Deus, Deiw, Bog

ako imaš osjećaj, slutnju, razlog za predodžbu, ili čak znanje o općenitom višem principu, slici koju opisuju (ateisti i anarhisti) lao tse i čuang tse, najznačajnija imena taoizma, šta će ti još teo i logija? teologija služi jedino opravdanju djelovanja, koje naša stvarnost opisuje (djelovanje judejskih bogomoljaca) kao 18-stoljetni niz zločina.
a sve lijepe riječi i namjere su to i ostale.

deprimira me tako veliki broj ljudi, kojima se može pričati: slušaj šta ti govorim, ne gledaj šta činim.
tada izbezumljeni pišu (index.hr, ali ne samo pojedinačno): ja vjerujem u boga, ja sam katolik, ali katolička crkva me, blago rečeno, odbija.
icon_face_palm.gif

Da,to je ljudski kretenizam...Međutim,znam ljude s IQ oko 150 koji veruju u razne bajke za odrasle...Neverovatno je,ali
to opovrgava zamisao da sveštenici ne veruju ni sami u ono šta propovedaju,već su profi koji lagodno žive od svog posla...
Ti,nadobudni s hr.foruma ne znaju da crkve čuvaju naciju kad su ratovi i kataklizme i da su poslednji bastion odbrane naciona...
Jasno je da se crkva zloupotrebljava u svetovnim ciljevima,ali to samo pokazuje da je od ljudi ,a ne od bogova,te da je
ljudima zadatak da je svedu u razumne okvire koji zadovoljavaju takve ,primitivnije ,duhovne potrebe kao što je vera...

U pogledu mudrosti sledbenika taoizma imam određeni otklon...Naime,smatram da tu ima previše korištenja veštine
uma u luzerisanju,baš kao da su naručeni mislioci da obeshrabre široke narodne mase...Paranoično,ali ima logike...

