Devojacko

Blondie2:
U domu zdravlja u Zemunu radi doktorka sa 3 prezimna! Sta reci tek o tome?! :lol:
i uvek sam govorila da su doktorice najprepotentnija najuborazenija najneprijatnija i najsmrdljivija stvorenja koja postoje na planeti :idea: znam jos ovakvih primera sa faksa

Blondie2:
U domu zdravlja u Zemunu radi doktorka sa 3 prezimna! Sta reci tek o tome?! :lol:

nesto si sigurno pogresno razumela, posto je to kod nas nemoguce !
doticna doktorka verovatno ima 2 prezimena.. (mozda joj se jedno prezime sastoji iz 2 dela?!) ..

Po nasem zakonu, u maticnu knjigu se moze upisati najvise 2 imena i 2 prezimena, dakle , najduze bi bilo recimo : Ana Marija Petrovic Jovanovic
Varijante iz shpanskih serija tipa : Hose Maria Alonso Martinez Gonzales Rodrigez Sancez Velaskez....de Espania, nisu dozvoljene ...

nocna mora:
Uzimam muzevo,,Zadrzavam svoje{Prezime} Nisam muski sovinista,ali u zadnje vreme je sve vise zena sa dva prezimena.Zasto je to tako i sta znaci zadrzati devojacko prezime.{iz zenskog ugla}Dali je to za zenu dokaz emancipacije ili ,nesto sto ja kao "Balkanac" nemogu da razumem.Nekoliko zena sam pitao zasto ?i sve su mi rekle"Ne razumete vi muskarci to,Zato sto hocu" itd....ali ni jedna konkretno .Zato ja pitam vas?? ZASTO je to vazno
Meni je svejedno... Zato što nešto i nisam vezana za svoje prezime (iz istih razloga iz kojih druge žene žele da ga zadrže), jedino ako se on, ah taj neki on, bude prezivao Qrić, Retardanski, Slepčević i sl...

Eto baš mi ništa ne znači.

Ali pitam - zašto vama (muškarcima) znači? U čemu je fazon?
Da vas kum ne zeza u društvu da ste oženili aždaju? Ako je to razlog da ja menjam prezime, neka hvala... Mene niko ne sme zajebavati, a ako vi to sebi dozvoljavate, onda birajte žene koje vam to nikada neće raditi.

Lexa:
Meni je svejedno... Zato što nešto i nisam vezana za svoje prezime (iz istih razloga iz kojih druge žene žele da ga zadrže), jedino ako se on, ah taj neki on, bude prezivao Qrić, Retardanski, Slepčević i sl...

Eto baš mi ništa ne znači.

Ali pitam - zašto vama (muškarcima) znači? U čemu je fazon?
Da vas kum ne zeza u društvu da ste oženili aždaju? Ako je to razlog da ja menjam prezime, neka hvala... Mene niko ne sme zajebavati, a ako vi to sebi dozvoljavate, onda birajte žene koje vam to nikada neće raditi.
Tooooo, Lexo !!! Pokaži INTEGRITET u izvornom obliku, ali samo BEZ NERVOZE I SVAĐE !!! :lol:

Postovanje ljubav i sve ostalo u braku mnogo su komleksnije stvari na sta covek treba da obrati paznju i da tezi da traju od nekog prezimena koje dobijas vencanjem.Ima tako glupih prezimena na koja sigurno ne bih pristala.Npr:Les (tekstopisac Vlado Les) Strasno!

