Quantcast
  • Dragi prjatelji, aktivirane su push notifikacije. Uputstvo oko njih mozete naci na ovom linku. >> KLIKNI

Detitoizacija

Za cije interese je radio Tito ?

  • Hrvatske , siptarske , itd . .

  • Jugoslovenske

  • Srpske


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

savasavanovic

Domaćin
Poruka
3.429

Ево још једне комунистичке завере.Када се кинески титлови пусте уназад(сцена у камиону) , онда они гласе: Убити индустријалце, отети виле, слуге и робове поштених домаћина, побити невине усташе у Блајбургу, истерати фолксдојчере.
 

fosilvaso

Elita
Poruka
18.589

Ево још једне комунистичке завере.Када се кинески титлови пусте уназад(сцена у камиону) , онда они гласе: Убити индустријалце, отети виле, слуге и робове поштених домаћина, побити невине усташе у Блајбургу, истерати фолксдојчере.
??? Šta je pesnik hteo da kaže? Slučajno je baš tako bilo, ili?
 

BG5

Poznat
Poruka
9.294
Само да скренем пажњу на општеприхваћене историјске изворе наших драгих антикомуниста:

Pogledajte prilog 577151

Дакле, бабе нема на списку, и то се не признаје.
Titov režim je tvrdio da su komunisti organizovali demonstracije 27. marta 1941.

Najšire razmere imale su demonstracije 27. marta u Beogradu koje su počele 26. marta u 18 časova. Organizatori tog snažnog pokreta masa bili su komunisti koji su javno istupali u ime KPJ sa parolama: ‘bolje rat nego pakt’, „bolje grob nego rob“” (Vojna enciklopedija. Beograd, knjiga 2. str. 591)

Da li je istina da su komunisti organizovali demonstracije 27. marta 1941?
 

fosilvaso

Elita
Poruka
18.589
Titov režim je tvrdio da su komunisti organizovali demonstracije 27. marta 1941.

Najšire razmere imale su demonstracije 27. marta u Beogradu koje su počele 26. marta u 18 časova. Organizatori tog snažnog pokreta masa bili su komunisti koji su javno istupali u ime KPJ sa parolama: ‘bolje rat nego pakt’, „bolje grob nego rob“” (Vojna enciklopedija. Beograd, knjiga 2. str. 591)

Da li je istina da su komunisti organizovali demonstracije 27. marta 1941?
Ozbiljno pitaš? Pa tada su komunjare preko Staljina bili u paktu sa Hitlerom, a i nisu imali ništa protiv da Hitler rasturi Monarhiju! Manje posla za bravareve kasnije!
 
Poruka
5.524
Bi, ali bi se tada borili samo protiv Draže!
Otvori temu pa piši o Draži, nije zabranjeno.
Pa lepo napiši šta su koj moj pa oslobodili sem domaćinskih podruma sa rakijom i obora sa krmetinom.
Najviše piši o uticaju Draže na ostale četnike i one samozvane izBosne i ko je njima upravljao sem animalnih instinkta
Pa onda... A ovo je tema o ČOVEKU koji je kredite ulagao u državu a ne u svoje dupe preko ćoravih tendera i još ćoravijih podizvodjača.
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.553
ТИТО И КАРДЕЉ СУ УБИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ, СЛОБА ЈЕ ПРОИЗВОД БРОЗОВЕ ПОЛИТИКЕ! Борисав Јовић рекао све о чему је ћутао!
21-07-2019 18:17 Фокус 7
Некадашњи председник Председништва СФРЈ Борисав Јовић у ексклузивном интервјуу за Еспресо открива када је заправо убијена Југославија, ко је и на који начин одговоран за њен распад, како се политички разишао са Слободаном Милошевићем и шта се дешава на Косову.

