Devedesete

Bilo je grozno i sve gore receno je manje vise tacno.
Samo nije mi jasno zasto niko nekaze da "sankcije nisu imale nikakvog uticaja na milosevica, on je ziveo i tada kako je hteo nije on stajao u redovima i kupovao benzin iz flase nego MI!!
Pa koga su onda kaznjavale te kvazi "demokrate" koje ovde hvalite{poneki}????
Kaznjavali su NAS ! ! i to su radili veoma strucno cim se mnogi ovde i dalje odusevljavaju njihovim"DEMOKRATSKIM VREDNOSTIMA" Za ubijenog psa ili macku se u USA robija , za ubijeno dete u Srbiji se kaze kolateralna steta???!!??

drvasic:
Ja ne znam gde ste vi to živeli, ali koliko ja znam bilo je daleko bolje nego danas. Ko kaže da nije istina, laže, ili mu je tako tata pričao, a lagao ga je.
.

U Beogradu, Srbiji! Zejtin nije mogao da se uzme U BEOGRADU, ja para da uložim u Dafininu banku nisam imala U SRBIJI, pendreci su batinali U BEOGRADU, suzavac je dimio U BEOGRADU, SPS-vi ljudi su upadali i urnisali nas NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU na kom sam bila student i tako redom.
Tata nije morao da mi priča! A tii, ako imaš lepe uspomene iz tog perioda, ne znam zašto ih lepo ne napišeš kao što smo mi naše najjače utiske devedesetih. Bolje je bilo tebi, meni nije i ne znam odakle ti to znaš kako je to meni bilo pa još da lažem d aje bilo drugačije.
Pevaj svoju pesmu ali ne prozivaj i lupetaj! Meni ne smeta što je tebi bilo lepo niti tvrdim da lažeš čak, štaviše, verujem ti!

A, noćna mora, upravo o toj kolateralnoj šteti sam danas pričala- e, neka mi neko kaže da dečiji život manje vredi i od čega drugoga!

roditelj:
Nije to uopste bila neka znacajnija suma, pomnozena sve sa malobrojnima koji su izlazili. Cista demonstracija moci.
Suma nije bila baš ni beznačajna obzirom da je veliki broj ljudi izlazio preko grane, odmah tu par km do Segedina, Sofije ili Temišvara u sitan šverc ili nabavku osnovnih životnih namirnica kojih na praznim rafovima ovde nije bilo. Sredinom 90-ih taksa je bila 20DM po osobi plus 10DM za auto i ja sam im ostavljao 60-80 DM mesečno, jer tih 3-4 odlaska mesečno u Segedin su mi bili način da kao student preživim u Beogradu, da imam za stan i hranu. Mesečni prihodi od taksi su bili više miliona maraka, godišnji su dostizali 9 cifara a para koju dobiješ bukvalno za ništa se baš osladi (kao pretplata za RTS).

Handsome Brown:
Ja znam gde sam živeo, studirao i radio tih godina a ti ako ovako nešto možeš da napišeš i staneš iza toga ili si balavac ili si se dobro ovajdio za vreme Miloševića.
Pa vidi ovako, ako ti imaš oko 65 god. onda sam za tebe balavac. Drugo Dafini i Jezdi nisam dao ni dinar a ni marku tako da nemam zašto da ih se po lošem sećam, a ko je hteo preko leba pogače to je i dobio. Treće, nisam se ovajdio u to vreme ali sam živeo normalno, bez frke šta će biti sa fabrikama, ljudima i Srbijom. U to vreme za 10 maraka si mogao da se napazariš u prodavnici kao sad za 100€, pa ti vidi. A do 10 maraka si mogao uvek da se snadješ. A snađi se sad za 10 € ako možeš. (pričam o ljudima koji rade za 6 i 8.000. din. mesečno, a i to im nije sigurno )