Kada god se govori o Bogu i religijama zaboravlja se nešto fundamentalno. Pogledajmo to ovako; Kada se penjemo uz stepenice za nas je stepenik br 1 pozitivan jer će nas podići malo naviše. Za nekoga ko je na stepeniku br 2 sigurno da stepenik br 1 više nije pozitivan jer bi ga vratio unazad (naniže) ali zato jeste pozitivan stepenik br 3... što slično važi za one koji su na br 5 ili 10...
U procesu duhovnog razvitka čoveka postoje mnogobrojna učanja i religije koje, nezavisno od negativnih detalja u sebi ipak imaju pozitivnu ulogu. Svaka ima nešto što će pružiti sledbenicima baš ono što je njima potrebno - to je onaj stepenik njima trenutno potreban. Ostale stvari koje možda nama trebaju za njih su trenutno nebitne jer možda nisu stasali za odredjeni stepen odgovornosti prema životu a samim tim i za odredjeni stepen slobode. Na sličan način, mi prihvatamo onakvo učenje (verovanje) koje trenutno zadovoljava naše potrebe ali zato nismo sposobni za veći stepen odgovornosti prema životu (samim tim i slobode).
Nevolja u svemu tome jeste što prepoznajemo i/ili poznajemo one stzepenike koje smo već prošli ali ne poznajemo pa ni ne prepoznajemo one kojima ćemo tek ići. Odnosno, kada u nama naraste unutarnja potreba za nečim kompletnijim i potpunijim znanjem mi ćemo načiniti i taj naš sledeći iskoračaj - stepenik. Nadrašćene korake u našoj duhovnoj evoluciji smatramo primitivnim pa samim tim i ljude koji su trenutno tamo. Ne bi to bio problem tako strašan kada ne bismo nazivali negativnim i kada ne bismo omalovažavali i one korake ili verovanja i znanja koje još nismo spoznali.
Razlog zašto tako činimo može biti naša neinformisanost, sujetizam, egotizam, netolerancija...
Bilo kako bilo takvo naše ponašanje je karakteristično celim putem našeg ličnog duhovnog razvitka sve dok se kao Sizif sa našim kamenom ne popnemo do samog vrha brda ili duhovne planine kada možemo videti celinu i razumeti celinu a sa time i naš lični proces duhovne evolucije.
SAve bi bilo jednostavnije(?) da naš um funkcioniše malo drugačije a ne tako kako funkcioniše, programski ili još gore, poput žiroskopa, kako ga usmeriš on tako kruto i netolerantno drži pravac. Ne podnosi promene pogotovu nikako one nagle. Kod njega vlada ogromna inertnost.
Da nije tako mi bismo sa lakoćom shvatili i dopunjavali bismo se novim saznanjima koja dolaze od religija, filozofa, kauke, psihologije, psihijatrije i sve to bismo lako postavljali u naš mozaik. Medjutim, tada bissmo poput biljke koja isklija i raste bez dovoljno svetlosti, vetra, kiše...izrasli bismo tanki, slabašni i nestabilni da bi nas i najmanji napor slomio. I tu stoji pravi razlog zašto naš um mora biti onakav kakvim jeste i zašto mi sa mukom moramo osvajati svaku novu životnu lekciju i zašto mi sa mukom ekspandiramo našu svest... sa mukom se podižemo ili zakoračimo na svaki novi stepenik. Odnosno, zato i postoji priča o Sizifu koji sa mukom stalno valja kamen uz brdo kiji ga mnogo puta odvuče nazad da bi ga ovaj, sada dovoljno ojačao, izgurao do samog vrha znanja, razumevanja a samim tim i do vrha toliko željene duhovne slobode. To je vrh o kojem se sanja i kojem se stremi a koji se drugačije opisuje u svim učenjima i religijama. Dotle nam nema slobode...
Da li ima nešto loše što se uči da se voli prvo sebe? Ne, jer to je naš stepenik br 1. Da li je nešto loše što se uči da se voli svoja porodica? Ne jer to bi bio recimo stepenik br. 2. Slično je sa razvijanjem ljubavi i prema svojoj naciji, rasi, klasi.....dok ne sazrimo da volimo ceo život. Ne bez razloga se kaže da tek onda kada naučimo voleti Boga mi po prvi put stvarno i u najvišem smislu volimo sebe. Ne zato što mnogi veruju da mi postajemo Bogom (jer to je takodje učenje nižih stepenika) već zato što tada i tek tada jesmo potpuno otvorili svoje srce i što tek tada potpuno razumemo život i što tek tada raspoznajemo način kako funkcioniše život a život u nižim svetovima je veliki proces čiji smo i sami deo....
Mnogo gubimo vremena nasrćući i negirajući tudje izbore i učenja, shvatanja i verovanja umesto da se okrenemo sebi i dogradjujemo se onoliko i onako kako nabolje znamo, možemo i umemo.
Sve ovo ne znači da ne trebamo biti svesni onog što nije pozitivno kod nekih učenja, religija, filozofa... ali to znači da je neophodno da budemo tolerantniji prema drugima da uče svoje životne lekcije ami, ako smo dovoljno hrabri i odvažni zakoračimo naš sledeći korak naše lične evolucije. Neka drugi u miru ostanu tamo gde im je još mesto. Ovaj svet je dizajniran za sve nas i jedni bez drugih ne bismo dosegli sami životni cilj.. Naviše se borimo protiv onoga što nam najviše koristi... ustvari, na izvestan način, uvek se borimo protiv svog neznanja ili kako god da to lično vidimo.

Poslednja izmena:
Kad zene pricaju o sujeti. A vjeruju da je krojacica bozji izaslanik.

Svaki stari Grk iz 6 vijeka pne. je relativni nadcovjek u odnosu na danasnje moderne ljude.

I uopste svako ko ima neku staromodnu vrlinu ima daleko jacu dusu od modernih dupeglavaca.

