Devojacko

e meni je ovo bolna tacka i sve radim da ne odgovorim na temu al ne izdrzavam.evo sad sam kao nesto napisala
da vidim da l ce da radi :-|

I ja sam takodje uzela muzevljevo prezime.
Pre nego sto smo se vencali uopste o tome nisam razmisljala, nego tek kada smo otisli kod maticara da zakazemo vencanje. Pitala me je sta od 4 kombinacije zelim i rekla sam da uzimam njegovo jer to je logicno, postajemo jedna porodica. Ali zato i postoje te razlicite kombinacije, a ne samo jedno pravilo jer ima razlicitih ljudi, razlicitih zelja.

Mislim da svako ima svoje razloge! Moja mama je dodala tatino, to mi je ok. Ja bih verovatno uzela muzevljevo, jer je moje dugacko, pa da mu "zalepim" jos jedno, mnogo je, mada, nikad se ne zna.

Svidja mi se spanski fazon - svi imaju dva prezimena (Prvo od oca, drugo od majke). I dete kad se rodi, uzme kao prvo tatino (njegovo prvo, znaci dedino, znaci nastavlja lozu) a kao drugo uzme mamino prvo. (tj dobije) A zene ne menjaju svoje prezime. Kako si se rodio, tako ti je do kraja zivota.

Procitala sam i da na Islandu ne gaje tradiciju prezimena nego svako doda na tatino IME sufiks "sin" ili "cerka". Recimo - Mary Piterdoter, ili Jon Piterson. Pa onda Jonova deca budu Jonson, ili Jondoter itd. (ne kazu tako cerka ili sin, ali je na islandskom komplikovanije, samo ilustrujem) I nema opterecenja nastavljanjem porodicnog imena.

Cula sam jedan ok argument zene koja je zadrzala svoje prezime:

- svako se preziva po svom tati.

Jedna prijateljica koja je zadrzala svoje prezime prolazila je godinama kroz niz birokratskih smorova - kad je putovala sa decom (cija su vam ovo deca gospodjo?) kad je vozila muzevljev auto (ciji vam je ovo auto gospodjo) i slicno...

Ma, stvarno je licni izbor!

...@Larra - licno mi se veoma dopada ovaj sistem, s' tim sto zene u spanskoj/latino/juznoamerickoj kulturi ipak dodaju muzevljevo prezime sa prefiksom 'de' - npr. Letizia Ortiz Rocasolano de Bourbon (ocevo/porodicno - Ortiz, majcino - Rocasolano, udato - Bourbon) - sto su porodice starije i uglednije to su i prezimena (cesto) duza i jasno se vidi porodicno poreklo i po ocevoj i po majcinoj liniji - koje nasledjuju i potomci, uz postovanje i obelezavanje bracnog statusa...

Relativno skoro sam sa dechkom razgovarala na ovu temu. Zadrzhala bih svoje prezime zato shto ima istoriju na koju sam veoma ponosna, ali bih dodala muzhevljevo prezime (pod uslovom da mi sadashnji dechko bude buduci muzh) zato shto je neobichno, kratko i efektno.

nocna mora:
Uzimam muzevo,,Zadrzavam svoje{Prezime} Nisam muski sovinista,ali u zadnje vreme je sve vise zena sa dva prezimena.Zasto je to tako i sta znaci zadrzati devojacko prezime.{iz zenskog ugla}Dali je to za zenu dokaz emancipacije ili ,nesto sto ja kao "Balkanac" nemogu da razumem.Nekoliko zena sam pitao zasto ?i sve su mi rekle"Ne razumete vi muskarci to,Zato sto hocu" itd....ali ni jedna konkretno .Zato ja pitam vas?? ZASTO je to vazno

Važno je... Nosiš jedno ime ceo svoj život a posle treba da ga promeniš.
Kad pitaš zašto treba da ga promeniš - dobiješ odgovor: Zato što to treba tako.
Onda im kažeš - pa ne mora to tako a oni se čude, misle gle ova tripuje da je emancipovana.

Их, и ја сам мислила да ћу ''изгубити део себе'' ако се више не будем презивала својим девојачким презименом...а после...ма исто је, и није некаква битна промена у животу...
Не каже се џабе:''Зови ме и крчаг, само ме немој разбити''.

Nina2:
Mozda sa produzenjem loze i sa mladine strane ukoliko je jedinica? Evo konkretno, ja bih zadrzala prezime upravo iz tog razloga.

kako da produzavas tako lozu ako ce deca da ti dobiju muzevljevo prezime??

jedino ako nagovoris muza da deca nose tvoje devojacko, al' tesko da ce da pristane (da ne kazem--nema sanse!!)

jedinica sam, ali se ne dvoumim uopste
ja cu da uzmem muzevo prezime, iz 2 prosta razloga :

1. jedna smo porodica, i zelim da se prezivam isto kao moja deca
2. sta ce mi 2 prezimena?!

Kako je samo neko siguran u nesto a nit zna mene nit zna mog buduceg :lol: Verovala ili ne vec smo pricali o tome i on nema apsolutno nista protiv. Cak me i razume zasto to zelim da uradim. Deca ce nositi i moje i njegovo prezime.
Toliko o tome. Stvarno ne planiram da raspravljam sa vama sta i kako i zasto, odgovorila sam na temu a ostalo je izmedju mene i njega.