Ja zadrzala svoje, on svoje.... I sve je bilo super dok nije jednog dana stigla neka preporucena posiljka na ime mog muza. Pitam jel moze supruga da primi, decko koji je doneo kaze moze. Ja potpisem a on kaze da to nije TO prezime. Koje TO? Pa njegovo. Pa nije, ali ja sam mu zena. E ne moze, kaze mali. Ja pokazem licnu kartu i kazem vidis da zivim na ovoj adresi, on uze paket, ne moze kaze, nije isto prezime.... Ja ostala sa upitnicima oko glave....
I sad ako neko zna proceduru da oboje uzmemo neko trece prezime neka kaze.... Zanima me da li je to izvodljivo?

svevisnja:
Ja zadrzala svoje, on svoje.... I sve je bilo super dok nije jednog dana stigla neka preporucena posiljka na ime mog muza. Pitam jel moze supruga da primi, decko koji je doneo kaze moze. Ja potpisem a on kaze da to nije TO prezime. Koje TO? Pa njegovo. Pa nije, ali ja sam mu zena. E ne moze, kaze mali. Ja pokazem licnu kartu i kazem vidis da zivim na ovoj adresi, on uze paket, ne moze kaze, nije isto prezime.... Ja ostala sa upitnicima oko glave....
I sad ako neko zna proceduru da oboje uzmemo neko trece prezime neka kaze.... Zanima me da li je to izvodljivo?
Sto trece pa mozes da prisvojis njegovo odnosno da promenis svoje.
To nije problem samo se raspitaj koji ti sve papiri trebaju.
Samo da ti kazem, procedura je boli glava (sto se tice vremena i para) tako razmisli.

Mrzim saltere, birokratiju.... nekoliko meseci pre vencanja imala sam nekih problema sa razlicitim maticnim brojem u dokumentima, tada sam i odlucila da zadrzim prezime da ne bih opet prolazila kroz sve to..
A sad sto se tice nekog treceg prezimena, to nam je super jer kao nova porodica, novo prezime.... Da sve bude samo nase....

Činjenica je da poslednjih godina sve više žena dodaje svom preyimenu muževljevo. I ja ću to uraditi ! Kod mene nije u pitanju moda ili trend već moja unutrašnja potreba , šta ću kad volEm svoje preyime... ;)

Moja majka i ja, nikada se nismo isto prezivale...
Zbog toga joj nikada nisam bila manje kcerka, ona meni nikada nije bila manje majka, nikada nismo manje bile porodica...

Prezime mi ne znaci bog zna sta... Ali, smetalo bi mi ukoliko bi buduci izabranik insistirao na uzimanju njegovog prezimena, bez mogucnosti izbora...
Takav stav, za mene bi bio mnogo problematicniji, od same formalne promjene porodicnog imena...

Узела сам мужевљево презиме! Тако ми је одговарало. Тиме ништа нисам ни изгубила од девојачког нити добила од мужевљевог, само промену у документима.

Gazdarica:
Prezime mi ne znaci bog zna sta... Ali, smetalo bi mi ukoliko bi buduci izabranik insistirao na uzimanju njegovog prezimena, bez mogucnosti izbora...
Takav stav, za mene bi bio mnogo problematicniji, od same formalne promjene porodicnog imena...

E to bi i meni bio problem, taj stav. Meni je problem sve sto krece sa "Moras... to i to..."

Jos jedan primer, udaje se riba i potegnemo pitanje prezimena. Pa promenice, njegovi ne bi dobro gledali na drugacije. :shock: Pa poslednje bih pitala njegove!

Ja cu zadrzati svoje iz razloga sto sam to ja, 30 god sam se prezivala tako, pa cu i od sada, ne znam zasto bih se navikavala na novo, menjala dokumete i slicno, samo zato sto je neko odredio da kad se zena uda postaje "gospodja tog i tog" (e, od toga bas poludim!), a ne ostaje ista ona od pre!Mozda cu dodati njegovo, ako mu (njemu, a ne njegovima, ko sto neko rece!) to bude bas znacilo, a mozda i ne, pa ako me zbog toga bude stavio u kategoriju "emancipovana kucka", e, onda budaletino dovidjenja, i nista od svadbe!

