Diego Armando Maradona i njegovi hrvatski korijeni

Ovi jedan

Aktivan član
Poruka
1.544
Još davnih dana dok sam bia mlađi kolala je priča o tome kako se Maradoni baba zvala Dalma i da je to ime dobila ni manje ni više nego po Dalmaciji. Iako još uvik malen i zelen, odma sam tu priču doživia ka jednu od onih mnogobrojnih urbanih legendi s kojima smo u mladosti bivali zatrpavani od pripadnika starijih generacija. Čak i kad sam svojevremeno sazna da je Diego svojoj kćeri da ime Dalma(al po svojoj materi koja se tako zvala) to mi nije ništa predstavljalo i doživljava sam sve to ka puku slučajnost.

Kako smo se danas igrom slučaja dotakli teme o porijeklu Maradone iz neke glupe znatiželje sam iša bacit oko šta internet govori o tome i malo je reć da sam osta zateknut viđenim. Diego Armando Maradona je zaista ima hrvatske korijene i njegova draga mati je zaista dobila ime po Dalmaciji! Znam da zvuči ka naslov nekog senzacionalnog članka iz kakvog našeg Kurira ili Informera, al ako lažu ove stranice(sve strane), lažem i ja.
Nadam se jedino da naša emigracija ne stoji iza njih :D

Za početak prvo par (sportskih) članaka koji su govorili ponešto o njegovom porijeklu povodom njegova odlaska na nebeske terene:

Sports world ~ Diego Maradona
Maradonini preci s očeve strane potječu iz pokrajine Galicije, iz jednog od malih gradova u južnim općinama Ribadeo i Barreiros. Smatra se da je Maradonin najraniji poznati galicijski predak, rođen u Arantesu, Francisco Fernández de Maradona, otplovio u Ameriku 1745. godine i nastanio se u San Juan de Cuyo, gdje se oženio Franciscom Arias de Molina i započeo prvu liniju potomaka obitelji Maradona u Argentini.

Diego Maradonina baka s očeve strane bila je kći Santiaga Maradone, građevinskog inženjera i guvernera pokrajine Santiago del Estero. Njegov pradjed s majčine strane Mateo Kariolić potječe s Korčule u Dalmaciji, otoka u Jadranskom moru koji je tada bio dio Austro-Ugarskog Carstva, danas Hrvatske. Kariolić je imigrirao u Argentinu krajem 19. stoljeća gdje je bio jedan od mnogih Austrijanaca koji su radili u rudnicima ugljena u Guayquiraróu, u obali koja je odvajala pokrajine Entre Rios i Corrientes.

Matteo, čije se prezime pisalo naizmjenično Carioli, Cariolic i Cariolichi, rođen je 1848. godine, nastanio se u obližnjem gradu Paraná i oženio se Trinidad Creole Ferreirom, te su imali Salvadoru Cariolichi, Maradoninu baku.
U članku u časopisu Studia Croatica objavljenom 1994. godine objavljeno je poglavlje o istom Karioliću. Publikacija ga spominje kao rudara u Paraná 1895. godine. Njegov otac Gaspar Polich, rođen 1820. godine na otoku Korčuli, potjecao je iz kolonije imigranata iz tadašnje Austrije i tvrdio je da je predak slavnog pustolova Marka Pola, čija se obitelj doselila u Veneciju iz Šibenika stoljećima prije rođenja istraživača(e moj Gašparu da znaš šta si ostavia iza sebe ne bi vodia brigu o Marku Polu).

Ethnicity of Celebs - Diego Maradona

Diegov djed po majci zvao se Atanancio Ramón Edisto Franco.

Diegova baka po majci bila je Salvadora Kariolić/Cariolichi (kći Mateja/Mattea/Mate/Mathusa Kariolića/Cariolichija/Carioli/Kariolicha i Trinidad Creole Ferreire). Matej je bio iz Praputnjaka, Općina Bakar, Primorsko-goranska županija, sada Hrvatska, i bio je sin Gašpara/Gasparuma Kariolića/Kariolicha i Katarine/Catharine Polić/Pollich.

Pa iako su stranci autori ovih članaka i dalje sam bia rezerviran pa sam nastavia malo dublje kopat prateći te iste izvore koji se spominju u drugom članku da vidim koliko tu zbilja ima istine. I dalje sam računa da je neka greška u pitanju jer kao veliki ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu valjda bi već ranije naiša na taj podatak kako je ovaj nogometni čarobnjak i idol iz mladenačkih dana vezan za moje krajeve. Pa iako sam i dalje bia skeptičan prema svemu jer mi je zvučalo nevjerovatno na kraju sam ipak mora, s osmijehom od uha do uha, potpisat kapitulaciju :)

https://www.geni.com/people/Diego-Maradona/
Screenshot (316).png

https://www.geni.com/people/Dalma-Salvadora-Franco-Cariolich/
Screenshot (317).png

https://www.geni.com/people/Salvadora-Cariolich-Ferreyra/
Screenshot (318).png

https://www.geni.com/people/Matej-Karolic-Polic/
Screenshot (319).png

Potvrdu sam dobia i na ovoj stranici koja je također dosta detaljno obradila Genealogiju Diega Armanda Maradone
Screenshot (306).png