...Uz svo postovanje prava na drugacije misljenje, licno ne smatram da na funkcionalnost i srecu porodice i njenih clanova na bilo koji nacin, pozitivan ili negativan, moze da utice krajnje lican izbor zene koji se tice, ponovicu, svesti o sopstvenom identitetu stecenom rodjenjem - te stoga ovaj argument smatram deplasiranim...Mislim da je izlisno govoriti o tome da je brak u svojoj formalnoj sustini - ugovor sklopljen izmedju dvoje ljudi, dakle puka forma, ciju sustinu i sadrzaj odredjujemo i nadgradjujemo sami, davajuci mu smisao - od cega ce zavisiti licna sreca i bracnih partnera i dece eventualno rodjene u toj zajednici, a koja se nece osecati manje njenim delom ukoliko im majka, uz ocevo, nosi i prezime svoje (i njihove sire) porodice, niti bi to smelo da predstavlja odrednicu 'jedinstva' i 'pripadnosti' porodicnoj zajednici bilo kog njenog clana...
...Mogucnost izbora oba prezimena - porodicnog i supruznikovog upravo omogucava da se sacuva dimenzija spone sa maticnom porodicom, odosno svest o licnom identitetu i istovremeno ispostuje i oznaci promena bracnog statusa i pripadnost novoformiranoj porodici...
...Uzgred, realnost ne podrazumeva uvek idealan scenario - sta u slucajevima visestrukih brakova roditelja u kojima takodje postoji potomstvo...?...Mislim da je najbitnije da, uz mogucnost licnog izbora, postoji razvijena i neopterecena svest i zreo, formiran stav o onome sta je za zajednicu dvoje ljudi i porodicu koju formiraju sustinski bitno, a sta stvar licne odluke i izbora koji na nju nemaju nikakvog uticaja...

Nikad dva prezimena, šta to znači? Kolhozno-sohvozna zadruga, zvuči rogobatno, a i oslovaljavaće vas kraćim prezimenom, mada može, ako se ljudi kratko i jasno prezivaju...npr Mark& Spencer.U osnovna građanska prava ubrajaju se statusne promene, što uključuje određena prava i slobode, lično ime i odluka o promeni je stvar pojedinca. Meni se sviđa srednje ime majke, sve je stvar dogovora..Ja nikad ne bih dodavao, niti oduzimao svoje, a izuzetno cenim odluku lepšeg pola da zadrži svoje prezime. I sama reč "zadrži" je potiranje neprirodnog ODUZIMANJA u braku, imena, a kasnije i dela, identiteta. Ja volim i ne pada mi na pamet...

Uostalom, sinononim za brak mi je poslednje nedelje svadba Elton Johna sa dugogodišnjim ljubavnikom, ko li je pasivan u TOM BRAKU hahahahahhahah..nije smešno..

najpametniji je jedan na$ domaci muzichar koji je izjavio da zheli da se UDa za neku od sestara Karic i da pridoda njeno prezime tako da bi mu puno ime na kraju bilo:

Antonije Pu$ic Karic (inache Rambo Amadeus) :lol:

Slazem se sa "ugadnubabu"...

Sta se desava kad se ljudi razvedu? Eto nove polemike? Da li i onda zadrzati to novo prezime, da bi se imalo isto kao i deca, ili vratiti svoje?

Pa se zena uda drugi put, dal onda da zadrzi ono prvo, drugo, uzme trece? Pa kad eventualno i u tom novom braku dobije decu? Pa joj se deca razlicito prezivaju?

Mene bi stvarno bolelo uvo, da smo zivi i zdravi, a mozemo da se zovemo kako bilo.

Ја задржала мужевљево...Тако се презивају моја деца...и не смета ми. Навикла сам се на њега.

Blondie2:
U domu zdravlja u Zemunu radi doktorka sa 3 prezimna! Sta reci tek o tome?! :lol:

...Zaista, sta reci...?!...Da bi prica dobila na tragikomici, ne samo da doticna gospodja ocito nije svesna sopstvenog neuklapanja u sredinu u kojoj obitava, vec je sasvim izvesno lisena i zdravorazumske, dobronamerne kritike porodice i prijatelja, koji bi trebalo da joj ukazu na iritantnost njenih licnih izbora po okolinu, koju dakako, karakterisu visok civilizacijski i kulturni nivo i na njima utemeljena tolerancija, razumevanje i postovanje razlicitosti, kao i tudje licnosti i prava na izbor...

Nina2:
A da li ste ikada razmisljale da zadrzavanje prezimena nema nikakve veze sa emancipacijom? Mozda sa produzenjem loze i sa mladine strane ukoliko je jedinica? Evo konkretno, ja bih zadrzala prezime upravo iz tog razloga.

Али дете ће имати презиме оца. Зар не?

joj kako je ovo dosadnoooooo
pitam se, da li prezime utiče na sam brak ... na to da li ćete vas dvoje živeti u dugom srećnom i stabilnom braku?
ja mislim da ne.
paaa što bi se jedili zbog tuđeg izbora... šta je bre koga briga šta su njih dvoje odlučil da rade sa svojim prezimenima??????????
UGB je sve ovo mnogo lepše napisala ali čisto da ponovim gradivo...

Naravno da cu uzeti muzevljevo prezime:D osim u jednom slucaju - da je toliko ruzno da nebih mogla da podnesem da stoji pored mog imena.

Na faksu sam cula prezime Zaklan:shock: tako se definitivno nebih prezivala ni u ludilu:roll:

ja ne menjam moje prezime ni iz kog razloga, uvek zadrzavam svoje...
nema sanse da ga menjam:)
to su gluposti...uopste nije bitno, niti znaci bilo sta...samo menjaj prezime, sve dokumente pa dok prodjes kroz birokratiju i izmaltretiras se, pa se razvedes posle 2 godine, pa opet isto, pa se za nekoliko godina opet udas pa opet menjaj sve to maltretiraj se...a nikakve poente nema, prezime ne menja nista, kao sto uostalom ne menja ni taj dokumenat o vencanju....

Back