Postoji i gora stvar od promene prezimena - promena prezimena i veroispovesti. Evo jedan moj poznanik se nedavno ozenio. Zena je iz katolichke preshla u pravoslavnu veru.

ugadnubaburastem:
...Da pokusamo sa inverzijom pitanja - zasto je vazno uzeti prezime bracnog druga, odnosno - kome je to vazno i zbog cega?...Promena bracnog statusa (formalno pravno - ugovorna kategorija) ne inicira kod svake zene, ocito, potrebu za promenom porodicnog imena stecenog rodjenjem - kao bitne odrednice i sastavnog dela licnog identiteta svake osobe...Zadrzavanjem sopstvenog i dopisivanjem suprugovog prezimena, oznacava se i postuje promena bracnog statusa i pripadnost novoformiranoj porodicnoj zajednici, uz neodricanje od gorepomenutog...
...Cime je zadovoljen i deplasiran argument 'formalne' veze (?!) sa decom eventualno rodjenom u tom braku....
...Postovanje tradicije, i obratno, je stvar licnog izbora, kao i shvatanje, tumacenje i vrednovanje simbolike koju ona implementira...
...Odabir partnera srodnih shvatanja i pogleda, ili rad na toleranciji tudjih i sirini sopstvenih shvatanja - takodje stvar izbora kojim smo blagosloveni u 21.veku...

ja sam ovom ženskom fascinirana :P

btw. možda vam se ogadilo dodavanje prezimena zbog Aleksis Kolbi Karington Dekster njanjanja...? :lol:

inače, Zakon o porodičnim odnosima predvideo je SVE kombinacije, a pitanje tradicije je - samo pitanje običaja.
Španci akumuliraju prezimena, Srbi uzimaju muževljevo, javne ličnosti svuda u svetu zadržavaju svoje (zbog onog što je Zlajka navela, zar da ode mas' u propas' :lol: )

LePiaf:
Postoji i gora stvar od promene prezimena - promena prezimena i veroispovesti. Evo jedan moj poznanik se nedavno ozenio. Zena je iz katolichke preshla u pravoslavnu veru.
ijuuuuu crna ona. ni dovoljno grdno što veruje neg je prešla i kod pravoslavci.al d se odlučila za obrnuto taki demokrata ko ti bi to podržo
pušti ženu.njojzino pavo.ništa tu nije gore od goreg.ak je njojzi dobro dobro je i tebi.mož i bula d postane šta te bole pajser
leba ti svati ovo dobronamerno.mrzi me das svađam

gurbet:
ijuuuuu crna ona. ni dovoljno grdno što veruje neg je prešla i kod pravoslavci.al d se odlučila za obrnuto taki demokrata ko ti bi to podržo
pušti ženu.njojzino pavo.ništa tu nije gore od goreg.ak je njojzi dobro dobro je i tebi.mož i bula d postane šta te bole pajser
leba ti svati ovo dobronamerno.mrzi me das svađam
Ja tu zenu ni za shta ne drzim, pa nema shta ni da je "pushtam"... i apsolutno me "boli pajser".
Ali ostaje chinjenica da je debilno.

LePiaf:
Ja tu zenu ni za shta ne drzim, pa nema shta ni da je "pushtam"... i apsolutno me "boli pajser".
Ali ostaje chinjenica da je debilno.
jest debilno al iz tičje perspektive.ti tako viš stvari al neki drugi nemora.to sam teo dat reknem
nebik mogo d kažem d je debilno.i mene j to bezveze al nedozvoljajem sebi d bidnem taki oštar ki ti.niki ni osto brez glave zbog tu njojzinu odluku
ajd izvini nebi višlje das uplićemo

Cini mi se da bi se mnogo vise zena opredelilo da zadrzi svoje prezime ili doda muzevljevo kada se o tome ne bi izjasnjavalo na samoj ceremoniji vencanja, pred zvanicama. Primer: maticar pita "Koje cete prezime uzeti?" Ona sva ponosna odgovara "Zadrzavam svoje!" On jadan crveni, kao svejedno mu. A svi prisutni razmisljaju: "Kakva rospija!" I to bude glavna tema do sledeceg dogadjaja :roll:

Back