Devedesete

O, dakle, sta su nam jos vesele devedesete donele (ali pripazite dobro, ovo necete cuti na Pinku ili procitati u Kuriru)?

Neko ko je rodjen za vreme Drugog svetskog rata, u kojoj Hitler svojim ambicijama, a preko narastajuceg nacionalizma razara Evropu, a ko nije izvukao pouku iz toga, nas je u nekim kasnijim godinama svog zivota, u trenutku kada je bio predsednik sad vec jedne bivse zemlje, , da izvinete na izrazu, `malo` zajebao.Dakle, bilo je ili bratstvo-jedinstvo ili nista (ali ljudi da ne gresimo dusu,Sloba je ipak bio proizvod Titove politike i ne mozemo ga kriviti sto je hteo da odrzi staru Jugoslaviju, ali ga i te kako mozemo kriviti za nacin na koji je to radio).
znaci, problem koji ovde postoji, retko ko razlikuje patritizam od nacionalizma!
E dakle kao posledica toga javlja se to da smo imali 4 rata - Bogu hvala, moglo ih je biti vise, a vala koliko smo mi narod, pa jos nebeski, sta je nama moglo da uradi 4 rata, izdrzali bi mi i 40 (inace Kinezi su prilicno dugo imali tu egocentricnu predstavu o drzavi-da je njiihov vladar predstavnik neba, a njihova drzava sve ispod neba).

E, ali to nije sve, nazalost nije ni delic.Pricasmo o turbo-folku, o pozoristima, bioskopima, medijima...A sta je bilo sa ljudima?Dakle, povredjeni, osiromaseni (i materijalno i duhovno) narod cija se zemlja svojom politikom vraca decenijama unazad, polako, ali sigurno pocinje totalno da propada, da se upada u jednu kolotecinu,apatiju, beznadje...A pri tom vodjen samo jednom mislju:Kako pobeci odavde?I oni koji su grebali i rukama i nogama, to su i uradili...I tako mi danas imamo situaciju da smo najsiromasnije drustvo u Evropi, sa najvecim brojem mladih koji napusta ovu zemlju,, sto je i normalno jer sta ima se nudi da ostanu?
Dakle, govorimo o narodu koji danas nece da radi, koji nece da izadje na izbore, govorimo o mladim ljudima koji su negde na ulicnim demonstracijama propustili svoje ispitne rokove, a za to umesto da ih kazne mama i tata sto nisu bili dobri, kaznjavala ih milicija, ni manje ni vise nego pendrecima, i dosijeima...E a sada mi ocekujemo da neko da radi?Pa kao ljudi, pitam ja vas?Kad su izlazili u 10, a dolazili kuci sa zorom?Mladi ljudi nisu imali za sto da ustanu ujutru, niti da rade, niti da idu na fax, pa zasto onda ne bi ludovali nocu (a kako ce se satnica odrzati i do danas, e onda imamo sve ludje generacije koje se tako napijaju, ubijaju...klinci od 15 god!!!-samo u kragujevcu, prosle nedelje 3 ubistva, ljudi od 18, 19 i 20 god)...
Kad i gde je vecina bila na odmoru?(vise od 90% omladine nikada nije napustilo zemlju).
Mnogo se strasnih stvari desavalo, 15 dana samo o tome da pisemo, pa ne bi sve rekli...A i oni koji imaju najvise da kazu, vise nisu tu.Necemo pricati o inflaciji, o cenama, o gladi, o bolestima, o restrikcijama, o bombama...ipak, jos uvek jako boli.Ovo je prica o onim ljudima koji su preziveli vesele devedesete, koji nisu poginuli zarad jedne bolesne politike.Ovo je prica o onima koji nisu otisli odavde, zarad boljeg zivota...

Veselo, veselo...

koje brdo lazi gluposti i manipulacija:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Al su ti zato argumenti protiv prva liga.

meni jesu naravno,kada god oces spreman sam da te bombardujem konkretnim argumentima da je 90-ih bilo bolje.....otprilike 50 puta....da da tacan proracun...
samo za to sto je bila srbija i crna gora i naravno kosovo nije proglasilo nezavisnostt.
samo po tim merilima blje je 30 puta.........pa i da se prosecna plata poveca na 10 000 eu opet je bilo bolje jer smo imali drzavu a sada je nemamo nego smo cenjeni u svetu ko kurdi.....ako im treba neki srbin,odi skoknu do bg uhapse i odvedu........ma ne mogu se 90-e meriti sa ovom povrackom.

ni jesu naravno,kada god oces spreman sam da te bombardujem konkretnim argumentima da je 90-ih bilo bolje.....otprilike 50 puta....da da tacan proracun...
samo za to sto je bila srbija i crna gora i naravno kosovo nije proglasilo nezavisnostt.
samo po tim merilima blje je 30 puta.........pa i da se prosecna plata poveca na 10 000 eu opet je bilo bolje jer smo imali drzavu a sada je nemamo nego smo cenjeni u svetu ko kurdi.....ako im treba neki srbin,odi skoknu do bg uhapse i odvedu........ma ne mogu se 90-e meriti sa ovom povrackom.

