Mala sanjalica
Domaćin
- Poruka
- 4.979
Ima li neko problema sa diskus hernijom?
Operacija da ili ne..??????
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Moj muz je imao tu operaciju, pa prva nije uspela, jako zeznuta stvar.
Njegov neurohiurg nam je obajsnio da od 100 pacijenata samo 5-6% treba i mora da budu operisani, a to je ako su bolovi duze vremena
neizdrzljivi. Sad ovo " duze vremena" malo je rastegljiv pojam, kod mog muza je to "duze" bilo samo mesec dana.
Moj jedan drugar , ski instruktor ima ovu diskus herniju, kao i majka od mog kuma
U pitanju je veoma teska i opasna bolest koju ljudi neozbiljno shvataju.
Pre mesec dana sam skijao sa drugim drugarom koji je ortopeder specijalista radi u Beogradu i upravo sam ga pitao za ovu bolest i on mi je rekao da diskus hernija u Srbiji ne moze da se operise jer nasi ortopedi ne znaju da rade tu operaciju kako treba. Ostruzu suvise kosti i naprave rupu.
Ova bolest se uspesno operise samo u inostranstvu i to u Nemackoj, Svajcarskoj i Rusiji.
Zato je svojevremeno i ministar Zdravlja Tomica Milosevljic isao u Nemacku da se operise.
Pa lako je tako davati savete, upostalom ni sami neurohirurzi ne vuku za usi da se ide na operaciju.Ja bih ti rekao "ne" za operaciju.
Ja bih ti rekao "ne" za operaciju.
Bliska osoba ima to, i dijagnostikovano je pre više godina pa se nije operisala.Doduše ovo je blaži slučaj i funkcionalna je i sa tim problemom, pored toga ne trpi snažne bolove kao u slučaju koji je spomenula Rayela.Mislim da bi to možda trebalo operisati samo u ozbiljnijim slučajevima.Ali opet zaista nisam stručan, samo navodim primer osobe koja sa tim živi više godina bez operacije..
Pa , kako nama rece nemacki neurohirurg, vise od 90% pacijenata zivi sa tom dijagnozom, radi, nekada imaju jace, nekada slabije bolove,
regulisu bolove lekovima, a jako je cest slucaj da to samo od sebe i prodje. Ali ima slucajeva gde pacijent ima neizdrzljive bolove, razmislja
o samoubistvu i slicno.
Ja prosto ne mogu da zamislim da je U Srbiji ta operacija neizvodljiva, a izgleda da je tako kako ti je taj
ortoped rekao. Operacija je sama po sebi i jednostavna i kratko traje, izadje se iz bolnice za dva dana.
Tu operaciju vrse samo neurohirurzi, ortopedi s tim nemaju veze i ustvari ni sam neurohirurg nista
tu ne radi nego kompjuter kojim naravno on upravlja. Rez je svega nekoliko cm, uvuce se neka sonda
i on na monitoru gleda sta i kako. Sama operacija traje mozda dvedeset minuta, pacijent posle operacije
nije ni minut nepokretan, znaci odmah mora da hoda. Dei se i to ne retko da da svaki organizam drugacije reaguje
pa se to mesto izmedju psljanova napuni vodom, sukrvicom i onda su tek bolovi neizdrzljivi. Tako je kod mog muza
morala da bude ponovljena za nedelju dana, ali su onda bolovi prosli.
Ti su bolovi najstrasniji koji uopste postoje, uporedjuju íh sa porodjajnim bolovima ili bolovima kada izlazi kamen iz bubrega.
Moj je muz dobijao na kraju i marihuanu protiv bolova, ali nije mu ni to bas mnogo pomoglo. Ta marihuana se pravi u apoteci u vidu tablete,
nije ona sto se pusi.
Pa stavila sam link iz nekih novina iz koga je vidljivo kako ta nova metofda funkcionise i da se radi u Zemunskoj bolnici.vewrovatno ovi nasi nemaju tu neophodnu tehniku niti su obuceni za to, i rade tu operaciju nekom starom metodom od pre 30-40 godina.
Znam i ja nekoliko osoba koje zive s tim vec godinama i kako rekoh, nekada je bolje, nekada gore, ali rade normalno, krecu se.Na to sam i mislio, kod onih preostalih 10% koje spominješ pretostavljam da je operacija rešenje.Međutim samo sam spomenuo osobu koju poznajem, ne znam težinu problema koju ima autor teme ili pita za nekog drugog, svejedno.Čisto spomenuh, jer pretpostavljam da je tražila iskustva.
Hvala svima što su odgovorili na temu.
Ja sam u velikoj dilemi.Godinama se mučim s tim bolovima,bol je užasan..
Noćima ne spavam.Primila sam na vma transakralnu,epiduralnu blokadu.
Za tu blokadu ovdje u Hrvatskoj nisu čuli.RadI je samo jedna njemačka klinika i košta 5000e.
Blokada nije ugodna,dva sata na stolu,tri anestezije primila...BILO JE BOLJE DVIJE GOD.,NAKON TOGA OPET BOL.
Prijatelja je operisao dr.Ljubodrag Minić,vrhunski stručnjak.On je jako zadovoljan,preporodio se.
