Дијета / мршављење/ правилна исхрана

• Začetnik teme Začetnik teme ZAINTERESOVANA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja nikad nisam izbacila UH iz ishrane, doručkujem žitarice, u 16 h svakod dana pojedem kolač, tortu, sladoled, šta već imam, jednu porciju, i poslednja mi je užina neki čokoladni musli ( ali 3 kašičice ) ili kinder pingiu- ne mogu sebi da objasnim zašto bih živela bez njega:D Ručak i večera su mi normalni, samo kad spremam ne trpam masnoće i so kao moja baka, voće kako kad, nemam neku preveliku potrebu jer jedem slatko, pijem puno jogurta, i imam probleme sa težinom, naime, već sam dugo na samoj granici gadne mršavosti, a formalno se moje stanje tretira kao neuhranjenost. Ja to ne želim, ali ne znam sad šta da ubacim i koliko da jedem kako bih se ugojila malo, a nisam nikad imala mnogo kg, na 165 imala sam 60, sad sam ispod 50. I da, otprilike 2 l vode i par šolja zelenog čaja, ne pijem nikada sokove i ne jedem posle 10 ništa, pošto idem na spavanje oko 3, to dođe rano :D
Dakle, postoje neka PRAVILA oko ishrane i mršavljenja, ali ih svako mora prilagoditi svom organizmu i mogućnostima.
Ja sam počela da mršavim izbcivši slatkiše potpuno, i sve je išlo jako sporo, a osećala sam se namučeno. Druga stvar, nisam se nikada, ni u srednjoj školi, hranila po kioscima, verovatno ima i to veze, slatkiši koje pravim su, koliko mogu biti, kvalitetni, ali ne spadaju u one " zdrave " , ima i putera, i čokolade ( mahom crne) i jaja , ali ključ za uspeh je MERA, naravno, kod osoba koje nemaju ozbiljne zdravstvene probleme pa im treba i neki naročit režim ishrane.

Pitaj isto svog dijetologa dal smes da koristis Glutamin, i ostale preparate koji su dodaci ishrani, ja sam se zgranuo kad sam cuo odgovore tih tvojih MEDICINSKIH STRUCNJAKA, pa valjda ja mogu da budem merodavan kad kazem nesto sto sam probao sam na sebi a ne na nekome ko je imao 200kg, normalno da ce da radi na njemu ta dijeta sa 4 parceta hleba kad je taj jeo kilogram hleba svakog dana, covece zeno pogledaj molim te svoj lan obroka koji dajes pa izracunaj koliko proteina tu ima, osnovna hrana misica su proteini treba svaki civek zena da unose u svoj organizam 2g proteina po kilogramu telesne mase. Znaci ako si tezak 80kg treba da unostis 160g proteina dnevno!
Pilece belo meso (100g) ima 20g proteina,
Jaje celo (100g) ima 13g proteina,

Pa ti sad molim te izracunaj sta ta tvoja dijeta ima hranjivo i koliko je zdrava jer mi nismo dijetolozi i ne razumemo se. i kazi mi samo dal ce vodeci se tom tvojom dijetom da gube samo salo ili ce gubiti I SALO I MISICE. Kakve bre kifle i parcici hleba pa sto ne bi jeli nesto sto je normalno i zdravo skuvaj 100g pirinca i imaces 70g ugljenih hidrata, pa jesi kinezi ludi sto jedu pirinac a ne hleb, gde si ti videla debele kineze??

I zato molim te uzmi vezbaj probaj na sebi to sto preporucujes i nikom drugom, jer nisam ja lud da imam 181cm 90kg cistih misica i 7% telesnih masti a da budem neobrazovan i da ne znam o cemu pricam! pozz

Боки, пре свега, она тема је намењена подршци за дијаету, а не расправи.

Ја сам уверена да ти никад ниси причао са правим дијетологом, већ са приученим нутриционистима . :)

Napisao sam jedan ceo tekst kako je glupo jesti hleb kao ugljeni hidrat ali nema mi posta hmm zanimljivo, pitam se zasto :)
Elem tvoje dijete nemaju proteine sto nije logicno jer osnovna hrana misica su proteini, 2g proteina po kilogramu telesne mase! znaci imas 80kg moras da unosis 160g proteina.
100G pileceg belog ima 20g proteina.
100g jaja ima 13g proteina itd.
100g pirinca ima 70g ugljenih hidrata, savrsen ugljeni hidrat kakve kifle ili hleb.

