Pa u stvari je sve jednostavno. Kada sam izasao iz bolnice nisam nista znao o Diabetesu (zahvaljujuci pre svega doktoru ali o tome drugi put) ali sa gomilom nedoumica?! Sama hrana na Endokrinologiji je bila u kontradikciji sa onim sto sam cuo od sestara i pacijenata oko mene! Nutricionistkinja koja mi je pricala vise od sat i nesto vremena je totalno bila zbunjena pitanjima koje sam postavljao u pocetku tako da sam je pustio da isprica to sto je naumila, zahvalio se i ona je otisla u cudu!!! Skoro osam meseci posle toga, preko veze, sam dosao do odlicne doktorke (vec sam je pomenuo a ako nije zabranjeno opet cu pa neka se brise - Dr. Svetlana Zoric sa Instituta za Endokrinologiju iz ulice Dr-a Subotica pored Klinickog Centra) koja mi je drasticno promenila terapiju i objasnila bitne stvari! U medjuvremenu sam imao svakodnevne Hipoglikemijske situacije a da nisam znao sta mi se desava a narocito koliko je to opasno! Ali sam zahvaljujuci Internet-u i zdravoj logici nekako sve drzao koliko toliko pod kontrolom. Naime, posto sam odmah po izlasku kupio aparat za merenje secera u krvi (i to po savetu jednog pacijenta - kad sam pitao sestru u vezi toga rekla je "Ma to je skupo i nema potrebe" - doslovno ovim recima!!!) i u pocetku merio naste, znaci prva stvar posle budjenja i ustajanja (vrlo bitno merenje), zatim pola sata pre rucka, dva sata posle rucka, pola sata pre vecere, dva sata posle vecere, pola sata pre spavanja (naravno, otprilike pola sata) i svako drugo vece 'navijem' mobilni da me budi u 3 sata posle ponoci (strasno bitno merenje). I tako prvih godinu dana. Poenta je u tome sto se uz aparat za merenje dobija i knjizica u koju se upisuju rezultati ali sam ja poed vremena i izmerenih vrednosti obavezno upisivao i sta sam jeo za svaki obrok posebno i na kraju nedelje prosek za tu nedelju! To sto sam pisao i vrstu hrane mi je omogucilo da sam dodjem do zakljucka koja hrana kako deluje na secer u krvi i mnogo lakse organizujem zivot u smislu svega jer ako je secer u krvi dobro regulisan onda nema psiholoskog pritiska ni za mene ali ni za one oko mene a zive samnom!!! I tako sam otkrio, moram tako da kazem, zapanjujuce stvari koje mi je posle nekog vremena tek Dr. Zoric objasnila u par recenica! Elem, kad jedem rostilj (normalan rostilj od klasicnog rostiljskog mesa koje je u stvari obavezno treca kategorija mesa) sa rostilja na ugalj rezultati SUK-a (secer u krvi - u daljem tekstu uvek kao SUK) su kao da nisam nista jeo, uvek izmedju 5 i 6. Ako jedem lovacke snicle sa pireom isto tako ali ako uz lovacke snicle i pire pojedem parce hleba SUK bude izmedju 7 i 9!!! Napominjem da hleb kupujemo onaj seceni na parcice i pakovan u celofanu "Maxi Integralni Hleb", tako pise na pakovanju - jedno parce je dosta malo u odnosu na normalno tretiranje hleba na nasim prostorima. Jagnjetina u vidu pecenja sa raznja - SUK = 5 do 6. Pasta, bilo koje testo, sa belim sirom ili parmezanom ili nekim kupljenim umakom ili pastasuta domaca - SUK = 5.5 do 6,8. Grasak sa bilo cim osim sa hlebom - SUK = 5,5 do 6,5 ako se doda parce hleba - SUK = 8 do 9,5!!! Riba, som, pastrmka... ja licno je spremam u tiganju, fileti, sa dva parceta hleba - SUK = 4,8 do 5,7 (bez hleba ne smem da jedem ribu jer ubrzo sledi hipo!!!), pasulj slicno kao grasak, boranija isto tako ali obavezno sa jednim parcetom hleba a sladak kupus, kuvani, obavezno sa dva parceta hleba. Piletina, uglavnom belo meso, uglavnom ja spremam, 'natur', neke cudne varijante, punjena kackavaljem i sunkom... na razne nacine - SUK =5,5 do6,5. Pilav