sad je masa ljudi izgubila novac,prethodnih dana i oni koji nemaju ni za hleb,kupovali po 20 ili 30 ojra po 118,i sad kad treba da plate racune ili kupe hleb,nemaju dinare i sad menjaju evre po 115,svi bili presli u evre,i sad se zajebali
Niko ih nije terao da menjaju.
Cela papazjanija oko kursa je sto je drzava nesredjena.
Trgovinski bilans je u debelom minusu
Deficit budzeta je ogroman i raste, jer se budzet slabo puni
Sam nas narod vise voli strano ***** nego domaci hleb
Privreda stagnira ili se unazadjuje umesto da imamo rast od 5% godisnje
Devizne rezerve se tope
Bankarske kamate su velike
Drzava, privreda i stanovnistvo se sve vise zaduzuju.
Sve ovo ukazuje da srpska privreda i nije neka cijoj bi se moneti moglo verovati. Tako da sav visak novca odlazi u stranu valutu. Niko nece da cuva sredstva u dinarima. A pogotovo sto pored toga sami gradjani potrose oko 4 milijarde eura vise nego sto uvezu. Razliku smo do sada pokrivali prodajom , kreditima i investicijama stranim, a na dalje ne vidim da nam ista od toga moze pomoci.
Opada kupovna moc gradjana jer opada i moc same privrede. U Grckoj se to obavlja smanjenjem zarada, a kod nas je dovoljno da oboris kurs.
Price koje NBS najalvjuje oko podizanja ref stope su opet nesigurne. Mislim da to pije vodu kada je privreda jaka. A posto nama sledi kolaps, ne verujem da je ref stopa nesto sto moze motivisati kapital.
Moj predlog je da se napadnu banke. Povecavanje obaveznih rezervi na 60% za dinare i 80% za devize.
To ce pod broj jedan vratiti kurs dinara ispod 100, a pod dva ce povecati kamate na kredite toliko da se vise niko nece zaduzivati.
Ako banke to ne mogu da izdrze, nece moci niko, a vreme je malo da razmisljaju drustveno odgovorno.
I naravno... borba protiv korupcije i totalno sredjivanje drzave. Oduzimanje pokradene imovine, poreklo kapitala i slicno.
Inace nam ni MMF ne moze pomoci.