Po tvojim dijetama se vidi da nemas proteina u njima a to je osnovna hrana misica pa prema tome dolazimo do zakljucka da ce subjekat gubiti tezinu ali ce gubiti misice srazmerno salu.
Ja imam 181cm 90kg misica cistih i 7% telesnih masti, pa sad ko je neznalica dijeteticari koje kavi ili treneri i ljudi koji sve prvo isprobavaju na sebi i ne teoretisu nego prelaz6e na praksu. Pazite kako savetujete i sta savetujete druge ljude!
Не трчи пред руду.
Недеља има седам дана, наравно да има протеина у тој дијети.
Уосталом,евидентно је да ниси пажљиво читао шта сам написала.
У првом дану, за ручак - купус с месом.
Нема протеина?

Pa nsiam siguran da je hleb bas dobar ugljeni hidrat,mislim 10 ljudi u teretani (koji su i licni treneri i izgledaju vrhunski) su mi rekli da izbacim hleb ili ipak da mogu 1-2 parceta dnevno,ako ne mogu bez njega da mogu malo onoga crnog ili integralnog.Uglavnom hleb ima dosta kalorija i secera (tako kazu).Sad kad pogledam ovaj jelovnik moje misljenje je opet da u njemu nema dovoljno proteina,znaci imamo to jedno jaje koje svega ima nekih 6 grama proteina,imamo tu pecenicu (koje je to meso,svinjsko?) ne znam koliko tu ima,ne znam bas koliko se racunaju proteini iz Graska.Ako uzmemo u obzir da svaka osoba prosjecno treba dnevno da uzima 1 gram proteina po kg tezine,a one osobe koje vjezbaju i idu u teretani od 2 gr po kg tezine pa navise,ovo izgleda smijesno.Jabuke vjerovatno neko misli da predstavljaju izvor ugljenih hidrata ali oni se nikako ne mogu svrstavati u obrok ugljenih hidrata.Mislim ne znam,nisam kompetentan da ja sad nesto pricam ali ce se vjerovatno vecina ovih iskusnijih sloziti.Mislim bas mi je cudno da nema pileceg bijelog (osnovnog izvora proteina) ,ribe...kuvanog krompira,pirinca (najbolji ugljeni hidrati)

Е кад људи из теретане кажу онда мора да је тачно!

Е кад људи из теретане кажу онда мора да је тачно!

Pa dobro,nisam mislio na bilo koga u teretani :D
Prvo slusam nekoga ko ima neku skolu za ovaj sport i ishranu a onda one ljude koji imaju neki duz staz u teretani i znaju sta pricaju.Mada danas postoji internet i sve stvari se mogu naci na njemu,a da ne pricam o ishrani.Svako ko zeli da sprovede neku dijetu moze naci sve potrebne informacije na internetu.Tacno se zna ono sto valja jesti i ono sto ne valja nije to neka filozofija.Naravno ipak je druga stvar kad postoji neki nutricionista i nadgleda tvoju situacija ali moze i ovako.Danas ima na internetu (tacnije na raznim forumima) mnogih ljudi koji su u vrhu svjetskog bodibildinga i koji iznose svoje misljenje o ishrani i svemu ostalome.Iskreno ja vise vjerujem njima nego nekom dijetologu.Ja necu vjerovati jednoj osobi kada me nesto savjetuje ali kad pitam i raspitam se u vezi toga kod 10 osoba i kada mi kazu to ti je tako,ja cu onda povjerovati.Nikada nisam poslusao savjet kada mi da 1 ili 2 osobe a da nisam posle toga pitao jos 10 osoba :)

Kupus sa mesom i ti to zoves proteinom? Jel ti znas koliko covek treba da unese grama proteina po kilogramu tezine?? 1,5- 2 g zavisno od treninga i potreba to je matematicki gledano ovako 80kg = 160g proteina 100g pilece belo = 20g proteina sto dolazimo do zakljucka da treba pojesti 800g mesa u toku dana da bi dobio iz hrane taj procenat proteina, pa dobar ti taj kupus hahaha kad iz jednog obroka dobijes celodnevnu kolicinu proteina iz njega!

