Dijasporska se truba cuje

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Guede

Buraz
Poruka
11.277
Damir Nikšić: Ljetno računanje vremena

Pitaju me za dijasporu, tj. za "gorući problem" sa dijasporom.

Ja ne znam da postoji neki "problem" sa dijasporom. Sa dijasporom nema problema. Ona rješava mnoge probleme. Ona je ta koja održava socijalni mir u zemlji pumpanjem novca rodbini i ekonomiji kada dođu preko ljeta.
Dijaspori treba podići spomenik što se toga tiče. Barem joj to duguju ovi svi nesposobni i korumpirani političari koji su se izredali na vlasti, a koji bi odavno i još mnogo puta više gorili u svojim kancelarijama potpaljenim od strane nezaposlene i osiromašene mase da nije dijaspore da pošalje para - da se nađe za hljeba, kafe i cigara.

Ali je isto tako činjenica da mnoga dijaspora izgleda ne shvata ili jednostavno ne prihvata činjenicu da mi ovdje u ovoj suverenoj državi nismo "kolonija dijaspore" i da moramo, trebamo i želimo živjeti zajedno. Zajedno živjeti, privređivati, zarađivati, po mogućnosti u domaćim firmama, svojim firmama, svojim preduzećima, a ne stranim - znači da moramo sarađivati, da se moramo družiti, pa čak i voljeti. A to podrazumijeva da se moramo svakodnevno miriti: miriti sa tranzicijom, i miriti međusobno, miriti sa dvadeset i prvim vijekom.

Mnogi iz dijaspore, koji se po raznim zavičajnim i drugim klubovima druže i sa "ovima" ili "onima" (jer je to normalno u normalnom i naprednom svijetu, daleko od očiju "poharane Bosne"), u mislima drže Bosnu i Hercegovinu na pauzi u devedesetima gdje se ona razvija u jedan ideološki Diznilend, skoro pa u jednu mentalnu video igricu prepunu ideoloških neprijatelja i minskih polja. Kada dođu ovamo - svjesno, nesvjesno ili podsvjesno počnu da igraju različite nivoe te svoje igrice koju su razvili u dokolici, ili online, ili na sijelima ili tako to... dok su tamo - u dijaspori.

I onda druženje sa "ovima" ili "onima" ovdje vide i interpretiraju kao neku izdaju, kao neku slabost, kao neko pokoravanje - prema tim nekim pravilima koja važe u toj njihovoj mentalnoj "video igrici".

Mnoga dijaspora (u prijevodu: ne sva) nastavlja s govorom mržnje koji je nama ovdje jako štetan, nepotreban i nepoželjan, a koji, izgleda, u dijaspori sa "svojima" redovno koriste. Hoću reći to da mnoga dijaspora izgleda shvata ovu zemlju kao poligon za svoje neke nedovršene bitke i ratove pretvarajući BiH u simboličnom smislu u isto ono u šta su je nekoć proizveli Milošević i Tuđman u svom sukobu, a to je upravo ono što je napravilo ovu zemlju nemogućom za življenje običnog produktivnog života: upravo taj luksuz da se ovdašnjim stanovništvom mlate ideološke gloginje i prazna slama, samo u ovom slučaju - u dijaspori.

Ja to sve dobro znam jer sam bio dijaspora i šetao Titovom sa foto aparatom i sto dvadeset kila svakog ljeta. Jeftinije mi je bilo ljetovati, da tako kažem: na Havajima, ali sam svakog ljeta letio sa Zapadne obale u Sarajevo i na Jadran. To je divan osjećaj - biti "svoj na svome", liječiti komplekse koje su mi nabacivali netolerantni nacionalisti i rasisti tamo negdje. Odmarati se od ropstva i puniti baterije za nove bitke i naprđivanje sa nadobudnim i arogantnim neznalicama u inostranstvu. Iz tog ugla sve što vidiš - sve je simpatično, lijepo, romantizirano, idealizirano. Pa čak i prosjaci su dio dekora. Simpatični. Neposredni. Fali ti ta "ljuckost" tamo.

Ali to nije realnost. To je safari, kolonija, Diznilend.

