Mislim da niko ovdene ne može da te optuži da falsifikuješ ili da si nepristojan /za razliku od mene

/, ali ipak imam utisek da ne čitaš sve nego samo što ti se dopada. Novak Adžić je vrlo obrazovan mladić, sve što kaže pokriva dokumetima.
Pročitao sam ja sve što je bilo napisano na prethodnoj temi, pa i pogledao prilog sa
YouTube koji si postavio. Ako sam nešto propustio, ukaži mi pa ću se vratiti na to.
Novak Adžić za početak uopšte
nije obrazovani istoričar, već pravnik. On je na fakultetu dakako imao nešto pravne istorije i, ako izumemo standardno školsko obrazovanje iz istorije koje svako ima, jasno da nije profesionalac.
Na osnovu tvrdnji koje iznosi, ne bih bio toliko izričit i nazvao ga 'vrlo obrazovanim' - no kao da je to nešto nužno pozitivno samo po sebi, vrlo obrazovan je i Šešelj, a biće moguće i obrazovaniji od Adžića. Dotičnog sam namjerno imenovao zato što postoje određene sličnosti između obojice (iako bih rekao da je Šešelj dosta luđi), jer su zagriženi ekstremizmom i u određenom smislu zaraženi nacionalnom netrpeljivošću.
O čovjekovoj 'obrazovanosti' govori i rječnik kojim se služi; čitao sam ranije s vremena na vrijeme njegove komentare po blogovima; zna da se služi i vulgarnim izrazom, zbog čega mi je uvijek odavao nekako utisak primitivne sirovine.
Netačna je tvoja opaska da on
sve svoje tvrdnje pokriva dokumentima; zapravo, kada to i tvrdi, najčešće to radi tako što ih tumači na nekritički način. Ti si i sam postavio jedan video prilog koji svjedoči o tome; i ispade po Adžiću da je srbodemon Sarajlija zapisao kako su za Crnogorce Srbi u srednjem vijeku bili isto što i Turci.
Još je važnije da nije jedini. Svi crnogorski istoričari će ti rwći što i Adžić i pokazaće ti istu dokumentaciju.
Nije jedini, ali srećom, u
dakakoj je manjini. Dosta je takvih koji truju ovaj narod mržnjom i manipulišu njime konstruišući nacionalističku mitomaniju ili doprinoseći da ista opstane.
Možda sam ga precrno ocijenio, zato što se jednom strašno nekulturno ponio pa ga u sjećaju pamtim na jedan vrlo negativan način, ali svakako je on samo još jedan u nizu
mitomana koji se poslije Titove smrti i uopšteno 1990-ih maltene kote po bivšoj Jugoslaviji.
Ako zaista treba da opet navodim primjere (već dosta puta jesam, na ovome forumu, da mi je iskreno malo više dosta pominjanja tog čovjeka i vrtenja u krug; tj. jednostavno prestalo je više da bude smiješno), evo jednog nešto ilustrativnog primjera:
Novak Adžić:
Zaboravlja se činjenica da nijednog Nemanjića nije rodila Srpkinja.
Adžićev šovinizam ponekad dostiže i do maltene rasističkih razmjera, pa to je i u ovoj emisiji donekle iskazao tako što ljudima
po postotcima broji krvna zrnca. Još je u ovome htio reći nešto kao da je otkrio toplu vodu, kao da su Nemanjići sad zbog toga eto
nisu čistokrvni Srbi i još pazi sad molim te da se to
zaboravlja (sic!); naizgled potpuno nesvjestan što su srednjovjekovne vladarske dinastije i kako funkcionišu kraljevski brakovi.
Onda dalje:
Novak Adžić:
A da je upravo ovog Svetog Savu, Nemanjića, o kojemu večeras, govorimo, rodila Hrvatica, čiste hrvatske krvi, Ana Borić, ćerka bana Borića, tako da je sve...najveći Srbin, kako ga oni tretiraju, sa majčinim mlijekom posisao čistu hrvatsku krv, i da njegovim venama, jer je teklo, 50% hrvatske krvi.
Je li ovo uopšte zahtijeva komentar?!?

