Dijeta sa svežim sirom

Nema carobne formule osim one da se ljudi uobroce i da jedu manje preradjene hrane.

Volim svez sir.
Mlad kravlji sir mi ima ukus kao melem za zeludac.
Od detinjstva mi je najdrazi. Najvise ga jedem uz tvrdo kuvano jaje i humus pa sve to zalijem jogurtom. Kao malecka jela sam ga samo uz pogacu, prsticima na kriske.
To je onaj najmladji koji se ukvari kroz tri dana.

Sitan je lep sa ajvarom u tost kifli, to toplo a jogurt hladan.
To je meni celovita, blaga hrana nakon koje niti je coveku muka, niti mu je tesko.

Najvise sam voljela sir koji je pravila moja pokojna baba i koji se zvao "masni".
Posto je u njega islo dosta mlijeka,nije ga bas cesto pravila,ali ga je pravila obavezno za Bozic.
Posle njene smrti ne sjecam se ikad vise da sam ga jela.Kupovala sam slican,ali to nikad nije bilo to.
Inace,nije bio uopste masan,ne znam zasto se tako zvao,bio je bas blag.
Od kajmaka najvise volim onaj zuti,masni,"uzicki".
Na Zlatiboru u njega stavljaju margarin i prodaju pod kajmak.
Ne mogu nikad zabiraviti kad su me prevarili...i to u zvanicnoj prodavnici samo sira i kajmaka.
Da sam bila blize,vratila bih im,ali mi nije ni na um palo da moze biti takva prevara.

Ja se nekad plasim da trazim misljenja drugih ljudi,i da ih pitam da li sam debela ili nisam. Rekla mi je jedna devojka u prodavnici odece,kao, ti si mrsava. Ne bih rekla. Nadam se da sam uspela da oslabim ovih par godinu dve. To sam tako ucinila da sam jela tri obroka,dorucak,rucak i vecera,neku uzinu izmedju,ali u manjim porcijama.Mislim na dorucak,rucak i veceru,u malim porcijama i uspelo je.

Ni meni ne odgovara ukus kefira.
Pravila sam ga redovno mojima, oni vole.
Odavno ga ne pravim.

Kiselim mleko, bude mi kao pavlaka.
U šerpu mleka sipam pavlaku razređenu sa mlekom, dobro promešam, razaspem u šolje ili manje teglice, stavim u zagrejanu, isključenu, rernu.
Ukiseli se odlično.

Ko zna čime konzerviraju jogurt i kupovno kiselo mleko kada imaju dug rok trajanja.
IMG_20240818_084422.jpg

IMG_20240818_084435.jpg

Ukiselila mleko od Lidlovog flaširanog.

može li detaljniji opis postupka, kiselila sam izvan rerne, treba više od 24 sata, ovo mi se čini puno brže
Mleko skuvam. Kada se prohladi da bude toplije od mlakog, ali ne prevruće, onda ga kiseliš.
2- 3 kašike pavlake dobro izmutiš viljuškom, razrediš sa malo toplog mleka da nema grudvica i sipaš u šerpu sa mlakim mlekom.
Dobro promešaš i razliješ u šolje ili teglice .
Za to vreme uključiš rernu da se zagreje. Ja rukom probam da bude prilično vruće.
Iskopčaš rernu, poređaš šoljice, i to je to.
Obično uveče tako uradim, ujutru samo šoljice prebacim u frižider.
Ako te mrzi da razlivaš mleko, možeš i poklopljenu šerpu da staviš.
Navikla sam jedna posuda - jedan obrok.

Probaj pa napiši kako si zadovoljna postupkom.
Edit: ako ti je mleko pretoplo, ili rerna pregrejana, kiselo mleko će pustiti malo surutke pri vrhu.

Temperaturu mleka određujem malim prstom, ako je 'prijatno toplo', to je to.

Poslednja izmena:
Mleko skuvam. Kada se prohladi da bude toplije od mlakog, ali ne prevruće, onda ga kiseliš.
2- 3 kašike pavlake dobro izmutiš viljuškom, razrediš sa malo toplog mleka da nema grudvica i sipaš u šerpu sa mlakim mlekom.
Za to vreme uključiš rernu da se zagreje. Ja rukom probam da bude prilično vruće.