Realnost mi se ukazala nakon tri-četitri godine u cugu koje sam proveo ovdje od 2010. Tek onda sam shvatio očaj, izgubljenost, dezorijentaciju, robiju koju žive ovi ljudi ovdje, a za koju kao dijaspora nisam imao sluha. Nisam htio da pitam. Nisam htio da slušam. Okretao sam glavu i ukazivao na svu ljepotu koje "niđe na svijetu nema". Nisam znao za klanovsko društvo, za politički klijentelizam, za sektašenje, za krugove, kružoke, za partijske horde plemenskih zajednica, za podijeljenost, za raslojenost, za usitnjenost, za klasni i generacijski sukob ovdje.
Nisam znao za ogorčenost, za posvađanost, za razočaranost - za totalni krah društva unutar disfunkcionalne države uz gigantsku, preskupu, prelošu i prearogantnu administraciju koja je izlegla novu kastu koja živi od harača.
Nisam znao za neofeudalni partikularizam tajkuna-političara.
Načuo sam, naslućivao sam, ali nisam znao iz prve ruke.
Nisam doživljavao.

Nisam znao za tu crno-sivu sliku crno-sive ekonomije od koje pošten čovjek može jedino preživjeti (jer sve ostalo je nečija zauzeta busija) te zbog toga mora strahovati od policije i inspektora koji postoje skoro pa kao privatna zaštitarska agencija za utjerivanje dugova.

Jednostavno nisam znao za onu Bosnu i Hercegovinu kada prestane ljetno računanje vremena i kada se sa srednjoevropskog prebaci na mjesno standarno, tj. kada počne živjeti "po srednjovjekovnom vremenu" (kako se to podsvjesno omaknu jednom onoj tv voditeljici).

Nisam znao jer nisam bio tu kada počnu jesenje kiše, kada stegnu zime, kada se gume počnu ložiti jer drva za grijanje nema, kada smog otme svu tu ljepotu od pogleda, kada zavlada depresija, jad, letargija, tjeskoba, kada se škrguće s onih nekoliko pokvarenih zuba u glavi od muke, kada se utroba prevrće od jada i jeda, kada nastanu redukcije vode, kada gradski prevoz stane, kada love zafali, kada toliki očaj zavlada da moramo da se vadimo iz njega onim: "dobro je - samo nek' ne puca".

Kada mi je ta slika pukla pred očima, odlučio sam da je snimim, da tu realnost učinim vidljivom i poznatom, naročito dijaspori. I mislim da sam donekle i uspio u tome. Često mi pišu ili me sretnu pa mi kažu da im liječim nostalgiju, ali tako što kada požele da se vrate u zemlju - namjerno pogledaju moje priloge da ih oni spuste na zemlju. Predomisle se i odustanu od takve pomisli. I u tome je ljekovito svojstvo istine. Barem od nostalgije.

A šta može izliječiti Bosnu i Hercegovinu?

Postoji samo jedan recept koji je oproban, ali je mnogima gorak i neprihvatljiv, a to je: bratstvo i jedinstvo brate. Pa tek onda crnački rad.

Ja znam da su mnogima draže desničarske karamele koje im neofeudalci i klero-fašisti kao kmetovima, podanicima i slugama bacaju da se zaslade svojom rasnom, kulturnom i vjerskom nadmoći spram "drugog", mnogo draže od špinata i povrća potrebnog za zdravlje organizma i razuma, za zajedničku izgradnju zajedničkog doma, i mi možemo o toj "populističkoj dijeti za mase" polemisati do sudnjeg dana, naročito uz kompjutere, pogotovo iz inostranstva, ali upravo to: to isprazno polemisanje i teoretisanje jeste dio gnojne upale koja mori ovaj naš organizam društva, a time i države.

Tema nije na politici jer ne zelim da raspravljam ni o cemu drugom no o stanju duha nase dijaspore, duha koji ispoljava ksenofobiju i nacionalnu netrepeljivost na kub, svakog ljeta u BiH.

Svakog ljeta ista prica, nabrijana dijaspora glumi velike pripadnike svog naroda, nerijetko napravi sranje i na kraju odmora, lagano se spakuju i pa-pa ... dok ovdje drugi ostanu da jedu to sto su ostavili za sobom. Nekad mi se cini da sve te tenzije najvise i dolaze iz vana, gdje se braca busaju po svakojakim skupovima ...

Jel moguce zivjeti u inostranstvu i ostati da kazem normalan pripadnik svog naroda, ili jednostavno imas dvije opcije, da ga ignorises skroz i na neki nacin ga se stidis, ili da budes jos "veci" nego sto su oni koji koji su ostali da zive u otadzbini ?

