Династија Петровић Његош

Pogledajte prilog 364829
Блажо Петровић Његош, Блажо Драгов

Nikolica.jpg

Никола Мирков Петровић Његош
Будући кнез и краљ.

ФИЛИП ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ (1856-1897), Филип Перов, брат војводе Шака.
На Цетињу је завршио основну и Богословско-Учитељску школу. Као двадесетогодишањак учествовао је у црногорским ослободилачким ратовима 1876-1878. године и истакао се на Вучјем долу, којом је приликом тешко рањен. У државној служби заузимао је високе положаје:прво је био секретар Министарства унутрашњих послова Књажевине Црне Горе, па потом управитељ грађевина. Самообразовањем је постигао оно што му редовно средњошколско образовање није дало. Посебно се интересовао за књижевност. Много је волио књигу. Имао је солидну библиотеку, коју је послије пензионисања пренио у Даниловград, гдје је провео остатак живота на лијепом имању. Умро је 9. августа 1897. године на Цетињу и сахрањен наредног дана у породичној гробници испред цркве св. Ђорђа на Његушима.“ Био је ожењен Анђом, кћерком Марка Миљанова.

Ib Bosanska Vila 1889 173.jpg

Ib Bosanska Vila 1889 174.jpg

Босанска вила 1889.

phoca_thumb_l_filip petrovic njegos.jpg

Poslednja izmena:
dali se sadasnji petrovici izjasnjavaju kao srbi popud njihovih predaka
Који данашњи Петровићи? Линија краља Николе је одавно на танкој жици и лику тзв. Николе II и сина му јединца Бориса који има једну кћерку. Споредних грана породице има доста али се они људи ничим не експонирају нити траже било каква права. С времена на време прочитамо вест да, кад им је слава, Ђурђевдан, извесни Ђорђије Петровић Његош са Његуша носи колач Амфилохију који му је и гост на слави и судећи по томе, нису се сви они подукљанили и добро знају ко су и шта су. А да Петровиће судимо на основу понашања принца сумњивог биолошког порекла, то је бесмислено. Рецимо и потомци војводе Шака Петровића у Никшићу се такође нису одрекли српства свога директног претка, али су то данас нормални, обични људи који живе обичним животима, са својим пословима и недаћама попут већине нас.

И сад ти, буразеру, овој двојици стави круне на главе, сваком своју! Као да су побегли из циркуса.
Мени изгледају нормално за своје године.
Што се тиче круне краљ може бити само један а Петровићи су се давно одрекли круне у корист Карађорђевића.

Што се тиче круне краљ може бити само један а Петровићи су се давно одрекли круне у корист Карађорђевића.

То је Скупштина Црне Горе преобратила још 2011. године, када им је било враћено краљевско достојанство.

Карађорђевићи се са Црном Гором суде око отимачине имовине, па ће изгледа ићи и до Стразбура са тим, (не знам докле се око тога до сада дошло) али Александар, колико ја знам, није оспоравао тај сам чин, враћања крунског достојанства Николи.

То је Скупштина Црне Горе преобратила још 2011. године, када им је било враћено краљевско достојанство.
Карађорђевићи се са Црном Гором суде око отимачине имовине, па ће изгледа ићи и до Стразбура са тим, (не знам докле се око тога до сада дошло) али Александар, колико ја знам, није оспоравао тај сам чин, враћања крунског достојанства Николи.
Скупштина Црне Горе није им то право ни одузела па не може ни да им додели.
Знам за тај спор и није једини, имају они спорове и у Србији, Словенији и др.
Николи неко достојанство може да додели само принц Александар и то кнежевско или неко друго а не краљевско.

a karadjordjevici su opet pobegli sa "posla iz firme" kad je zagustilo i sada imamo republiku

Ево га овај опет са својом демагогијом.
Да имамо баш "лепа" република.

ja sa svojom demagogijom zivim u realnosti bar a ne kao vi sa vasim pristupom sto zivite u bajci nesvesni da je u stvarnosti 21 vek . da kraljevine ne ma vec vise od 70 godina . jos besedite o prednosti kraljevine nevidite pritom da je veci deo covecanstva presao na republike a i one koje su ostale formalno monarhije su toliko razvlastile monarha da sada vise lice na republike nego na monarhije

Скупштина Црне Горе није им то право ни одузела па не може ни да им додели.
Знам за тај спор и није једини, имају они спорове и у Србији, Словенији и др.
Николи неко достојанство може да додели само принц Александар и то кнежевско или неко друго а не краљевско.

Ако данас живимо у свету парламентарне демократије, не знам због чега мислиш да није имала право да то учини?

На крају крајева, књаз Никола I је самом себи ставио круну на главу. Тај потез, био је пропраћен да се изразим тако једном седницом парламента (што би требало да том чину да народни легитимитет).

Тако да, какве има везе? Због чега би само престолонаследник Александар то могао? Да поновим, он то колико знам чак уопште није ни спорио (спор се води око имовине, а не титуле).

