Dijabetes (Shecerna Bolest)

Nije mi to logično. Meni deluje kao da imaš viška Levemira i da probaš polako da ga smanjuješ, a da pred doručak moraš malo da povećaš brzodelujući. Naravno, nadam se da doze prilagođavaš ishrini, da ne uzimaš uvek iste količine insulina?
Ne zaboravi da se rezultati promene doze ne vide odmah (važi za Levemir) već nakon nekoliko dana. Takođe smanjuj/povećavaj postepeno, po par jedinica.

Evo da se javim i da se zahvalim kolegi Reefer-u. Počeo sam postepeno da smanjujem Levemir i rezultati su već tu. Izbegao sam noćne hipoglikemije, a preko dana šećeri su mnogo manji. Nisam u hipu preko dana, a šećeri su da tako kažem normalni. Hvala još jedanput! Živeo!

Noćne glikemije rešavaš na jedan način - pred spavanje izmeriš i izvršiš korekciju novorapidom ako ima potrebe. Onda uzmeš levemir, dozu koja se kod odraslih uglavnom ne menja. Dnevne glikemije regulišeš pred svaki obrok uz korekcije ukoliko treba. To zahteva 3-5 merenja dnevno i ne vidim drugi način da glikemije tokom svih 24 časa budu dobre. Ne zaboravi da je levemir "dugodelujući" insulin i da ti je uveče potrebna količina tolika da te ne uvodi u hipoglikemiju, ali da je ima dovoljno i tokom sutrašnjeg dana. Iz tog razloga mnogi dele levemir na dve doze - večernju i jutarnju. Ja mislim da za tim nema potrebe ako dobro regulišeš novorapidom.

Zar ne bi trebala gluikemija uvek da bude u granicama, a i one su se menjale vremenom. Recimo da su u opsegu 4,2-6,2 uz malu toleranciju. Noću je najčešće opasnost od hipoglikemije i nju bi trebalo izbegavati, naravno kao i hiperglikemije (koje nisu toliko opasne, osim u dužem periodu).

Posle jela je normalno da glikemija skoci

Taj skok je u vidu pika i traje veoma kratko, najviše do pola časa nakon obroka. Kod pacijenata na insulinskoj terapiji koji su dobro kontorlisani, taj skok je skoro neprimetan. Insulin se uzime malo pre obroka, a sa novim insulinima (poput Novorapida) može i nakon jela, bez skoka glikemije.
@ana n - kad svih, bilo da su zdravi ili na terapiji insulinom, ne treba da postoje glikemije van poželjnog opsega. Naravno, to je teško izvodivo, ali se zato vrše merenja od 3-5 puta dnevno, kojima se glikemije spuštaju ili dižu u normalu, ukoliko je potrebno.

skok moze da traje i do sat-dva i da se to smatra normalnim, ali da razjasnim nesto u svom komentaru - taj skok posle obicnog obroka normalno nije posebno visok. ono sto sam napisao za 7.8 je bilo vezano za oralni test tolerancije glukoze (OGTT) jer sam mislio da ana n na to misli kad pita za 2h kasnije

@ana n - kad svih, bilo da su zdravi ili na terapiji insulinom, ne treba da postoje glikemije van poželjnog opsega. Naravno, to je teško izvodivo, ali se zato vrše merenja od 3-5 puta dnevno, kojima se glikemije spuštaju ili dižu u normalu, ukoliko je potrebno.

Možeš li mi reći u brojkama šta to znači.
Kada meriš šećer (pre ili posle obroka)?

Poslednja izmena:
Pre svakog obroka obavezno (osim ako ne osetim hipoglikemiju, tada nema smisla meriti) i uvek pred spavanje. Ukoliko imam neki vanredni unos ugljenih hidrata, i posle toga merim, nekih sat-dva iza jela. Meni se pokazalo da su 3-5 merenja neophodni za dobro regulisanje glikemije. Opseg je negde između 4 i 6 (3,9-6,2 mmol/L). Sa dobnro regulisanimn glikemijam biće ti i HbA1C dobar.

Ako si na insulinskoj terapiji, ne regulišeš hranom glikemije, već insulinom. Tako bi trebalo da bude, osim kod naših lekara koji su pod pritiskom ministra zdravlja i njegove ekipe. Oni gledaju da ti daju što manje insulina, a ti po toj količini da uklapaš hranu. To je tako pogrešno i štetno. Suština je da uzimaš dozu insulina po hrani koju pojedeš, ne obratno. Uvej je bolje jesti "klasičnu" hranu od one namenjenu dijabetičarima. Takva hrana je pravljena za one koji nisu na terapiji insulinom, a puna je svega veštačkog.
Relativno brzo možeš da se navikneš na to koliko koja hrana "traži" insulina, a najbolje je da vodiš dnevnik, tabelu nivoa glikemije pred obrok, šta si jela i koliko insulina uzela. Tako za svaki obrk u danu, pa za svaki dan, mesec... Za to ti treba nekoliko sekundi da upieš, a pomaže ti da proveriš koliko da uzmeš insulina kad jedeš, ukoliko nisi sigurna. Samo pogledaš koliko si uzela prošli put za istu hranu i vidiš kakva je glikemija bila u seldećem merenju, pa znaš da li da uzmeš isto, manje ili da povećaš. Sve to, sa gledanjem i pisanjem, kao sa merenjem i uzimanjem insulina traje oko minut-dva.

Četiri jedinice za odraslu osobu (verujem da nisi devojčica) za obrok? Jedino ako si tek krenula sa insulinom, pa si ušla u delimičnu remisiju. Da li si na intenzivnoj terapiji, 3+1 i koji insulini?
Postoji jedna vrlo jednostavna "matematika" koje se drže, najviše endokrinolozi iz SAD - kod odrasle osobe jedna jedinica insulina po kilogramu. Tako da osoba od nekih 60kg kad sabere sve doze u toku dana, dođe na oko 60 jedinica. To je za naše lekare kao horor priča, mnogi se plaše da prepišu tolike doze, koje jesu najbolje rešenje.
Ugojićeš se kad regulišeš glikemije kako treba. Ako ne uspevaš, traži od endokrinologa da ti menja terapiju, bilo da menja same insuline ili broj uzimanja i doze.

Dobro si pretpostavio,nisam devojčica.
Ne verujem da sam u remisiji.U bolnici sam bila hronično gladna,pa je dr. na osnovu tih vrednosti koje nisu bile realne postavila terapiju,ali ih na I kontroli nije promenila uprkos tome što su mi vrednosti šećera nikakve (variraju u rasponu od 2,8 do 16),tvrdeći mi kako su mi vrednosti ok.Primam 3x dnevno ACTRAPID i noću INSULATARD (6+4+4+6).

Back