Zveri je vrlina lukavstvo da zaskoči i prekolje kakvu hranljivu životinjku,a posle da zaskoči
ženku svoje vrste i nakon svega da se izležava u hladovini guste krošnje u savani...
To što to čovek iskomplikovao-daje mu status najkomplikovanije zveri...
Tako ima štit i mač...Štetom se štiti od drugih zveri,a mačom ih mačkuje...z:mrgreen:
Kralj Leonida je bio gospodar zveri...
Imao je jednu jedinu vrlinu:da ima lepe ogromne oči dok čuči i *****...:hahaha::mrgreen:

Da,to je ljudski kretenizam...Međutim,znam ljude s IQ oko 150 koji veruju u razne bajke za odrasle...Neverovatno je,ali
to opovrgava zamisao da sveštenici ne veruju ni sami u ono šta propovedaju,već su profi koji lagodno žive od svog posla...
Ti,nadobudni s hr.foruma ne znaju da crkve čuvaju naciju kad su ratovi i kataklizme i da su poslednji bastion odbrane naciona...
Jasno je da se crkva zloupotrebljava u svetovnim ciljevima,ali to samo pokazuje da je od ljudi ,a ne od bogova,te da je
ljudima zadatak da je svedu u razumne okvire koji zadovoljavaju takve ,primitivnije ,duhovne potrebe kao što je vera...

U pogledu mudrosti sledbenika taoizma imam određeni otklon...Naime,smatram da tu ima previše korištenja veštine
uma u luzerisanju,baš kao da su naručeni mislioci da obeshrabre široke narodne mase...Paranoično,ali ima logike...
imao bi na ovo nekoliko primjedbi.
iq 150 znači da sam u stanju riješiti određene apstraktne probleme, ali ne govori ništa o sveobuhvatnom razumnom dosegu, dakle daljnjim kvalitetama/svojstvima bodovanog. stoga na mene iq ostavlja sličan utisak kao spominjanje u guinessovoj knjizi rekorda.
kad je kasparov još bio svjetski prvak u šahu (ovdje vidimo da je svaka kvaliteta samo atribut trenutka i razvojne faze tijela u vrlo specifičnoj umjetnoj okolini), njemački „der spiegel“ zabavljao je svoje čitatelje s publikacijom jednog testa inteligencije, kojeg je i kasparov rješavao. rezultati kasparova su bili također objavljeni. tako sam imao prilike uspoređivati svoje rezultate i odgovore s njegovim. na nekim zadaćama, koje sam ispunjavao s lakoćom igrajućeg djeteta, dotični je zapeo kao, kako danas mute, osoba s posebnim potrebama. kod drugih zadaća, u kojima je brilirao, jedva sam našao uporište, gdje da počnem, a opet druge su me tako obeshrabrile, da nisam ni pokušao. kasparov je na mene iz drugih publikacija ostavio utisak iskrenog dobronamjernog čovjeka, bez skrivenih zamisli, požude ili drugih devijacija, koje su danas (ne samo) u rh (opet) postale odgojni cilj. i time je moja potreba za prepoznavanjem čovjeka u potpunosti zadovoljena.
johannu wolfgangu von goethe pripisali su posthumno iq od 180. s obzirom da sam tamo posjećivao srednju školu, vrlo dobro su me upoznali s likom i djelom svog velikana u svim životnim dobima i sferama. koliko god je taj bio duhovit, maštovit i dosjetljiv čovjek, prijatelj mi ne bi mogao postati, jer mu osobno nedostaju ona (recimo) plemenita svojstva, koja je mogao pripisati svojim umjetnim figurama. (za razliku od schillera friedricha). tak meni taj iq doista ne znači ni crno pod noktom.

