Detitoizacija (2)

Josip Broz Tito, njegov lik i delo, za Srbe je bio

• Potpuno pozitivan

glasova: 27 19,7%
  • Uglavnom pozitivan

glasova: 15 10,9%
  • Neutralan

glasova: 4 2,9%
  • Uglavnom negativan

glasova: 23 16,8%
  • Potpuno negativan

glasova: 68 49,6%

• Ukupno glasova
    137
Подугачак је списак стрељаних свештеника...више су их побили комунисти него усташе у НДХ
Ево делић списка

1. Богољуб Николић из с. Добрача, грбички поп. Комунисти су га возили камионом по селима, гађали су га камењем. Стрељан је у Капислани под лажном оптужбом. По изјави његове ћерке Марије, поштедели би му живот да је пристао уз комунистичку власт. Био је Дражин цивилни командант Крагујевца.

2. Марко Живадиновић, свештеник из села Драгоцвети. Мучен је и убијен лопатама.

3. Бошко Савић, парох из села Конатице. Убијен у Умци. Партизани су му ишчупали језик, тело су му бацили у Саву;

4. Станко Лазаревић, свештеник и парох у селу Сисковац. Мучен, бачен на пругу.

5. Игуман Софроније, старешина манастира Јошаница. Убијен је у ноћи између 26. и 27. септембра 1942, на месту Црначка коса.

6. Лазар Јевремовић, богослов, убијен исте ноћи када и игуман Софроније.

7. Милентије Пешић, јеромонах и сабрат манастира Каленић. Убијен крајем 1945, код места Каменар. Партизан, родом из села Сибнице, после тога је полудео.

8. Сергеј Михајловић, јеромонах и сабрат манастира Каленић. Тело му је пронађено у оближњем потоку, са видљивим траговима мучења.

9. Милан Сретеновић, најмлађи крагујевачки свештеник. По освајању града, комунисти су га ухапсили и мучили. Тело му је пронађено у клозету.

10. Михаило Радић, рођен у Брњици, свештеник у М. Крчмарима. Војни свештеник у јединицама Шумадијске групе корпуса. Повукао се са четницима у Босну, заробљен и стрељан код Калиновика 1945.

11. Бошко Живадиновић, свештеник-вероучитељ из Крагујевца. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика. У допису Окружног народног одбора Крагујевац Земаљској управи народних добара Србије, бр. 851 од 16 марта 1946, Бошко Живадиновић, свештеник из Бадљевца, помиње се као једно од “лица чија је имовина конфискована као ратних злочинаца и народних непријатеља“ (Историјски Архив Шумадије у Крагујевцу, Фонд Окружног народног одбора Крагујевац, кутија бр. 39.)

12. Светолик Швабић, архијерејски намесник из Аранђеловца. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика.

13. Будимир Буда Соколовић, свештеник, избеглица из Босне. Повукао се са четницима у Босну, убијен од комуниста код Калиновика. Био је верски референт Дражине Врховне команде. (1-13, према подацима протојереја Драгослава Бранковића, “Глас јавности“, 29. октобар 1999. године.)

14. Никола Пејовић, рођен 2. августа 1902. године у селу Додоши у Црној Гори, на Скадарском језеру. Током рата свештеник у селу Ђурђево код Раче Крагујевачке. Био је војни свештеник Лепеничке бригаде 2. шумадијског корпуса. Убијен од комуниста 18. јуна 1945. године на планини Узломац у Босни. Сахрањен је на месту Попова коса. (Према подацима потомака Николе Пејовића.)

Умри мушки,шта каже твоја писана историја до 1990-е ,јел'помиње ове побијене свештенике?

