Dizel vs TNG vs benzin

Dizel. Oduvek sam ih voleo :)

najisplativiji je plin .

prvo po ceni po predjenom kilometru . drugo po snazi - moderni benzinski motori sa sekvent plinom su obicno u 90% sa vecom snagom i boljim ubrzanjem nego motor iste kubikaze na dizel gorivo .

trece dizelasi su svi puno osetljiviji na kvalitet goriva a i motori su komplikovaniji pa popravke kostaju mnogo vise. cesto crkavaju bos pumpe i turboi plivajuci zamajci i jos mnogo toga.

cetvrto zvuk rada benzinskog motora je neuporedivo lepsi nego zvuk dizelasa.

S tim sto i kod novijeg plinskog uredjaja tj. sekventa kad odu dizne treba oko 200 eura za nove a ima jos propratnih delova koji odlaze.
Meni je redosled sledeci:
-benzinac
-dizel
-plin
E sad najisplativiji je plin jer se u proseku u gradskoj voznji potrosi oko 10L po 66 din i to je 660 din/100 km,dizel u proseku trosi oko 8L po 137 din je 1096 din a benzinac trosi u proseku oko 10L po gradu po 133 din je 1330 din/100 km.
Znaci na plinu je potrosnja u novcu je duplo jeftinija a u odnosu na dize 40% jeftinija.
Uzeo sam za primer prosecne potrosnje jer neki trose i manje a neki i vise i u gradskoj voznji gde je potrosnja najveca.
Ebt sad kad vidim koliko se skupo voziti na benjzin-:sad2:!

da Dule tako je .

pa zato je najbolji plin jer je ipak najvaznija stvar u svemu ekonomski aspekt tj cena kostanja voznje na odredjeno gorivo po kilometru.

Do pre dva meseca vozio sam auto sa TNG, sad sam presao na dizelasa. Sluzbeno cesto vozim i benzince (Mazdu 3 1.6, Fabiu 1.4 i Octaviu 1.6 i 1.8)..

Moj licna lista, po zadovoljstvu u voznji, bila bi:

1. Dizel
2. Benzin
3. Plin

ALi, kako je postavljac teme pomenuo krizu, to zbog cene goriva i odrzavanja lista je ocigledna
1. Plin
2. Benzin/Dizel... Svejedno.. Sto dizel ustedi na potrosnji, to pojede na odrzavanju. Plust sto su novi benzinci sve stedljiviji...

ovde se isto slazem zato mi je na prvom mestu benzinski motor na TNG pogon .

na njegovoj strani je gotovo sve

najniza cena po kilometru , mnogo manji broj kvarova usled cinjenice da je TNG cistije gorivo uz veci stepen sagorevanja od dizela pa se samim tim i manje habaju sami motori .

jos ako dodas kao sto sam ja dodao aditiv za podmazivanje motora koji idu na TNG pogon onda bas nema sta da brines.

Inače veliki minus kod gasa je to što boca zauzima previše mesta.

ja sam taj problem resio prosto . u autu mi je boca od 45 litara sto nije problem jer sada punionice TNG-a imas prakticno na svakom koraku. stavio sam u auto toroidnu bocu koja je u obliku rezervnog tocka i ide na njegovo mesto u gepeku tj ispod gepeka da kazemo. rezervni tocak sam izbaci kompletno i zamenio ga onom penom za naduvavanje probusene gume. sada jedino kako mogu da ostanem na putu je ako mi se guma potpuno rascepa . e onda sam uplatio u auto moto savezu kostalo me nekih 500 dinara osiguranje sa dzabe slepanjem do 100 km cini mi se . znaci u toj varijanti pozvao bih automoto i oni bi me besplatno odslepali do najblizeg vulkanizera .

dosad nisam imao nikakvih problema.

ja sam taj problem resio prosto . u autu mi je boca od 45 litara sto nije problem jer sada punionice TNG-a imas prakticno na svakom koraku. stavio sam u auto toroidnu bocu koja je u obliku rezervnog tocka i ide na njegovo mesto u gepeku tj ispod gepeka da kazemo. rezervni tocak sam izbaci kompletno i zamenio ga onom penom za naduvavanje probusene gume. sada jedino kako mogu da ostanem na putu je ako mi se guma potpuno rascepa . e onda sam uplatio u auto moto savezu kostalo me nekih 500 dinara osiguranje sa dzabe slepanjem do 100 km cini mi se . znaci u toj varijanti pozvao bih automoto i oni bi me besplatno odslepali do najblizeg vulkanizera .