Некадашњи друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Србије, бивши српски политичар, председник СПС, председник Председништва СФРЈ у периоду 1990—1991 Борисав Јовић дочекао је екипу у својој кући у његовом Никшићу, надомак Крагујевца.
У Вашој књизи "Како су Срби изгубили век", која је пре неи дан преведена на руски и у Русији изазвала доста полемика, за распад Југославије оптужили сте пленум Комунистичке партије у Дрездену 1928. године, зашто?
- То су историјске чињенице, не могу ја никога да оптужујем, ја сам само констатовао да је на Когресу КПЈ у Дрездену 1928. године донета одлука по којој се комунисти задужују да изврше растурање Југославије на мање државе по националној основи. Оценили су тада да је Југославија вештачка творевина у којој српски народ као већински врши експлоатацију других мањих народа и да комунисти то не могу да прихвате. Ту су добили задатке - прво: Да раде на разбијању Југославије. Друго: Да раде на онемогућавању српском народу да врши експлоатацију других мањих народа. То су била два главна задатка. Паралелно има још неких тачака, једна од њих је и та да комунисти треба да се заложе како би се албански народи у Југославији прикључили Албанији, а мађарски Мађарској. То су чињенице које нико не може да побије. Друго, 50 година задњих владала је овде Комунистичка партија, нико други није могао да остварује закључке њиховога Конгреса, него они сами. Треће, ја сам показао на који је начин то изведено, а то је урађено тако што је прво када је освојена власт извршена је федерализација земље, на тај начин што су чак измишљене неке нове нације.
Које су то нације?
- Пазите, од три нације које су чиниле Југославију Срби, Хрвати и Словенци, сада постоје Македонци и Црногорци који су били Срби и били су уједињени са Србијом. Црногорци су били уједињени са Србијом у једну државу која се звала Србија, значи Црногорци су Срби. Измишљена је македонска нација да би се створила још једна измишљена република. Ту македонску нацију нису признавали ни грчка КП, ни бугарска КП. Јосип Броз није пуно марио за то, а све како би створио што више република на просторима српскога народа.
Који су то простори?
- Србија која је садржавала Србију и Црну Гору и територија српскога народа које су прикључене из Аустроугарске које су прикључени након пораза Аустроугарске. На тим територијама су створене те нове републике. На тај начин су Србија и српски народ раздвојени и на тим територијама није му дато право (српском народу) на самоопредељење. Остављено је само да сва права може да остварује само у окквиру тих република, значи не може да ради јединствено. То је био потез којим је српски народ онемогућен да као јединствен делује да би, наводно престао да експлоатише друге народе.
Да ли је било таквог угњетавања?
- Зна се и у теорији и у пракси да не може народ један другог да експлоатише у једној истој држави већ то може да раде више развијени, мање развијеним народима. Више развијени су били и остали традиционално ови који су на Западу, а то су Словенци и Хрвати. Освајањем власти КПЈ је тај први корак начинила и низ других ствари је учинила како би српски народ ставила у неравноправан положај са другим народима.
Који је био други пут ка ликвидирању Југославије?
- То је био један пут кроз уставни систем, која је била јединствена држава, а преко стварања више република и кроз преношења надлежности савеза на република. Све до доношења Устава из 1974. године систематски је смањивана надлежност Југославије. Тада је написано да су Републике државе, а да савезна држава само врши услуге републикама и то оне које републике буду захтевале. Савезна држава више није могла да има своје приходе него су републике из свог буџета давале новац. Остале су биле само две надлежности, а то су војска и спољни послови и то не потпуно самостално. Војска је имала и своју територијалну одбрану, дакле свака република имала је своје оружане формације да може да се супростави ЈНА, онда када буде хтела да се отцепи. То је наравно врло лукаво рађено и имала је одређену контролу спољне политике. На тај начин је практично Југославија Уставом који је контролисала Комунистичка партија на челу са Јосипом Брозом Титом практично правно ликвидирана. Чак органи Југославије нису имали могућности да заштите њено уставно постојање.
Шта то значи?
- Ако републике например прекрше Устав и иду ка њеном отцепљењу Савезна држава није имала овлашћења да је присили да поштује Устав. Постојао је Уставни суд Југославије који је могао да процени да је то неуставно и да донесе одлуку да се поштује Устав, али у њему није написано ниједно право савезних органа да присиле републике. Савезна држава имала је војску којом је могла да их присили али није имала право на то.
У јавности је остало урезано да није постојала сагласност Председништва да се то уради?
- Писало се да ЈНА гарантује уставни поредак и да се границе обезбеде, али без одлуке Председништва СФРЈ то се никада није могло десити. Председништво се никада ние могло сложити јер би наишло у сукоб са чињеницом да се није могло то спровоти. Једино да су то незаконито урадили и спровели војни удар. Опед с друге стране војни удар није могао да се изврши због тога што је ЈНА била вишенационална и што је сваки генерал био одговоран својој републици, јер треба да се врати тамо да живи када се Југославија распадне. Тако да објективно то није било могуће. Знате, код нас се Комунистичка партија Југославија звала тако, али увек се говорило КПЈ на челу са другом Титом. То је било веома важно.
