Dijabetes (Shecerna Bolest)

Ok, moja greška je što sam te stavio na višu skalu svesti, pa sam mislio da ćeš uvideti da (ne)svesno tražiš dlaku u jajetu.
Ja sam osetio potrebu da preporučim dati tekst, jer tekst uključuje rešavanje problema, ne zadržava se mnogo oko stvari koje manje više svako zna, i stvari koje čujemo svakodnevno. Dakle, tvoj komentar je bio i više nego suvišan. - To sam ti dobronamerno naglasio.
A knjige sam preporučivao i dalje ih preporučujem, za to ne treba da se brineš. Treba da se brineš za nezainteresovanost ljudi, za lenjost da se pročita nešto više stranica.
To što se ne slažem sa tvojim pristupom, ne znači da sam ja agresivan i da namećem svoj stav. Ja ovde potstičem ljude na razmišljanje, daleko da bilo šta namećem.

Sve ovo je već viđeno...prvo kreće osuđivanje, a kada im izneseš argumente, e onda ide brisanje postova i onda se setimo da smo otišli od teme. Dakle, sada ide brisanje poruka.

Mislim da od drveta ne vidiš šumu. Da li sam te povredio time što sam ukazao na niz grešaka u onom članku? Nisam imao nameru, ne znam ni da li si ti autor istoga. Takođe mi nije na umu da bilo kome namećem svoje mišljenje, ali jeste da ukažeem na propuste i nepravilnosti.
U pravu si da su ljudi nezainteresovani, bar onaj deo koji ima početnu fazu tipa 2. Još gora je nezainteresovanost lekara da im posvete više pažnje i nauče osnovnim stvarima.

Da li si školovan za tako nešto, jer ako nisi, nemaš "dovoljnu svest" za procenu nečije dobronamernosti. Puna naj je zemlja stručnjaka bez škola, svako bi da se nečim bavi, a bez ulaganja u svoju stručnost.
Za to ti ne treba škola...to bar treba da znaš. Jedino ako pod školom ne podrazumevaš razno razna iskustva, primere, i td.
Ja ti samo odgovaram na poruku, a sad će da ispadne kako sam ja glavni krivac za skretanje sa teme... i za globalno zagrevanje.

Mislim da od drveta ne vidiš šumu. Da li sam te povredio time što sam ukazao na niz grešaka u onom članku? Nisam imao nameru, ne znam ni da li si ti autor istoga. Takođe mi nije na umu da bilo kome namećem svoje mišljenje, ali jeste da ukažeem na propuste i nepravilnosti.
U pravu si da su ljudi nezainteresovani, bar onaj deo koji ima početnu fazu tipa 2. Još gora je nezainteresovanost lekara da im posvete više pažnje i nauče osnovnim stvarima.
Ja se ne mogu naći uvređen, već suprotna strana kojoj smeta ono što iznosim. Ja sam u svako doba raspoložen da se "gađamo" argumentima, ali na ovoj temi nemamo uslove za to, jer se tretira jednoumlje.
Jedino da otvoriš temu gde će se dopustiti širenje drugačijeg razmišljanja pa da diskutujemo o tome.

Toliko od mene.

:lol: Pa da, i ovo što su deca u Africi gladna, i za to je kriv Servant. Mislio sam da si nešto naučila, ali izgleda da nisi ništa.
Ja sam tu da se bunim kada je nepravda u pitanju.
Jel smeš da pustiš da objavim te "pp-ove u nedogled", da ljudi pročitaju i vide šta je u pitanju? Ne da ovde iznosiš neistine.
P.S.
Imam dovoljno razvijenu svest da procenim nečiju dobronamernost.

Од пдф Здравље се неће правити циркус.
Од сад па у будуће, добићеш казну за свако вређање и омаловажавање мишљења саговорника.
Не због другачијег става!
Надам се да смо се разумели.

Од пдф Здравље се неће правити циркус.
Од сад па у будуће, добићеш казну за свако вређање и омаловажавање мишљења саговорника.
Не због другачијег става!
Надам се да смо се разумели.
Kako mozes da budes toliko tolerantna? Ja sam se povukao samo da bi dokazao da nisam ja razlog zasto covek radi to sto radi. Ali mislim da je prevrsilo meru, a ti i dalje tolerises. Ne svati pogresno, ne mesam se u moderovanje i uredjivanje foruma ali je nesvatljivo da tipovi kao sto je @Servant of God nekaznjeno egzistiraju. Vidi se da samo trazi zrtvu da bi iz samo njemu znanog razloga razvijao delovanje koje je neprimereno. I pravilo, na svim forumima sveta, je da se obavezno takvi likovi nakace na PP i smaraju beskonacno. A pri tom nemaju cuku da se predstave imenom i prezimenom ili da kazu nesto licno o sebi. To kriju kao zmija noge! Na svakom forumu postoje i izazivaju gnusanje ostalih ali tesko ih je se tesiti. Kad se banuju otvaraju nove naloge sa novim Nick-om i teraju "Jovo, nanovo" sistem! Ima leka tome ali je malo komplikovano i ulazi u sveru moderacije pa necu o tome.