Druze, text govor izmedju ostalog o ponasanju dijaspore dok praznuju u otadzbini :D

Mnogi iz dijaspore, koji se po raznim zavičajnim i drugim klubovima druže i sa "ovima" ili "onima" (jer je to normalno u normalnom i naprednom svijetu, daleko od očiju "poharane Bosne"), u mislima drže Bosnu i Hercegovinu na pauzi u devedesetima gdje se ona razvija u jedan ideološki Diznilend, skoro pa u jednu mentalnu video igricu prepunu ideoloških neprijatelja i minskih polja. Kada dođu ovamo - svjesno, nesvjesno ili podsvjesno počnu da igraju različite nivoe te svoje igrice koju su razvili u dokolici, ili online, ili na sijelima ili tako to... dok su tamo - u dijaspori.

I onda druženje sa "ovima" ili "onima" ovdje vide i interpretiraju kao neku izdaju, kao neku slabost, kao neko pokoravanje - prema tim nekim pravilima koja važe u toj njihovoj mentalnoj "video igrici".

Mnoga dijaspora (u prijevodu: ne sva) nastavlja s govorom mržnje koji je nama ovdje jako štetan, nepotreban i nepoželjan, a koji, izgleda, u dijaspori sa "svojima" redovno koriste.

Na zapadu si dosljak, manjina niko i nista , ne mozes zenti Nemicu jer one nece neke tamo strance dosljake one hoce Nemce a tako i Nemci ce samo zeleti Nemice, ono sa srpkinjom moze avantura aili nista vise. Zato deca nasih gastrbajtera dolazi na Balkan da trazi zenu, muza jer ih tamo na zapdu niko nece...

Onda gastrabajter kada dodje u svoju rodnu grudu on mora da se isprazni na nacionalnoj osnovi , da velica svoju bitnost , svoju naciju... Svoj na svome...

Jos da napomenem ovi kojis u otisli iz BIH za vreme rata, vecina je proterana, kuce popaljnje , opljackane i oni su jos vise zatrovani mrznjom prema drugoj naciji....

Na zapadu si dosljak, manjina niko i nista , ne mozes zenti Nemicu jer one nece neke tamo strance dosljake one hoce Nemce a tako i Nemci ce samo zeleti Nemice, ono sa srpkinjom moze avantura aili nista vise. Zato deca nasih gastrbajtera dolazi na Balkan da trazi zenu, muza jer ih tamo na zapdu niko nece...

Onda gastrabajter kada dodje u svoju rodnu grudu on mora da se isprazni na nacionalnoj osnovi , da velica svoju bitnost , svoju naciju... Svoj na svome...

Jos da napomenem ovi kojis u otisli iz BIH za vreme rata, vecina je proterana, kuce popaljnje , opljackane i oni su jos vise zatrovani mrznjom prema drugoj naciji....

Mislis da se frustracije nagomilane zbog statusa gradjanina drugog reda rjesavaju tako sto na silu nacionalno osvjesceni dodju i zele da nadomjeste tu prazninu izigravajuci gradjane povlascenog, primarnog reda ? :D

Jasno mi je to, ali sa zapadnom ksenofobnosti trebalo bi se nosti na drugaciji nacin, valjda ih ona moze nauciti kako ne moze da se ponasa, tj kako ne valja, a ne kad se stigne u selo da se zahebu i ti zapadnjaci sa "domoljubljem".

Ja mogu reci svoje misljenje oko ove teme, ne kazem da sam sto posto u pravu....

Ima sigurno vise faktora za nacionalizam gastarbajtera...

Recimo nije mi jasno zasto muslimani sirom Evrope napustaju siguran zivot, sigurna primanja, posao , stan, auto i odlaze na Sirijijska ila Iracka ratista da u nekim pustinjskim vukoebinama izgube glavu ratujuci za neku tamo kvazi Islamsku drzavu....

A tako se isto secam da je za vreme SFRJ, ustaska i cetnicka emigracija bila najgora. Njavece ustase i cetnici su bili u dijaspori...