Proteini moraju biti u svakom obroku,e sad osoba koja se bavi sportom mora ih unositi vise od osobe koja se ne bavi sportom.Tako da je za nekog ko se ne bavi sportom sasvim dovoljno 1 g po kg tezine,a to se lako resi,tako sto ce se za dorucak jesti jaja sa mladim sirom ili jogurtom,za rucak belo meso,za veceru riba i to je to...tj. u svakom obroku po malo mesa i bice sve ok. ;)

Proteini moraju biti u svakom obroku,e sad osoba koja se bavi sportom mora ih unositi vise od osobe koja se ne bavi sportom.Tako da je za nekog ko se ne bavi sportom sasvim dovoljno 1 g po kg tezine,a to se lako resi,tako sto ce se za dorucak jesti jaja sa mladim sirom ili jogurtom,za rucak belo meso,za veceru riba i to je to...tj. u svakom obroku po malo mesa i bice sve ok. ;)

Da ali dospodjicini obroci nisu sa proteinima, ona nudi kupus sa mesom :D

Наравно Лили.;)
Јежим се од ових теретана-гајева којих је као жутих мрава. И немају слуха ни за шта осим за своју причу.

Трећи дан:

Доручак: хлеб (60 гр), млади сир 50 гр, парадајз сок 200 мл

Ужина: воћка

Ручак: супа с поврћем, хлеб 30 гр, пилав са пилетином 200 гр, купус салата

Ужина: воћка

Вечера: овсене пахуљице и јогурт

bila sam jednom kod pfafa , znamo svi ko je to i dao mi dijetu ,
ujutru kifla i jogurt , uzina vocka , rucak 200gr povrca i 150gr mesa uzina vocka i vecera kiselo mleko i parce hleba , za 15 dana skinula 5kg ,

Ko je to,mislim taj pfaf?!

P.S to sto neko za tako kratko vreme izgubi na vagi taj broj kg znaci samo dve stvari:1)Izgubio je dosta vode zbog naglog smanjenja hidrata i pod 2)Vratice iste te kilograme cim pocne da jede kao pre,a nece moci zauvek da jede kao ptica. ;)

Ko je to,mislim taj pfaf?!

P.S to sto neko za tako kratko vreme izgubi na vagi taj broj kg znaci samo dve stvari:1)Izgubio je dosta vode zbog naglog smanjenja hidrata i pod 2)Vratice iste te kilograme cim pocne da jede kao pre,a nece moci zauvek da jede kao ptica. ;)

Prof.dr.sci.Ljubiša Pfaf,specijalista na Institutu za zaštitu zdravlja je radio,nutricionista....na moju veliku žalost,potpuno sam svesna da ću do kraja svog života morati pratiti određenu ishranu inače sam skroz nadrapala,tako da....u stvari,ne žurim nigde,bar još jedno 20-30 godina...:)

Ne znam za tog coveka ali znam da ta ishrana koja je napisana ne valja nicemu pa ko god da je pisao... :)

Znas sta kaze Charls Poliquin,najbolji trener u istoriji sporta,covek koji ima medalje sa Olimpijskih igara iz 17 RAZLICITIH SPORTOVA i jedini je na svetu koji je to uspeo. :)

Otprilike ovo su namirnice koje treba svi zdravi ljudi da jedu,a kolicine zavise od njihovih licnih potreba i ne mogu se prepisivati od osobe do osobe jer je svako individua za sebe i jer ima nekoliko razlicitih tipova ljudi prema sklonosti ka gojenju (Endomorf-lako se goje,Mezomorf-sve sto pojedu ide u misicnu masu,Ektomorf-zgoljavi,tesko se i goje i dobijaju misicnu masu)...ovo je onako prosto receno,a sad namirince i izgled obroka. :)

Dorucak - obrok koji treba da je energetski najbogatiji u danu bi izgledao ovako:

-Proteini (meso,jaja,mladi sir,jogurt...meso ili jaja obavezno,a siri i jogurt mogu oboje ili samo jedno),Hidrati (pirinac,ovsene,heljda...nesto od ovoga ili svo troje po malo),Masti (bademi,orasi,lesnici ili maslinovo ulje u salati a moze se i popiti kasika maslinovog ulja).Salata kao izvor vitamina i minerala,takodje i jedna vocka.

Rucak: Isto kao dorucak,samo sto se za nijansu smanjuje unos hidrata,a povecava masti i proteina

Vecera:Povecava se unos proteina i masti a smanjuje hidrata

-Salate se mogu jesti u neogranicenim kolicinama i one su najbolje kao uzine iako ih imamo u svakom obroku,recimo Grcka salata (povrce i mladi sir),takodje kao uzina je idealno jesti zdrave masti (orahe,lesnike,bademe).