Pozdrav!

Malo sam čitala o ovoj temi ali bih da vas pitam nešto. Jedno poslijepodne sam izmjerila šećer ( kod kuće ) i bio je 7.2 malo sam se zabrinula jer u svom okruženju imam dijabetičara, pa sam otišla kod dr i ispričala joj za to mjerenje a i u poslednjih par mjeseci sam dosta izgubila na kilaži što sam pripisala nekim brigama i problemima. Kada sam ujutro prije konzumiranja ičega otišla u lab.šećer mi je bio 3.6. Moja dr je rekla da je sve OK. Mene samo zanima da li je uredu što je tako nizak, da nije možda i to neki loš znak. Ne čačkam, samo ne bih da propustim vrijeme.
Molim vas za odgovor, iako vama možda izgleda bez veze ja se ipak pomalo brinem. Hvala

Malo sam čitala o ovoj temi ali bih da vas pitam nešto. Jedno poslijepodne sam izmjerila šećer ( kod kuće ) i bio je 7.2 malo sam se zabrinula jer u svom okruženju imam dijabetičara, pa sam otišla kod dr i ispričala joj za to mjerenje a i u poslednjih par mjeseci sam dosta izgubila na kilaži što sam pripisala nekim brigama i problemima. Kada sam ujutro prije konzumiranja ičega otišla u lab.šećer mi je bio 3.6. Moja dr je rekla da je sve OK. Mene samo zanima da li je uredu što je tako nizak, da nije možda i to neki loš znak. Ne čačkam, samo ne bih da propustim vrijeme.
Molim vas za odgovor, iako vama možda izgleda bez veze ja se ipak pomalo brinem. Hvala
Ебте, паничиш и на мало већи шеКер после подне(после јела шећер се често подигне изнад референтних вредности, али брзо и падне на нормалу), и на савим ОК вредности(ујутро на ,,гладно срце" после бар 8 сати од последњег оброка шећер мора код здравих особа бити низак).
Вероватно си сасвим ОК, немој претеривати с концентрисаним шећерима(чоколаде, бомбоне, еурокремови, колачи, торте, индустријски сокови, кока и пепси коле,бели 'лебаЦ..) а уноси доста поврћа и воћа(поготово пресног), интегрални хлеб, млеко и млечне производе, јаја, меса и рибе.
И наравно физичка активност, машина се квари ако ради, а човек ако не ради!

Nivo glukoze od 3,6 nije nizak nego normalan. 3-5 su najnormalnije vrijednosti.
Odmah nakon jela glukoza moze da se popne i na deset, sat vremena poslije jela da bude 7-8, dva sata nakon jela treba da se vrati na normalnu vrijednost.
Uz glukozu treba kontrolisati i nivo ketona koji ne smiju preci 1,5.
Glukoza varira, razlicita je u toku dana, zavisi od jela i vremenskog perioda kada je mjerena poslije jela ili nekog teskog fizickog napora.
Ako zelis da iskontrolises nivo glukoze trebas izmjeriti odmah ujutru na gladan zeludac, pa odmah poslije jela, pa sat nakon, pa dva.
I naravno...obavezno uz glukozu kontrolisati nivo ketona.
Kada organizam nema glukoze za energiju onda koristi masti, koje razlaze na sitnije dijelove i ti djelici se zovu ketoni. Imaju miris acetona.

Ne bih da te plašim, ali niske jutarnje glikemije jesu znak za zabrinutost. One najčešće govore da će u budućnosti doći do dijabetesa tip 2. Naravno, ovo treba proveriti sa endokrinologom, ne sa lekarima opšte prakse.
Isto kao što ti je merenje povišene glikemije upozorenje. Ne znam kako bi išla procedura, ali verovatno bi se radio prvo test opterećenja.
Sve ovo uradi sa lekarima, a ono što ti možeš da radiš jeste da budeš pažljivija u izboru hrane.
Vidim da su koelge spomenule to merenje glikemije, Koliko nakon obroka si merila?
Što se tiče ketona, neće oni preći dozvoljenu granicu ukoliko ti i glikemija nije značajno veća, recimo preko 10.

