tesko uhvatiti bilo koga da se posebno izdvaja. Al' za te pare, cutis, sipas i ne mislis... jedino ovo sto kaze Tica, prevagne neka solja ili vaucer za Kart, ko jesenas sto sam se navozao :lol:

Back