Није црногорски парламент конкретно то право одузео Петровић-Његошима, али јесте Подгоричка скупштина.

ne ne ostav opet nije dobro moras mnogo vise da poradis na svom ophodjenju sa ljudima sad se vec pitam dali tvoji roditelji znaju kako se ophodis sa drugim ljudima pokusavas nekoga da uvredis na nacionalnoj osnovi derane kasnis dvadesetak godina razumem da si tada bio suvise mali i fizicki psihicki si jos uvek mali doduse ali u svakom slucaju kasnis dvadesetak godina za vremenom kada su se ljudi vredjali na nacionalnoj osnovi vise nepali sad me vec brines neide ti ophodjenje sa ljudima koordinacija u vremenu slaba nikakva zivis u vremenu od pre nekih sedamdeset godina pokusavas da ljude bez argumenata i povoda uvredis sa forama s kojima se vredjao drustveni talog zbog kojeg smo ratovali i nazalost gubili ratove od pre dvadesetak godina . neznam vrlo si zapusten i jako se brinem za tebe svakako bi trebalo da potrazis pomoc strucnjaka i nemoj da gubis vreme sto dalje odlazes bice ti sve gore i imaces sve slabije sanse da se oporavis i dodjes sebi idi ti derane odmah kod lekara jos koliko sutra stvarno ti to ko prijatelj govorim vidis i sam da se tako neophode normalnini odrasli ljudi medjusobno zaista bih zeleo da ti pomognem ali sam moras da se pokrenes u tom pravcu

Ако данас живимо у свету парламентарне демократије, не знам због чега мислиш да није имала право да то учини?
На крају крајева, књаз Никола I је самом себи ставио круну на главу. Тај потез, био је пропраћен да се изразим тако једном седницом парламента (што би требало да том чину да народни легитимитет).
Тако да, какве има везе? Због чега би само престолонаследник Александар то могао? Да поновим, он то колико знам чак уопште није ни спорио (спор се води око имовине, а не титуле).
Није црногорски парламент конкретно то право одузео Петровић-Његошима, али јесте Подгоричка скупштина.
Није имала јер скупштина им није то право ни ускратила, а Михајло Петровић се сам одрекао круне у корист краља Александра I који му је зато доделио пристојну апанажу.Подгоричка скупштина је одлучила да свргне династију Петровић и призна династију Карађорђевић, није она одузела круну краљу Николи, он је био краљ и после тога.Парламентарна демократија означава систем владавине где је парламент односно влада највиши ниво власти у земљи али то не значи да парламент може да се меша у наслеђе престола уколико је држава монархија као што краљ не може да се меша у управљање земљом.
Па и краљ Милан такође, док је круна прешла код Карађорђевића после мајског преврата.Ипак су се десили неки догађаји у прошлости, не могу се краљеви проглашавати и инаугурисати тек тако, мора да се поштује неки континуитет а суверенитет Црне Горе заједно са Србијом је једино био везан за круну Карађорђевића.
Узурпатора и самозванаца имаш то је тачно, и ти се можеш тако прогласити престолонаследником.
Имовина је у првом плану али су се и околности промениле, Петровићи су се одрекли круне али је Црна Гора постала опет самостална чиме се отворио простор за још једног суверена.

Није имала јер скупштина им није то право ни ускратила, а Михајло Петровић се сам одрекао круне у корист краља Александра I који му је зато доделио пристојну апанажу.Подгоричка скупштина је одлучила да свргне династију Петровић и призна династију Карађорђевић, није она одузела круну краљу Николи, он је био краљ и после тога.Парламентарна демократија означава систем владавине где је парламент односно влада највиши ниво власти у земљи али то не значи да парламент може да се меша у наслеђе престола уколико је држава монархија као што краљ не може да се меша у управљање земљом.
Па и краљ Милан такође, док је круна прешла код Карађорђевића после мајског преврата.Ипак су се десили неки догађаји у прошлости, не могу се краљеви проглашавати и инаугурисати тек тако, мора да се поштује неки континуитет а суверенитет Црне Горе заједно са Србијом је једино био везан за круну Карађорђевића.
Узурпатора и самозванаца имаш то је тачно, и ти се можеш тако прогласити престолонаследником.
Имовина је у првом плану али су се и околности промениле, Петровићи су се одрекли круне али је Црна Гора постала опет самостална чиме се отворио простор за још једног суверена.

Ја опет не разумем зашто би престолонаследик Александар Карађорђевић био једини тај који би Николу могао прогласити црногорским краљем?

Никола II има одлуку парламента црногорске државе, која је ствар уредила и законом. Шта ту, тачно, конституише позицију претендента?
Узурпатор је контроверзна реч, која увек зависи од тога са које тачке гледишта се посматра. Александар II може бити претендент на црногорски престо, а своје претензије заснивати на томе што је краљ Михајло био учинио 1929. године, али не можемо се правити као да се 2011. година није десила. А шта је реалност? Реалност је да имамо данас једног човека, потомка некадашње владарске династије Петровић-Његош, који се издаје за престолонаследника на црногорски престо. Као и да је држава, чији монарх он претендује да то буде, тај положај њему признала у пуном звању.