Koliko sam uspia povatat u ovom tekstu su se dotakli i sami Marodininih predaka u Španjolskoj Galiciji di još uvik živi tridesetak ljudi koji nose to slavno prezime. A šta ovoj priči daje još jednu ludu notu(i doslovno i preneseno) ima bit da su te Maradone bile u nekim kombinacijama s pripadnicima hrvatske loze također slavnog prezimena - Ivanišević :D

Screenshot (302).png

Screenshot (305).png

128014398_3665644060160419_8395683380017408498_n.jpg

Krv nije voda :)

I još jedan zanimljiv detalj kojeg se sad sjetih. Stari mi je također davnih dana priča kako je Maradoni dok je bia golobradi dječak jedan od najvećih uzora bia jedan argentinski Hrvat koji je briljira po nogometnim terenima te zemlje:

Tomás Felipe Carlovich - El Trinche ("The Maradona that never was")

"El Trinche je bio široko priznat, nacionalno i međunarodno. Nedostatak audiovizualne dokumentacije njegovih utakmica značio je da je, putem usmenog prenošenja, njegov lik dosegao mitske razine.

Smatra se jednim od najtalentiranijih igrača svog vremena, unatoč činjenici da je gotovo cijelu karijeru proveo u nižim ligama Argentine. Vjeruje se da Karlović nije u potpunosti ostvario svoj talent, jer nije želio napustiti svoj rodni grad i zemlju. Imao je i problema s disciplinom - propuštao je utakmice i treninge. "Maradona koji to nikada nije postao" - tako mediji pišu o njemu. Karakter sportaša također je ometao njegovu karijeru u velikom nogometu: "introvertirana i pustinjačka osobnost koja je prezirala svaku ideju o uspjehu." Sam Karlović je rekao: "Nisam imao drugih ambicija osim igrati nogomet."

Carlovicha su čak uspoređivali s Diegom Maradonom kada su ga neki nazivali "Maradonom koji to nikada nije postao" zbog njegovog boemskog stila života, odbijanja igranja u klubovima izvan Argentine. Poznati inozemni timovi poput AC Milana, Inter Milana i Paris Saint-Germaina pokušali su ga potpisati, ali Carlovich je odbio ponude. Na kraju karijere, brazilska zvijezda Pelé pokušao ga je uvjeriti da igra za New York Cosmos, ali je i njega odbio.

Carlovich se smatra jednim od najboljih argentinskih nogometaša svih vremena.
José Pékerman nije oklijevao odabrati Carlovicha kao "najdivnijeg nogometaša kojeg sam ikada vidio"; César Luis Menotti rekao je: „Carlovich je jedno od one djece čija je jedina igračka otkad su se rodili, lopta. Gledati ga kako igra nogomet bilo je impresivno“. Diego Maradona, kada je stigao u Newell's Old Boys i nakon što ga je novinar opisao kao „najboljeg nogometaša“, odgovorio je: „Najbolji nogometaš je već igrao u Rosariju, a zove se Carlovich“. U veljači 2020., kada je Gimnasia y Esgrima La Plata otišla u Rosario igrati protiv Rosario Centrala, Maradona je sreo Carlovicha i ponovno izrazio svoje divljenje, rekavši mu „bio si bolji od mene“.

Edit: ako smatrate da je tema primjerenija nekom drugom PDF-u(a da nije alternativa molit ću lijepo) slobodno ga pribacite.

Sine, koje je ovo bolidno "istrazivanje". Ako je sve ovo istina Maradona (fudbaler i narkoman) je imao 1/16 hrvatske krvi i to po zenskoj liniji. Moras da budes ekstremno, hmmm, "cudan" da na tome pravis "velicinu" svoje nacije. Za Hrvatsku je daleko bitnije da je imala Luku Modrica u jednom trenutku najboljeg svetskog fudbalera i to kao cistokrvnog Hrvata (mada je on 1/8 srpske krvi, ima jednu prababu iz srpskog sela pored Benkovca te je manje "cistokrvan" nego Maradona) te coveka koji je igrao pod hrvatskom zastavom. Taj daleki Maradonin predak nije ni znao da postoji hrvatska zastava a o njegovoj selidbi u daleku Argentinu govori samo da je bio siromasan te da nije imao dovoljno novca da uplati prevoz brodom iz Djenove do Njujorka pa je zavrsio u Argentini.