Vi ne shvatate da vise ne postoji objektivna istorija, vec pojedinacni slucajevi.
Koliko puta sam ja stojao u redu , ima za 10 ljudi usluga ispred mene, a nema za mene, a ima za 10 ljudi posle mene..
U sta ja spadam...?
Spadam u slucaj.
Ne postoji ljudski odnos koji zahteva doslednost, bar ja ne vidim to danas ni kod jednog coveka..
Tako da je skoro sve stvar pojedinacnog slucaja..
Tako neki vide SFRJ da je bilo zabranjivano vasar i crkveni praznici, a ja vidim da nisu i to u mnogim mestima..
Vidim i da su se odrzali i crveno slovo i ti isti vasari i danas postoje ali su pre 10 godina malo umanjili....Zasto?
Zasto su umanjeni pre 10 godina?
Umanjio im se znacaj, nije moglo vise jeftinije, nema vise ponuda za muvanje i upoznavanje za brakove....ne znam, manji broj stanovnika..

Postojali 50 godina i u SFRJ a sad nestaju....vasari na crkvene praznike..
Sad su opet malo ojacali u poslednje dve godine...usred covida, ko bi rekao...
Tacnije u pauzama..

Ali sustina je da ne postoji istina ako je nekad postojala objektivna, pored one pisane, u koju ne verujem, to otvoreno kazem jer sam video pisane istorije onog u cemu sam ucestvovao i totalno lazno je opisano..

Sad je sve kao u review delu , stvar pojedinacnog dozivljaja...meni dopala pokvarena kobasica, tebi je super, ja mojim musterijama nabavljam komponente iz malezije, drugi prave recenzije na osnovu komponenti iz kine...

Najnoviji programi software radi na jednom uredjaju ne radi na drugom...cak isti brend...

Tako da ja ne ucestvujem u ispravljanju krivih drina...a da bih to potvrdio , prebacite vas govor ovde u licni dozivljaj pa gledajte..
Znaci sasvim mi je prihvatljivo da neko pise, moj dozivljaj SFRJ je da su u mojoj firmi sve krali , tvojoj antoanko , a firmi mog caleta nisu...ili u firmi moje majke nisu..
Da niko u tvom selu nije imao auto, dok su u dedinom selu skoro svi imali auto i rado su cinili uslugu i vozili komsije...ili ako treba za hitan prevoz povredjenog..
Meni ne predstavlja problem da izjavis da je neko ubio popa na tvoje oci u SFRJ...
Ok, neko se nasao osecaja kao Arkan u SFRJ, ili poludeo od moci pa upucao popa...

Ali mi smeta kad se na osnovu licnog dozivljaja donosi zakljucak o opstem ponasanju kad to nije isto..
Smeta mi i danas, kad penzosi to rade preko TV gledanja, znaci oni vide na TV i pricaju kako je u stvarnosti a dupe nisu mrdnuli iz sobe 10 dana..
To je isti princip...samo ti video u svojoj firmi a oni na tv, a na 20 drugih mesta je bilo drugacije.

Ja kazem da je bar na 4 mesta razliciti regioni , vlast bila neutralna prema crkvenim obicajima i objektima...tj nije se mesala....i da su manastiri odrzavani....i bili su i puniji nego sada...i da su svestena lica bila socijalisticka, znaci ljubaznija, sa drugacijim pogledom na veru , cistijim nego danas..
Danas je i vera tih posvecenih , profesionalnih lica zaprljana...oni to pravdaju time sto moraju da procene vernika pa udaraju distancu i oprez....To jeste, kad se gleda pojedinacno da li je vernik njih preveslao ili oni njega...tako narod gleda pa onda i pop...

U jednom mestu , istom , mog drugara su pretukli 20 cigana, sve zube su mu polomili , sve...mozda da tri ostala citava...2 meseca se oporavljao , a nije imao sukob sa njima...naleteli na njega.
U tom istom mestu su krenuli na mene, ali sam ja prepoznao glavnog i izvukao se na poznanstvo sa njegovim bratom i ocem...i nisam dobio nista osim poziv da zaboravim i da plate pice, uz izvinjenje..
U istom mestu prosjak ciganin je meni dao novac, trebalo mi a da se ne vracam kuci po novac...zna da ce mu se vratiti sledeci put..
U istom mestu cigani njih 3 su hteli da me malo zaebavaju usli u pisoar, javni WC , pri jednoj skoli u dvoristu, pa videli da sam posekao prst pa mi pomogli..totalno promenili ideju zasto su usli u WC..

