Detitoizacija (2)

Josip Broz Tito, njegov lik i delo, za Srbe je bio

• Potpuno pozitivan

glasova: 27 19,7%
  • Uglavnom pozitivan

glasova: 15 10,9%
  • Neutralan

glasova: 4 2,9%
  • Uglavnom negativan

glasova: 23 16,8%
  • Potpuno negativan

glasova: 68 49,6%

• Ukupno glasova
    137
Цео свет је доживео експанзију у том периоду због примене социјалистичких метода у развоју привреде и друштва.Развијене капиталистичке земље су се развијале по принципу "државе благостања" што је био микс капитализма и социјализма, а тај метод су примењивале и бројне замље у западној интересној сфери.

To je istina, nego propast je nastala kada je pocela merkantilizacija doslovno svega pa i nasih zivota, ono u redu je slobodno trziste u smislu da ti sad u prodavnici biras da li ces da kupis Milka cokoladu, Najlepse zelje, Kinder, Nestle ili Dorinu ili sad da li ces da kupis Najk patike, Ribok, Adidas ili ne znam Puma ili Fila ili ces se mozda opredeliti za nekog malo manjeg proizvodjaca ili da li ces da kupis Soni televezor, Panasonik, Samsung ili mozda Tesla pa ono biraj sta ti se svidja i dokle mozes da se opruzis sto bi se reklo, ali problem je sto se slobodno trziste ne zavrsava samo na tome i na prodaji i razmeni roba i usluga vec je doslovno to trziste pocelo da nas terorise, da nam se mesa u svakodnevni zivot i diktira nasim zivotima, a realno ne moze sve da funkcionise po tom principu, pa tako smo dosli do toga da se covek posmatra ne vise kao ljudsko bice nego kao masina za proizvodnju kapitala, da se cak danas i ljudski organi prodaju po principu slobodnog trzista (zbog cega imamo i jezive otmice, kasapljenja ljudi i jedno opste zverstvo) , pa onda su nam oduzeli nasa elementarna ljudska prava kao sto su pravo na zdravlje i pravo ne medicinsku negu jer su i to merkantilizovali pa ono ako nemas pare za lek cao ili su poceli nepotrebno da nas kljukaju lekovima da bi zaradjivali na nama ili pocinju od nas da otimaju vodu, sume, nase resurse i da nam i to prodaju pa i do toga da danas brojne devojke radije bi bile starcima od 70 godina umesto sa normalnim mladim momcima zato sto ovi prvi imaju para a ovi drugi ne, tako da taj neoliberalni princip i merkantilizacija nasih coveka vode i vec su nas odveli u totalni sunovrat, kulturnu i moralnu krizu, dekadenciju, destrukciju i opstu propast.

Цео свет је доживео експанзију у том периоду због примене социјалистичких метода у развоју привреде и друштва.Развијене капиталистичке земље су се развијале по принципу "државе благостања" што је био микс капитализма и социјализма, а тај метод су примењивале и бројне замље у западној интересној сфери.
Očigledno je komponenta "kapitalizam" ono što ih je gurnulo napred

Jer danas primećujemo da je Maybach S680 bolji od moskviča

Људима потурају намештену статистику да би их убедили да живе боље него фамозних 90-тих.Онда кажу сада је просечна плата 500 евра а 1998 године је била 70-80 евра.Никада не кажу да сада за просечну потрошачку корпу требају скоро 1.7 просечне плате, а да је и 1998 године требало 2.2-2.3 просечне плате.Пошто се 1998 године просечна потрошачка корпа рачунала за 4 члана, а сада за 3, лепо узмеш и одбијеш 1/4 од од 2.2 и дођеш до 1.7.Дакле исто.

Људи наседају на ову пропаганду јер су убијени у појам капиталистичком репресијом.

Pa istina, takodje primera radi u vreme Tadica neka realna prosecna radnicka plata je bila mozda 30ak hiljada dinara, danas je negde 40ak hiljada recimo ali tad je evro bio 80 a danas je skoro 120 a cene su se uvek formirale prema evru a ne prema dinaru, takodje recimo 2007. litar dizela je kostao 45 dinara a sada je 170 ili ne znam karta za prevoz je bila 24 dinara a sada je 90 ili recimo secam se tamo pre 20ak godina krajem 90-ih/pocetkom 2000-ih prosecna plata je bila negde 10-ak hiljada dinara ali tad karta za prevoz je kostala 3 dinara ili ne znam sladoled u kornetu je kostao 10 ili 15 dinara.

