Detitoizacija

Za cije interese je radio Tito ?

• Hrvatske , siptarske , itd . .

• Jugoslovenske

• Srpske

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To uopšte nije tačno. Ja sam ponosni Srbin i po poreklu i po izjašnjavanju. Četiri kolena unazad svi moji su se izjašnjavali kao Srbi i slavili su slave. za dalje ne znam.
Da mrzim svoj narod to nije tačno. Možeš reći da sam atipičan Srbin, ali ovaku glupost ne ožeš samo zato što se ne slažem sa tobom oko nekih stvari.
Ko je tebi uopšte dao monopol i pravo da određuješ ko je Srbin a ko ne?

Vidiš da veličam Miloša Obrenovića, čoveka koji je diplomatijom, a ne toliko ratom, za dve godine više doprineo osamostaljenju Srbije nego Karađorđe sa devetogodišnjim ratom i mnoštvom uzalodno protraćenih srpskih života.

Takve pametne i sposobne Srbe će uvek da veličam i ponosim se sa njima.

Tako je Brate Srbine!

Ohala da su svi Srbi takvi, gde bi nam bio kraj?

:ok:

Pre svega Rick nije ni etnički Srbin ali ima etničkih Srba koji imaju iste stavove kao Rick ili kao ti i takvi su se i pitali i samo su takvi i pitali od 1944 do 1987 Dakle u periodu u kome leže i svi uzroci današnjih nevolja srpskog društva koji su bili i direktan uzrok događaja u devedesetim.
Uzroke današnjih nevolja srpskog društva treba tražiti u razmišljanjima poput tvojeg a ne u periodu od 1944 do 1987.

Na koji to ja način štetim srpskom narodu? Nisam ja gubio ratove, nisam ja kriv što Kosovo više nije deo Srbije, nisam ja kriv što Krajine više nema, ne glumim ja licemera kao što to rade naši popovi.

Na pogrešnoj adresi si se obratio bratac.

Jesi . Ti si podržavalac sekte drezdensko avnojevskog udruženog zločinačkog poduhvata.

I opet nisi odgovorio :D Zašto toliko mrziš crkvu? Što se tiče ijekavice ja je govorim pa je logično i pišem.

Ne mrzim crkvu, mrzim DOKTRINU ....

Inace, isao sam u crkvu jos kada su SVI VIDJENIJI SRBI prelazili na drugu stranu ulice da se ne ocesu o nju....

A u crkvi ja, momak, tri babe, jedan deda i - pop !

Eh, to su bila vremena...

Onda, bukvalno preko noci, svi odjednom postase vernici !

Puna crkva i danju i nocu VERNIKA SA ASVALTA!

Tu sam shvatio kakav je karakter Srba.....:sad2:

Nema šta Blajbi da ponižava crkvu i sveštenike.Oni sami sebe dovoljno ponižavaju.Blajbi samo odlično zaključuje.Ako ne znaš ko je krivac za patnju naroda samo vidi ko je najviše profitirao iz te patnje.A najviše su profitirali sveštenici i kriminalci.

E blago li se vama.

- - - - - - - - - -

Tako je Brate Srbine!

Ohala da su svi Srbi takvi, gde bi nam bio kraj?

:ok:

I dalje bi bili u Jugoslaviji. Koja je ma šta ti pričao propast po Srbe.

- - - - - - - - - -

Inace, isao sam u crkvu jos kada su SVI VIDJENIJI SRBI prelazili na drugu stranu ulice da se ne ocesu o nju....

Onda, preko noci, svi odjednom postase vernici !

Mrziš doktrinu o kojoj ne znaš ništa.

E vidiš blajbi vremena kada ste ponižavali crkvu i sveštenike je prošlo. I neće se više nikada vratiti. Nego de ti nama lijepo priznaj koji je uzrok tvoje tolike opsjednutosti crkvom?

Tako je! Sada je red da popovi malo pišaju po nama. Da nam uzimaju koliko žele novca kad nas krste, kad nam dolaze za slave, kad nas venčavaju i kada nas sahranjuju. Ako nemamo koliko traže ko nas ebe... nemamo blagoslov od Boga.