Uzgred, zasto se Srbi iz tadasnje knezevine, kasnije kraljevine, Srbije nisu iseljavali u to vreme?

Poslednja izmena:
Sine, koje je ovo bolidno "istrazivanje". Ako je sve ovo istina Maradona (fudbaler i narkoman) je imao 1/16 hrvatske krvi i to po zenskoj liniji. Moras da budes ekstremno, hmmm, "cudan" da na tome pravis "velicinu" svoje nacije. Za Hrvatsku je daleko bitnije da je imala Luku Modrica u jednom trenutku najboljeg svetskog fudbalera i to kao cistokrvnog Hrvata (mada je on 1/8 srpske krvi, ima jednu prababu iz srpskog sela pored Benkovca te je manje "cistokrvan" nego Maradona) te coveka koji je igrao pod hrvatskom zastavom. Taj daleki Maradonin predak nije ni znao da postoji hrvatska zastava a o njegovoj selidbi u daleku Argentinu govori samo da je bio siromasan te da nije imao dovoljno novca da uplati prevoz brodom iz Djenove do Njujorka pa je zavrsio u Argentini.

Uzgred, zasto se Srbi iz tadasnje knezevine, kasnije kraljevine, Srbije nisu iseljavali u to vreme?
Zašto bolidno?? Možeš i sam sve provjerit jesu li podaci točni pa ako sam nešto smulja prihvaćam ban na misec dana(može i stalni). Ne pravim veličinu nacije na tome već me šokiralo jer sam bia uvjeren da je to bapska priča i znat će neki tvoji da sam danas jednom forumašu sarkastično napisa kako je Maradoni baba dobila ime Dalma po Dalmaciji kako bi se naruga na račun toga. A kad ono mater mu zbilja dobila ime po mom kraju Hrvatske jer vuče korijene od tamo. Tako da mi već to govori da su mu od matere u familiji bili patrioti, a i nostalgičari.. Znam po sebi kolika je to bol kad moraš napustit voljenu zemlju, a bia sam na par sati leta i par godina od kuće. Da sam ovako ka oni mora otić na drugi kraj svita i više nikad ne vidit svoj kraj i svoje bližnje istrunija bi od tuge..

To da je narkoman me zaboli neka stvar jer on je isto čovik od krvi i mesa usprkos tome šta je bia božanstvo. A taj mali sroljo šta ga spominješ nije dostojan kopačke Maradoni očistit, a kamoli se stavit u istu ravan s njim. Da Luka Modrić pored Diega Armanda Maradone :roll:

Zašto bolidno?? Možeš i sam sve provjerit jesu li podaci točni pa ako sam nešto smulja prihvaćam ban na misec dana(može i stalni). Ne pravim veličinu nacije na tome već me šokiralo jer sam bia uvjeren da je to bapska priča i znat će neki tvoji da sam danas jednom forumašu sarkastično napisa kako je Maradoni baba dobila ime Dalma po Dalmaciji kako bi se naruga na račun toga. A kad ono mater mu zbilja dobila ime po mom kraju Hrvatske jer vuče korijene od tamo. Tako da mi već to govori da su mu od matere u familiji bili patrioti, a i nostalgičari.. Znam po sebi kolika je to bol kad moraš napustit voljenu zemlju, a bia sam na par sati leta i par godina od kuće. Da sam ovako ka oni mora otić na drugi kraj svita i više nikad ne vidit svoj kraj i svoje bližnje istrunija bi od tuge..

To da je narkoman me zaboli neka stvar jer on je isto čovik od krvi i mesa usprkos tome šta je bia božanstvo. A taj mali sroljo šta ga spominješ nije dostojan kopačke Maradoni očistit, a kamoli se stavit u istu ravan s njim. Da Luka Modrić pored Diega Armanda Maradone :roll:

Zato sto ako imas 1/16 krvi necijeg naroda ne znaci da si ti nesto "povukao" iz tog naroda ili da je taj narod nekako zalsuzan. Pogotovo sto Diego sa Hrvatskom nije imao apsolutno nikakvih dodira, cak ni reci nije znao na hrvatskom (ili u to vreme dok je bio aktuelan kao fudbaler, hrvatsko-srpskog).
Za Diegove pretke je mnozda bitnije sto imaju blize italijanske (po muskoj liniji) korene nego hrvatske a posto je Dalmatia stara italijanska provincija u kojoj ste vi Croate izvrsile etnicko ciscenje Italijana pod dirigentskom palicom vaseg najveceg sina J.Broza sledi da ako to zensko ime ima veze sa Dalmacijom vodi poreklo od italijanskih a ne hrvatskih korena. Tebi nije logicno?

Mateo Cariolicchi meni zvuci bas onako hrvatski...

Znaci, treba da se ponosite Modricem a ne trazite neke besmislene veze.