Због чега?
- Зато што је он доносио одлуке о свему.
Он се питао за све?
- Тако је. То што су постојали државни органи, ако се нешто не ради у том правцу (Титове жеље, а да није по закону), онда је Тито говорио: "Не можемо се држати закона као пијан плота". Више пута је то говорио и спроводио одлуке онако како он хоће. Ако на неком форуму где треба да се изгласа нешто што је њему важно, а деси се то да већина одлучи другачије онда Тито каже: "У револуционарном периоду не може да буде како већина каже". И онда буде како он каже. Једноставно, он само изговори: "Ми се налазимо у револуционарној фази развоја још и не можемо још да поштујемо сва правила". Пазите КПЈ и савезни органи били су нула у односу на његове ставове. Тако да можемо рећи да је он био најодговорнији за спровођење те политике, која је била политика Комитерне. Овде се није обраћала пажња на то док се није десило то што се десило.
Зашто се није обраћала пажња?
- Зато што се увек говорило о чувању Југославије, Тито је говорио: "Чувајте Југославију као зеницу ока". То је била једна обична парола и уношење заблуде у народ. Говорио је и о "братству и јединству", али никада није хтео да говори о томе да је у Хрватској убијено више стотина хиљада Срба у Јасеновцу. Он, никада није био у Јасеновцу, никада није дошао у војни сукоб са Павелићевим јединицама. На Конгресу у Дрездену 1928. године написано је да комунисти треба да сарађују са Павелићем, а не да иду у сукоб с њим.
Како је то могуће?
- Да вам кажем, постоји једна одлука на пленуму у Сплиту 1935. године. КПЈ је делимично коригована одлука из 1928. године и Дрездена. Шта се десило? Хитлерова најезда и опасност да ће окупирати Европу ујединила је све прогресивне снаге за борбу против Хитлера. КПЈ се тада нашла у ситуацији да је донела одлуку о растурању Југославије, а самим тим и после растурања КПЈ на партије у тим републикама које би настале и морала је да у Сплиту донесе одлуку која је гласила: "Док траје одбрана од Хитлера, заједнички цела КПЈ организује се за борбу против Хитлерове најезде. када се то заврши, у погодном историјском тренутку ко год хоће може да изађе из Југославије".
Значи спровести одлуке из Дрездена?
- Одлуке из Дрездена спровешће се иза тога за свакога ко их буде тражио. Све је то чекало, а погодан историјски тренутак настао је када је расформиран Варшавски пакт и када је срушен Берлински зид. Докле госд су постојала два блока они су Југославију третирали као тампон зону и Југославија им је одговарала и на неки начин су је и једни и други подржавали. Међутим када је ликвидиран Варшавски савез тај тренутак је дошао да се ко хоће изађе из Југославије. Тито и Кардељ су све то омогућили 1974. године доношењем Устава . У том Уставу је написано да тај акт не сме нико да крши, да постоји Уставни суд који процењује шта је уставно, а шта није, али није написано каква права има федерација да присили. Словенија је онда донела одлуку да на њеној територији не важе закони СФРЈ и да неће више да плаћа ЈНА или за било шта друго. Хрватска је такође то урадила, то је практично отцепљење. СФРЈ је имала војну силу да то спречи, ЈНА је била спремна али ми нисмо имали начин како то да урадимо.
Шта сте онда урадили?
- Питали смо најбоље правнике и тражили мишљења како то да урадимо. ...
Из Ваших речи може се извести закључак да је Југославија убијена Уставом из 1974. године?
- Она је убијена Уставом. Ве'ински у Југославији било је расположење тада да се очува земља, федеративно. Словенија и Хрватска предложили су један облик конфедерације који би трајао 5 година који би се после прекинуо ко како жели.
То је била тзв лабава федерација?
- Није било јасно каква, већ само да би се уговором прекинуо. После 5 година овакве републике какве су, а биле су самосталне српско питање не би ни разматрале, нити би се оно више могло и поставити. То Србија и српски народ наравно да нису могли да прихвате. Тиме би се аутоматски одрекли српских територија.
О којим српским територијама се прича?
- Пазите када је Аустроугарска пала, после Првог светског рата постојали су Срби, Словенци и Хрвати. А српске територије су оне на којима су Срби вековима живели. Неко сада каже да није било одређено шта је чије.
Зна се шта је чије.
Те територије су биле делимично у Хрватској, делимично у БиХ.
...
Како је дошло до тога?
-
Значи ли то да су Тито и Кардељ донели Устав?
- Њих двојица су искључили Савезну Скупштину и урадили Устав на 500 страница, конфузан, да се ништа није могло сазнати из њега. И одлука је да се хитно донесе. Ниједан посланик није могао за тако кратко време да то разуме, тако су на превару донели Устав и у њему написали да не може да се мења док се сви не сложе. Сада питају мене како оптужујеш Тита да је одговоран за разбијање Југославије? Па разбио га је тим Уставом. Словенија и Хрватска су још од уласка у Југославију, за време краља Александра Карађорђевића желели су да изађу из те земље. Јер било пуцања у Скупштини, јер било тада увођење диктатуре јер није могао Устав да се донесе? Знате, ту нема никакве сумње да је све Коминтерна одлучила, да су послали Тита да све то спроведе. Потпуно је нелогично да човек са стране дође и да руководи партизанским јединицама и то у српском народу који се вековима одупирао окупаторима, док је са друге стране Хрватска цела формирала своју државу НДХ.
Како су Срби дозволили да се то све спроведе?

