Did we land on the Moon ?

odakle ti to ako imamo satelite na 36000km? mora da "dobaci" do njih, inace bi nam odleteli u svemir, imas link iznmad
A, jbemliga - ja u klin - ti u ploču.
Hajde da probam da nacrtam:
1. postoji sila teže koja sve objekte u blizini Zemlje usmerava ka njenoj površini.
2. postavlja se pitanje - šta je izvor te sile?
3. raspravljamo o izvoru te sile, da li je to masa Zemlje, ili je nešto drugo u pitanju.
4. pokušavam, preko vaših formula da ti pokažem nedoslednosti primene istih i besmislenost tvrdnje o gravitacionoj sili koja potiče iz mase.
5. ne možeš mi postojanjem NEKE sile koja drži Mesec u orbiti oko Zemlje - dokazivati da je to sila koja potiče iz mase.
6. ne možeš postojanjem satelita dokazivati da je sila koja ih drži u orbiti oko Zemlje - gravitaciona sila.
7. možemo samo, preko zakonitosti koje su date u vezi te sile - raspravljati o njenom postojanju, kao što je formula za nju, koja uključuje poluprečnik, a koja dovodi do besmislenih zaključaka.

Evo ti i sledeći primer:
Gravitaciono polje (sila) kvadratno opada kako ideš dalje od Zemlje, ali isto tako kvadratno raste pri približavanju njenoj površini.
Ako je sila koju daje gravitacija, na daljini na kojoj je Mesec, jednaka masi Meseca pomnoženoj sa njegovom brzinom, onda je
na rastojanju od 1.000 kilometara od Zemlje (400 puta manje) ta sila 400 na kvadrat puta veća (160.000 puta veća).
Da li si svestan veličine i jačine te sile?
Ne bi preživeli ni da smo palačinke.

1. postoji sila teže koja sve objekte u blizini Zemlje usmerava ka njenoj površini.
ne, vec ka sredistu zemlje
2. postavlja se pitanje - šta je izvor te sile?
masa
3. raspravljamo o izvoru te sile, da li je to masa Zemlje, ili je nešto drugo u pitanju.
masa
4. pokušavam, preko vaših formula da ti pokažem nedoslednosti primene istih i besmislenost tvrdnje o gravitacionoj sili koja potiče iz mase.
a ti znas formule?
Ako je sila koju daje gravitacija, na daljini na kojoj je Mesec, jednaka masi Meseca pomnoženoj sa njegovom brzinom, onda je
na rastojanju od 1.000 kilometara od Zemlje (400 puta manje) ta sila 400 na kvadrat puta veća (160.000 puta veća).
Da li si svestan veličine i jačine te sile?
Ne bi preživeli ni da smo palačinke.
ma ne postoji sila na nekoj daljini, udaljenosti od zemlje, neka zemljana sila, vec je gravitacija interakcija izmedju dva tela [koja gravitiraju jedno ka drugom, i drugo ka prvom, samo je ovde zemlja najmasivnija, pa samo kazemo da je zemlja daje, dobacuje ti lupetas itd, a "dobacuje" i drugo telo]
  • zemlje i coveka na 400km od zemlje,
  • zemlje i meseca na 384 400 km od zemlje
samo se lakse telo privlaci tezim, a u stvari se medjusobno privlace

da li si tio svestan koliko je mesec tezi od coveka? i koliko je udaljeniji od povrsine zemlje?

Question Video: Calculating the Gravitational Force between the Earth and the Moon

Poslednja izmena:
ne, vec ka sredistu zemlje

masa

masa

a ti znas formule?

ma ne postoji sila na nekoj daljini, udaljenosti od zemlje, neka zemljana sila, vec je gravitacija interakcija izmedju dva tela
  • zemlje i coveka na 400km od zemlje,
  • zemlje i meseca na 384 400 km od zemlje
samo se lakse telo privlaci tezim, a u stvari se medjusobno privlace

da li si tio svestan koliko je mesec tezi od coveka? i koliko je udaljeniji od povrsine zemlje?
Gravitaciono polje je polje, a polje se menja po zakonitostima koje sam naveo.
Ne može jačina polja da se podešava prema objektu koji se u njemu nalazi.
To je besmisleno.