drvasic:
Pa vidi ovako, ako ti imaš oko 65 god. onda sam za tebe balavac. Drugo Dafini i Jezdi nisam dao ni dinar a ni marku tako da nemam zašto da ih se po lošem sećam, a ko je hteo preko leba pogače to je i dobio. Treće, nisam se ovajdio u to vreme ali sam živeo normalno, bez frke šta će biti sa fabrikama, ljudima i Srbijom. U to vreme za 10 maraka si mogao da se napazariš u prodavnici kao sad za 100€, pa ti vidi. A do 10 maraka si mogao uvek da se snadješ. A snađi se sad za 10 € ako možeš. (pričam o ljudima koji rade za 6 i 8.000. din. mesečno, a i to im nije sigurno )
Ok, balavac nisi, sorry. Drugo, ja sam Jezdu i Dafinu shvatio kao kockarnicu ili tome slično, a kako se ne kockam i ne igram kladionicu, loto bingo etc. ni ja sa njima nisam imao ništa...Ali mi je zato neko pojeo lovu koju su moji godinama štedeli, a koja se danas zove stara devizna štednja, i koju mi 90-ih niko nije ni pomišljao da vrati, a danas ipak u nekim ratama naplaćujem. Treće tada sam preživljavao, ali ajde bio sam student, nema veze, nije to problem, ali miran život? Malo malo pa mobilizacija, a posle ti u bukvicu upišu dobrovoljac...Da li si ti imao takvih iskustava? Treće to da si za 10dm mogao da pazariš ko danas za 100e, to malo zayebi...Od kako sam diplomirao radim u jednoj državnoj firmi, tada za 150dm, i tada sam bio težak slepac, pa me i 99 mobilisali, i dok sam ja spavao na betonu, oni lepo uvale lika sa višom školom na moje mesto koje zahteva faks, toliko o sigurnosti posla, jedva sam zadržao posao, kada sam demobilisan, da ne pukne bruka...Moj tadašnji i sadašnji standard su nebo i zemlja, a još uvek sam u istoj državnoj firmi, samo sam napredovao 2 stepena od tog početnog mesta, što u prevodu znači 20% veću platu...I sa tih 20% manje bio bih daleeeeeko iznad standarda 90-ih...I još nešto to tvoje sigurno (fabrike, posao, Srbija, bla, bla...) zvalo se tiho umiranje, sigurna je bila samo nizbrdica i skora propast.

sećam se da sam u kolima imala bocu od 2 litre, od omekšivača za veš. u koju je stajalo skoro 2,5 l čorbe:p i da sam vozila dok ne stane pa onda dosipala.
sećam se da se pojavila gomila bagre, koja je do tada obitavala po nekim jerkovićima ili boga-pitaj-kakvim krajevima bgd. bili su kao pravi oslobodioci. nemate pojma kako je bilo teško biti devojka tih godina! za sapun i zubnu pastu (o nekim drugim higijenskim potrebama da ne govorimo)
smo išli u mađarsku, ili sve to 10 puta skuplje plaćali na pijaci(ulici).
šećer je bio kao zlato, a 2 litre koka kole na pijaci su koštale 5 maraka-nečiju platu!!!!
tada sam radila u budimpešti na aerodromu, najbedniji posao koji sam u životu radila, vukla ljude za rukav da se voze našim mini busem do bgd. nikada se nisam bednije osećala,moliš nekog bednika da sedne u bus baš kod tebe. a oni bahati, većina, vide da se otimamo onjih...nisam dugo izdržala.
drugare su nam kupili iz diskoteka,pravo na hrvatski front, naprave raciju, pribodu i nas, devojke uza zid...pa nas pošteno izvaćare, kao traže nešto, a puška ti naslonjena na glavu !!! yebote sve sam to i zaboravila. ma ne ponovilo se.
sada sam se naježila.
neko reče da se bolje tada živelo? u pravu je za onu teoriju o 10 maraka. jeste.
ali ne nije se bolje živelo.
nismo leteli avionom na more...a ni imali prostora ni da maštamo o pasošu bez vize.
i danas je to tako daleko.
lakše nam daju vize, ne gnjave ko onomad....ali opet ...
izvinite što sam upala u vaš pesak, ali eto imam svoje lopatice i koficu,
pa mi žao bilo da ne podelim sa vama.
:p

...maco, idu li jos ti mnibusevi za aerodrom Budimpesta? Nesto mi bas treba neki prevoz do tamo ovih dana.....