Meni bas nedostaju Mirini intervjui na TV-u:mrgreen:
Oni su bili tako jedna.............porodicna porodica...............................ma milina jedna:klap:
P.S
Ti ovde malo repujes
glumis plesni stecaj
tu mi se fino shlepujesh
teshka lambado jedna

Kuci begaj
ranije legaj
prika moj
zaradi lebac
repuj di treba bitango

On ce mi kazti:
nemoj sad da zovem vlasti
nemoj sad da okrenem mog kuma
vec mi bilo na umu
da kazem
hej,ajd okreni kumu
da sam mu reko
on bi puko ko guma............................................:super::klap::bye:

meni jesu naravno,kada god oces spreman sam da te bombardujem konkretnim argumentima da je 90-ih bilo bolje.....otprilike 50 puta....da da tacan proracun...

a to je znaci posledica tih vestackih hemijskih narkotika,za koje vele da ih omlatina sve vise uzima:think:

Nisu oni zaboravni nego ljudi misle da je bolje ziveti tako ali "prkositi" celom svetu.
Tako razmisljaju.Sta mozes.

Ljudi žive, nemaju vremena da razmišljaju o prošlosti, mora se misliti na opstanak u bliskoj budućnosti koja neće biti nimalo srećnija od te grozne prošlosti, nju smo s mukom pregurali, a kako ćemo dalje, to je za razmišljanje...

aimar mislis da su nas devedesetih cenili u svetu? kako to?
mislis da smo imali drzavu? Kakva je to drzava gde skoro nista ne funkcionise? I koju niko ni ne priznaje? Koja nije u UN pobogu!

ko nije priznavao sr jugoslaviju :dontunderstand: esi ti normalan :dontunderstand:

naravno da su nas cenili i to mnogo vise nego sad :rtfm:
pre kada se nesto dogovore sa nama ispostuju i sada nas ebe ko hoce.

ne mozes porediti srbiju i srj....ej bre to je bila drzava,nasa drzava.
tada bre da udje neki spijun u drzavu posle pola sata bi bio na dnu save,a sada moze da dodje ko hoce ovde i hapsi nase gradjane,osecam da strani agent otera tadica u pm a ovaj ne snme a da mu kaze......i to neki cinovnik :hahaha:

aha drzava sa najjacom vojskom i obavestajnom sluzbom na svetu u odnosu na velicinu nije funkcionisala....aj ne prdi

90-ih nisu bile ovako dobre pesme:

Hit and run Ami say hit and run...

People get ready right´ya know here we come.
G'yal wine up your wheels and give me some.
Skazi and Big-Bass line side of Ami-San
All over the globe we are ruling in Japan.
Wish you like Fishi in a combination.
Blondie teens in the New York and in a London.
"Alifut Ha-olam" number one Ichiban
"Ten et ze a" I hit and run...

come and say hit and run Ami say hit and run
right on now j' knows that we are freak and one
(Hit and run Ami say hit and run)
skazi and big bass line side of Ami-san
Jump pa-pa jump papa singly some one
Right now dis ya choon come...

Going through the tribe all the fire
We tell lies blow out of my head
Try smells that Soltisfide
People know why is wrong yeahhh
(Skazi and Big-Bass line side of Ami-San)

ma yebite se devedesete, ko se jos seca....ova dva golupcica sigurno ne :cmok:

120499666248931cf4e6365543596783.jpg

Poslednja izmena:
ko nije priznavao sr jugoslaviju :dontunderstand: esi ti normalan :dontunderstand:

naravno da su nas cenili i to mnogo vise nego sad :rtfm:
pre kada se nesto dogovore sa nama ispostuju i sada nas ebe ko hoce.

ne mozes porediti srbiju i srj....ej bre to je bila drzava,nasa drzava.
tada bre da udje neki spijun u drzavu posle pola sata bi bio na dnu save,a sada moze da dodje ko hoce ovde i hapsi nase gradjane,osecam da strani agent otera tadica u pm a ovaj ne snme a da mu kaze......i to neki cinovnik :hahaha:

aha drzava sa najjacom vojskom i obavestajnom sluzbom na svetu u odnosu na velicinu nije funkcionisala....aj ne prdi