Gravitaciono polje je polje, a polje se menja po zakonitostima koje sam naveo.
Ne može jačina polja da se podešava prema objektu koji se u njemu nalazi.
To je besmisleno.
ma nemas pojma, sta si naveo? ti i dalje bi da potres vekove nauke?

Jačina gravitacionog polja u nekoj tački brojno je jednaka sili kojom gravitaciono polje dejstvuje na jedinicu mase u tom polju.+

U klasičnoj mehanici polje nije realni entitet, nego model koji opisuje gravitaciju.

ma nemas pojma, sta si naveo? ti i dalje bi da potres vekove nauke?

Jačina gravitacionog polja u nekoj tački brojno je jednaka sili kojom gravitaciono polje dejstvuje na jedinicu mase u tom polju.+

U klasičnoj mehanici polje nije realni entitet, nego model koji opisuje gravitaciju.
Citati, kopiranje, citati,...
Ne postoji polje čija se jačina podešava prema objektu koji se u njemu nadje.
Imaš primer realnog, dokazanog, magnetnog polja.

Ne postoji polje čija se jačina podešava prema objektu koji se u njemu nadje.
Gravitacijsko polje je potencijalno vektorsko polje koje se za svaku točku definira kao sila gravitacije na točkasto tijelo u toj točki podijeljena masom tog tijela. Gravitacijsko polje oko mase m1 je dano s:

{\displaystyle \mathbf {g} (\mathbf {r} )={\frac {\mathbf {F} _{g}}{m_{2}}}=G{\frac {m_{1}}{r^{3}}}\mathbf {r} }

Gravitacijsko polje je potencijalno vektorsko polje koje se za svaku točku definira kao sila gravitacije na točkasto tijelo u toj točki podijeljena masom tog tijela. Gravitacijsko polje oko mase m1 je dano s:

{\displaystyle \mathbf {g} (\mathbf {r} )={\frac {\mathbf {F} _{g}}{m_{2}}}=G{\frac {m_{1}}{r^{3}}}\mathbf {r} }
Da, polje se definiše za svaku tačku i zavisi od mase izvora (u ovom slučaju -Zemlje).
To sam ti i napisao.

Da, polje se definiše za svaku tačku i zavisi od mase izvora (u ovom slučaju -Zemlje).
To sam ti i napisao.
nisi ti za visu matematiku i teoriju polja

ovde imas interakciju dva tela, silu PRIVLACENJA izmedju njih, polje se definise za svaku MATERIJALNU TACKU SA MASOM koja moze da interaguje sa prvim telom cije polje definises

nemas drugo telo, nebitno/svejedno koje mase, onda ne mozes da definises ni gravitaciono polje prvog tela, i zato sam ti citirao:

to kako si ti zamislio da je gravitaciono polje kao neko zracenje, pa da postoji domet, doseg, dozimetar, bla-bla, to tako ne radi, gravitaciona sila je beskonacana

ti si kao neki siledzija koji se hvali sa svojim poljem dejstva, a ne moze nikoga da istuce da pokaze i dokaze tu svoju silu

ja ti kazem lepo da je sila interakcija, jedan bije, a drugi mora da bude biven, inace i nema nikakve sile, kako ti sumnjas, ali ne kazes sta onda drzi planete i mesec da nam ne padne na glavu., ili da ne odleti bestraga u svemir

zato se i vrtimo da se ne bi izbili u sudarima interagujuci
ne moze zemlja da ima silu i da kaze njena sila, njeno polje, pa nije zemlja bre BOG!~ moze samo da interaguje sa drugim telima, sve lepo fino, naucno objasnjeno, na civilizovanoj kosmickoj distanci, cakum pakum, svako telo da se uvazi, i mi ljudi, i kosmicka tela