Sve je ovo istina, ali je nelogicno ili je suprotno od jedne istine..

Krađa beba u porodilištima u SFRJ
Krađa beba je naziv za niz kriminalnih slučajeva otmice u Jugoslaviji, u kojima su novorođenčad otimana iz porodilišta, a potom i prodavana, uglavnom po inostranstvu. Krađa beba se sistematski sprovodila od 1954 do 1990-ih, uz podršku kriminalnih elemenata državne obaveštajne službe UDBA-e. Roditeljima je saopštavano da su im deca preminula ali tela nikad nisu pokazivana.
Za ovaj zločin niko nikad nije odgovarao, niti je podignuta ijedna optužnica. Pretpostavlja se da je za nekoliko decenija ukradeno i prodato i do 100.000 novorođenčadi.
Znaci ipak se okrece, najveci zlocinci tvrde da su bili deo drzave....sve je istina, samo sto su zlocinci naprasno postali demokrate i liberali.....i to u isto vreme dok su rukovodili komunistickom partijom....

Usput do 1949 ne racunam da su komunisti ista ubijali...
Zasto?
Zato sto i vi i ja znamo da se u Srbiji tako radi...
Pred kraj rata se svi prikljuce pobednicima a onda rade na svojim ciljevima i osvetama ko kako stigne i obicno su najagresivniji....
Tako da racunam od 1944 pet godina gde su se sravnjivali racuni izmedju seljaka, gradjana , ljudi , komsija....tu ko koga stigne i kako..
To nema veze sa komunizmom niti socijalizmom..
Posle toga, e tu vec ide polako razvijanje takvih drustvenih odnosa..

Zamislite kad bih sudio o kapitalizmu po godistima od 1989-1995 pa to je ubijanje ko koga stigne, Arkan ne Arkan, a Arkan je tu primer DB povezanog , tj nesto kao komsija koji je povezan sa partizanima i posle rata ubija sta mu se ne svidi ili koga je zapamtio..

Pa i do 2000 taj isti kapitalizam je cistio sve sto mu ne odgovara..
Pa evo i sad kad Vucic vraca Slobizam, opet ista logika....kriminal koji cisti sve , politicke , ekonomske protivnike..

To nema veze sa sistemom , nego sa korupcijom sistema.
A obicno ljudi koji najvise optuzuju najvise i rade da se poveca korupcija....

Ostali koji zele da sistem bude bolji obicno nemaju pojma o svim zlocinima nego o lokalnim odnosima..
Jer nisu povezani koristima sa tim grupama...
Znam li ja za navijacke grupe i sta sve radi danas Vucic?
Ne znam, ni za Zvezdu ni za Partizan...
Neke od tih ljudi znam licno , ali ne znam sta se desava jer je to previse mutno za mene i ne ulazim u te vode.
Drugi ulaze pa onda kritikuju ono sto nisu mogli ili gde su odbijeni da budu primljeni.....
Ali u sustini ne zele cist sistem, svima jednak....to ne zele....
Samo smenu onih koji se okoristavaju trenutnim sistemom.

Znaci sasvim mi je prihvatljivo da neko pise, moj dozivljaj SFRJ je da su u mojoj firmi sve krali , tvojoj antoanko , a firmi mog caleta nisu...ili u firmi moje majke nisu..

Негде крали негде само крадуцкали...

Али највећи лопов је била сама држава која је пљачкала своје становништво...

Znaci ipak se okrece, najveci zlocinci tvrde da su bili deo drzave....sve je istina, samo sto su zlocinci naprasno postali demokrate i liberali.....i to u isto vreme dok su rukovodili komunistickom partijom....
Evo ja sam pitao sve moje poznanike da li znaju nekog da mu je umrlo dete na porodjaju...
Nikog ne znaju...
Tako da opet po principu pojedinacnog dogadjaja, to nije zakacilo nikog iz dedinog sela, nikog iz okruzenja u malim gradovima Srbije gde znam ljude..
Ko ce ga znati da li je prenaduvano ili su imali samo neka porodilista kao favorite...sto je logicno , tamo se skupi par lekara , Pozarevac je meni poznat po skupini lekara koji cine vrlo ruzna dela da bi izvukli mito, a mozda i prodaju decu , posto je na tv bilo svedocenje jednog bas iz Pozarevca..