Зашто?
...Nastavak na :
https://www.pravda.rs/2019/7/21/tito-i-kardelj-su-ubili-jugoslaviju-sloba-je-proizvod-brozove-politike-borisav-jovic-rekao-sve-o-cemu-je-cutao/
 
Poruka
5.524
ТИТО И КАРДЕЉ СУ УБИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ, СЛОБА ЈЕ ПРОИЗВОД БРОЗОВЕ ПОЛИТИКЕ! Борисав Јовић рекао све о чему је ћутао!
21-07-2019 18:17 Фокус 7
Некадашњи председник Председништва СФРЈ Борисав Јовић у ексклузивном интервјуу за Еспресо открива када је заправо убијена Југославија, ко је и на који начин одговоран за њен распад, како се политички разишао са Слободаном Милошевићем и шта се дешава на Косову.

Некадашњи друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Србије, бивши српски политичар, председник СПС, председник Председништва СФРЈ у периоду 1990—1991 Борисав Јовић дочекао је екипу у својој кући у његовом Никшићу, надомак Крагујевца.
У Вашој књизи "Како су Срби изгубили век", која је пре неи дан преведена на руски и у Русији изазвала доста полемика, за распад Југославије оптужили сте пленум Комунистичке партије у Дрездену 1928. године, зашто?
- То су историјске чињенице, не могу ја никога да оптужујем, ја сам само констатовао да је на Когресу КПЈ у Дрездену 1928. године донета одлука по којој се комунисти задужују да изврше растурање Југославије на мање државе по националној основи. Оценили су тада да је Југославија вештачка творевина у којој српски народ као већински врши експлоатацију других мањих народа и да комунисти то не могу да прихвате. Ту су добили задатке - прво: Да раде на разбијању Југославије. Друго: Да раде на онемогућавању српском народу да врши експлоатацију других мањих народа. То су била два главна задатка. Паралелно има још неких тачака, једна од њих је и та да комунисти треба да се заложе како би се албански народи у Југославији прикључили Албанији, а мађарски Мађарској. То су чињенице које нико не може да побије. Друго, 50 година задњих владала је овде Комунистичка партија, нико други није могао да остварује закључке њиховога Конгреса, него они сами. Треће, ја сам показао на који је начин то изведено, а то је урађено тако што је прво када је освојена власт извршена је федерализација земље, на тај начин што су чак измишљене неке нове нације.
Које су то нације?
- Пазите, од три нације које су чиниле Југославију Срби, Хрвати и Словенци, сада постоје Македонци и Црногорци који су били Срби и били су уједињени са Србијом. Црногорци су били уједињени са Србијом у једну државу која се звала Србија, значи Црногорци су Срби. Измишљена је македонска нација да би се створила још једна измишљена република. Ту македонску нацију нису признавали ни грчка КП, ни бугарска КП. Јосип Броз није пуно марио за то, а све како би створио што више република на просторима српскога народа.
Који су то простори?
- Србија која је садржавала Србију и Црну Гору и територија српскога народа које су прикључене из Аустроугарске које су прикључени након пораза Аустроугарске. На тим територијама су створене те нове републике. На тај начин су Србија и српски народ раздвојени и на тим територијама није му дато право (српском народу) на самоопредељење. Остављено је само да сва права може да остварује само у окквиру тих република, значи не може да ради јединствено. То је био потез којим је српски народ онемогућен да као јединствен делује да би, наводно престао да експлоатише друге народе.
Да ли је било таквог угњетавања?
- Зна се и у теорији и у пракси да не може народ један другог да експлоатише у једној истој држави већ то може да раде више развијени, мање развијеним народима. Више развијени су били и остали традиционално ови који су на Западу, а то су Словенци и Хрвати. Освајањем власти КПЈ је тај први корак начинила и низ других ствари је учинила како би српски народ ставила у неравноправан положај са другим народима.
Који је био други пут ка ликвидирању Југославије?
- То је био један пут кроз уставни систем, која је била јединствена држава, а преко стварања више република и кроз преношења надлежности савеза на република. Све до доношења Устава из 1974. године систематски је смањивана надлежност Југославије. Тада је написано да су Републике државе, а да савезна држава само врши услуге републикама и то оне које републике буду захтевале. Савезна држава више није могла да има своје приходе него су републике из свог буџета давале новац. Остале су биле само две надлежности, а то су војска и спољни послови и то не потпуно самостално. Војска је имала и своју територијалну одбрану, дакле свака република имала је своје оружане формације да може да се супростави ЈНА, онда када буде хтела да се отцепи. То је наравно врло лукаво рађено и имала је одређену контролу спољне политике. На тај начин је практично Југославија Уставом који је контролисала Комунистичка партија на челу са Јосипом Брозом Титом практично правно ликвидирана. Чак органи Југославије нису имали могућности да заштите њено уставно постојање.
Шта то значи?
- Ако републике например прекрше Устав и иду ка њеном отцепљењу Савезна држава није имала овлашћења да је присили да поштује Устав. Постојао је Уставни суд Југославије који је могао да процени да је то неуставно и да донесе одлуку да се поштује Устав, али у њему није написано ниједно право савезних органа да присиле републике. Савезна држава имала је војску којом је могла да их присили али није имала право на то.
У јавности је остало урезано да није постојала сагласност Председништва да се то уради?