Такође овде вреди нагласити да се краљевска породица Карађорђевића представља као Краљевска кућа Србије, а не Југославије. И удружење, које стоји уз њихов Крунски савет, јесте удружење Краљевина Србија, а не Југославија. Не знам тачно када је све то тако конкретно почело, чини ми се нешто недуго после 2000. године, те да ли је уопште било са њихове стране некаквог формалног прогласа који су издали, али очигледно је да су се, на овај начин, индиректно или не, одрекли претензија на црногорски престо. То уосталом иде и у складу са њиховим потезом да се не споре са Николом II око тога, са којим су својевремено и некакве личне односе одржавали, као и да не улазе у цело политичко питање рехабилитације династије Петровића.

Такође, када смо се већ дотакли тог питања, вреди нагласити да апанажа уопште није била исплаћена Петровићима (због комуниста). Остао им је дуг у износу од преко један и по милион швајцарских франака, тако да можемо рећи да споразум из '29. године, на чему се темељи одрицање круне у корист Карађорђевића, није на крају био остварен. То отвара један добар правни и морални основ на темељу чега данашњи Петровићи могу Михајлов чин абдикације у корист краља Александа I довести у питање.

P. S. Нисам знао да Карађорђевићи воде спорове и у осталим бившим југословенским републикама. О чему се ту конкретно ради и у ком су статусу? Сећам се само нечега у Хрватској...

Такође овде вреди нагласити да се краљевска породица Карађорђевића представља као Краљевска кућа Србије, а не Југославије. И удружење, које стоји уз њихов Крунски савет, јесте удружење Краљевина Србија, а не Југославија.

Ali Srbija je direktno anektirala Crno Goru, tako da se moze tumaciti, i to solidno argumentovano, da je ona sada ukljucena u "dominium" Karadjoredjevica :)

Ali Srbija je direktno anektirala Crno Goru, tako da se moze tumaciti, i to solidno argumentovano, da je ona sada ukljucena u "dominium" Karadjoredjevica :)

Колико је мени познато, није дошло до србијанске анексије Црне Горе, заправо. Пронађен је неки компромис са Породичном скупштином, тако што је признато збацивање актуелне династије и њене одлуке прихваћене ради легитимизације прелазне југословенске власти, али краљ Петар није најдиректније признао одлуку Подгоричке скупштине, нити је Црна Гора била припојена Србији. С једне стране, ту су били политчки проблеми око саме Велике народне скупштине, као и постојања династије Петровић-Његош у изгнанству, тако да је то било превише осетљиво питање да би Србија могла анектирати Црну Гору.

Најбољи указатељ тога је то што су у склопу Привременог народног представништва постојали, засебно, црногорски делегати (изван србијанске делегације), као и што је постојао посебни министарски одсек за Црну Гору. Такође, док је Црна Гора с једне стране била призната као одређена геоисторијска политичка формација, дошло је до промене, технички гледано, њених граница. Сада сам позаборавио доста, али уколико се не варам, старосрбијански део (од Пљеваља, јужни Санџак са Метохијом) био је припојен Србији, док би требало да је Црна Гора за компензацију добила Боку которску.

Колико је мени познато, није дошло до србијанске анексије Црне Горе, заправо. Пронађен је неки компромис са Породичном скупштином, тако што је признато збацивање актуелне династије и њене одлуке прихваћене ради легитимизације прелазне југословенске власти, али краљ Петар није најдиректније признао одлуку Подгоричке скупштине, нити је Црна Гора била припојена Србији. С једне стране, ту су били политчки проблеми око саме Велике народне скупштине, као и постојања династије Петровић-Његош у изгнанству, тако да је то било превише осетљиво питање да би Србија могла анектирати Црну Гору.

Најбољи указатељ тога је то што су у склопу Привременог народног представништва постојали, засебно, црногорски делегати (изван србијанске делегације), као и што је постојао посебни министарски одсек за Црну Гору. Такође, док је Црна Гора с једне стране била призната као одређена геоисторијска политичка формација, дошло је до промене, технички гледано, њених граница. Сада сам позаборавио доста, али уколико се не варам, старосрбијански део (од Пљеваља, јужни Санџак са Метохијом) био је припојен Србији, док би требало да је Црна Гора за компензацију добила Боку которску.

Koliko mi je ostalo u secanju sa fakulteta, Crna Gora i Vojvodina su direktno pripojene Srbiji, koja se potom ujedinila sa, pa moze se reci sa imaginarom, Drzavom Srba, Hrvata i Slovenaca, koju je cinio ostatak buduce Kraljevine SHS. Zubar Dr Ante Pavelic kao predstavnik te imaginarne dosao je u kucu Krsmanovica na Terazijama i predlozio Kralju ujedinjenje sa Srbijom, koja u tom trenutku vec ima i CG i Vojvodinu u svom sastavu, koje je Kralj potom odobrio.

Back