Негде крали негде само крадуцкали...

Али највећи лопов је била сама држава која је пљачкала своје становништво...
To tek ne mozes da kazes..
Ako se uporedi socijalisticki sistem i danasnji kapitalisticki u bilo kojoj drzavi , socijalisticki manje pljacka svoj narod...
Tu nema dileme...
Pa za 40 godina socijalizam, tj manje od 40 i 40 godina kapitalizma, danas pogledaj koliko se razvila Srbija tada a koliko sada...
To je neuporedivo i nema sanse da drzava vise pljacka u socijalizmu nego u kapitalizmu...

Evo ja sam pitao sve moje poznanike da li znaju nekog da mu je umrlo dete na porodjaju...
Nikog ne znaju...
Tako da opet po principu pojedinacnog dogadjaja, to nije zakacilo nikog iz dedinog sela, nikog iz okruzenja u malim gradovima Srbije gde znam ljude..
Ko ce ga znati da li je prenaduvano ili su imali samo neka porodilista kao favorite...sto je logicno , tamo se skupi par lekara , Pozarevac je meni poznat po skupini lekara koji cine vrlo ruzna dela da bi izvukli mito, a mozda i prodaju decu , posto je na tv bilo svedocenje jednog bas iz Pozarevca..
Kolega niste vi merodavni da vam neko prica svoje privatne stvari. Da, lekari su krali i ubijali bebe i od njih treba cuvati decu.

To tek ne mozes da kazes..
Ako se uporedi socijalisticki sistem i danasnji kapitalisticki u bilo kojoj drzavi , socijalisticki manje pljacka svoj narod...
Tu nema dileme...
Pa za 40 godina socijalizam, tj manje od 40 i 40 godina kapitalizma, danas pogledaj koliko se razvila Srbija tada a koliko sada...
To je neuporedivo i nema sanse da drzava vise pljacka u socijalizmu nego u kapitalizmu...
Restitucija jos traje.

Takva pljacka nije zabelezena od onda

Kolega niste vi merodavni da vam neko prica svoje privatne stvari. Da, lekari su krali i ubijali bebe i od njih treba cuvati decu.
Merodavan sam..
Bas kao i svako..
Niko od meni poznatih ljudi a to je sigurno preko 5000 ljudi nije imao slucaj umorstva deteta na porodjaju.
Iz razlicitih sredina su.
Pitao sam i da li znaju nekoga....ne znaju nikoga ali su culi poneki....
A to culi uopste ne racunam..

Srbi ne funkcionisu tako.
Znaci koliko puta kazem unapred desice se to i to , sve okolnosti upucuju na to...
Npr nasip se ne odrzava bice poplavljeno mesto.
Srbi ne reaguju na takve stvari, oni reaguju samo kad se desi...
I to kad se desi mnogima...

Zato je pogresan pristup da se donosi zakljucak na osnovu pojedinacnog, kad vec sami Srbi ne uocavaju i ne postuju ni istinu ni okruzenje....
Jedino sto se moze je da se iznose pojedinacni slucajevi..

To je moj pristup , ostalo su samo spinovi...mislim dobija se mnogo vise gresaka i lazi ako se primeni princip donosimo naknadno zakljucke na osnovu pojedinacnog slucaja ako vec mentalitet naroda ne postuje istinu i ne razmislja o uslovljenom na taj nacin...
Vidim dim , bilo je vatre, to je taj princip....a ne vidim dim izbice vatra......to ne...

Kada zastupas ubice onda sebe dovodis u situaciju da si im slican i da bi i ti to radio i nalazio opravdanje za ubistva i zlocine.
Jeste to jeste narodno razmisljanje, ili si samnom ili si protiv mene...
Tako se vrsi pritisak da kad neko lazno optuzi coveka u parku da je pedofil da niko ne govori u odbranu...a covek samo sedi i deca ga vole jer je decacki tip....voli da se igra, decu vidi kao odrasle koji se igraju....