ima još jednu stvar, koju bi rado komentirao, koju sam već i kod ozimana primijetio. vi obadvoje vjerujete, da se država služi crkvom. nekad davno sam to također tako vidio, ali u međuvremenu zbog daljnjih informacija, spoznaja, dobrih razloga i argumenata promijenio svoje mišljenje. oduvijek se crkva služila državom, iako nije uvijek svaku imala pod kontrolom. međusobni odnos vladajućih sila, koje žive od društva i za njega, ne smijemo tako čvrsto šablonizirati i fiksirati, što je istaknuto obilježje i točka na kojoj pada kompletna mehanistička zapadnjačka/kršćanska misaona shema. na takav način ne mogu se prepoznati stvarne okolnosti i funkcije i odnosi djelujućih sila naše životne okoline, naše stvarnosti. isti vic kao s iq.
uistinu su stvari, odnosi, svojstva tako nečvrste i amorfne, kao materija. što točnije i bliže gledaš, to manje vidiš. i sve to je u stalnom pokretu i pretvaranju. svaki pojavni oblik je sa svim svojim svojstvima vezan samo za trenutak i fazu razvoja, u kojem ga promatraš. kao da gledaš u juhu. koju stalno miješaš. pokret i pojava su nerazdvojivo jedna stvar.
za razliku od države, crkva se oduvijek kao apsolutni 100%tni parazit, svakom prilikom, poslužila ljudima i njihovim društvenim sustavima. u vrlo rijetkim trenutcima se država, koja nije bila pod kontrolom crkve, poslužila crkvom. obično se tada radi o suradnji dviju (ili više) konkurentnih sila, koje sporazumno, u svojoj trenutnoj snazi odgovarajućim udjelima, zajednički iskorištavaju ljude, dogovaraju metode, sfere djelovanja i dijele plijen. takvu igru možemo danas pratiti s putinom i pravoslavnom crkvom. nešto sličnog odigrava se sigurno i u drugim državama, ali nemam ni vremena ni volje to istraživati i za neko vrijeme ustanoviti. državni službenici velikim dijelom toga nisu svjesni, nego samo oni koji djeluju na ključnim funkcijama ili poneki profesori, koji imaju uvid u dokumentacije i knjigovodstvo. sad bi opet rekao, za razliku od crkve. njeni ljudi su u mnogo širem opsegu vrlo svjesni svoje pozicije moći, što se prepoznaje na njihovoj bahatosti, samouvjerenosti i sigurnosti. oni se vide kao članove elitnog internacionalnog kartela moći, koji se vrlo dobro brine za svoje više ili manje zaslužne članove i koji nije zadužen ni jednoj državi, ni jednom društvu, ni jednom pravilu, ni jednom moralu, nego samo vlastitom profitu (organizmu – majčica crkva). slično su se u njemačkoj vidjeli radnici znamenitih poduzeća, ali koja firma djeluje i ekspandira neovisno o svim svjetskim zbivanjima 18 stoljeća!
da skratim: crkve, hinduističke, budističke, judejske (židovske, muslimanske, kršćanske) itd. kontroliraju/upravljaju/određuju tok 80 - 90 % kapitala na planeti. pri tom one nisu vlasnici novca, šta bi to već značilo?!, nego određuju, za šta će se potrošiti, a za šta ne. u tome se sastoji moć. najmoćniji nemaju novčanike.

na kraju o taoizmu. tko se zapadnjaku čini luzerom, uistinu se uzdigao iznad pravila glupe igre kao monopoly i čovječe ne ljuti se. teško je kockaru u trenutku igre tumačiti da postoji i neki drugi, veći širi, bogatiji svijet. a školovan zapadnjak vjeruje, da je njegova bolesna igra život, on, za razliku od kockara, ni ne shvaća da samo igra po proizvoljnim pravilima s nepostojećim vrijednostima. i još nešto: zapadnjak se smatra nekakvim centralnim bićem, a ono što ga okružuje stvarima i igračkama, s kojima može činiti šta mu padne na bolesni um, ne bi li zaradio negdje neke virtualne bodove, čast, vrlinu ili neku sličnu izmišljenu valutu, s kojom ucjenjuje prednost nad svim što postoji.
razumni ljudi, među ostalim taoisti, sebe također vide kao stvar i to kao sastojni i funkcionalni dio svoje okoline, jednog ekosustava, koji je organizam za sebe, kako i svaka stanica ljudskog tijela. pri tom se čak ni ne vuče neka granica između živog i neživog. i kao što rekoh, sve je to u stalnom pokretu i promjeni i samo trenutna konstelacija. sve postojeće samo za neko vrijeme poprimi jedan lik, koji se također mijenja i pretvara i na kraju razgradi, a njegovi sastojci se opet u nekom trenutku manifestiraju kao druge pojave.
ako želiš doživjeti nekakvo radosno uzdignuće, opetovano bi ti preporučio pozabaviti se sa pripovijestima čuang tsea. knjiga čuang tse predstavlja na najlakši i duhovit način vrlo trijezna razmatranja života. nije to da jedeš mudrost ili istinu sa žlicom. neke stvari vidjet ćeš drukčije, ali mnoge nama neobične zaključke i iskaze ne možeš prevrnuti ni sa jednom ti poznatom logikom i argumentacijom. nakon nekoliko poglavlja s naizgled nepovezanim pričicama, počinješ prepoznavati jednu crvenu nit.