Никада не кажу да сада за просечну потрошачку корпу требају скоро 1.7 просечне плате, а да је и 1998 године требало 2.2-2.3 просечне плате.Пошто се 1998 године просечна потрошачка корпа рачунала за 4 члана, а сада за 3, лепо узмеш и одбијеш 1/4 од од 2.2 и дођеш до 1.7.Дакле исто.

Људи наседају на ову пропаганду јер су убијени у појам капиталистичком репресијом.
Uzmi neki ovakav pokazatelj.

Recimo da neki povoljniji model Forda košta 9,000 evra.

To osoba iz 1999. (perioda Vučićevog ministrovanja) ne može da priušti, jer mu je plata 20 evra.

Ali odjednom 2003, javi se novi bankarski sektor sa auto-zajmom na 60 meseci, a plata skočila sa 20 na 240.

Odjednom taj Ford jeste priuštljiv jer je rata 200 mesečno.

Nije baš egzaktan primer, ali pokazuje da su tvoje "korpe" promašene.

To je istina, nego propast je nastala kada je pocela merkantilizacija doslovno svega pa i nasih zivota, ono u redu je slobodno trziste u smislu da ti sad u prodavnici biras da li ces da kupis Milka cokoladu, Najlepse zelje, Kinder, Nestle ili Dorinu ili sad da li ces da kupis Najk patike, Ribok, Adidas ili ne znam Puma ili Fila ili ces se mozda opredeliti za nekog malo manjeg proizvodjaca ili da li ces da kupis Soni televezor, Panasonik, Samsung ili mozda Tesla pa ono biraj sta ti se svidja i dokle mozes da se opruzis sto bi se reklo, ali problem je sto se slobodno trziste ne zavrsava samo na tome i na prodaji i razmeni roba i usluga vec je doslovno to trziste pocelo da nas terorise, da nam se mesa u svakodnevni zivot i diktira nasim zivotima, a realno ne moze sve da funkcionise po tom principu, pa tako smo dosli do toga da se covek posmatra ne vise kao ljudsko bice nego kao masina za proizvodnju kapitala, da se cak danas i ljudski organi prodaju po principu slobodnog trzista (zbog cega imamo i jezive otmice, kasapljenja ljudi i jedno opste zverstvo) , pa onda su nam oduzeli nasa elementarna ljudska prava kao sto su pravo na zdravlje i pravo ne medicinsku negu jer su i to merkantilizovali pa ono ako nemas pare za lek cao ili su poceli nepotrebno da nas kljukaju lekovima da bi zaradjivali na nama ili pocinju od nas da otimaju vodu, sume, nase resurse i da nam i to prodaju pa i do toga da danas brojne devojke radije bi bile starcima od 70 godina umesto sa normalnim mladim momcima zato sto ovi prvi imaju para a ovi drugi ne, tako da taj neoliberalni princip i merkantilizacija nasih coveka vode i vec su nas odveli u totalni sunovrat, kulturnu i moralnu krizu, dekadenciju, destrukciju i opstu propast.
Лепо је имати избор више патика, телевизора, чоколада али за ту погодност треба платити високу цену.Треба много ствари жртвовати за то, распродати привредне ресурсе, шуме, пољопривредно земљиште страном капиталу, давати лову страним капиталистима, пустити домаће и стране капиталисте да се иживљавају над српским радницима итд.Посредно, треба пристати на депопулацију, изумирање народа, масовно исељавање, насељавање миграната итд.

То је као да закољеш вола за 2 кила меса.

Боље је да немамо толики избор патика и телевизора, а да будемо газде у својој кући.

Лепо купиш домаћи телевизор, мало скупљи од страног, али све то што платиш остаје у Србији и од тога радници у Нишу добију плате а профит социјалистичко предузеће инвестира у станоградњу или нешто слично.Онда неки Нишија купи патике од фирме у твом граду и онда та фирма профит ивестира у неки пројекат на територији твоје опђштине.Тако је изграђена Србија у другој половини, сви смо имали корист од тога.

Тренутно, систем је такав, да целокупан профит односе странци у своје земље, а плус морамо да им дајемо дебеле субвенције, од којих се углавном исплаћују плате њихових радника.

Uzmi neki ovakav pokazatelj.

Recimo da neki povoljniji model Forda košta 9,000 evra.

To osoba iz 1999. (perioda Vučićevog ministrovanja) ne može da priušti, jer mu je plata 20 evra.

Ali odjednom 2003, javi se novi bankarski sektor sa auto-zajmom na 60 meseci, a plata skočila sa 20 na 240.

Odjednom taj Ford jeste priuštljiv jer je rata 200 mesečno.

