- Poruka
- 2.998
O, dakle, sta su nam jos vesele devedesete donele (ali pripazite dobro, ovo necete cuti na Pinku ili procitati u Kuriru)?
Neko ko je rodjen za vreme Drugog svetskog rata, u kojoj Hitler svojim ambicijama, a preko narastajuceg nacionalizma razara Evropu, a ko nije izvukao pouku iz toga, nas je u nekim kasnijim godinama svog zivota, u trenutku kada je bio predsednik sad vec jedne bivse zemlje, , da izvinete na izrazu, `malo` zajebao.Dakle, bilo je ili bratstvo-jedinstvo ili nista (ali ljudi da ne gresimo dusu,Sloba je ipak bio proizvod Titove politike i ne mozemo ga kriviti sto je hteo da odrzi staru Jugoslaviju, ali ga i te kako mozemo kriviti za nacin na koji je to radio).
znaci, problem koji ovde postoji, retko ko razlikuje patritizam od nacionalizma!
E dakle kao posledica toga javlja se to da smo imali 4 rata - Bogu hvala, moglo ih je biti vise, a vala koliko smo mi narod, pa jos nebeski, sta je nama moglo da uradi 4 rata, izdrzali bi mi i 40 (inace Kinezi su prilicno dugo imali tu egocentricnu predstavu o drzavi-da je njiihov vladar predstavnik neba, a njihova drzava sve ispod neba).
E, ali to nije sve, nazalost nije ni delic.Pricasmo o turbo-folku, o pozoristima, bioskopima, medijima...A sta je bilo sa ljudima?Dakle, povredjeni, osiromaseni (i materijalno i duhovno) narod cija se zemlja svojom politikom vraca decenijama unazad, polako, ali sigurno pocinje totalno da propada, da se upada u jednu kolotecinu,apatiju, beznadje...A pri tom vodjen samo jednom mislju:Kako pobeci odavde?I oni koji su grebali i rukama i nogama, to su i uradili...I tako mi danas imamo situaciju da smo najsiromasnije drustvo u Evropi, sa najvecim brojem mladih koji napusta ovu zemlju,, sto je i normalno jer sta ima se nudi da ostanu?
Dakle, govorimo o narodu koji danas nece da radi, koji nece da izadje na izbore, govorimo o mladim ljudima koji su negde na ulicnim demonstracijama propustili svoje ispitne rokove, a za to umesto da ih kazne mama i tata sto nisu bili dobri, kaznjavala ih milicija, ni manje ni vise nego pendrecima, i dosijeima...E a sada mi ocekujemo da neko da radi?Pa kao ljudi, pitam ja vas?Kad su izlazili u 10, a dolazili kuci sa zorom?Mladi ljudi nisu imali za sto da ustanu ujutru, niti da rade, niti da idu na fax, pa zasto onda ne bi ludovali nocu (a kako ce se satnica odrzati i do danas, e onda imamo sve ludje generacije koje se tako napijaju, ubijaju...klinci od 15 god!!!-samo u kragujevcu, prosle nedelje 3 ubistva, ljudi od 18, 19 i 20 god)...
Kad i gde je vecina bila na odmoru?(vise od 90% omladine nikada nije napustilo zemlju).
Mnogo se strasnih stvari desavalo, 15 dana samo o tome da pisemo, pa ne bi sve rekli...A i oni koji imaju najvise da kazu, vise nisu tu.Necemo pricati o inflaciji, o cenama, o gladi, o bolestima, o restrikcijama, o bombama...ipak, jos uvek jako boli.Ovo je prica o onim ljudima koji su preziveli vesele devedesete, koji nisu poginuli zarad jedne bolesne politike.Ovo je prica o onima koji nisu otisli odavde, zarad boljeg zivota...
Veselo, veselo...
koje brdo lazi gluposti i manipulacija