- Писало се да ЈНА гарантује уставни поредак и да се границе обезбеде, али без одлуке Председништва СФРЈ то се никада није могло десити. Председништво се никада ние могло сложити јер би наишло у сукоб са чињеницом да се није могло то спровоти. Једино да су то незаконито урадили и спровели војни удар. Опед с друге стране војни удар није могао да се изврши због тога што је ЈНА била вишенационална и што је сваки генерал био одговоран својој републици, јер треба да се врати тамо да живи када се Југославија распадне. Тако да објективно то није било могуће. Знате, код нас се Комунистичка партија Југославија звала тако, али увек се говорило КПЈ на челу са другом Титом. То је било веома важно.
Због чега?
- Зато што је он доносио одлуке о свему.
Он се питао за све?
- Тако је. То што су постојали државни органи, ако се нешто не ради у том правцу (Титове жеље, а да није по закону), онда је Тито говорио: "Не можемо се држати закона као пијан плота". Више пута је то говорио и спроводио одлуке онако како он хоће. Ако на неком форуму где треба да се изгласа нешто што је њему важно, а деси се то да већина одлучи другачије онда Тито каже: "У револуционарном периоду не може да буде како већина каже". И онда буде како он каже. Једноставно, он само изговори: "Ми се налазимо у револуционарној фази развоја још и не можемо још да поштујемо сва правила". Пазите КПЈ и савезни органи били су нула у односу на његове ставове. Тако да можемо рећи да је он био најодговорнији за спровођење те политике, која је била политика Комитерне. Овде се није обраћала пажња на то док се није десило то што се десило.
Зашто се није обраћала пажња?
- Зато што се увек говорило о чувању Југославије, Тито је говорио: "Чувајте Југославију као зеницу ока". То је била једна обична парола и уношење заблуде у народ. Говорио је и о "братству и јединству", али никада није хтео да говори о томе да је у Хрватској убијено више стотина хиљада Срба у Јасеновцу. Он, никада није био у Јасеновцу, никада није дошао у војни сукоб са Павелићевим јединицама. На Конгресу у Дрездену 1928. године написано је да комунисти треба да сарађују са Павелићем, а не да иду у сукоб с њим.
Како је то могуће?
- Да вам кажем, постоји једна одлука на пленуму у Сплиту 1935. године. КПЈ је делимично коригована одлука из 1928. године и Дрездена. Шта се десило? Хитлерова најезда и опасност да ће окупирати Европу ујединила је све прогресивне снаге за борбу против Хитлера. КПЈ се тада нашла у ситуацији да је донела одлуку о растурању Југославије, а самим тим и после растурања КПЈ на партије у тим републикама које би настале и морала је да у Сплиту донесе одлуку која је гласила: "Док траје одбрана од Хитлера, заједнички цела КПЈ организује се за борбу против Хитлерове најезде. када се то заврши, у погодном историјском тренутку ко год хоће може да изађе из Југославије".
Значи спровести одлуке из Дрездена?
- Одлуке из Дрездена спровешће се иза тога за свакога ко их буде тражио. Све је то чекало, а погодан историјски тренутак настао је када је расформиран Варшавски пакт и када је срушен Берлински зид. Докле госд су постојала два блока они су Југославију третирали као тампон зону и Југославија им је одговарала и на неки начин су је и једни и други подржавали. Међутим када је ликвидиран Варшавски савез тај тренутак је дошао да се ко хоће изађе из Југославије. Тито и Кардељ су све то омогућили 1974. године доношењем Устава . У том Уставу је написано да тај акт не сме нико да крши, да постоји Уставни суд који процењује шта је уставно, а шта није, али није написано каква права има федерација да присили. Словенија је онда донела одлуку да на њеној територији не важе закони СФРЈ и да неће више да плаћа ЈНА или за било шта друго. Хрватска је такође то урадила, то је практично отцепљење. СФРЈ је имала војну силу да то спречи, ЈНА је била спремна али ми нисмо имали начин како то да урадимо.
Шта сте онда урадили?
- Питали смо најбоље правнике и тражили мишљења како то да урадимо. ...
Из Ваших речи може се извести закључак да је Југославија убијена Уставом из 1974. године?
- Она је убијена Уставом. Ве'ински у Југославији било је расположење тада да се очува земља, федеративно. Словенија и Хрватска предложили су један облик конфедерације који би трајао 5 година који би се после прекинуо ко како жели.
То је била тзв лабава федерација?
- Није било јасно каква, већ само да би се уговором прекинуо. После 5 година овакве републике какве су, а биле су самосталне српско питање не би ни разматрале, нити би се оно више могло и поставити. То Србија и српски народ наравно да нису могли да прихвате. Тиме би се аутоматски одрекли српских територија.
О којим српским територијама се прича?
- Пазите када је Аустроугарска пала, после Првог светског рата постојали су Срби, Словенци и Хрвати. А српске територије су оне на којима су Срби вековима живели. Неко сада каже да није било одређено шта је чије.
Зна се шта је чије.
Те територије су биле делимично у Хрватској, делимично у БиХ.
...
Како је дошло до тога?
-
Значи ли то да су Тито и Кардељ донели Устав?
- Њих двојица су искључили Савезну Скупштину и урадили Устав на 500 страница, конфузан, да се ништа није могло сазнати из њега. И одлука је да се хитно донесе. Ниједан посланик није могао за тако кратко време да то разуме, тако су на превару донели Устав и у њему написали да не може да се мења док се сви не сложе. Сада питају мене како оптужујеш Тита да је одговоран за разбијање Југославије? Па разбио га је тим Уставом. Словенија и Хрватска су још од уласка у Југославију, за време краља Александра Карађорђевића желели су да изађу из те земље. Јер било пуцања у Скупштини, јер било тада увођење диктатуре јер није могао Устав да се донесе? Знате, ту нема никакве сумње да је све Коминтерна одлучила, да су послали Тита да све то спроведе. Потпуно је нелогично да човек са стране дође и да руководи партизанским јединицама и то у српском народу који се вековима одупирао окупаторима, док је са друге стране Хрватска цела формирала своју државу НДХ.
Како су Срби дозволили да се то све спроведе?

