Da budemo preciziji,
Turci Osmanlije su je tako nazvali, a Srbi preko domaće štampe tokom XIX stoljeća preuzeli taj, slobodnije rečeno, 'turcizam'.
Pećka patrijaršija može, ako ćemo preciznije govoriti, da se odnosi isključivo na: (a)
fizički objekat, ili (b)
osmansku poresku jedinicu;
arhiepiskopija je bila i jeste
i dalje nazivana po dotičnom metohijskom toponimu...
Ne znam gdje grešim? Manastiri imaju
narodska imena. Jedan je
Žiča, a drugi
Pećka patrijaršija.
Hm. Možda i grešim, ali to nije ključno po ono što sam htio kazati...Ja sam u slobodnom razgovoru čuo (i koristio) drugačije.
Da, slažem se; to sam i ja bio napisao.
To i nije baš tako jednostavno; zbog toga je i došlo do zabune da termin 'Pećka patrijaršija' može označavati Crkvu kao instituciju, totalno zaobilazeći kako situacija stvarno stoji (po pisanim izvorima i kanonsko-pravno).
U literaturi se danas najčešće kaže 'Srpska arhiepiskopija' za period 1219-1346' i 'Srpska patrijaršija' za 1346-1766 (izuzev onog kratkog perioda tokom ranog XVI st.); mada drugi jednostavno upotrebljavaju 'Srpska crkva' za cijeli taj period, što je nekako po mom mišljenju i najkorektniji naziv (uprkos velikim prenakićenim i razvijenim titulama, uključiv i pokušaja srpsko-grčkoga dualizma, a koji po svemu sudeći se nije ni učvrstio u Crkvi).
Ovo i nije baš neko nužno pravilo, već više posljedica okolnosti (i to u moderno doba)...
Tačno je da je danas u širim masama usađeno da je
Pećka patrijaršija naziv koji se koristi za pomjesnu Crkvu, ali ta opšte-prihvaćenost može biti osnov recimo da (na temelju popularnosti) se nalazi pod tim nazivom odrednica na Vikipediji ili nekim leksikonskim edicijama. Međutim, to ne znači ni da je taj naziv nešto baš najkorektniji; posljedica je turskoga uticaja na srpski jezik odnosno narod, a ustalio se zahvaljujući literaturi XIX i dobrim dijelom XX stoljeća, koja je redovno i u svakoj formi koristila taj naziv.
Možda se nisam dobro razjasnio. Kako objasniti nekome ko je ne upućen da
ne postoji <pećki patrijarh>, ako se insistira na
Pećkoj patrijaršiji? Da se razjasnim, ovo su sve titule patrijarha Irineja:
*
arhiepiskop pećki
*
mitropolit beogradsko-karlovački
*
patrijarh srpski
Titula
pećkog arhiepiskopa uvedena je bila još za vrijeme patrijarha Dimitrija; ona je izvorno u prelaznom periodu bila samo
titularna (kao što je Amfilohije od 2006. godine, počasno, nakon osamostaljenja Crne Gore,
cetinjski arhiepiskop) kako bi podražavala nekadašnju pećku arhiepiskopiju; od 1926. g. ona ima i određenu realnu funkciju jer je dotični manastir izdvojen iz raško-prizrenske eparhije i postao stavropigija pećkog arhiepiskopa (koji je istovremeno i mitropolit beogradsko-karlovački, kao i srpski patrijarh).
Ako kombinujemo dvije titule, možemo doći do toga da je Irinej <patrijarh pećki>, al' ništa manje pogrešno bi bilo i da ga nazovemo <arhiepiskopom srpskim>.
Ne slažem se sa konstatacijom da je pogrešno reći 'Srpska patrijaršija' jer joj tamo nije sjedište - zbog čega bi morala biti nazivana
po sjedištu? Imamo
dva principa po kojem se nazivaju eparhije u pravoslavlju i uopšteno hrišćanskom svijetu:
1) po sjedištu
2) po oblasti
Zbog čega bi, isključivo zbog autokefalnoga statusa,
drugo pravilo moralo biti isključeno?
Ne postoji <carigradska patrijaršija>. Vartolomej I je
vaseljenski patrijarh i
carigradski arhiepiskop (na čelu carigradske
arhiepiskopije). Po toj logici to bi bilo pogrešno jer Vartolomej ne sjedi u mjestu
Vaseljena.

Mada opet, jer je u pitanju jedna od
pet starih centara, nije glupo nazvati ga, kolokvijalno, 'carigradskim patrijarhom', iz već nekoliko puta nabrojenih razloga. Međutim
carigradsku arhiepiskopiju zvati
patrijaršijom jednostavno nije korektno.
Osim toga, antiohijski patrijarh stoluje već
preko šest stoljeća u Damasku. Jesmo li ikada čuli da je on <damaskinski patrijarh>?
Ovdje bih napravio i jedno poređenje...s obzirom na to da je
Pećka patrijaršija bio termin za nju kao
poreske jedinice Države Osmanove dinastije, zašto ne bismo i vaseljenskoga patrijarha onda tako zvali; po unutrašnjem uređenju zakonodavstva Turske republike? Zašto Vaseljensku patrijaršiju ne zovemo
Rimskom pravoslavnom fanariotskom patrijaršijom? A i da usvojimo taj turcizam, to opet ne bi bilo nazivanje po mjestu, jer ne postoji <Rimski pravoslavni fanar> kao lokacija gdje se to patrijaršijsko sjedište nalazi.
Evo još i jedne analogije -
Ohridska arhiepiskopija (stara) postojala je od 1019. do 1767. godine. U doba osmanske prevlasti na Balkanskom poluostrvu, ona je (u turskim izvorima) nazivana
Ohridskom patrijaršijom, iz istih (približno) razloga kao i što je i srpska Crkva imenovana
Pećkom patrijaršijom; ako ćemo već biti precizni, upotrebljavajmo i korektnu terminologiju...
Vrlo je bitno, ako su pored četrdesetorice to činili samo jedan ili eventualno svega par, i kada je u pitanju bilo
posezanje koje na kraju nije realizovano il' dobilo priznanje. Razlikujmo određena posezanja i dodavanje svega i svačega...
Hmm...Ovo je interesantno (makar iz drugačijih razloga)...mogu li vidjeti jedan primjerak takvog novčića / čuti nešto više?
Ja sam mislio da govorite o srpskim patrijarsima koji su stolovali u Sremskim Karlovcima od 1848. do 1920. godine (tako se
jesu zvali, a imali su i potvrdu habzburškoga monarha za to).
Onda treba napustiti priču o
objedinjavanju i reći da su
ukinute sve - i srbijanska itd...
I riješen problem.