Ima vise faktora, prosecan gastarbajter u stranoj zemlji se oseca kao trinesto prase, strana drzava , tudji narod... Imas osecaj da ti na celu pise da nisi odatle, stavaraju ti se kompleksi, onda nakon nekog vremena pocinjes da krivis tu stranu drzavu za najbanalnije stvari, ono kad ti je tesko u zivotu krivi mi Nemci , ja sam stranac za njih, nisu me prihvatili bla, bla, bla..Ko zna da nije bilo rata bio bi srecan u Bosni , Srbji, a poceo rat krivi Hrvati za to ili Srbi..

Onda dodje u svoju maticnu zemlju na godisnji odmor, mora da glumi da je veliki Srebenda jer te prati kompleks da ce reci tvoji rodjaci, zemljaci ,eno ga izdajnik pobegao za Eu briga njega za Srbijom. lako je njemu tamo, mi smo branili Srbiju a on pobega itd...

Ma svi ti faktori doprinesu da dijasporac postane okoreli nacionalista

Gastabajteri, neiscrpna tema ovde u Srbiji. :)

Kako sam ja primetio, dobar deo njih su patriote, mozda eto, jer u glavi ima onaj "sta ce selo reci, sto sam otisao ostavio rodnu grudu" pa da se pokaze da nisu zaboravili korene, tj. da pokazu da su "nasi" jos uvek.
Mozda ima i istine u tome, da ih ovde ljudi drugacije gledaju, posebno drugu generaciju koja je rodjena ili odrasla tamo ("nisu oni nasi, nemaju oni nasu kulturu, ponasanje").

Meni vise smeta bahato ponasanje kada se dodje ovde, preko grane smerno ponasanje, red, rad i disciplina, Nemacki sistem.
Da ne pominjem cetiri sprata kuce za njih troje i sl. "da selo vidi sta sam stvorio". Ali ok, njihov novac, njihov zivot, zaradili posteno, sad sto nemaju ukusa i mere, druga stvar.

Mada to bahacenje po odmorima, nije to tipicno za samo gastabajtere i nas narod, i stranci se poprilicno usvinje i opuste kada odu negde, kako cujem od ljudi koji zive u drugim drzavama, tako da je to mozda vise priblizno kakva je neka osoba nego stvar mentaliteta.

Poslednja izmena:
stanje duha nase dijaspore je :bljak:
na licnom primeru mogu da kazem, imam i jako bliske rodjake sa kojima sam non stop bila u kontaktu,
uvek su dolazili kod nas donosili cokolade i kafe, odnosili tegle zimnice, meso, rakiju itd.
i 10 godina oni mene zovu da dodjem kod njih, a ja pricam kako necu, nemam vremena, ispiti, rokovi, obaveze...
i napokon kad se sve zavrsilo, a za mene posla nigde ja se setim njih i kazem evo sada mogu da dodjem i nesto da radim tamo privremeno...
a oni vazi, vazi, super, dodji al to na recima, a na delu shus, u misiju rupu, nigde nikog, tri puta dolazili a javili se tek kad su se vratili u svoju sigurnu zemlju,
i to sa obrazlozenjem da su se zurili sledeci put ce, posle ta tri puta meni se nisu vise javljali, a sa mojima nesto zvanicno...
i do dana danasnjeg ja im oci vise nisam videla...

stanje duha nase dijaspore je :bljak:
na licnom primeru mogu da kazem, imam i jako bliske rodjake sa kojima sam non stop bila u kontaktu,
uvek su dolazili kod nas donosili cokolade i kafe, odnosili tegle zimnice, meso, rakiju itd.
i 10 godina oni mene zovu da dodjem kod njih, a ja pricam kako necu, nemam vremena, ispiti, rokovi, obaveze...
i napokon kad se sve zavrsilo, a za mene posla nigde ja se setim njih i kazem evo sada mogu da dodjem i nesto da radim tamo privremeno...
a oni vazi, vazi, super, dodji al to na recima, a na delu shus, u misiju rupu, nigde nikog, tri puta dolazili a javili se tek kad su se vratili u svoju sigurnu zemlju,
i to sa obrazlozenjem da su se zurili sledeci put ce, posle ta tri puta meni se nisu vise javljali, a sa mojima nesto zvanicno...
i do dana danasnjeg ja im oci vise nisam videla...

a imamo i takvih koliko oces :(

Tema nije na politici jer ne zelim da raspravljam ni o cemu drugom no o stanju duha nase dijaspore, duha koji ispoljava ksenofobiju i nacionalnu netrepeljivost na kub, svakog ljeta u BiH.