Edit: ako ti je mleko pretoplo, ili rerna pregrejana, kiselo mleko će pustiti malo surutke pri vrhu.

А температура рерне?

odlično puno hvala na detaljnom receptu svakako ću ovih dana probati i javim. Obožavam sireve, mlijeko i sve mliječno tako da mislim da će ovo biti savršeno :hvala::heart::zag:

А температура рерне?
Isto otprilike. Okrenem prekidač na najjače, 5-6 min. Stavim ruku u rernu, da bude prilično topla, isključim i onda poređam šoljice.
odlično puno hvala na detaljnom receptu svakako ću ovih dana probati i javim. Obožavam sireve, mlijeko i sve mliječno tako da mislim da će ovo biti savršeno :hvala::heart::zag:
Nadam se.
Dobro izmuti pavlaku, lagano razredi mlekom da dobiješ gustinu jogurta, dobro izmešaj u šerpi.
Jednostavno je.

da se javim s fotkom kako sam rekla, radila sam po receptu i ispalo je ovako
jog.jpg
kruh.jpg

nije baš išlo kako sam očekivala, nisam dovoljno zagrijala rernu u početku. Navečer sam napravila, ostavila do jutra, ujutro se probudim, pogledam ono sve tekuće. Onda razmislim šta da radim i pretpostavim da je problem preniska temperatura, opet dobro zagrijem rernu, ostavim i za par sati se sve zgrušalo...
A onda uz to nekako fino ide i domaći kruh, od integralnog brašna i kukuruznog :njam: tako da sam i njega odmah napravila
Ovo kiselo mlijeko je odlično, brzo se napravi a bolje od bilo kojeg kupovnog. I uopće nije mnogo kiselo

da se javim s fotkom kako sam rekla, radila sam po receptu i ispalo je ovako
Pogledajte prilog 1603047 Pogledajte prilog 1603051

nije baš išlo kako sam očekivala, nisam dovoljno zagrijala rernu u početku. Navečer sam napravila, ostavila do jutra, ujutro se probudim, pogledam ono sve tekuće. Onda razmislim šta da radim i pretpostavim da je problem preniska temperatura, opet dobro zagrijem rernu, ostavim i za par sati se sve zgrušalo...
A onda uz to nekako fino ide i domaći kruh, od integralnog brašna i kukuruznog :njam: tako da sam i njega odmah napravila
Ovo kiselo mlijeko je odlično, brzo se napravi a bolje od bilo kojeg kupovnog. I uopće nije mnogo kiselo
Nisam ranije videla post i sliku, Maco, izvini.
Nisi temperatuturu dobru procenila.
Prvi put ti je bilo nedovoljno toplo, a malo si ga 'ošurila' :lol: u drugom pokušaju, zato je pustilo surutku i možda ti je bilo malo kiselije, ali to je to.
I meni se ponekada isto desi, doduše retko ali se desi.
Svaka čast! Drugi pokušaj i bićeš sasvim zadovoljna :heart:

Edit: hlepčići ti predobro izgledaju, verovatno su i preukusni.

Nisam ranije videla post i sliku, Maco, izvini.
Nisi temperatuturu dobru procenila.
Prvi put ti je bilo nedovoljno toplo, a malo si ga 'ošurila' :lol: u drugom pokušaju, zato je pustilo surutku i možda ti je bilo malo kiselije, ali to je to.
I meni se ponekada isto desi, doduše retko ali se desi.
Svaka čast! Drugi pokušaj i bićeš sasvim zadovoljna :heart:

Edit: hlepčići ti predobro izgledaju, verovatno su i preukusni.

:obozavam::heart: sve ok, recept je odličan i sve je baš onako kako si napisala, prvo sam upotrijebila prenisku temperaturu a onda kada sam se ujutro probudila i vidjela da je sve tekuće popiz*** i raspalila temp onako solidno, brzo se sve ukrutilo i pustilo sirutku ali nije bilo nimalo prekiselo (jedino je uz rub posude sir postao kompaktniji), stvarno sam sve dobro zapekla :rotf: ma točno bi zagorilo da sam ostavila malo duže
a hlepčići su bili odlični, kao stvoreni za taj sir :njam:
od tada sam radila još nekoliko puta i ispalo je odlično, baš me oduševio okus i jednostavnost pripreme

Poslednja izmena:

Back