Poslednja izmena:
Ovde je Karlović koga pominješ imao već 42 godine (i, iako deluje kao amaterski fudbalski penzioner, vidi se ipak da ima nešto nestandardno u sebi)

Gleda sam već ranije te snimke, al nažalost nema ih previše. Al virovat ću ne samo Diegu već i Peleu i još nekim imenima šta ga ističu i koji su vidili dašak nečeg "nezamaljskog" u njemu.

Volim te osobenjake koji usprkos svojoj genijalnosti i talentu ostanu vjerni svom gradu ili klubu u kojem su ponikli. I pod stare dane je Diego drža do njega tako da nije sve bilo na lipim ričima..
WhatsApp-Image-2020-02-14-at-21.35.19.jpeg

Kad je Diego (Maradona) došao u Rosario, neki rukovoditelji Central Córdobe toliko su me nagovarali da ga posjetim u hotelu da sam rekao 'dobro, idemo'. Bio sam 20 metara udaljen od mjesta gdje je bio Diego - okružen s 15 ili 20 ljudi... Odjednom se pojavio ispred mene, zagrlio me i počeo pričati bez prestanka. Čak mi je potpisao majicu i obukao je na sebe "Trinche, jedini koji je bolji od mene". Jedino što sam mogao odgovoriti bilo je "Diego, sada mogu u miru napustiti ovaj svijet, bio si najveći igrač kojeg sam vidio u životu."

Zato sto ako imas 1/16 krvi necijeg naroda ne znaci da si ti nesto "povukao" iz tog naroda ili da je taj narod nekako zalsuzan. Pogotovo sto Diego sa Hrvatskom nije imao apsolutno nikakvih dodira, cak ni reci nije znao na hrvatskom (ili u to vreme dok je bio aktuelan kao fudbaler, hrvatsko-srpskog).
Za Diegove pretke je mnozda bitnije sto imaju blize italijanske (po muskoj liniji) korene nego hrvatske a posto je Dalmatia stara italijanska provincija u kojoj ste vi Croate izvrsile etnicko ciscenje Italijana pod dirigentskom palicom vaseg najveceg sina J.Broza sledi da ako to zensko ime ima veze sa Dalmacijom vodi poreklo od italijanskih a ne hrvatskih korena. Tebi nije logicno?

Mateo Cariolicchi meni zvuci bas onako hrvatski...

Znaci, treba da se ponosite Modricem a ne trazite neke besmislene veze.

Jedan predak mu se zva Matej Karolić, a drugi Gašpar Polić i oba su bila Hrvati, a kako se ime pislao na tal. ili lat. je u potpunsti irelevantno. Ostalo je sfera nagađanja i pripada alternativi pa ti nema smisla odgovarat, a to da Diego nije zna ništa o domovini svojih predaka je glupost i neistina. Neću ić u krajnost pa napisat kako je sanja Hrvatsku i takve bedastoće, al ima je respekta prema nama i to je iskaza u više navrata

Maradona: "Došao sam vidjeti jesu li mi preci što ostavili"

Maradona ja na poklon od organizatora dobio pravo besplatnog boravka u apartmanima u ovom novom turističkom naselju na 50 godina. A od navijačke skupine Armada na poklon je dobio dres i šal NK Rijeke za veliku nuždu. "Zahvalan sam što sam ovdje i zahvalan sam ljudima koji su me doveli. Želim vidjeti cijeli ovaj kompleks. Došao sam jer su me ljudi ovdje fascinirali, a napravili smo veliku humanitarnu stvar."

Zatim je otkrio "pravu tajnu" dolaska: "Preci su mi živjeli 20 kilometara odavde, došao sam vidjeti da li su mi što ostavili u nasljedstvo."

1670854642639737f2836dc_1670854642_3x2_md.jpg

0000000000272458.jpg

pxl-080620-29173573.jpg

Moj ponajbolji prijatelj i susid je igrom slučaja prisustova ovom humanitarnom spektaklu u Novom Vinodolskom u lito 2005. jer mu je let iz Irske bia za Rijeku pa kad je već tamo odlučia je svratit. Baza je u tome da je na letu upozna nekog Argentinca kojem je privuka pažnju jer je bia u Hr. dresu i zamolia ga je da naprave zamjenu jer ovaj je sa sobom ima dres Argentine. Meni susid prista ne znajući u tom trenutku da će upravo taj čin odigrat presudnu ulogu ne samo da upadne na tribine(koje su već ranije bile rasprodane) nego da šup.ak sritni na račun njega dobije i potpis od Maradone nakon završetka tog susreta. Jer kako će Diego odbit nekog ko ima ne sebi dres Argentine na kojeg mu se na kraju i potpisa.

A sutra se zaletim uslikat da ne bude kako pričam bapske priče :)

Back