Nije baš egzaktan primer, ali pokazuje da su tvoje "korpe" promašene.
У протеклих 30 година, а нарочито у протеклих 20 година, дошло је до експлозије масовне производње техничке робе у Кини.Зато је данас приступачније купити телевизор или рачунар, јер је масовна производња оборила цене.

Лепо је купити страни телевизор за 200 евра, јер би домаћи вероватно коштао 250 или 300 евра, али за то треба платити много већу цену од једнократне уштеде од 100/200 евра.

To da se posle 5.10.2000. počelo živeti znatno bolje nego u vaše (Vučićevo) vreme, je jasno kao dan iz gomile indikatora.
Како се живело после 5.10.2000 године најбоље видимо по садашњој ситуацији.Већина народа у Србији је тешка сиротиња, гомила убогих људи, коју је врло лако обрлатио један просечни популиста, који им даје 20 или 30 евра социјалне помоћи пред изборе.

Ти људи су осиромашили у капиталистичкој транзицији 2000-2012 године, а њихово осиромашење се наставило и у периоду од 2012 до данас.Томе је допринео и период од 1990-2000 године, али тада смо били изложени рату и агресији страних империјалиста и њихових локалних помагача.

Pa istina, takodje primera radi u vreme Tadica neka realna prosecna radnicka plata je bila mozda 30ak hiljada dinara, danas je negde 40ak hiljada recimo ali tad je evro bio 80 a danas je skoro 120 a cene su se uvek formirale prema evru a ne prema dinaru, takodje recimo 2007. litar dizela je kostao 45 dinara a sada je 170 ili ne znam karta za prevoz je bila 24 dinara a sada je 90 ili recimo secam se tamo pre 20ak godina krajem 90-ih/pocetkom 2000-ih prosecna plata je bila negde 10-ak hiljada dinara ali tad karta za prevoz je kostala 3 dinara ili ne znam sladoled u kornetu je kostao 10 ili 15 dinara.
Све ти је исто као и пре 20-так година.Плате су веће али су и цене много веће, и једна просечна плата није довољна за живот трочлане породице исто као и 2000 године.Једино се данас могу много лакше купити технички апарати и половна возила, али то није резултат неког капиталистичког бума у Србији, већ последица наглог развоја индустрије у Кини, и политике западних држава да кршеве од возила лиферују у земље попут Србије.

Mi smo gajili uslužni sektor. Najgospodskiji sektor.

Na to ste vi naprednjaci brektali: "To nije dobro! Industrija je spas!"

I zato sada nosite rusopelene
Да се вратимо 20 година уназад:

Кинези развијају индустрију а наши реформисти се бацају на развој услужног сектора и уништавање делова домаће индустрије, која је некако преживела рат и санкције 90-тих.

Резултат се види данас:Кинези купују фирме и отварају фабрике по Србији, а не обрнуто.

Ocigledno je socijalizam to sto ih je gurnulo u napredak.
U socijalistickim drzavama se to odmah pretvaralo u kvalitet zivota, a u kapitalistickim se pretvaralo u rasterecenje od eksploatacije pa je vise novca dolazilo radnicima , inace bi dobili kapitalizam po pitchci. Samim tim vise novca, veci obrt, veci obrt, vise povoda za razvoj...
Nesvesno , tj to necete videti ni u jednoj knjizi koju zatupeli kapitalisti i njihovi naucnici pisu o kapitalizmu tog doba, strah od socijalizma je kroz povecanje udela u profitu samih radnika dovodio do veceg obrta novca i samim tim veceg razvoja celog drustva.

Sa padom Berlinskog zida i Komunizma, prestaje opasnost i smanjuje se udeo raspodele novca ka radnicima pa se manje novca i obrce po principima slobodnog izbora.

Лепо је имати избор више патика, телевизора, чоколада али за ту погодност треба платити високу цену.Треба много ствари жртвовати за то, распродати привредне ресурсе, шуме, пољопривредно земљиште страном капиталу, давати лову страним капиталистима, пустити домаће и стране капиталисте да се иживљавају над српским радницима итд.Посредно, треба пристати на депопулацију, изумирање народа, масовно исељавање, насељавање миграната итд.

То је као да закољеш вола за 2 кила меса.

Боље је да немамо толики избор патика и телевизора, а да будемо газде у својој кући.

Лепо купиш домаћи телевизор, мало скупљи од страног, али све то што платиш остаје у Србији и од тога радници у Нишу добију плате а профит социјалистичко предузеће инвестира у станоградњу или нешто слично.Онда неки Нишија купи патике од фирме у твом граду и онда та фирма профит ивестира у неки пројекат на територији твоје опђштине.Тако је изграђена Србија у другој половини, сви смо имали корист од тога.