Nego, da i ja izvadim grabuljice i koficu pa da zaigramo....Gledam malopre sahranu u Pozarevcu, odslusah Mirino pismo muzu, poslednji pozdrav iz Moskve.....Sa milion ipo sledbenika i pristasha ocekivao bi covek da su mogli porodicu da zastite da dodje na sahranu. Makar ih drzava i ne stitila (a sto bi ih stitila, kad bolje razmislim, i od koga - pa i oni su isto gradjani ove zemlje kao i ja na primer, pa mene niko ne stiti kad idem ulicom...mozda zato sto nema potrebe za tim, sta li......Marko nema poternicu, ne vidim zasto on nije mogao da dodje, Marija je cujem nesto ljuta - oce oca da iz groba iskopa pa da ga prebaci u uskoro nezavisnu Crnu Goru, duhom je sa tatom na Cetinju, rece.......Beda i tuga....). I dakle, gledam onu sahranu, zarozao se Nikolic a ni Vuchic ne zaostaje za njim - reko bi covek deo srca im se otkinuo sa Slobodanom.....Rus donese njegovo srce u Moskvi osvesteno 'suzama njegove porodice' u crvenoj papirnoj vrecici (?!?!) da ga sahrane u grobnicu sa kovcegom...Boze blagi, jadan Slobodan, nesto mi ga u momentu bese zao.....Odjedanput, dok slusam posmrtni mars i gledam kako kovceg nestaje lagano u onoj grobnici dok se muce da navuku tesku mermernu plocu preko, osetih uzasnu tugu: ne za Slobodanom, svi jednom oraju umreti, pa i oni najgori, pa i oni najbolji, Bog sudi o tom, ni Bog ne prasta sve.......Ali na momenat, dok se navlaci ona ploca od teskog mermera osetih kako neko konacno i nepovratno pokopava 15 godina moje mladosti, kako se najzad nepovratno i konacno sahranjuje i deo mog zivota, onog koji je taj jadni, pateticni, bolesni covek vezao za svoju sudbinu i oteo od mene, sve zajedno sa svim mojim mrtvim prijateljima, raseljenom porodicom, izgubljenim snovima, ubogaljenom zemljom koju sam nekada svojom zvala.....I osecam negde licni gubitak, i tugu, i nema vise ni besa, samo tuga za izgubljenim godinama i izgubljenim zivotima: za zivotima koje je lancano vezao za svoj zivot bez nase volje i htenja, i odneo sa sobom u nepovrat...Pokusavam da se izborim sa tim osecanjem, i da prihvatim, i da prastam: da prastam njemu sto je bio toliko mentalno bolestan, da prastam njegovoj bolesnoj porodici koja nas jos uvek naziva olosem, kako to MIra lepo opisa u svom oprostajnom pismu, koje je sem poslednje recenice imalo vise karakter politickog govora, da prastam cak i onima koji su sledili njegovu sumanutu ideju i jos je slede, vezani u tom kolektivnom ludilu - poznatom psihijatrijskom fenomenu. Pokusavam da prastam i da se pomirim sa tim, zbog mene, zbog moje dece, zbog moje buducnosti i ostatka mog zivota, onog zivota koji nije uspeo da povuce u raku sa sobom, a koji ce tamo zavrsiti ako ne uspem da u sebi nadjem mir.
Ono sto ne prastam su oni koji su - cutali. Njemu prastam - bio je bolestan. Ovi danas, sve sa Kostunicom na celu - oni nisu bolesni nego bezobrazni. Istinski olos. Zdravi i pravi, a bezobrazni do srzi. Napravili su farsu od drzave, farsu od naseg zivota i sada farsu od njegove smrti. Neukusno je i degutantno skupljanje politickih poena preko necijeg lesa. To nekrofilno ponasanje je nesto najodurnije i najvulgarnje na svetu. Vrhunski je cinizam izlaganje sanduka u Muzeju istorije (simbolican izbor!?) i ispracaj ispred savezne skupstine. Poslednjih 7 dana su bruka i blamaza za celu Srbiju...
I gledajuci tu blamazu, shvatih da nije zasluzio nista vise da ga prezirem od ovih koji me jasu sada; i da samo u pronalazenju mira ostoji buducnost za mene. Zato pokusavam da prastam deo svog zivota koji sa njim odlazi u onu grobnicu, i neka mu zemlja da u smrti ono sto on nama nije dao za svog zivota....
A devedesete?! Sta devedesete?
"Ma yebite se, devedesete.....!"
A i ove od 2000te na ovamo mogu pod ruku sa njima.

roditelj:
Nije to uopste bila neka znacajnija suma, pomnozena sve sa malobrojnima koji su izlazili. Cista demonstracija moci.
Ne znam da li se neko seća restrikcija struje... Eh, to su bila vremena... Ali ako si kojim slučajem na liniji sa mestom stanovanja nekog od funkcionera, tebi super. Struje uvek bilo....