Ne znam šta da radim.Bojim se,mada je nj to rutinska operacija.Godišnje naprave 600 operacija.
Ovih dana bol je strašna.SVE ČEŠĆE RAZMIŠLJAM O TOME,JER KAKO KAŽU DISKUS HERNIJA JE U PREVODU BRUH.
Svaki bruh treba da se odstrani,tako i ovo.Ja se patim već 15 god. i nema bolje,sve je gore.
![]()
Ako je tako, onda pod hitno na operaciju, ali samo ovu endoskopsku. Bol je kao rukom odnesen, zaboravis posle nekoliko nedelja
i da si ikada imala bolove. Ako si dala tolike pare za tu blokadu, onda daj i 3000 za operaciju koja se radi u Zagrebu ( na nekoj privatnoj klicii,
ali to ces saznati vec koja je). Operacija sama mozda traje 30 minuta ( totalna anestezija), zaista samo nekoliko sati posle operacije
hodas stepenicama.
Na tu blokadu sam išla u Beograd,preko dr.Minića.
Ne bi išla u Zagreb,ako se odlučim ići ću kod tog doktora.
Samo se dvoumim,jer mnogo njih je operisano i nisu bolje.
Baš me zanimaju iskustva drugih,zato sam i otvorila temu.
Kad nekom kažeš išla bi na operaciju,ne mogu trpit..odmah ne..esi luda...
A nitko ne zna kako je to bolno.Ne spavaš,a sve obaveze te čekaju...
Ok..hvala!!!Pa ne mozes da ides kod tog doktora, ako on to ne radi, a ako se ta operacija ( endoskopska) radi samo
u zemunskoj bolnici, onda on to ne radi. To je savrseno nova metoda i moj ti je savet da ides samo na takvu operaciju.
Tako cete savetovati i taj tvoj lekar u koga imas poverenja. Na VMA se ocigledno jos uvek rade te klasicne gde otvaraju celu
kicmu, struzu, buse , a kako je Tihiju rekao njegov poznanik ortoped zeznu se pa pa naprave rupu. I onda naravno da
se ljudi zale da im operacija nije pomogla.
Upravo nadjoh da se na jos jednoj klinici ( privatnoj) u beogradu od prosle godine radi ta operacija, ali ne kazu koja je cena.
Pretpostavljam oko 3000 evra.
Pogledaj link
http://www.naslovi.net/2013-12-16/g...ada-i-u-alfa-medic-klinici-u-beogradu/8194473
Ok..hvala!!!
-Mišljenje jednog vrhunskog doktora:"Endoskopska operacija se može primeniti u samo malom broju slučajeva i
nije najbolje rešenje za lumbalnu diskus herniju. "
"Tu se pre svega radi o pacijentima koji nemaju degenerativna oboljenja diskusa niti degenerativna oštećenja kičme",e ta operacija nažalost meni ne može pomoći..
Baš sam pronašla i na VMA su počeli s tom metodom operacije.
Ima raznih misljenja, nasi su lekari ( i veterinari) jako konzervativni, a i ne prate bas mnogo i pazljivo trend i statistike pa ces zato cuti kojesta.
Moj muz koji je imao tu dijagnozu , a i operaciju, ima syebanu kicmu valjda jos od rodjenja, ovu je dijagnozu dobio u malo poznijim godinama zivota,
mada sama dijagnoza i "slucaj" nema nikakve veze sa zdravom ili bolesnom kicmom, ali uopste nije bilo dileme oko operacije jer ovakva samo moze
da pomogne, nema nikakvog rizika da ce nesto da odmogne. Svakome je pomogla, tako kazu statistike, ali i ljudi, neurohirurzi koji te operacije rade.
U Srbiji je to sve novo, a mozda je i stvar u tome da ne zele hiljade pacijenata nego samo onakve kakav je bio gospodin Milosavljevic.
Ja da imam takvu muku i takve bolove ne bih se ni minut dvoumila.
Jasno je meni da to covek sam sa sobom nekako mora da raskrsti.Lako je reći onom ko nije u muci.Teška je to odluka.
Slušajući one kojima je operacija uspijela,sve je lako i lijepo.
Daj Bože da je tako,ali kada čuješ loša iskustva,strah je velik.
Još malo si dajem vremena,mjesec,dva pa ću morati odulčiti.
Nema bolje,pridržavaš se savjeta.Pomalo vježbaš,skineš kile,masiraš,struje stavljaš..
ali nije bolje.MMislim da nemam mnogo izbora.
D
Jasno je meni da to covek sam sa sobom nekako mora da raskrsti.
Ja sam samo pokusala da ti nekako pomognem u toj tvojoj odluci.
Ponovo se vracam na svog muza i njegove muke, iskustva i pre i posle operacije.
Njegovi su mu lekari rekli da tu nema terapije,. znaci nikakve vezbe, struja , magneti i slicno.
jedine su vezbe bile plivanje posle operacije, ali moglo je i bez toga ( verovatno).
Vazne su vezbe koje ucvrscuju te misice u tom delu ledja.
Odlucices ti vec najbolje sama. U svakom slucaju je dobro da si se javila, opisala svoje
muke i dileme, tako je ipak coveku nekako lakse.