Зашто?
...Nastavak na :
https://www.pravda.rs/2019/7/21/tito-i-kardelj-su-ubili-jugoslaviju-sloba-je-proizvod-brozove-politike-borisav-jovic-rekao-sve-o-cemu-je-cutao/
Borisav Jović inače radio treću smenu u magacinu...
Za radnog života par puta lomio kurtzu rebra pa morao na odmor o državnom trošku

Nego, šta bi sa socijalnom politikom od Broza? Sa penzionim fondom od Broza? Zdravstvom? Školstvom?
To je kod Brozapostojalo ali grebatorima i jajarama najmanje bitno ime partijei sistema.
Trendi diplome da platiš za artiju da ti napišu da si lep...
 

fosilvaso

Elita
Poruka
18.589
Borisav Jović inače radio treću smenu u magacinu...
Za radnog života par puta lomio kurtzu rebra pa morao na odmor o državnom trošku

Nego, šta bi sa socijalnom politikom od Broza? Sa penzionim fondom od Broza? Zdravstvom? Školstvom?
To je kod Brozapostojalo ali grebatorima i jajarama najmanje bitno ime partijei sistema.
Trendi diplome da platiš za artiju da ti napišu da si lep...
Penzioni fond su trošili bravarevi penzići koji su imali penzije do jaja! :zcepanje:A da bi se to stanje održalo, za svakog bravarevog niškorisnog i 'lezi lebe da te jedem' samoupravljača bi nakon njegovog odlaska u penziju trebalo otvoriti ČETIRI NOVA radna mesta da bi i on imao dobru penziju! A Bravareve fabrike su već imale VIŠKA niškorisnih zaposlenih pa su i tako već poslovale sa gubitkom! :zcepanje:
 
  • Podržavam
Reactions: BG5

fosilvaso

Elita
Poruka
18.589
ТИТО И КАРДЕЉ СУ УБИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ, СЛОБА ЈЕ ПРОИЗВОД БРОЗОВЕ ПОЛИТИКЕ! Борисав Јовић рекао све о чему је ћутао!
21-07-2019 18:17 Фокус 7
Некадашњи председник Председништва СФРЈ Борисав Јовић у ексклузивном интервјуу за Еспресо открива када је заправо убијена Југославија, ко је и на који начин одговоран за њен распад, како се политички разишао са Слободаном Милошевићем и шта се дешава на Косову.