Ne bih da te plašim, ali niske jutarnje glikemije jesu znak za zabrinutost. One najčešće govore da će u budućnosti doći do dijabetesa tip 2. Naravno, ovo treba proveriti sa endokrinologom, ne sa lekarima opšte prakse.
Isto kao što ti je merenje povišene glikemije upozorenje. Ne znam kako bi išla procedura, ali verovatno bi se radio prvo test opterećenja.
Sve ovo uradi sa lekarima, a ono što ti možeš da radiš jeste da budeš pažljivija u izboru hrane.
Vidim da su koelge spomenule to merenje glikemije, Koliko nakon obroka si merila?
Što se tiče ketona, neće oni preći dozvoljenu granicu ukoliko ti i glikemija nije značajno veća, recimo preko 10.

Ona je rekla da je ujutru glukoza bila 3,6. To je normalna vrijednost i ne pokazuje znake hipoglikemije.
Ni jedan doktor nakon vrijednosti od 3,6 (ujutru bez konzumiranja hrane) nece je poslati na dalje pretrage.

Ona je rekla da je ujutru glukoza bila 3,6. To je normalna vrijednost i ne pokazuje znake hipoglikemije.
Ni jedan doktor nakon vrijednosti od 3,6 (ujutru bez konzumiranja hrane) nece je poslati na dalje pretrage.

Ja se ne bih složio da je to normalna vrednost. Ona se vremenom menjala, a išla je čak od 3,3 do 6,6mmol/L.

The International Diabetes Federation have specified the following blood glucose levels:

hvxqmx.jpg

Negde se spominje da je donja granica 3,6mmol/L što je svakako dovoljno za povećan oprez.
A doktori... ne bih sad o njihovom poznavanju dijabetesa i svega što ide uz tu bolest.

Hvala na savjetima, ono što zasad mogu da uradim je svakako da vodim računa o ishrani i naravno da povremeno iskontrolišem nivo šećera. Ne paničim ali imam loše iskustvo sa dosta bliskim osobama koje su olako shvatile povišen šećer i ''zaglavili''..oči, gangrena, a kad je šteta nanesena teže je spašavati ostatak. Hvala svima

Hvala na savjetima, ono što zasad mogu da uradim je svakako da vodim računa o ishrani i naravno da povremeno iskontrolišem nivo šećera. Ne paničim ali imam loše iskustvo sa dosta bliskim osobama koje su olako shvatile povišen šećer i ''zaglavili''..oči, gangrena, a kad je šteta nanesena teže je spašavati ostatak. Hvala svima

Nemaš potreba za tolikim strahom. Samo povremeno kontroliši glikemije i ako misliš da ima nekih naznaka, idi kod doktora.Te osobe koje su sebe dovele u tako loše stanje ili nisu znale da imaju dijabetes ili nisu znali kakave posledice to nosi. Sa malom promenom ishrane, ka zdravijoj, možeš da usporiš pojavu dijabetesa, ukoliko je uopšte reč o njemu. Na žalost, genetika igra veliku ulogu, naročito kod tipa 2.
Izbegavaj previše kalorična jela, jedi manje testa i prženog, slatko smanji, a i kad ga jedeš, gledaj da bude nakon obroka, nikako na prazan stomak. Fizička aktivnost mnogo znači. Bela brašna zameni integralnim, isto i sa pirinčem uradi. Umesto klasičnog šećera možeš da koristiš fruktozu... ali sve to ukoliko ti lekari otkriju neku početnu fazu bolesti. Mada, sviu bi trebbli tako zdravo da se hrane, bez obzira imaju li ili nemaju ovu bolest.

Ja se ne bih složio da je to normalna vrednost. Ona se vremenom menjala, a išla je čak od 3,3 do 6,6mmol/L.

The International Diabetes Federation have specified the following blood glucose levels:

hvxqmx.jpg

Negde se spominje da je donja granica 3,6mmol/L što je svakako dovoljno za povećan oprez.
A doktori... ne bih sad o njihovom poznavanju dijabetesa i svega što ide uz tu bolest.