Sve ovo moze imati dosta varijacija u zavisnosti od zelja,potreba i ostalih sitnica...recimo ako se neko bavi sportom,ili ako hoce da skine ili dobije koje kilo i tako dalje. :)

Zakljucak:

-u svakom obroku imati proteine,po mogucnosti svaki obrok razlicit izvor proteina,jedan recimo jaja,drugi neko meso a treci Riba. :)
-Povrca koliko nam dusa zeli
-Voce moze uz svaki obrok po jedna vocka
-Zdrave masti obavezno unositi
-Hidrate unositi iz pravih izvora i u optimalnim kolicinama.

To je otprilike neki nacrt,a moze imati jos dosta varijanti. :)

prema izvestaju komiteta za zdravlje usa iz 1972. preporucuje se manji unos mesa i mlecnih proizvoda na osnovu istrazivanja prema kome je broj srcanih i drugih oboljenja naglo skocio posle ww2 dok u zemljama gde je ishrana bogatija povrcem nego proizvodima zivotinjskog porekla te bolesti skoro i ne postoje...takodje su primetili da je za vreme rata kada su se meso i mlecni proizvodi delili na sledovanje procenat oboljenja upadljivo opao...ovaj izvestaj je napravio takav bes mocne mesne i mlecne industrije da je senator koji je inicirao to istrazivanje rekao da je napravio najvecu gresku u svojoj karijeri i morao je da podnese ostavku...ameri su danas nacija koja najvise konzumira namirnice zivotinjskog porekla i koja ima najveci procenat bolesnih i debelih ljudi na planeti

Poslednja izmena:
prema izvestaju komiteta za zdravlje usa iz 1972. preporucuje se manji unos mesa i mlecnih proizvoda na osnovu istrazivanja prema kome je broj srcanih i drugih oboljenja naglo skocio posle ww2 dok u zemljama gde je ishrana bogatija povrcem nego proizvodima zivotinjskog porekla te bolesti skoro i ne postoje...takodje su primetili da je za vreme rata kada su se meso i mlecni proizvodi delili na sledovanje procenat oboljenja upadljivo opao...ovaj izvestaj je napravio takav bes mocne mesne i mlecne industrije da je senator koji je inicirao to istrazivanje rekao da je napravio najvecu gresku u svojoj karijeri i morao je da podnese ostavku...ameri su danas nacija koja najvise konzumira namirnice zivotinjskog porekla i koja ima najveci procenat bolesnih i debelih ljudi na planeti

Kakve gluposti...ja se jezim od tih osoba koje ne jedu meso,sad oni nasli da izmisljaju nesto na osnovu nekih zapisa a zna se da je meso oduvijek bila hrana covjeka.Bez mesa nema napretka to pogotovo znaju osobe koje se bave bodi bildingom.Nikako se ne mogu uporedjivati proteini iz mesa i neki proteini iz biljaka.

Kakve gluposti...ja se jezim od tih osoba koje ne jedu meso,sad oni nasli da izmisljaju nesto na osnovu nekih zapisa a zna se da je meso oduvijek bila hrana covjeka.Bez mesa nema napretka to pogotovo znaju osobe koje se bave bodi bildingom.Nikako se ne mogu uporedjivati proteini iz mesa i neki proteini iz biljaka.
pa kao da se svi bave teretanom i bildingom , to sto se neko umisicio ne znaci da je zdravo i da ce za deset dvadeset godina biti zdrav

nisi ni procitao sta sam napisala - sva istrazivanja pokazuju direktnu vezu izmedju pretilnosti, procenta obolelih od raka i srcanih oboljenja sa konzumacije mesa, masnih preradjevina i mlecnih proizvoda i obratno - sto je ishrana neke zemlje bogatija povrcem nizi je procenat obolelih i debelih...idealna preporucena kolicina mesa je 300g i manje nedeljno

gleda li neko dr oza on kaze da smo svi mi genetski predodredjeni za neki vrstu hrane (ona koju su nasi preci najvise jeli) i tu hranu najbolje metabolisemo pa su nam manje sanse da se ugojimo ....ako unosimo hranu koja nam ne odgovara i koja usporava nas metabolizam gojimo se i imamo probleme.... najbolje da uradite test intolerancije na hranu pa da izbegavate ono sto vam je zabranjeno...oni koji su debeli tako su smrsali a jeli su koliko hoce onoga sto im je dozvoljeno....radila sam test ali ne da bih smrsala ...imam isto kg ali svi kazu da izgledam mrsavije:think:

nisi ni procitao sta sam napisala - sva istrazivanja pokazuju direktnu vezu izmedju pretilnosti, procenta obolelih od raka i srcanih oboljenja sa konzumacije mesa, masnih preradjevina i mlecnih proizvoda i obratno - sto je ishrana neke zemlje bogatija povrcem nizi je procenat obolelih i debelih...idealna preporucena kolicina mesa je 300g i manje nedeljno

gleda li neko dr oza on kaze da smo svi mi genetski predodredjeni za neki vrstu hrane (ona koju su nasi preci najvise jeli) i tu hranu najbolje metabolisemo pa su nam manje sanse da se ugojimo ....ako unosimo hranu koja nam ne odgovara i koja usporava nas metabolizam gojimo se i imamo probleme.... najbolje da uradite test intolerancije na hranu pa da izbegavate ono sto vam je zabranjeno...oni koji su debeli tako su smrsali a jeli su koliko hoce onoga sto im je dozvoljeno....radila sam test ali ne da bih smrsala ...imam isto kg ali svi kazu da izgledam mrsavije:think:

Procitao sam ja sve,a sto cemo sa onim sto mnogi jedu po 1 kg mesa dnevno pa su zivi i zdravi nikakvih problema nemaju.Ja koji sada jedem pola kg mesa dnevno znaci da imam vece sanse da "zakacim" neko oboljenje?Ti podaci se vjerovatno odnose na odredjene namirnice a ne na konkretno sve vrste mesa,znam i ja da je svinjetina sigurno najgore meso i hrana uopste.Danas je skoro sva hrana zarazena pa i nije cudno sto dolazi do svakakvih oboljenja,ko zna sta se daje zivotinjama,s cime se zalivaju biljke sve to ima svoje veze.

na ovoj temi se mesaju babe i zabe..
dijeta podrazumeva smanjeni unos UH, ali onih prostih..
slozeni se preporucuju i dalje jer su neophodni za organizam kao pogonsko gorivo..
kolicina proteina koja se u nekom postovima preporucuje po kg telesne mase je preterana za prosecnu osobu koja nema sportskih ambicija..
7% telesnih masti je isto malo za osobu koja se ne bavi profesionalno sportom, jer su telesne masti neophodne za lucenje pojedinih hormona..
nije sve cno, ni belo..

meso andreak o kome pises nije ni najmanje toliko opasno kao sto si ti to shvatila..na pogresan nacin si slusala, ili si gledala pogresne emisije..
dr oz je pricao o americkoj populaciji koja je bolesna zbog pogresnog nacina ishrane..
za njih je meso ili hamburger ili pohovani bataci..za treci nacin nisu culi..
da nije tako ne bi izgledali onako kako izgledaju..

bikilix, oni kojima je sport sastavni deo svakodnevnog zivota se ne razbole posle 10 ili 20 godina treniranaja..
ovaj covek ima sedamdeset i nesto godina..
WladimirVitaliKlitschko05-166129-1-2_420x0.jpg

ups cekaqj nije taj..tako je izgledao sa dvadeset i nesto..:mrgreen:
a sada izgleda ovako..

g.jpg

Procitao sam ja sve,a sto cemo sa onim sto mnogi jedu po 1 kg mesa dnevno pa su zivi i zdravi nikakvih problema nemaju.Ja koji sada jedem pola kg mesa dnevno znaci da imam vece sanse da "zakacim" neko oboljenje?Ti podaci se vjerovatno odnose na odredjene namirnice a ne na konkretno sve vrste mesa,znam i ja da je svinjetina sigurno najgore meso i hrana uopste.Danas je skoro sva hrana zarazena pa i nije cudno sto dolazi do svakakvih oboljenja,ko zna sta se daje zivotinjama,s cime se zalivaju biljke sve to ima svoje veze.

istrazivanje je radjeno 72. tada nije bilo ni gmo niti su zivotinje bile tretirane kao danas...onih 300g. nedeljno vazi za zdrave...upotrebi zdrav razum i macka kad se razboli ne jede meso a mesojed je nego travke...mozes ti svoje telo da maltretiras, moze ono mnogo da izdrzi i da se prilagodjava ali sve ima granice

dive meni ti na slikama uopste ne izgledaju privlacno ni zdravo

Back