Poslednja izmena:
Ne znam (šalim se, znam) zašto svi kopirate neke formule, kada je ovde reč o čistoj logici, nevezano za bilo kakva konkretna izračunavanja.
Jedina logika na kojoj insistiraš je ta u kojoj - nema logike. :D Hoćeš sopstveni literarni dokaz, nije formula, da ti ispunimo želju? ;) :cool: :lol:
Pusti šta se dešava u stvarnosti
Eto...Mislim, šta reći dalje.:malav::lol:

Sveto 635, mislim da je krajnje vreme da se batališ dokazivanja teorija, tj. gluposti kojima si ugušio prethodni forum u - i količinski i gabaritno - enormnim objavama gde si se pravio lud na pitanja gravitacije i nadri-naučno, šarlatanski, nametao dokaze za neko suludo kontra-gravitaciono stanovište da kroz svemir ne deluje sila privlačenja, već masovnog odbijanja svega i svačega, ako me pamćenje dobro služi...:):cool::mrgreen: Ta budalaština je odavno debankovana, a ja sa žaljenjem primećujem da te, i posle tolikog vremena, ona i dan-danas drži...:confused: Jašta, znam, teško je odlepiti se od takog nečeg, pogotovo kad znamo koliko si neumornog truda, vremena i arčenja tastature na to potrošio, ali sasvim je u redu shvatiti da si na kraju zabludeo i odvrmorio sa svim tim, jer odakle tolika kompulzivna želja da se to dokaže ukoliko u krajnjem kutku uma nisi i svestan da je to samo jedna fantazija, uobrazilja i laž...? Psihološka činjenica...

Stoga, apelujem da se batalimo dokazivanja fenomena gravitacije, jer ste, barem na ovom temi, sa takvim premisama na pogrešnom putu...
Vratimo se, dakle, na zemlju...;):cool: Ups, pardon...Na Mesec ! :p Budući da je tema jesmo li bili na Mesecu, a ne da li gravitacija postoji ili ne...
Hvala unapred....:hvala::cool:

Poslednja izmena:
nisi ti za visu matematiku i teoriju polja
ovde imas interakciju dva tela, silu PRIVLACENJA izmedju njih, polje se definise za svaku MATERIJALNU TACKU SA MASOM koja moze da interaguje sa prvim telom cije polje definises
nemas drugo telo, nebitno/svejedno koje mase, onda ne mozes da definises ni gravitaciono polje prvog tela, i zato sam ti citirao:
Po toj logici, polje se uspostavlja samo u slučaju da se pojavi neko drugo telo, a do tada ne postoji.
Nije mi poznata takva fizika.
to kako si ti zamislio da je gravitaciono polje kao neko zracenje, pa da postoji domet, doseg, dozimetar, bla-bla, to tako ne radi, gravitaciona sila je beskonacana
Upravo tako - postoji neko zračenje:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Graviton
Do ove sekunde kada pišem, nikakvi gravitoni nisu dokazani.
ti si kao neki siledzija koji se hvali sa svojim poljem dejstva, a ne moze nikoga da istuce da pokaze i dokaze tu svoju silu
ja ti kazem lepo da je sila interakcija, jedan bije, a drugi mora da bude biven, inace i nema nikakve sile, kako ti sumnjas, ali ne kazes sta onda drzi planete i mesec da nam ne padne na glavu., ili da ne odleti bestraga u svemir
Svakako to nije - nepostojeća gravitacija.
zato se i vrtimo da se ne bi izbili u sudarima interagujuci
ne moze zemlja da ima silu i da kaze njena sila, njeno polje, pa nije zemlja bre BOG!~ moze samo da interaguje sa drugim telima, sve lepo fino, naucno objasnjeno, na civilizovanoj kosmickoj distanci, cakum pakum, svako telo da se uvazi, i mi ljudi, i kosmicka tela
Ne postoji polje sile koje deluje samo u nekim trenucima.

