Diskus hernija

Evo i ja da se javim. Od aprila mucim muku, 4 protruzije i jedno bubrenje u lumbalnom delu. Bio na fizikalnim, poceo da radim vezbe, ne vidim neko poboljsanje. Problem mi je sedenje, ne mogu duze od 20 min, krenu da me peku prepone i unutrasnje strane butine. Ovo pecenje mi se pojaca uvece posle celog dana. Mogu normalno da hodam. Evo i mog nalaza.

Evo i ja da se javim. Od aprila mucim muku, 4 protruzije i jedno bubrenje u lumbalnom delu. Bio na fizikalnim, poceo da radim vezbe, ne vidim neko poboljsanje. Problem mi je sedenje, ne mogu duze od 20 min, krenu da me peku prepone i unutrasnje strane butine. Ovo pecenje mi se pojaca uvece posle celog dana. Mogu normalno da hodam. Evo i mog nalaza.
Sto se terapija tice,porazgovaraj sa doktorom fizijatrom i reci da ti terapije ne pomazu,ako je ozbiljan doktor pregledace ti snimke bolje.Mozda bi vezbe trebao da radis u bazenu,jer je to velika razlika i mnogo manji pritisak na prsljenove i diskuse,a mozda ti je potrebno strogo mirovanje,kao sto je meni zakljuceno posle iks uradjenih raznih terapija,pa posle primljenih injekcija i blokada.Na kraju se svelo na "Strogo mirovanje".Imam nalaz sa medicine rada." Ne sme dugo da hoda,dugo da stoji ni dugo da sedi".Strogo mirovanje.Mozda je kod tebe jos pod jakom upalom,pa i tada ne sme dase radi nista dok se upala ne smiri,a za to su potrebni medikamenti.

Hvala na odgovoru jolemisa.
Nemam bolove kad hodam i kad radim vezbe, samo kad sedim krece da me pece od prepona, unutrasnjih strana butina pa onda i natkolenice i uvece posle celog dana je najjace. Probao sam diklofenak duo ali on mi ne pomaze, imas li neki drugi predlog?
Bio sam kod Zagorca, pogledao je snimak, kao najkriticniji je L5 S1, nije za operaciju, prepisao mi fizikalnu i vezbe....nije mi prepisao nikakve medikamente jer se ne kocim nego me samo pece kad sedim....

Nemam bolove kad hodam i kad radim vezbe, samo kad sedim krece da me pece od prepona, unutrasnjih strana butina pa onda i natkolenice i uvece posle celog dana je najjace. Probao sam diklofenak duo ali on mi ne pomaze, imas li neki drugi predlog?
Bio sam kod Zagorca, pogledao je snimak, kao najkriticniji je L5 S1, nije za operaciju, prepisao mi fizikalnu i vezbe....nije mi prepisao nikakve medikamente jer se ne kocim nego me samo pece kad sedim....
Ja ne znam šta više nemam. Sedeo sam godinu dana na dekubitnom jastučetu i jedino sam mogao da zaspim uz pola mg lorazepama,
dok mi diklofenak uopšte nije pomagao. Nakon godinu dana sam mogao da zaspim i bez toga, a i počeo sam da sedim normalno,
jedino što mi nikako ne prijaju klimave stolice. Bio sam i kod kiropraktičara i na struji i kod Jelače isto jedno dve nedelje na terapiji.
Dijagnostikovali su tad početni oblik nečega, ne znam. Sad ne znam dal me noge još peku zbog toga, ili zbog šećera ČP

Dogovori se sa diktorom da ti prepise "Liryca" od 25 mg.Moze da se kupi i bez recepta,oko 400 dinara je kutija,ali zasto bi placao kada moze na recept.Placas samo participaciju.Kod tih problem sa kicmenim prsljenovima,nikada ne ide sam lek protiv bolova,vec i Bensedin od 5 mg koji opusta nerve i telo temeljno da bi lek mogao normalno da deluje i da bi osecao boljitak.I sa bensedinom,neces odmah osetiti bolje,ali posle par dana,kada bensedin smiri nerve,sigurno je da ce lek za protiv bolova bolje delovati.Ne boj se nista,ako ti nekokaze da se navlacis na Bensedin,nije u pravu.To je bezopasan lek,samo nemoj piti alkohol dok koristis uopste lekove i protiv bolova i bensedin.Razgovaraj sa doktorom,ako treba idi i kod neurologa,jer i on je kompetentan za tvoj problem.

