Diskriminacija debelih ljudi u poslu

Predrasude su, nazalost, realnost, ma koliko to bilo nepravedno. Pozeljno je da smrsas ako mozes, a u medjuvremenu se potrudi da razvijes druge stvari koje popravljaju utisak. Bitno je da nastupas samopouzdano, posto je vrlo moguce da se ne osecas sigurno zbog izgleda.
Svima preporucujem da pogledaju emisiju cije sam linkove postavila.

Jos je gora diskriminacija na osnovu nekih drugih osobina na koje ne mozemo uticati (npr, visina, ruznoca...), ali je to tako i izgleda da se nece menjati, narocito u danasnje vreme kada se sve smatra robom, pa i sami ljudi koji treba da imaju privlacno pakovanje :neutral:

Poslednja izmena:
Sigurna si da nisi paranoicna? Rekli su ti u lice da nece da te prime zbog gojaznosti? Svesna si da ne mozes raditi poslove tipa promocija, ali u recimo administraciji ne vidim problem. Sve zavisi koju skolu imas. I da, nadji dobru vezu, i nece biti problema.

A sto se tice saveta za mrsljavljenje. Smrsaj pre svega zbog zdravlja. Posao ce doci.

Hvala na zeljama da oslabim ali kilaza je zdrvstveni problem a da bi se to resilo potreban je posao i novac. Samo u zadnjih dva meseca javila sam se na 13 razgovora za posao i svi kad me vide prevrcu oima ni da cuju sta znam da radim ni koju sam skolu zavrsila. I to tako traje 2 godine. Nije mi bitno koji je posao mogu da radim sve.

Pretpostavljam da si pre razgovora za posao,slala poneki CV ? Ovo pitam jer je vrlo vazno da isti sastavis dobro i upecatljivo uz kvalitetnu poruku poslodavcu,posto to mnogo znaci.Poslodavcima su danas potrebni kadrovi koji mogu da odgovore opisu posla,tako da je glupo potencirati na fizickom izgledu.Pokusaj da ih maksimalno ubedis u svoje sposobnosti,a uporedo s tim radi i na smanjenju kilaze pre svega zbog sopstvenog zdravlja.Danas sve moze da se resi. :) Srecno !

Sigurna si da nisi paranoicna? Rekli su ti u lice da nece da te prime zbog gojaznosti? Svesna si da ne mozes raditi poslove tipa promocija, ali u recimo administraciji ne vidim problem. Sve zavisi koju skolu imas. I da, nadji dobru vezu, i nece biti problema.

A sto se tice saveta za mrsljavljenje. Smrsaj pre svega zbog zdravlja. Posao ce doci.
Nece niko (i ne sme) reci da je debljina uzrok (ili jedan od uzroka), ali to i te kako moze da predstavlja prepreku bez obzira na vrstu posla jer su ljudi skloni da potcenjuju debele ljude.

A ti stavi naočare! :rtfm:

Hvala na zeljama da oslabim ali kilaza je zdrvstveni problem a da bi se to resilo potreban je posao i novac. Samo u zadnjih dva meseca javila sam se na 13 razgovora za posao i svi kad me vide prevrcu oima ni da cuju sta znam da radim ni koju sam skolu zavrsila. I to tako traje 2 godine. Nije mi bitno koji je posao mogu da radim sve.

Ja mogu samo da te posavetujem da se pozabaviš ozbiljno tim zdravstvenim problemom, jer ako poslodavac sazna da imaš zdravstveni problem u startu ispadaš iz igre...

Dragi moji potreban mi je savet. Neznam vise sta da radim. Nemogu da nadjem posao zato sto sam debela. Svuda me odbijaju. Molim vas pomozite mi.:(

Izvini draga, mozda cu zvucati grubo, ali ako ti i u svojoj biografiji i u prijavi za posao pises rechcu NE sastavljeno uz glagole, nije gojaznost to zbog cega te odbijaju.
Ne kazem ni da ovo jeste, ali moras poraditi na svim aspektima sebe (da se tako izrazim) ukoliko zelis rezultate.

Uh
Mislim da treba da napravis strategiju
Sta to znaci?

Znaci da prvo vidis sta znas da radis i kojim firmama mozes salti cv
Zatim da se raspitas o tim firmama, kakav je imidz i kako tretiraju zaposlene (idi na razne forume, sresces sigurno nekog ko tu radi, a ljudi se jednostavno dopisuju i razmenjuju iskustva, diskusije na Infostudu ce ti pomoci u vezi prakticnih saveta oko posla)
Zatim odaberes firme za koje si utvrdila gde ne postoji ovakva diskriminacija i njima saljes cv
Ja znam jednu, to je moja bivsa firma, pa konkrurisi kod njih (poslacu ti na pp koja je firma u pitanju)

Zatim ako ne nadjes posao, siris krug delovanja na poslove i firme koje nisu bas u tvom domenu strucnosti, ali bi mogla da radis (a takodje siris i u smislu opisa posla i plate)
Svaki posao je dobar dok se ne nadje ono pravo ili bolje

I naravno, treba da smrsas zbog zdravlja i estetike i samopouzdanja
A to znaci da se jede manje i da se preskace vecera i smrsaces

Srecno!