Тренутно, систем је такав, да целокупан профит односе странци у своје земље, а плус морамо да им дајемо дебеле субвенције, од којих се углавном исплаћују плате њихових радника.
Pa sad ne nuzno, mislim bilo je toga i u socijalizmu , mislim ni 70-ih ili 80-ih nisu svi imali EI Nis televizore vec isto su se i ovde prodavali ne znam Soni, Tosiba, JVC ,Loewe, video rekorderi koji su tad bili poslednja rec tehnologije i sta je vec tad sve bilo aktuelno, takodje isto furale su se Leviske, Adidas patike i vec sta je tad bilo popularno.
Mislim neki udeo strane robe na nasem trzistu mora da postoji (pod uslovom da ne postoji monopol na trzistu kao sad), takodje ljudi opet traze kvalitet, mislim mi treba da stitimo nasu ekonomiju ali da forsiramo one grane gde mozemo da budemo konkurentni, kao sto su poljoprivreda i proizvodnja hrane pre svega, recimo nema toliko potrebe da kupujemo Nestle ili Mars cokoladice pored nase Jafe, Mancmeloua , Svita, Najlepse zelje cokolada, cokoladnih bananica, grisina, Smokija, Plazme i cega sve ne ili recimo sta ce nam Mc Donald's-i, Burger King-ovi pored Leskovackog rostilja, cevapa, Karadjordjeve, bureka i ostalog, samo od poljoprivrede i izvoza hrane bi mogli sasvim fino da zivimo ali realno mi nikad ne mozemo da napravimo televizor kao sto mogu Japanci ili ne znam da napravimo patike kao sto su ne znam Dzordanke, a pogotovo bi bilo suludo da za tako nesto placamo jos i skuplje ,ono ako ne znam ne mogu da kupim patike koje ja zelim ovde ili vec sta onda cu da trknem negde do Beca, Budimpeste, Milana, Trsta ili vec gde i uzecu ih tamo ili porucicu ih preko neta i ono opet i masovno krenuo sverc i siva ekonomija (sto ne mora da bude uvek nuzno ni nesto lose).
Mislim Svajcarci zive super a sta proizvode, prave samo sireve, cokolade, satove i one dzepne male nozeve. ;)
Mislim ne mozemo mi sad bas sve da proizvodimo i pokrijemo,

Mi smo gajili uslužni sektor. Najgospodskiji sektor.
Niste vi nego je Tito uveo praksu da preko 60% radnika treba da radi u usluznim delatnostima jer se tako celo drustvo zaposljava , a povecava se kvalitet zivota, oslobadja se vreme za najmilije i privreda je u skladu sa potrebama stanovnistva...tj dobija se odrzivost celog drustva.

Zato je na vreme razvijan turizam, koji je bio na nivou 0 pisem 0 pamtim, pa je uvedeno da je zdravo za decu i omladinu da se ide na more, sto i jeste zdravo , a zdravo i za radnog coveka, da se odmori, sto i jeste zdravo..

Kad se javila ta nazovimo direktiva, nije direktiva, ali mozda su Srbi to shvatili kao direktivu, jos nije bilo u modi u svetu da se orjentisu cele privrede ka tom sektoru.
Medjutim, Tito je shvatio da na taj nacin stabilizuje drustvo jer se zadovoljenjem osnovnih potreba , traznja prebacuje na lux potrebe, tj na dodatne usluge...a to odmah stvara potrebu za novim radnicima i tako se samo sve podesava, ako nedostaju radnici , usluga poskupi, manje je u ponudi i nema nestasice radnika...

Mislim ne mozemo mi sad bas sve da proizvodimo i pokrijemo,
Logika koju su u vrhu CK tada imali je da se na trzistu uvek nalazi dovoljno ponude , ali probrane, strane robe koja je konkurencija domacoj...
Ako domaca industrija moze da poboljsa kvalitet, onda ce to uciniti , da parira stranoj robi, bilo kroz licenciranje, npr prvi maj pirot carrera vs lee couper....ili coko kremovi pa takovo od italijanskih licenci...
Odela, woolmark kvalitete, od kvalitetnih stofova i kvalitetne obrade, su uzor trazili u stranim brandovima, ali su parirali i novotex i beko i jos neki proizvodjaci kojih se sad ne secam jer nisu imali prodavnice pa nisu ostali dugo vremena neskinuti logoi.