Dogovori se sa diktorom da ti prepise "Liryca" od 25 mg.Moze da se kupi i bez recepta,oko 400 dinara je kutija,ali zasto bi placao kada moze na recept.Placas samo participaciju.Kod tih problem sa kicmenim prsljenovima,nikada ne ide sam lek protiv bolova,vec i Bensedin od 5 mg koji opusta nerve i telo temeljno da bi lek mogao normalno da deluje i da bi osecao boljitak.I sa bensedinom,neces odmah osetiti bolje,ali posle par dana,kada bensedin smiri nerve,sigurno je da ce lek za protiv bolova bolje delovati.Ne boj se nista,ako ti nekokaze da se navlacis na Bensedin,nije u pravu.To je bezopasan lek,samo nemoj piti alkohol dok koristis uopste lekove i protiv bolova i bensedin.Razgovaraj sa doktorom,ako treba idi i kod neurologa,jer i on je kompetentan za tvoj problem.
Hvala jos jednom.

Obrišite Vaše lične podatke na slici , mislim kažem zbog Vas
Nemate sjajnu kičmu , čeka Vas EMNG , i magnet torakalnog dela .
Pretpostavljam da je problem kupiranje bola i da naravno to ometa Vaše svakodnevne aktivnosti .
Porazgovarajte sa Vašim lekarom baš o tome ,kako kupirati bol u Vašem slučaju jer postoji čitava paleta i analgetika i miorelaksanasa, treba pronaći šta Vama pomaže i šta može da se primeni. Naravno da Vam ništa neću preporučiti konkretno jer ne znam Vaše zdravstveno stanje , alergije i jošštošta.

To sam i napisao,samo bolje bogledaj,Iznad L5 ide S1.Toliko nalaza imam od MR-e da mi je to sve u glavi,jer treba da radim implatate od L1 do S1 zakljucno i sa njim,jer je i na njemu otisao diskus sa donje strane,t.j.izmedju L5 i S1
:) Čekaj , ne ide iznad , nego ispod.
Ne broje se pršljenovi odozdo , počinje se sa vratnim C , pa Th - grudni , torakalni , pa L lumbalni,, S - sakralni , Co- trtična kost.

:) Čekaj , ne ide iznad , nego ispod.
Ne broje se pršljenovi odozdo , počinje se sa vratnim C , pa Th - grudni , torakalni , pa L lumbalni,, S - sakralni , Co- trtična kost.
Pocinju odozgo sa C1,ili Atlas-om,a odozdo od L1.Nemoj me ubedjivatida ti slikam nalaze i vratnih i lumbalnih prsljenova.Zasto lumbalni od S1 idu ka dole L5,L4,L3 i t.d.

Obrišite Vaše lične podatke na slici , mislim kažem zbog Vas
Nemate sjajnu kičmu , čeka Vas EMNG , i magnet torakalnog dela .
Pretpostavljam da je problem kupiranje bola i da naravno to ometa Vaše svakodnevne aktivnosti .
Porazgovarajte sa Vašim lekarom baš o tome ,kako kupirati bol u Vašem slučaju jer postoji čitava paleta i analgetika i miorelaksanasa, treba pronaći šta Vama pomaže i šta može da se primeni. Naravno da Vam ništa neću preporučiti konkretno jer ne znam Vaše zdravstveno stanje , alergije i jošštošta.
Hvala i Vama, nisam siguran kako sad da izmenim sliku koju sam okacio?

l5-s1-carrying-weight.png

Ovo je neverovatno,da ide L4,S1,pa L5.ovo moze da tvrdi samo laik.
Neverovatno si tvrdoglav. Ide L4, L5 pa S 1 . Kako je onda S 1 iznad L5 ?

na ovim ilustracijama imas lepo obelezenu regiju sa muskulaturom i inervacijom
ovo sam postavila da bi ti bilo jasnije zasto imas taj osecaj pecenja prilikom sedenja
u tom polozaju nisu ti ledja u pravilnom polozaju i delom prsljena dodirujes nerv zbog cega ti se manifestuje taj osecaj pecenja
u zavisnosti od obima upale nerva zbog tog trenja o prsljen, imas manje ili vise bolne senzacije na razlicitim mestima noge
znaci, resenje je samo da u sedecem polozaju sedis pod uglom od 90*
ledja cvrsto drzi prislonjena uz naslon
taj osecaj pecenja ce se izgubiti cim prodje upala na tom delu iritiranog nerva
najvaznije su ti vezbe za jacanje trbusnog misica i paravertebralnih koji drze kicmu u pravilnom polozaju i zastitni polozaji prilikom spavanja

Prilozi

• viber_image_2022-06-13_17-17-04-633.jpg
    viber_image_2022-06-13_17-17-04-633.jpg
    72,6 KB · Pregleda: 13
  • viber_image_2022-06-13_17-17-04-850.jpg
    viber_image_2022-06-13_17-17-04-850.jpg
    79,1 KB · Pregleda: 13
  • viber_image_2022-06-13_17-17-05-005.jpg
    viber_image_2022-06-13_17-17-05-005.jpg
    65,3 KB · Pregleda: 10
  • viber_image_2022-06-13_17-17-05-502.jpg
    viber_image_2022-06-13_17-17-05-502.jpg