Zarađivaće stotine miliona evra godišnje bez plaćanja poreza i polaganja računa ikome, a u isto vreme će i dalje od naroda da traže novac za Hram, obnovu Hilandara i slično.

Voziće se sa privatnim šoferima u dobrim kolima, toviće i dalje svoje često naduvane stomake, govoriće Srbima sa Kosova da ne napuštaju svoja ognjišta dok oni prebacuju Pećku patrijaršiju u Beograd (i zašto baš u beograd, a ne u neko manje mesto?), živeće lepo i raskošno dok mi decu lečimo SMS-ovima, a sve više našeg naroda se hrani po javnim kućama.

Jel tako Isus učio? Jesu tako živeli apostoli čijim se naslednicima oni nazivaju?

Tako je! Sada je red da popovi malo pišaju po nama. Da nam uzimaju koliko žele novca kad nas krste, kad nam dolaze za slave, kad nas venčavaju i kada nas sahranjuju. Ako nemamo koliko traže ko nas ebe... nemamo blagoslov od Boga.

Zarađivaće stotine miliona evra godišnje bez plaćanja poreza i polaganja računa ikome, a u isto vreme će i dalje od naroda da traže novac za Hram, obnovu Hilandara i slično.

Voziće se sa privatnim šoferima u dobrim kolima, toviće i dalje svoje često naduvane stomake, govoriće Srbima sa Kosova da ne napuštaju svoja ognjišta dok oni prebacuju Pećku patrijaršiju u Beograd (i zašto baš u beograd, a ne u neko manje mesto?), živeće lepo i raskošno dok mi decu lečimo SMS-ovima, a sve više našeg naroda se hrani po javnim kućama.

Jel tako Isus učio? Jesu tako živeli apostoli čijim se naslednicima oni nazivaju?

Niko nije prinuđen da koristi usluge crkve.

Onda, bukvalno preko noci, svi odjednom postase vernici !

To bi trebalo da te raduje pod pretpostavkom da ne lažeš kao uvek.

Izvini a tjera li te neko da se krstiš, da se vjenčaš u crkvi, zoveš sveštenika na slavu ili opelo? Tjera li te neko da daš i dinar za obnovu Hilandara? Za to što djecu liječimo SMS-om ili što je narod siromašan nije odgovorna crkva. Jer nije crkva upropastila privredu niti ona dovodi ove nazovi investitore. Ako ćemo već o uštedi hajde da ukinemo bezveznu pokrajinsku skupštinu. Ili da to ne pominjemo? Hajde da smanjimo broj poslanika.

Znam vise od tebe. :aha2:

Ali mrzim kako se popovi oblace, mrzim kako su im bradurine neuredne...

Mrzim sto koriste stroslovenski..

I sto stalno huskaju Srbe na ratove i stradanja... (ne znam da su ikada bili protiv nekog rata i stradanja)

O materijalnom - i da ne pricamo!

Kada si ti zadnji put bio u pravoslavnoj crkvi? Prije jedno 26-7 godina zar ne?

Očigledno da su Kačavendini štićenici bili.
Kada smo već kod Kačvende.Kao što rekoh crkva i sveštenici sami sebe ponižavaju ne treba im niko za to.
http://www.021.rs/story/Info/Srbija/185339/Gradjani-Srbije-i-BiH-tuze-SPC-zbog-pedofilije.html
Građani Srbije i BiH tuže SPC zbog pedofilije
Grupa državljana Srbije i Bosne i Hercegovine je početkom marta pred Visokim sudom u Londonu zvanično najavila podnošenje tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije kojoj su bili izloženi od strane sveštenika u toj verskoj instituciji.
Čeka se odgovor tužene strane, a ukoliko londonsko pravosuđe prihvati ovaj slučaj, podnosioci zahteva bili bi korak bliži, kako navode, pravdi koju godinama unazad nisu uspeli da dobiju pred domaćim sudovima.