Što se tiče kilaže - iako nije lako, čak i ako je zdravstveni problem - nije neizvodljivo.
Treba zbog zdravlja.
Intenzivni treninzi, trčanje (ako možeš da trčiš) i neke vitaminske dijetice.
Sad ide lepše vreme, pa će biti puno svežeg povrća.
No, verujem da nisi zazo pisala, zbog još jednog u nizu saveta.

A što se tiče zaposlenja..
Ja nisam ni krupna, ni ružna, ni visoka, ni niska, ni bez oka/uha/nosa..
Po svemu pripadam proseku, tj. većini-
Jednostavno ne mogu da dobijem posao u struci.
Ok, ostale neke šljakerske mogu, ali nema veze to trenutno.
Mene boli što ne mogu u struci da nađem posao. :neutral:

Hoću da kažem da živimo u Srbiji.
I da je, takođe, jako bitno biti deo nečijeg plana ili klana.
A onda više ništa nije bitno - posao je tu.

Ili da promeniš očekivanja.
Probaj da modifikuješ cv za svaki oglas pojedinačno.
Možda ne konkurišeš na odgovarajuća radna mesta.
Ili probaj da šalješ negde dalje od centra regije.
Po manjim mestima se možda i može naći neki posao.
Pričam napamet, ali eto..

Dragi moji potreban mi je savet. Neznam vise sta da radim. Nemogu da nadjem posao zato sto sam debela. Svuda me odbijaju. Molim vas pomozite mi.:(

Ako vec ne mozes da se izboris sa diskriminacijom te vrste (a, mislim da je skoro nemoguce izboriti se sa bilo kojom vrstom diskriminacije ovde), izbori se sa svojim problemom-prekomernom tezinom. Konsultuj strucnjaka - nutricionistu i/ili endokrinologa ako ne mozes sama. Ne samo da ti taj problem vise nece smetati u pronalazenju posla, vec ti nece smetati ni u jednom drugom aspektu zivota-ponajpre zdravlju. Verujem da to ume da bude tesko, ali ako sa time (sto je mozda trenutno tvoj najveci problem) izadjes na kraj, pomisli koliko ces samopouzdanja vise imati i u trazenju posla, i u svemu ostalom.

Užas :evil:. Mi smo inače narod sklon diskriminisanju i šikaniranju u svakom pogledu. Sve što izlazi iz nekog šablona bude na neki način izloženo osudi i kritici :(. Verujem da ti nije prijatno kada odlaziš na razgovor :rida:, jer čovek prosto oseti :rumenko: kada ga neko gleda ispod oka...:roll:Onda neka pametni poslodavci stave u konkurs i proporcije koje su potrebne za dotično radno mesto..mislim obim grudi, struka i tako to...još će u usta da nam vire, da vide kolko nam je zuba po plombom...manekeni su ipak za modne piste, a živi ljudi za sva druga radna mesta...:think:

Slicno je i sa rasnom, polnom i starosnom diskriminacijom-sasvim otvoreno se za skoro sva radna mesta traze ljudi do 30-35 godina starosti, cesto cak i mladji. Zene se na razgovorima za posao pitaju da li planiraju brak, decu, koliko dece imaju i da li planiraju da cesto odsustvuju zbog decijih bolesti. U ugovorima bivaju prinudjene da potpisu na koji period nece ici na porodiljsko odsustvo. Romi tesko dolaze do bilo kog posla, sem u gradskim cistocama. Jedino jos sexualna diskriminacija nije zakucala na velika vrata u Srbiji. Sa takvim stvarima se tesko izboriti i u organizovanijim i pravno stabilnim drzavama, a kamoli ovde.

Ja mogu samo da te posavetujem da se pozabaviš ozbiljno tim zdravstvenim problemom, jer ako poslodavac sazna da imaš zdravstveni problem u startu ispadaš iz igre...
ne postoji zdravstveni problem koji te prisiljava da jedes 0/24
a to je jedini nacin da se udebljas, unosom hrane, kroz usta
osim ako nije ameba pa upija citavom povrsinom tijela bez svjesne kontrole

da, posto niko nema taj misteriozni hormonski disbalans pa ne znamo koliki je bullshit vadit se na isti

Ima moja poznanica koja je išla sa mnom na pilates. Izgleda kao tenak, pridržava se plana ishrane koji joj prepisao nutricionista, svaki dan peške do posla, 3x nedeljno trening... Loš sklop naslednih faktora, loš metabolizam, problemi sa štitnom žlezdom i policističnim jajnicima... rezultati mizerni u odnosu na uloženi trud.

Back