Po knjigama normalan secer je 4,4-6,4 mmol/L...to je ona idealna vrijednost kao sto je idealna vrijednost pritiska 120/80. Sad, postoje odstupanja pa ako nekome vrijednosti idu i oko 7, ili ispod 4 nije za doktore zabrinjavajuce. Sve do vrijednosti 2,5 nije znak za neku uzbunu kao i gore do 7-7,5. Nekad su te vrijednosti isle 3-5, pa se i sa 6 smatralo povecanim vrijednostima ali eto danas ni 6 nije, kao sto ni pritisak 140/85 se ne smatra visokim a nekad jeste.
U aparatima koji mjere glukozu je obiljezena normalna vrijednost 4,4-6,4 s tim sto mi dopisemo u zagradi (3-7). Imas neke aparate (naprimjer japanske) kod kojih vec crvenim slovima izlazi vrijednost i ako je 6 i, a na njemackim ne izlazi ni kada je 7.
Ali eto, ova vrijednost 4,4-6,4 je po medjunarodnim zdravstvenim parametrima normalan nivo.
A koliko se doktori razumiju...pa nije dijabetes neka neispitana bolest pa da se ne zna. Skoro trecina stanovnistva Srbije ima problema sa secerom (sve vise je i djece sto je zabrinjavajuce). Svako ko hoce da kontrolise secer moze da kupi Prizmin aparat pa da ga mjeri nekoliko puta dnevno, zapise vrijednosti i ode doktoru opste prakse koji ce mu objasniti zasto je secer nakon jela 10, ili ujutru 3.
I posto su danasnje boljke secer i pritisak svaki covjek bi trebao imati aparate ba barem jednom mjesecno da mjeri i pritisak i secer.
Nas narod se javi doktorima uglavnom kada vec pocinje da ima neke simptome dijabetesa i kad su vrijednosti jako visoko iznad normalnih.

Moja svekrva ima ŠUK oko 10mmol/L kada vadi krv u laboratoriji, jer par dana pre analize malo pripazi na ono što jede. A kada joj ja merim "prizma" aparatom ima uvek iznad 12 mmol/L. I njena doktorka se uopšte ne uzbuđuje oko toga.

Katastrofa je takvo ponašanje naših obolelih od dijabetesa. Izmeriti tako visoku glikemiju i ne reagovati je lagano samoubistvo. U današnje vreme toliko dobrih insulina, ili saznanja o dijetama.
Što se tiče samaih aparat, ja sam pristalica samo jednog brenda - Bayer-a.

Moj otac je dijabetičar. Ali on je sam disciplinovan, + mu je doktorka sedela za vratom dok nije smršao, i ne prelazi mu ŠUK 6 mmol/L. A ima ga 20 - ak godina. A moja svekrva uopšte ne pazi šta i koliko jede, + ima doktorku koja je totalno opuštena. :(
Ваша деца и са твоје и са очеве стране имају непожељну генетику, бар што се дијабетеса тиче.
Добро би било да деци избациш колаче и уопште шећер, а исто важи и за вас двоје.
Ако баш не можете без тога макар драстично смањите, нема никаквог оправдања да пожурујете генетику.

Pozz ljudi imam par pitanja za vas pa ako neko moze da mi pomogne.... gde ima da se kupi insulinska pumpa i koliko kosta? a sledece pitanje da li neko zna da li dijabetis moze biti prepreka za rad u inostranstvu....u napred zahvalan....

Kupoviniom pumpe ne rešavaš problem, jer moraš da kupuješ i sam insulin za pumpu i ostalu opremu koja iz uz nju. Ili dobiješ sve ili ništa, tako je kod nas. Osim ako ne zna za drugačiji slučaj?
Zašto bi dijabetes bio prepreka? U čemu to?

Pozz ljudi imam par pitanja za vas pa ako neko moze da mi pomogne.... gde ima da se kupi insulinska pumpa i koliko kosta? a sledece pitanje da li neko zna da li dijabetis moze biti prepreka za rad u inostranstvu....u napred zahvalan....
Verovatno mislis ako i CV-u navedes da bolijes od Dijabetesa da neces imati jednake sanse za posao kao zdravi ljudi...
Ne bi trebalo da postoji takva diskriminacija..
Ukoliko je glikemija dobro regulisana i ne postoje ostecenja koja ozbiljno narusavaju zdravlje...
Sam Dijabetes stvarno ne bi smeo da bude prepreka..

Molim vas da mi neko kaže šta se dešava kada dijabetičaru amputiraju dio stopala zahvaćenog gangrenom, da li postoji opasnost da gangrena ide dalje, ako je začepljenje vene u predjelu butine
Да, мајци мог пријатеља су два пута секли једну и једном другу ногу.
Умрла је од шлога са свега нешто преко 50 година и не више од 15 година шећерашког стажа.
Нажалост уопште није обраћала пажњу на исхрану, иако није била необразована.

Back