Pa sta hoces, to je pojedinacni slucaj......
Sad procitaj sta sam napisao...
Srbi ne funkcionisu tako...
Znaci ti hoces pravdu da bi sprecio da se to dogodi drugima, tako srbi ne funkcionisu...samo kad se njima desi , onda je to osveta...pravda= osveta...

Zakljucak za tebe je posle prvog slucaja ili si zrtva nemara ili si zrtva namere.
Ako si zrtva nemara, tu ti nema pomoci....srbi opravdaju nemar sa hiljadu dobrih rezultata.
A ako si zrtva namere, e onda resavas svoj problem tako sto ne dolazis vise u takvu okolnost da ti se to ponovo desi..

Srbija i Srbi su vrlo prakticni i jednostavni sto se toga tice...ni govora o istini i eventualnoj poslovnosti....

Naravno ostaje ti i mogucnost dizanja galame da bi dobio osvetu...
Tu je dozvoljeno i naduvati stvari....cak je i pametno i pozeljno....

Ma nisu ....I dan danas su ostali vasari za trojcu,
Не питам да ли дан данас постоје вашари, већ ти кажем да су их некада често забрањивали. То што ти вашари постоје последњих 35 година, то је нешто друго, док је ЈБТ био жив то су забрањивали, исто као што су венчања у црквама готово потпуно нестала, а људи се крштавалу ноћу и у кућама уместо у цркви.

Не питам да ли дан данас постоје вашари, већ ти кажем да су их некада често забрањивали. То што ти вашари постоје последњих 35 година, то је нешто друго, док је ЈБТ био жив то су забрањивали, исто као што су венчања у црквама готово потпуно нестала, а људи се крштавалу ноћу и у кућама уместо у цркви.
Ne znam, ali koliko sam ja citao o tom dobu , slobodno mozes da podelis period do 1968 i od 1968....a ako hoces i ono iz 1974...
Tako da mnogi gradovi jesu imali vasare na crvena slova....

Poslednja izmena:
Ne znam, ali koliko sam ja citao o tom dobu , slobodno mozes da podelis period do 1968 i od 1968....a ako hoces i ono iz 1974...
Комунсти су највећи број људи побили после 1945, без суда и пресуде, а и суђења која су постојала била су фалш и само про форме.
Идеја да је седамсесетих и осамдесетих било "боље", тј да је тада попустио комунизам не одговара истини.
Погледај шта се догађало на Косову и Метохији тада, једнонационална тровања, напади на српске манастире и цркве. И наравно ником ништа.
Проту Десимира Миколића и Веру Вељковић, која је била члан црквеног хора, казнили су да плате по 20.000 динара, или четрдесет дана принудног рада, „зато што су у црквеној канцеларији одржавали непријатељски скуп за оснивање црквеног хора.“

У колонији Лазареву, Епархија бачка, забрањено је свештенику да служи Свету Литургију на Теодорову суботу и да причешћује верни народ.

Месни народни одбор у Каонику, Епархија нишка, отерао је законитог свештеника и поставио другог по својој вољи, док је у Великом Шиљеговцу, иста Епархија, месни одбор захтевао да се „за свештеника постави оно лице које срески збор изгласа“.

https://svetosavlje.org/utamnicena-...-pravoslavne-crkve-od-1945-do-1985-godine/12/

Ne bih ja to zvao komunistima, svi su prvo Srbi pa tek onda ih zovi po strankama....vidljivo danas vise nego ikad...

Ne bih ja to zvao komunistima, svi su prvo Srbi pa tek onda ih zovi po strankama....vidljivo danas vise nego ikad...

Ova zvaka o komunistima, nije nista drugo nego ista zvaka poluljudi koji su pocepali pravoslavnu crkvu u borbi za vlast.
Koji su to komunisti vladali Srbijom tokom 50 godina? Demokratsko liberalni americki srbi nesposobni da zive ni tamo gde su otisli bez podela.

Back