Svakog ljeta ista prica, nabrijana dijaspora glumi velike pripadnike svog naroda, nerijetko napravi sranje i na kraju odmora, lagano se spakuju i pa-pa ... dok ovdje drugi ostanu da jedu to sto su ostavili za sobom. Nekad mi se cini da sve te tenzije najvise i dolaze iz vana, gdje se braca busaju po svakojakim skupovima ...

Jel moguce zivjeti u inostranstvu i ostati da kazem normalan pripadnik svog naroda, ili jednostavno imas dvije opcije, da ga ignorises skroz i na neki nacin ga se stidis, ili da budes jos "veci" nego sto su oni koji koji su ostali da zive u otadzbini ?

to shto si gore citirao nemam volje da prochitam, pa cu se samo zadrzati na pitanju koje si postavio...
jeste, moguce je, a ima i josh par opcija...
preostali su recimo nostalgichari koji cheznu za svojom domovinom ali su vec predugo preko gde su stvorili porodice chiji chlanovi ne zele da se vrate dole, zatim oni rastrgnuti izmedju zelja i mogucnosti, koji zivot preko dozivljavaju kao kaznu, pa onda oni ogorcheni shto moraju da se cimaju po inostranstvu, chija ogorchenost preti da preraste u mrznju, na kraju prema bilo kome, pa mozda i prema svom narodu, zemlji itd. itd...
i na kraju, ja tebe da pitam, da li je moguce ostati normalan pripadnik svog naroda medju svojim narodom u svojoj zemlji, u recimo nenormalnim uslovima zivota i ako nije, treba li uopshte zamerati tim "nenormalnim" shto su otishli negde drugo i tamo nastavili da budu nenormalni?

ti ga bash izlupeta...:roll:

ne verujem da si ikada bio u nemachkoj, jer da jesi znao bi da je puna stranaca i meshanih brakova sa istim...

to shto si gore citirao nemam volje da prochitam, pa cu se samo zadrzati na pitanju koje si postavio...
jeste, moguce je, a ima i josh par opcija...
preostali su recimo nostalgichari koji cheznu za svojom domovinom ali su vec predugo preko gde su stvorili porodice chiji chlanovi ne zele da se vrate dole, zatim oni rastrgnuti izmedju zelja i mogucnosti, koji zivot preko dozivljavaju kao kaznu, pa onda oni ogorcheni shto moraju da se cimaju po inostranstvu, chija ogorchenost preti da preraste u mrznju, na kraju prema bilo kome, pa mozda i prema svom narodu, zemlji itd. itd...
i na kraju, ja tebe da pitam, da li je moguce ostati normalan pripadnik svog naroda medju svojim narodom u svojoj zemlji, u recimo nenormalnim uslovima zivota i ako nije, treba li uopshte zamerati tim "nenormalnim" shto su otishli negde drugo i tamo nastavili da budu nenormalni?

Moze naravno, a ako ne budes lijena i procitas text, vidjeces sta im se zamjera :D

Poslednja izmena:
ti ga bash izlupeta...:roll:

ne verujem da si ikada bio u nemachkoj, jer da jesi znao bi da je puna stranaca i meshanih brakova sa istim...

Sva sreca da imamo tebe takvu upucenu i pametnu na ovom forumu...

Drugo ovo koliko deviza dodje od nasih rodjaka sa zapada je prema podaci Svetske banke govore da su od 2000. do 2012. godine naši građani poslali u Srbiju 43 milijarde dolara. Ni tek protekla godina nije bila izuzetak. Po procenama Narodne banke Srbije, u 2014. u Srbiju se po tom osnovu slilo oko 2,5 milijarde evra.

Poslednja izmena:
Koje bajke Srbija zaradi nekoliko miljarde od gastosa. Deviza koji ostaju za jelo, benzin, putarinu u zemlji.

hehe pa putarinu, benzin, hranu i sve ostalo placamo i mi sami Srbiji, ne samo vi, i to po istoj ceni, a znamo da nase i vase plate nisu isto
takodje sve ovo placas i u drugoj zemlji u kojoj zivis i radis, pa ne vidim da si time doprineo nesto razvoju te zemlje,
mene licno taj tvoj doprinos Srbiji ne pogadja jer joj nisam na budzetu :cao:

Back