aj bok, šta mrzim gubljenje vremena na forumu...
offtobed.gif
..

Vjernik sam, i jednom sam tragala za tim : šta je to...tj. kako ateisti misle da je nastao život i tako savršen svijet i savršen čovjek u njemu...
kad sam pronašla misao da ateisti (uglavnom) smatraju da je život nastao slučajno,moja reakcija je bila otprilike ovakva::zcepanje:
ma, kako da ne
al, poštujem svačije mišljenje, dok god ne počne da vrijeđa
uvrede su znak slabosti

Vjernik sam, i jednom sam tragala za tim : šta je to...tj. kako ateisti misle da je nastao život i tako savršen svijet i savršen čovjek u njemu...
kad sam pronašla misao da ateisti (uglavnom) smatraju da je život nastao slučajno,moja reakcija je bila otprilike ovakva::zcepanje:
ma, kako da ne
uvrede su znak slabosti

Ovde svraca gomila fanaticnih ateista...pa mozda nije lose zbog ravnoteze ako nista drugo..:)

ma, kako da ne
uvrede su znak slabosti
A ko je rekao da je svet savršen.

Mislim da je veliki prasak sasvim okej način da se otpočne jedan univerzum.

A ko je rekao da je svet savršen.

Mislim da je veliki prasak sasvim okej način da se otpočne jedan univerzum.
A da ne pričamo o mogućnostima koje ni domisliti ne možemo!:mrgreen:
Naime...Kakve veze s istinom ima šta mi možemo o istini misliti...:hahaha:
Problem nastaje kad pangla,kakav je inače svaki čovek,ustvrdi nešto i zaista biva ubeđen da to odgovara
istini! Ma ni nalik!:roll::hahaha:

ma, kako da ne
uvrede su znak slabosti

Jes da nema šanse da ti se promeni mišljenje, ali pročitaj ovu temu
http://forum.krstarica.com/showthread.php/307132-(Razno)-Kompleksnost-i-poreklo-informacija

A čovek je savršen? A šta ti onda znači to savršen? Da je savršen ne bi bilo nikakvih problema.
I nije bitno šta ateisti ili vernici misle kako je nastao život. Ni jedni ni drugi ne znaju tačno. Ali izgleda ti misliš da znaš. Kako?
ma, kako da ne
Slučajnost postoji samo u subjektivnom doživljaju, a u suštini ništa nije slučajno. Sve je kauzalno.

Ako govoriš o nastanku i da su sve strukture morale da nastanu, kako onda objašnjavaš nastanak strukture kao što je Bog? Slučajno, jel da? Ako nećeš da govoriš o Božjem nastanku, onda nemoj da govoriš o bilo kojem nastanku koji proizilazi od Boga.
Šta god da ti kažem dalje samo ću da zakomplikujem. Ali ti ne možeš imati smisleno opravdanje za versku tvrdnju gde je Bog stvoriuo našu realnost, odnosno nas. I to je nemoguće isključiti kao mogućnost. Problem je u verskim spekulacijama koje se kose sa logiukom, odnosno, filozofskom, pa i naučnom pristupu.
Ne znam zašto se očekuje od nauke da ima na sve odgovor. Sem toga ni nauka ni religija se ne bave istinama već teorijama. Tako da je vera potrebna i za nauku i za religiju.
Razlika između nauke i religije je što se bave različitim sferama. Nauka se bavi realnošću, a religija metafizičkim. Nauka svoje dokaze izvodi iz iztraživanja realnosti i svoja saznanja primenjuje na realnost. Religija se bavi metafizičkim koje je po svojoj suštini nesaznajno. I nema potrebe da dalje palamudim jer mi je jasno da nemaš potrebna saznanja, da bi uopšte moglo ozbiljno sa tobom da se diskutuje. Široko je polje neznanja, ali određena znanja postoje. Ali ti za to nisi zainteresovana. A i ne moraš. Ned očekuje se od svih da budu potkovani znanjima i sve razumeju. Na kraju, ako nešto ne znamo, barem možemo da verujemo.