Zanimljiva i sasvim rezonska računica :ok:

U pravu si,u Srbiji je definitivno najisplativije voziti na gas zbog trenutne situacije,medjutim da je sve kako treba dizel je isplativiji i bolji od benzina.
Nego,koliko moze da ti dobaci auto sa punom bocom plina?Sa tih 45L,koliko kilometara mozes preci pre nego sto moras da punis?

U pravu si,u Srbiji je definitivno najisplativije voziti na gas zbog trenutne situacije,medjutim da je sve kako treba dizel je isplativiji i bolji od benzina.
Nego,koliko moze da ti dobaci auto sa punom bocom plina?Sa tih 45L,koliko kilometara mozes preci pre nego sto moras da punis?

pa ako vozim samo gradsku voznju predjem oko 300 km . otvoren put predjem oko 400-450 zavisno od toga kako ostro vozim

inace nikakve razlike za novija vozila u koja se ugradjuje sekvent plinski uredjaj nema u voznji na benzin ili plin ni u snazi ni u kvalitetu ni u cemu bukvalno

barem ako vozite jaceg benzinca sa motorom jacim od 150 konja

tako da ne vidim svrhu da placamo voznju vise nego duplo skuplje vozeci se na benzin .

Poslednja izmena:
Ih, voleo bih da imam sekvent, pre svega zbog performansi. Ja sa punom bocom (28 litara) u gradu mogu da predjem od 300 do 320 kilometara, zavisi od situacije, a van grada minimalna potrosnja je 6,5 litara na 100km. Al ovo stvarno nema sanse da se desi, posto ipak ne volim da se vucem po putu, tako da na regionalnim putevima obicno imam potrosnju izmedju 7 i 8l na 100km.

Ja jos nisam odgovorio, a po mom misljenju

1. Dizel, ali ne bilo koji, znaci TDI, JTD, i ne neproveren, tipa sa placa i tako to.

2. Plin, ali morate zadrzati auto dok vam se ne optlati. sto je minus

3. Benz. Ovo nije isplativo nikako.

Bez obzira sta pricali, dizel je mama za benzinca po pitanju potrosnje.

tebi je hondica nije karb ?

Nije karburator, injection, dual point ubrizgavanje, ali blize mono pointu nego multi pointu. A kad bih omesto dual pointa kupio polovan multi point, koji pase na sve Hondine motore iz tog perioda, dobio bih 10-15 konja i jos nizu potrosnju. Tako nesto bi me kostalo oko 150eu. I hteo sam, al posto moji roditelji ipak nece da je voze, prodacu je da kupim nesto novije (najverovatnije isto Civic, 99%), pa ne bih da bacam pare bez potrebe :)

najisplativiji je plin .

prvo po ceni po predjenom kilometru . drugo po snazi - moderni benzinski motori sa sekvent plinom su obicno u 90% sa vecom snagom i boljim ubrzanjem nego motor iste kubikaze na dizel gorivo .

trece dizelasi su svi puno osetljiviji na kvalitet goriva a i motori su komplikovaniji pa popravke kostaju mnogo vise. cesto crkavaju bos pumpe i turboi plivajuci zamajci i jos mnogo toga.

cetvrto zvuk rada benzinskog motora je neuporedivo lepsi nego zvuk dizelasa.

Meni zvuk dizela vise prija nego zvuk benzinca... Vise volim da cujem klepetanje nekog starog merca, nego benzinca, bilo sportskog, bilo obicnog ;)

Ja krenuo iz Kisacke ulice da odvezem Oktaviu u Kamenicu al u 15h kad je extra guzva.Na pojedinim semaforima je proslo po tri puta zeleno dok sam ja dosao na red a resetovao sam komp kad sam krenuo.
Stigao coveku ispred kapije i pogledam a ono 7,8L i ja se frapirao jer po fabrici pise da je gradska 9,9L.E sad ili laze ili sam ja konj sto sam je prodao!:sad2:
A verovali ili ne vec tri nedelje nemam registrovan auto!:dash:
I hteo nju pa da ubacim plin al ode ko i svaki koji sam pozeleo.

To je bilo negde oko 7-8 km ali sa stajanjima u mestu na semaforima a kazu da 3 min stajanja u leru je kao da predjes jedan kilometar.Bilo je bar 4 semafora sa stajanjima i sa 2-3 promene svetala.
Ne hvalim auto jer ga prodajem nego sam ga prodao i znam sta mi je pisalo na bordu al sam se bas iznenadio.I naravno svi su mi rekli da je to malo da bi bord tacno izracunao i da bi posle sigurno digao.To mozda i jeste tacno ali mislim da je sasvim dovoljno km da bih poverovao jer ipak je tu bio i most Slobode od 2 km gde sam vozio 60 km/h jer sam pratio coveka.

Back