Po toj logici, polje se uspostavlja samo u slučaju da se pojavi neko drugo telo, a do tada ne postoji.
Nije mi poznata takva fizika.
to je jedina fizika, ja sam se malo salio sa silnicima, siledzijama, ali radi se interakciji, o 4 osnovne interakcije u prirodi - bez interakcije nema sile, nema ni polja
Osnovne sile ili fundamentalne interakcije su interakcije čestica koje se ne mogu svesti na osnovnije interakcije. Četiri osnovne sile u prirodi su:
Do ove sekunde kada pišem, nikakvi gravitoni nisu dokazani.
pa to ti ja i pricam, sila sama za sebe sa svojim poljem kako je mali perica zamislja - NE POSTOJI, vec postoji samo ako postoji i drugo telo sa kojim interaguje... kasnije se izvlace analogije i sa ostalim fundamentalnim silama, pa tako dolazimo ne do dokazivanja, vec do verovatnoca cak! nema dokaza, samo verovatnoca! tzv, probabilitet
Ne postoji polje sile koje deluje samo u nekim trenucima.
ja vise nemam zivaca, ali stvarno...
mora da ima na koga ili na sta da deluje, inace ni ne postoiji uopste

Poslednja izmena:
to je jedina fizika, ja sam se malo salio sa silnicima, siledzijama, ali radi se interakciji, o 4 osnovne interakcije u prirodi - bez interakcije nema sile, nema ni polja
Osnovne sile ili fundamentalne interakcije su interakcije čestica koje se ne mogu svesti na osnovnije interakcije. Četiri osnovne sile u prirodi su:

pa to ti ja i pricam, sila sama za sebe sa svojim poljem kako je mali perica zamislja - NE POSTOJI, vec postoji samo ako postoji i drugo telo sa kojim interaguje... kasnije se izvlace analogije i sa ostalim fundamentalnim silama, pa tako dolazimo ne do dokazivanja, vec do verovatnoca cak! nema dokaza, samo verovatnoca!

ja vise nemam zivaca, ali stvarno...
mora da ima na koga ili na sta da deluje, inace ni ne postoiji uopste
Dobro... da se ne vrtimo u krug - evo ti novo pitanje o gravitaciji:
Neko je pretpostavio kakav je unutrašnji sastav planete Zemlje i na osnovu toga izračunao njenu apsolutnu masu u kg.
Onda je pretpostavio unutrašnji sastav Meseca i izračunao njegovu apsolutnu masu u kg.
Onda je preko poznate sile teže na Zemlji, uvrstio te podatke u prethodno navedenu formulu i dobio da je sila teže na Mesecu - šest puta manja od Zemljine.
Onda odu američki astronauti na Mesec i...šta otkriju, koliko su pogrešili u tim pretpostavkama?
Apsolutno ništa, proračun se pokazao tačnim na drugu decimalu.
Što bi rekao Komšija: :bravo::vatromet::vatromet:
Neverovatno, ali istinito.
Ne samo da im je pri slanju ljudi na Mesec u onoj konzervi, sve išlo kao po loju, nego su se i pretpostvljeni proračuni pokazali apsolutno tačnim.

Šta misliš koliko ljudi je potrebno logistički da izvedu takvu operaciju
Logisticki - vrlo malo, *astronauti* plus jos 5-10.
Letelica ide i slece, *astonauti* daljinski komanduju iz neke prostorije.Odgovaraju sa 3 sekunde kasnjenja cime pokrivaju
ocekivano kasnjenje zvuka.Ili mozda zvuk ide preko nekog satelita.
Svi oni iz kontrolne sobe nisu morali znati nista o tome.
Jedan sto snima , 1 nadgleda i sinhronizuje i jos nekoliko fizikalaca - eto.

Back