Gdje uopšte ovdje početi? Ne znam ni da li da počnem od toga da nijedan ozbiljni istoričar danas ne bi rekao to za Nemanjinu ženu Anu...ili od toga
što je bosanski ban za Adžića etnički najčišći Hrvat, i tako njegova kći
sto odsto Hrvatica. I kako onda možemo reći da je Rastko Nemanjić Srbin, ako ga je rodila čistokrvna Hrvatica iz Bosne? Sram bilo srpske istoričare i SPC, što odmah nestave
Sveti Sava nije najveći Srbin svih vremena, zato što ga je rodila ne-Srpkinja. Ovdje se vidi i jedna primordijalna koncepcija nacionalnog identiteta, kao nečeg
predodređenog po rođenju, što si
po krvi i tako i morađ biti (otuda i mrzi i vređa on toliko Srbe u Crnoj Gori, jer u njegovom ideološkom konceptu, slično DUKLJANINA Lažova, oni ne mogu ni postojati jer im to nije u krvi, pa tako lažu sami sebe).
Pa kako, jankovicu, pri iole
ikakvoj zdravoj svijesti možeš braniti ovoj 'genijalca'?

Što bi ti znao kazati, sa takvima kao što je Adžić znalo se kako 1945. godine... (ovo sada da se ne interpretira kao neki poziv na streljanje čovjeka, već da aludiram na sličnosti između njegovih
krvno-genetskih interpretacija i znamo-već-koga).
I ne, nisi u pravu.
Neće mi svaki crnogorski istoričar reći isto što i Adžić, a ako želiš mogu da ti sastavim sada i spisak onih koji se sa njim ne bi složili. I znam da je kod mnogih njih (s pravom)
Novak Adžić predmet sprdnje.
P. S. Ove dvije gluposti (posebno ovu oko
čistokrvnog bosanskog bana koji poništava Srpstvo Rastka 
) sam izdvojio kao reprezentativni primjer (mogu tako ne do sjutra, već još
danima pisati o Adžićevim budalaštinama u koje je on uvjeren i koje prosipa, pa neki eto čak i kupuju...a šta radi jadan narod, sem što pada na ove prodavače magle). A što je tačno Adžić oko
bosanskog bana htio reći, ja stvarno ne znam - da li je htio kazati da je Bosna sve do Drine sva hrvatska zemlja, ili da vjeruje u tradiciju da je Borić možda porijeklom iz Slavonije (koja u to vrijeme nije bila hrvatska) a pošto je narodnost nešto
vječno nasljedno pretpostavljam da to znači da ban Bosne ne može biti nikako Bosanac, već samo ono što mu je tamo neki predak (a ostaje pitanje kako je saznao da je i Borićeva žena
čista Hrvatica)...no jedno je jasno, on jednostavno ne barata činjenicama, već je po 'obrazovanosti' na nivou forumskih mudrijaša koji otkriju kako je nešto napisano u nekom tekstu iz XVIII stoljeća i, bez svijesti koliko je taj tekst kritički obrađivan i analiziran, umisle svašta o sebi i kao da su pronašli nekakvo neprocjenjivo blago.
XXI već će biti jako neprijatan za sve one koji su XX proveli u raznim montažana za srpsku stvar. Od zločina nad Albancima tokom II balkanskog rata, preko zločinačkog ponašanja prema saveznicima u ww1, rata u Crnoj Gori protiv Crnogoraca, Šahovića 1924, izdaje u ww2 ...
Ne znam tačno šta si ovime htio reći; nema sumnje da svako
razbijanje mitova ne godi nikome, a koliko ih samo ima u Srba, dovoljno je pogledati ovaj podforum i sve što smo ovdje prežvakali do sada.
To naravno ne znači da nacionalističke mitomanije uopšte nema
i kod drugih, pa tako naravno i kod Crnogoraca, a
Novak Adžić je upravo jedan od tih, kako si se iznad izrazio, 'montažera' za -
crnogorsku - stvar. Priznaću mu, on
ima za nauku određene zasluge jer je radio na kompilacijama pojedinih vrsta izvora za period između nastanka Jugoslavije i okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata, i to njegovo naslijeđe će
zaista ostati iza njega. Međutim (za sada) većina (prvenstveno ta propaganda preko tv medija) je uglavnom puka mitomanija.