Jel ta drzava bila clan UN? Aha, kako da ne.... Postovali su nas i cenili kao sto sada cene Irak ili Avganistan... Tako da, ne trabunjaj bezveze po svom starom dobrom obicaju.
Sta su se oni to sa nama dogovarali? Vidim, super je tvoj Sloba poslovao sa njima... naterao ih da nas bombarduju....
Ovo za spijune, jednostavno ne lupetaj. Sta je bilo sa Vokerom? Jel on na dnu Save zavrsio? :dash::dash::dash: Sta je sve govorio, i zahvaljujuci tome sto ste ga pustili na Kosovo, izbilo je s.ranje.... Svaka vam cast... Inace, u to tvoje divno vreme, mrtvi su bili svi oni koji su rekli nesto protiv gomneta (Slobe).... Kundak (Mirin svaler), Badza(prvi pandur SRJ), Curuvija....
Onaj ko ti je rekao da smo mi imali najjacu vojsku i kontraobavestajnu sluzbu s obzirom na velicinu s.ere kao foka.... Da te naucim, izraelska kontraobavestajna sluzba je najbolja na svetu. Uvek bila. Sta tek onda izraelska vojska da kaze.... Nasa vojska je u qrcu odavno, a to sto ti mislis da je vojska SRJ razvalila NATO je problem tvoje psihopatologije. Da jeste, UMNIK dole ne bi bio, nego nasa vojska i policija. Tako da, i ovo ti pada u vodu. Sto se tice Slobine murije, zna se da je bila jaka protiv demonstranata, ali su zato kriminalci mogli da im lupaju samare. Kako je radila, govori cinjenica da je broj ubistava u BG-u 1993. porastao za 100%, a murija tvog Slobe ni polovinu slucajeva nije resila. Za 2 godine, Srbiju je napustilo preko 300.000 mladih i obrazovanih.... Koliko ih je do 2000. napustilo Boga pitaj. Sjajna vlast bila... Pos.erem se na nju....
Argumenti su ti extra kao i uvek.... Dakle suplji kao sito i reseto....

Poslednja izmena:
Da na fotki nije lopta onda bi imala nekog smisla ovako...;)
A sto se tice devedesetih bolje je ne secati se.Da se nisu "desile"ni ove dvojice ne bi bilo:sad2:

Naprotiv, devedesetih se treba sećati, iako su to godine koje su nam pojeli skakavci.
Ne treba da nam stoje kao kost u grlu, niti da nam ovaj život, sad, prolazi u znaku post-traumatskog stresa iz devedesetih, ali treba pamtiti jer – kažu ljudi – istorija se ponavlja. Naravno, ne daj Bože da se ponovi.
U kontekstu te izreke dobro je izvući pouke iz prošlosti. Na prvom mestu: ne graditi kult ličnosti.

Devedesete su samo kulminacija onog što je tinjalo tokom decenija unazad, naročito osamdesetih. Lično, tada sam neko vreme prilično solidno finansijski živela, vadeći svakodnevno ispod dušeka po deset maraka, za koje sam mogla da prehranim porodicu (užu i manje užu), platim račune i pri tom kupim nešto pride. Taj blistavi finansijski momenat koji, nažalost, nije dugo trajao, nije mogao da kompenzuje pogled na globalni očaj, oličen u vidu materijalnog i duhovnog srozavanja.

Dakle, moja prva asocijacija na devedesete:
ratovi, siromaštvo, izolacija (ne samo bukvalno); politička, nacionalna i verska netrpeljivost (demagogija, tirade, zamene teza) i, s tim u vezi - degradacija morala (korupcija, piramidalne banke pod državnim patronatom, pljačke, obmane kao sredstvo ubeđivanja, licemerje, netolerancija prema neistomišljenicima, oružje u službi rešavanja dilema ko je ko u raznim hijerarhijama, kriminal svake vrste, momci sa asfalta kao idoli, primat divljaštva nad pitomošću, opšta atmosfera kao rasadnik nevaspitanih, pogubljenih, zabludelih ili očajnih); neslobodni mediji; kolaps umetnosti (umetnost u službi politike, nametanje treš merila vrednosti po receptu "hleba i igara"); histerični ratni pokliči s jedne (tj. svih strana, pa čak i u okviru jedne porodice koju je politika podelila na dva ili više suprotstavljena tabora) i apatija (nemotivisanost, rezignacija, intelektualno mrtvilo), s druge.
Ukratko, za mene, himna tog vremena je "Tamna je noć".

Pa kažem još jednom: ne daj Bože da se ponovi.
Mada ... sve je tako prepoznatljivo, još uvek.
Vuku se repovi iz tih devedesetih.

Back