al, poštujem svačije mišljenje
Ne zavaravaj se. Ne poštuješ. Prvo sebe ne poznaješ. Možda poštuješ pravo da svako ima svoje mišljenje, ali ne poštuješ mišljenje.

Još kao momak sam shvatao da je pogrešno mišljenje da je gravitacija svojstvo mase,
jasno mi bilo da masi stiže gravitacija iz dubina svemira.Sad kad su izmerena mikrotalasna
gravitaciona zračenja,sledi potvrda da je slično i s determinirajućim silama i tenzijama
koje ,takođe,stižu iz dubina svemira! (Čak o tome svedoči i vanzemaljska poruka-odgovor!)---
Za te determinirajuće sile-tenzije mi je sasvim bistro da potiču iz jednog grandioznog izvora,baš
kao što i gravitacija potiče i ne bih se iznenadio kad bi se uskoro ustanovilo da je to zračenje drugog svemira!
Blizanca ovom našem! Ali inverznom kao u ogledalu...(O genijalnosti ove lucidne ideje neću da raspravljam-moj je um to
jednostavno postavio "na svoje mesto" tj.pozicije,a osim toga,imam utisak da to i nije samo moja zamisao...)

I nema potrebe da dalje palamudim jer mi je jasno da nemaš potrebna saznanja, da bi uopšte moglo ozbiljno sa tobom da se diskutuje. Široko je polje neznanja, ali određena znanja postoje. Ali ti za to nisi zainteresovana. A i ne moraš. Ned očekuje se od svih da budu potkovani znanjima i sve razumeju. Na kraju, ako nešto ne znamo, barem možemo da verujemo.

Ne zavaravaj se. Ne poštuješ. Prvo sebe ne poznaješ. Možda poštuješ pravo da svako ima svoje mišljenje, ali ne poštuješ mišljenje.

I jesi zadovoljan sad kad si je nakrpio?

I jesi zadovoljan sad kad si je nakrpio?
A zar je to bitno?
Komentarišem sa istim pravom kao i ona. A ograničena ideja koju provlači, provlače svi vernici.
Vera u boga sama po sebi nije ništa loše. Ali postoji granica dokle vera treba da pušta svoje pipke i izlupava se po pitanju onoga što pripada domenu realnosti i nauke. Ili opisuje i tumači metafizičko.
Postoji vera koja ne ide u glupost, ali postoji i vera koja je definitivno glupost.
Kada bi se religija zadržala na postojanju boga kao izvora ove realnosti, ne bi bilo problema. Štaviše, to je i moguće. Ali tumačenje gde se poziva na to šta taj bog misli je krajnja spekulacija i prevara od strane onih koji veru upotrebljavaju za gospodarenje nad drugima. Tada vera prestaje da bude humana. I protiv takve vere, zloupotrebe i gluposti ću da reagujem. Sem ako mi ne plate da ćutim.