serb_pagan:
aj da se prisetimo veselih devedesetih u srbiji...osma sednica,srbija jedina od zemalja u evropi brani komunizam,slovenci napustaju skupstinu,ne slazuci se sa stavom srbije da se ne dozvoli visestranacje..srbija odbija predlog slovenije o asimetricnoj federaciji...napadi albanskih terorista na srbe...jogurt revolucija u vojvodini...vas niko ne sme da bije...balvan revolucija u krajini...piramidalne stedionice...crni biseri vanje bulica...mladima idoli postaju heroji filma "vidimo se u citulji"...ponosni srpski narod,posto je pristao na predlog svog voljenog diktatora da jede korenje,mlati se ispred prodavnica za veknu hleba i litar ulja...rumunsko gorivo i bugarske sveske...svakodnevna ubistva po ulicama srpskih gradova...velika vecina prolazi bez otkrivanja pocinilaca...restrikcije struje,po deset sati dnevno...plate od pet do deset maraka...

Zemljak, jedno setiti se necega sto si svojim ocima video a nesto sasvim drugo je kad prepricavas necije utiske.

ILi si ti moja Srbenda koja voli gusle i usmeno predanje?

WithdrawnWater:
...maco, idu li jos ti mnibusevi za aerodrom Budimpesta? Nesto mi bas treba neki prevoz do tamo ovih dana.....
nem' pojma. ima neko sigurno...
WithdrawnWater:
osetih kako neko konacno i nepovratno pokopava 15 godina moje mladosti, kako se najzad nepovratno i konacno sahranjuje i deo mog zivota,
apsolutno istu stavr sam danas pokušala da objasnim mužu i drugaru,inače englezu..
ja se isto osećam...ma sve potpisujem što si rekla!

PAC-PAC:
Zemljak, jedno setiti se necega sto si svojim ocima video a nesto sasvim drugo je kad prepricavas necije utiske.

ILi si ti moja Srbenda koja voli gusle i usmeno predanje?

pa nisam ja ziveo na marsu zemljak...video sam mozda mnogo vise nego sto ti pretpostavljas...recimo,sinove socijalistickih direktora pljackasa koji su budzili mazde dok su se one babe sto danas kukumavche za slobom tukle za veknu hleba...

jomini:
Ne znam da li se neko seća restrikcija struje... Eh, to su bila vremena... Ali ako si kojim slučajem na liniji sa mestom stanovanja nekog od funkcionera, tebi super. Struje uvek bilo....
Nedavno sam našla zimsku jaknu koju nisam nosila od 1999. i u džepu 'ladno, oprana ali "stamena i čvrsta"- SVEĆA! :lol:

Zemljak, ama, pametan si covek, vidis i sam da nije rec samo o Milosevicu nego o kontinuetu vlasti do danasnjeg dana. Sta mislis, da nece mozda Bogdanovicev sin jednog dana da vozi ficu?! Ili mozda Vucelin? Sve je to ista bagra koja je ucestvovala u citavom tom sranju. Verujm mi, zemljak, svojim ocima sam video sto puta da medju njima nema razlike.

A sto smo jadnim slovencima uveli sankcije ,kao propasce... itd
Ma ovo je naj-naj tema na forumu da znam kako da ocenim dobila bi 5 zvezdica :))
Nego na mene su sada ostavile utisak one dve babe sa slobine sahrane ,jedna od njih je na shubari imala selotejpom zalepljnu sliku slobe,a druga je rekla novinaru kako je omladina uzimala drogu i nezna sta radi hehehe :) :)

Bile su cool .......loodilo devedesete :)

Svi smo bili milijarderi...pa gde to ima???
Benzin po kanticama, redovi za lebac, redovi za ulje, secer, mleko..
Vojna murija juri po gajbama uspavane izdajnike, da ih spakuje na frontu u neku bosansku ili hrvatsku vukojebinu, gde nikad nisu bili...
Jezda i Dafina varaju kretene, kojima ja nikada ne bi vratio pare, ko ovaj ludi Dinkic....nek pomru!!!
Bagra nepismena, sa pejdzerima i dzipovoma , u sprezi sa policijom krade, otima, reketira..ubija
Hiljade "boraca" u bezanjiji preplavilo Beograd, nigde ekavicu da cujes....
Sa fronta pobegulje, ovde glume opake gorstake.....loodilo!!!

Ma super su devedesete...jedva cekam da vam se ponove !!!!!!!!!!!!!!!!!! ( nekima) :)

gates0074ln.jpg

Billy Gates is back ......
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :wink:

Back