Некадашњи друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Србије, бивши српски политичар, председник СПС, председник Председништва СФРЈ у периоду 1990—1991 Борисав Јовић дочекао је екипу у својој кући у његовом Никшићу, надомак Крагујевца.
У Вашој књизи "Како су Срби изгубили век", која је пре неи дан преведена на руски и у Русији изазвала доста полемика, за распад Југославије оптужили сте пленум Комунистичке партије у Дрездену 1928. године, зашто?
- То су историјске чињенице, не могу ја никога да оптужујем, ја сам само констатовао да је на Когресу КПЈ у Дрездену 1928. године донета одлука по којој се комунисти задужују да изврше растурање Југославије на мање државе по националној основи. Оценили су тада да је Југославија вештачка творевина у којој српски народ као већински врши експлоатацију других мањих народа и да комунисти то не могу да прихвате. Ту су добили задатке - прво: Да раде на разбијању Југославије. Друго: Да раде на онемогућавању српском народу да врши експлоатацију других мањих народа. То су била два главна задатка. Паралелно има још неких тачака, једна од њих је и та да комунисти треба да се заложе како би се албански народи у Југославији прикључили Албанији, а мађарски Мађарској. То су чињенице које нико не може да побије. Друго, 50 година задњих владала је овде Комунистичка партија, нико други није могао да остварује закључке њиховога Конгреса, него они сами. Треће, ја сам показао на који је начин то изведено, а то је урађено тако што је прво када је освојена власт извршена је федерализација земље, на тај начин што су чак измишљене неке нове нације.
Које су то нације?
- Пазите, од три нације које су чиниле Југославију Срби, Хрвати и Словенци, сада постоје Македонци и Црногорци који су били Срби и били су уједињени са Србијом. Црногорци су били уједињени са Србијом у једну државу која се звала Србија, значи Црногорци су Срби. Измишљена је македонска нација да би се створила још једна измишљена република. Ту македонску нацију нису признавали ни грчка КП, ни бугарска КП. Јосип Броз није пуно марио за то, а све како би створио што више република на просторима српскога народа.
Који су то простори?
- Србија која је садржавала Србију и Црну Гору и територија српскога народа које су прикључене из Аустроугарске које су прикључени након пораза Аустроугарске. На тим територијама су створене те нове републике. На тај начин су Србија и српски народ раздвојени и на тим територијама није му дато право (српском народу) на самоопредељење. Остављено је само да сва права може да остварује само у окквиру тих република, значи не може да ради јединствено. То је био потез којим је српски народ онемогућен да као јединствен делује да би, наводно престао да експлоатише друге народе.
Да ли је било таквог угњетавања?
- Зна се и у теорији и у пракси да не може народ један другог да експлоатише у једној истој држави већ то може да раде више развијени, мање развијеним народима. Више развијени су били и остали традиционално ови који су на Западу, а то су Словенци и Хрвати. Освајањем власти КПЈ је тај први корак начинила и низ других ствари је учинила како би српски народ ставила у неравноправан положај са другим народима.
Који је био други пут ка ликвидирању Југославије?
- То је био један пут кроз уставни систем, која је била јединствена држава, а преко стварања више република и кроз преношења надлежности савеза на република. Све до доношења Устава из 1974. године систематски је смањивана надлежност Југославије. Тада је написано да су Републике државе, а да савезна држава само врши услуге републикама и то оне које републике буду захтевале. Савезна држава више није могла да има своје приходе него су републике из свог буџета давале новац. Остале су биле само две надлежности, а то су војска и спољни послови и то не потпуно самостално. Војска је имала и своју територијалну одбрану, дакле свака република имала је своје оружане формације да може да се супростави ЈНА, онда када буде хтела да се отцепи. То је наравно врло лукаво рађено и имала је одређену контролу спољне политике. На тај начин је практично Југославија Уставом који је контролисала Комунистичка партија на челу са Јосипом Брозом Титом практично правно ликвидирана. Чак органи Југославије нису имали могућности да заштите њено уставно постојање.
Шта то значи?
- Ако републике например прекрше Устав и иду ка њеном отцепљењу Савезна држава није имала овлашћења да је присили да поштује Устав. Постојао је Уставни суд Југославије који је могао да процени да је то неуставно и да донесе одлуку да се поштује Устав, али у њему није написано ниједно право савезних органа да присиле републике. Савезна држава имала је војску којом је могла да их присили али није имала право на то.
У јавности је остало урезано да није постојала сагласност Председништва да се то уради?
- Писало се да ЈНА гарантује уставни поредак и да се границе обезбеде, али без одлуке Председништва СФРЈ то се никада није могло десити. Председништво се никада ние могло сложити јер би наишло у сукоб са чињеницом да се није могло то спровоти. Једино да су то незаконито урадили и спровели војни удар. Опед с друге стране војни удар није могао да се изврши због тога што је ЈНА била вишенационална и што је сваки генерал био одговоран својој републици, јер треба да се врати тамо да живи када се Југославија распадне. Тако да објективно то није било могуће. Знате, код нас се Комунистичка партија Југославија звала тако, али увек се говорило КПЈ на челу са другом Титом. То је било веома важно.
Због чега?
- Зато што је он доносио одлуке о свему.
Он се питао за све?