Još kao momak sam shvatao da je pogrešno mišljenje da je gravitacija svojstvo mase,
jasno mi bilo da masi stiže gravitacija iz dubina svemira.Sad kad su izmerena mikrotalasna
gravitaciona zračenja,sledi potvrda da je slično i s determinirajućim silama i tenzijama
koje ,takođe,stižu iz dubina svemira! (Čak o tome svedoči i vanzemaljska poruka-odgovor!)---
Za te determinirajuće sile-tenzije mi je sasvim bistro da potiču iz jednog grandioznog izvora,baš
kao što i gravitacija potiče i ne bih se iznenadio kad bi se uskoro ustanovilo da je to zračenje drugog svemira!
Blizanca ovom našem! Ali inverznom kao u ogledalu...(O genijalnosti ove lucidne ideje neću da raspravljam-moj je um to
jednostavno postavio "na svoje mesto" tj.pozicije,a osim toga,imam utisak da to i nije samo moja zamisao...)

Svašta nam pada na pamet. Ali ne vidim zašto bi morao da se uvodi svemir blizanac? To sa sobom nosi izvesne probleme.
A gravitacija je po mome mišljenju svojstvo onoga što zovemo masa i prostora.
Pri tome bih uveo izraz "percepciona granica", koji označava poziciju u kojoj prestaje neposredan uticaj dva tela. Ta granica je brzina svetlosti. Sve preko brzine svetlosti u odnosu na drugi objekat prelazi percepcionu granicu i jedan objekat za drugi ne postoje neposredno. Samim tim pomenut izraz "pozicija" označava odnos između tela vezano za brzinu.

Svaka, recimo masa, uvlači preostor (ili nazovi etar), ubrzava preko percepcione granice i izbacuje van sebe. Tako prostor (ili etar) kruži i kreće se između raznih nivoa ili pozicija kako sam ovde definisao. Drugim rečima, realnost je daleko šira od one realnosti koju percipiramo. Stalno se govori o drugim dimenzijama, a da se suštinski ne razume o čemu se govori. Pa eto drugih dimenzija.

Očigledno su prizemni perceptini doživljaju ljudi sprečili da pomisle na mogućnost "perceptivne granice". Stim što percepciju uzimam ne samo kao percepciju čoveka, već i kao mogućnost međusobnog uticaja dva tela.

A zar je to bitno?
Komentarišem sa istim pravom kao i ona. A ograničena ideja koju provlači, provlače svi vernici.
Vera u boga sama po sebi nije ništa loše. Ali postoji granica dokle vera treba da pušta svoje pipke i izlupava se po pitanju onoga što pripada domenu realnosti i nauke. Ili opisuje i tumači metafizičko.
Postoji vera koja ne ide u glupost, ali postoji i vera koja je definitivno glupost.
Kada bi se religija zadržala na postojanju boga kao izvora ove realnosti, ne bi bilo problema. Štaviše, to je i moguće. Ali tumačenje gde se poziva na to šta taj bog misli je krajnja spekulacija i prevara od strane onih koji veru upotrebljavaju za gospodarenje nad drugima. Tada vera prestaje da bude humana. I protiv takve vere, zloupotrebe i gluposti ću da reagujem. Sem ako mi ne plate da ćutim.

Onda takvu strogocu primeni i na ateiste, njoj je nelogicno to da je sve nastalo slucajno cisto ovako zdravorazumski. Pa u pravu je, ali zato kad dodje Cvrle i svasta nalupeta u 3000 postova pri tom ne vadi boga iz usta niko nista ne prigovara nego je jelda "covek sirokog shvatanja". Ona ocigledno nema taj filosofsko-istocnjacki pristup kao mi koji ocigledno gledamo sta jeste a ne ko jeste, to ne znaci da treba da se zalecemo metafizikom i uobrazavamo da sve znamo i da smo daleko superiorniji u odnosu na druge. Zato sam i povukao moje replike koje sam uputio aristokrati, to ne znaci da je on bio u pravu za sve sta je rekao, ne...znaci da ja nisam prosirio vidik, da sam video ono sto sam hteo da vidim. Treba se zapitati zasto neko misli tako kako misli a ne samo konstatovati da je neko u zabludi (a uz to ide i potajno velicanje ega). A da li si u pravu ili ne najbolje ces uvideti ako ti se pojavi intuitivno i najmanja slutnja da nesto ne stima. Pa se na to skoncentrises.

Back