Za sada su tri osobe imenom i prezimenom stale iza najave tužbe, kaže za Radio Slobodna Evropa advokat Mladen Kesar, ispred advokatske kancelarije koja zastupa ovu grupu. Kesar dodaje da slučajevi koje podnose tužitelji sa nebritanskog područja vrlo često bivaju prihvaćeni na britanskim sudovima, ukoliko se pokaže veza sa Velikom Britanijom.

"U ovom slučaju to bi bio ogranak SPC u Velikoj Britaniji koji je deo Britansko-skandinavske eparhije. Po Ustavu SPC, sve eparhije su pod direktnom upravom Patrijaršije i najviših organa Srpske pravoslavne crkve. Dakle, jedna i nedeljiva Crkva. Sud će naravno razmotriti i druge stvari kao što su efikasnost pravne zaštite u matičnoj zemlji, dostupnost i kvalitet besplatne pravne pomoći, zakonske odredbe vezane za zastarelost, korupciju i neadekvatan pristup pravosuđa", objašnjava Kesar.

Osim tri tužioca, još nekolicina drugih ljudi koji tvrde da su žrtve pedofilije u SPC su se javili kancelariji Mladena Kesara, stacioniranoj u Velikoj Britaniji, a podaci o njihovim slučajevima se još uvek prikupljaju.

Među trojicom tužilaca je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je pre nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dečake.

Uprkos Jovanovićevom svedočenju u brojnim medijima ali i pred Sinodom Srpske pravoslavne crkve, kao i inkriminišućim video snimcima Kačavende sa jednim mladićem koji su procureli u javnost (a o čijoj autentičnosti se policija nije izjašnjavala javno) crkveni velikodnostojnik nije krivično odgovarao, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, zdravstvenih razloga.

"Pre nego što smo otišli u London, mi smo ovde angažovali pravnike i veštake koji su veštačili ceo slučaj i koji su dali jasne dokaze da u ovakvoj atmosferi u Srbiji ne možemo očekivati da se nešto reši, uprkos svim dokazima koji postoje", kaže za RSE Bojan Jovanović.

On dodaje da je o najavi tužbe protiv SPC obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijerku Anu Brnabić, te da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.
Zakazali građanski sudovi

Odgovornost pojedinih vladika Srpske pravoslavne crkve koji su bili prijavljeni za pedofiliju do danas u Srbiji nije sudski utvrđena. Za razliku od već pomenutog vladike Vasilija Kačavende iz Republike Srpske, koji nije ni dospeo pred građanski sud, vladika Eparhije vranjske Pahomije (svetovno ime Tomislav Gačić) je 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vreme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.

Vrhovni sud Srbije je 2007. godine ustanovio da je tokom suđenja ovom vladici bilo ozbiljnih propusta koje su načinili niži sudovi, ali do ponavljanja suđenja nije moglo doći jer zakon to ne dozvoljava.

Izvini a tjera li te neko da se krstiš, da se vjenčaš u crkvi, zoveš sveštenika na slavu ili opelo? Tjera li te neko da daš i dinar za obnovu Hilandara? Za to što djecu liječimo SMS-om ili što je narod siromašan nije odgovorna crkva. Jer nije crkva upropastila privredu niti ona dovodi ove nazovi investitore. Ako ćemo već o uštedi hajde da ukinemo bezveznu pokrajinsku skupštinu. Ili da to ne pominjemo? Hajde da smanjimo broj poslanika.

Ne tera me, samo mi smeta licemerstvo istih i njihova zloupotreba naivnog naroda. Veze to sa pravim Hrišćanstvom nema.

Naša crkva se više bavi politikom nego samom verom.

- - - - - - - - - -

Nije valjda da se nesto promenulo? :eek:

Popovi su sada deblji i bahatiji.

Ne tera me, samo mi smeta licemerstvo istih i njihova zloupotreba naivnog naroda. Veze to sa pravim Hrišćanstvom nema.

Naša crkva se više bavi politikom nego samom verom.
.

Meni je licemjernije što dajemo pare Nataši Kandić i osobama sličnim njoj. No ne vidim da se neko pretjerano buni zbog toga.

- - - - - - - - - -

"Ortodoksna" znaci NEPROMENLJIVA, uvek ista....

Ne. To znači ispravno mišljenje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back