bez hleba - SUK = 5.5 do 7, sa parcetom hleba - SUK = 6,5 do 11. I tako dalje... Porcije su malo manje od "normalne", salata skoro obavezna i nebino koja, mislim da ne utice na SUK. Ako jedem u restoranu jedem bez hleba i uglavnom rostilj, em ga volim em mi ne predstavlja problem u vezi SUK-a i, naravno, obavezno salata i obavezno bez dodataka soli, bibera, sirceta... Onako kako konobar donese, tako ja konzumiram, doduse, uglavnom je slanije nego sto sam navikao ali i ne jede se svaki dan u restoranu tako da nema veze. Sto se slatkisa tice, jedem sve ali u granicama, sto znaci, pojedem snitu cokoladne torte bez problema, naravno ne svaki dan ali svaki dan po nesto slatko (snita je red velicine kao i svaka iz poslasticarnice - pekare, iz pekare nikada nista ne jedem - lisnato testo i slicno je 'ubistvo za organizam!!!!'), do 4 kocke cokolade (preferiram crnu cokoladu) a, recimo, sad letos obavezno porciju sladoleda svaki dan (normalna porcija, recimo kao tri manje kugle), sladoled volim cokoladu, vanilu, stracatelu... Voce... jabuke bi terebalo svi diabeticari da jedu bar dve, tri dnevno (one kisele sto ih ima cele godine) ali ja to nekako ne radim redovno jer kako stize sezonsko voce jabuke sve manje... Tresnje nikakvog uticaja na SUK kod mene nemaju, obavezno dva parceta lubenice (uvek kupujem najvecu koja ima), bananu ako je bas mala celu ako je 'normalna' pola, volim nektarine, pojedem po dva, tri komada, jagode jedem bez secera... Kad smo kod secera, ne sladim nista, ni kafu ni caj ni limunadu ali tako sam pio i ranije pa mi je to bez problema i sada tako. Znaci, da skratim, sve sam belezio pa sam posle pitao doktorku Zoric zasto je to tako a ona mi je vrlo jednostavno objasnila da u stvari nema pravila, svako je poseban kao bice i ima svoju vrsu'hemije' u sebi koja je svojstvena samo tom bicu i ni jednom drugom na svetu! Sve ostalo je varijabila koja ako se pametno upotrebi onda nema nikakvog problema! Bitno je shvatiti da ono sto meni odgovara ne mora da odgovara nikome drugom na svetu a obicno i ne odgovara ali covekov organizam ima strahovitu toleranciju za sve pa se tako ponasa i sa granom, SUK-om, hladnim vremenom, toplim vremenom... Sve je individualno, kako neko podnosi hladnocu zimi ili vrucinu leti razlicito od vas tako podnosi i hranu a hrana je dosta vazna sto se Diabetesa tice. Unosenjem hrane unosimo gorivo za nas motor, organizam, samo sto je to jeuporedivo komplikovanjije od automobila koji se voze na nekoliko vrsta goriva svi i to je to ali cak i tu ima pravila individualnosti u smislu da ne mozete sipati dizel u auto koji ima benzinski motor - to svi znaju ali ne raznisljaju da ne moze pasulj isto da reaguje kod svih na isti nacin... I tako, da ne smaram vise, o ostalom drugi put...
Da... Samo jos da napomenem u vezi fizicke aktivnosti... Ako dva sata posle obroka imam SUK = 9 i brzim korakom obidjem na Trim Stazi (Kosutnjak) dva kruga, mislim da je to ukupno 1.600 metara, merenje odmah posle toga (zapravo posle desetak minuta mirovanja) pokazuje SUK = 3,8 do 5!!! Ali i to je individualno!
I jos nesto, neko je nesto pogresno naveo pa da ispravim, SUK se meri dva sata posle obroka zato sto su tada najvece vrednosti secera u krvi, tada je PIK koji je relevantan, najveca kolicina secera se tada nalazi bas u krvi (sta biva posle drugi put) a nije tacno da se tada vraca u normalu. I to zavisi od coveka do coveka ali se krece od jednog sata pa sve do tri, tri ipo sata posle obroka!
Toliko za sada, idem da gledam film pa se cujemo sutra! Prijatno!
Pozdrav!