- Тако је. То што су постојали државни органи, ако се нешто не ради у том правцу (Титове жеље, а да није по закону), онда је Тито говорио: "Не можемо се држати закона као пијан плота". Више пута је то говорио и спроводио одлуке онако како он хоће. Ако на неком форуму где треба да се изгласа нешто што је њему важно, а деси се то да већина одлучи другачије онда Тито каже: "У револуционарном периоду не може да буде како већина каже". И онда буде како он каже. Једноставно, он само изговори: "Ми се налазимо у револуционарној фази развоја још и не можемо још да поштујемо сва правила". Пазите КПЈ и савезни органи били су нула у односу на његове ставове. Тако да можемо рећи да је он био најодговорнији за спровођење те политике, која је била политика Комитерне. Овде се није обраћала пажња на то док се није десило то што се десило.
Зашто се није обраћала пажња?
- Зато што се увек говорило о чувању Југославије, Тито је говорио: "Чувајте Југославију као зеницу ока". То је била једна обична парола и уношење заблуде у народ. Говорио је и о "братству и јединству", али никада није хтео да говори о томе да је у Хрватској убијено више стотина хиљада Срба у Јасеновцу. Он, никада није био у Јасеновцу, никада није дошао у војни сукоб са Павелићевим јединицама. На Конгресу у Дрездену 1928. године написано је да комунисти треба да сарађују са Павелићем, а не да иду у сукоб с њим.
Како је то могуће?
- Да вам кажем, постоји једна одлука на пленуму у Сплиту 1935. године. КПЈ је делимично коригована одлука из 1928. године и Дрездена. Шта се десило? Хитлерова најезда и опасност да ће окупирати Европу ујединила је све прогресивне снаге за борбу против Хитлера. КПЈ се тада нашла у ситуацији да је донела одлуку о растурању Југославије, а самим тим и после растурања КПЈ на партије у тим републикама које би настале и морала је да у Сплиту донесе одлуку која је гласила: "Док траје одбрана од Хитлера, заједнички цела КПЈ организује се за борбу против Хитлерове најезде. када се то заврши, у погодном историјском тренутку ко год хоће може да изађе из Југославије".
Значи спровести одлуке из Дрездена?
- Одлуке из Дрездена спровешће се иза тога за свакога ко их буде тражио. Све је то чекало, а погодан историјски тренутак настао је када је расформиран Варшавски пакт и када је срушен Берлински зид. Докле госд су постојала два блока они су Југославију третирали као тампон зону и Југославија им је одговарала и на неки начин су је и једни и други подржавали. Међутим када је ликвидиран Варшавски савез тај тренутак је дошао да се ко хоће изађе из Југославије. Тито и Кардељ су све то омогућили 1974. године доношењем Устава . У том Уставу је написано да тај акт не сме нико да крши, да постоји Уставни суд који процењује шта је уставно, а шта није, али није написано каква права има федерација да присили. Словенија је онда донела одлуку да на њеној територији не важе закони СФРЈ и да неће више да плаћа ЈНА или за било шта друго. Хрватска је такође то урадила, то је практично отцепљење. СФРЈ је имала војну силу да то спречи, ЈНА је била спремна али ми нисмо имали начин како то да урадимо.
Шта сте онда урадили?
- Питали смо најбоље правнике и тражили мишљења како то да урадимо. ...
Из Ваших речи може се извести закључак да је Југославија убијена Уставом из 1974. године?
- Она је убијена Уставом. Ве'ински у Југославији било је расположење тада да се очува земља, федеративно. Словенија и Хрватска предложили су један облик конфедерације који би трајао 5 година који би се после прекинуо ко како жели.
То је била тзв лабава федерација?
- Није било јасно каква, већ само да би се уговором прекинуо. После 5 година овакве републике какве су, а биле су самосталне српско питање не би ни разматрале, нити би се оно више могло и поставити. То Србија и српски народ наравно да нису могли да прихвате. Тиме би се аутоматски одрекли српских територија.
О којим српским територијама се прича?
- Пазите када је Аустроугарска пала, после Првог светског рата постојали су Срби, Словенци и Хрвати. А српске територије су оне на којима су Срби вековима живели. Неко сада каже да није било одређено шта је чије.
Зна се шта је чије.
Те територије су биле делимично у Хрватској, делимично у БиХ.
...
Како је дошло до тога?
-
Значи ли то да су Тито и Кардељ донели Устав?
- Њих двојица су искључили Савезну Скупштину и урадили Устав на 500 страница, конфузан, да се ништа није могло сазнати из њега. И одлука је да се хитно донесе. Ниједан посланик није могао за тако кратко време да то разуме, тако су на превару донели Устав и у њему написали да не може да се мења док се сви не сложе. Сада питају мене како оптужујеш Тита да је одговоран за разбијање Југославије? Па разбио га је тим Уставом. Словенија и Хрватска су још од уласка у Југославију, за време краља Александра Карађорђевића желели су да изађу из те земље. Јер било пуцања у Скупштини, јер било тада увођење диктатуре јер није могао Устав да се донесе? Знате, ту нема никакве сумње да је све Коминтерна одлучила, да су послали Тита да све то спроведе. Потпуно је нелогично да човек са стране дође и да руководи партизанским јединицама и то у српском народу који се вековима одупирао окупаторима, док је са друге стране Хрватска цела формирала своју државу НДХ.
Како су Срби дозволили да се то све спроведе?

Зашто?


...Nastavak na :
https://www.pravda.rs/2019/7/21/tito-i-kardelj-su-ubili-jugoslaviju-sloba-je-proizvod-brozove-politike-borisav-jovic-rekao-sve-o-cemu-je-cutao/
Ili ukratko: Da li postoji i JEDNA DEBILNA država koja u svom Ustavu ima DOZVOLU i recept za rasturanje te države? Hmm... Možda recimo Tramp dozvoli odvajanje Konfederalne USA i tako barem njih spasi od najezde obojenih migranata koji bi opet dobili satus građana drugog reda, tj. robova!? :zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje:
 
Top