Sony naravno , ali da provocira Ei da ne ostaje na Diplomatu kao svom proizvodu nego da prelazi na novije programe...
Strane ves masine, strani frizideri , stvarali su domace verzije ili Iskre ili Gorenja ili Koncara ili Obodina.
I to nije bio bezvredan odgovor na konkurenciju.

Dakle drzava je birala vrlo kvalitetnu robu , mozda i skupu , kao takmac za domacu industriju.
To je pozitivno , nekad bi izgubili , Npr EI nije pobedjivao na polju televizora kvalitetom ali nije se ni kvario , eno ga Diplomat kod dede radi jos, a to je 50 godina rada....zuji i ponekad zacrvci neka lampa, ali radi..crno beli je...sad ne radi od kako nema qam TV programa...

Automobili...retko kome je smetao jugo a jeste da se trese preko 70 ili 80 na sat...to su neke druge racunice, manje brzine, manje zurbe, manje nesreca....

Logika koju su u vrhu CK tada imali je da se na trzistu uvek nalazi dovoljno ponude , ali probrane, strane robe koja je konkurencija domacoj...
Ako domaca industrija moze da poboljsa kvalitet, onda ce to uciniti , da parira stranoj robi, bilo kroz licenciranje, npr prvi maj pirot carrera vs lee couper....ili coko kremovi pa takovo od italijanskih licenci...
Odela, woolmark kvalitete, od kvalitetnih stofova i kvalitetne obrade, su uzor trazili u stranim brandovima, ali su parirali i novotex i beko i jos neki proizvodjaci kojih se sad ne secam jer nisu imali prodavnice pa nisu ostali dugo vremena neskinuti logoi.

Sony naravno , ali da provocira Ei da ne ostaje na Diplomatu kao svom proizvodu nego da prelazi na novije programe...
Strane ves masine, strani frizideri , stvarali su domace verzije ili Iskre ili Gorenja ili Koncara ili Obodina.
I to nije bio bezvredan odgovor na konkurenciju.

Dakle drzava je birala vrlo kvalitetnu robu , mozda i skupu , kao takmac za domacu industriju.
To je pozitivno , nekad bi izgubili , Npr EI nije pobedjivao na polju televizora kvalitetom ali nije se ni kvario , eno ga Diplomat kod dede radi jos, a to je 50 godina rada....zuji i ponekad zacrvci neka lampa, ali radi..crno beli je...sad ne radi od kako nema qam TV programa...

Automobili...retko kome je smetao jugo a jeste da se trese preko 70 ili 80 na sat...to su neke druge racunice, manje brzine, manje zurbe, manje nesreca....

Pa dobro "Jugo" u vreme kada se pojavio je bio onako za ono vreme sasvim Ok i korektan automobil , ono 80-ih voziti Jugica je bilo odprilike kao sad voziti recimo neki Reno Klio, Skodu Fabiju, Fiat Punto ili tako nesto, znaci bio je ono neki prosecan automobil za to vreme, slicno kao i "Kec" ili Zastava 128.

Inace da dosta tih nasih stvari je bilo licencirano, recimo ja sam tek skoro saznao da je nas cuveni Eurokrem zapravo radjen po italijanskoj licenci i da su za Eurokrem nasi kupili licencu od "Ferrera" kompanije koja pravi Nutellu i Kinder jaja i Kinder cokolade.

Inace to sto si ti nabrojao je bilo sve sasvim solidno za svoje vreme, sad da nasa industrija nije unistena verovatno bi i EI Nis pravio LCD televizore ili Smart telefone (sad verovatno ne bi ni tad bili isto sto i ne znam Sony ali kapiram da bi bili sasvim korektni i sluzili svrsi).

Recimo Kinezi rade fin posao sa tim brendovima, na primer Kinezi su jos uvek mnogima sinonim za nekvalitetnu, jeftinu i fals robu ali sad i oni vec izmisljaju novu tehnologiju i plasiraju brendove koji su konkurentni onim zapadnim koji imaju mnogo duzu tradiciju , recimo Huawei ili Xiaomi na polju elektronike ili recimo sto se tice patika i sportske opreme recimo one njihove firme kao sto su Li Ning, Peak ili Anta su sve zastupljenije na zapadnom trzistu, ono usli su i u NBA i mnoge sad i NBA zvezde poslednjih godina nose te njihove patike tipa Li Ning, Anta ili Peak i reklamiraju ih kao sto su recimo Luis Skola, Kevin Garnet, Dvejn Vejd, Dzimi Batler, Klej Tompson, Gordon Hejvord, Lou Vilijams, itd sto je recimo pre 15 ili 20 godina bilo nezamislivo.
Nego jedino je problem sto sad te kineske patike kostaju isto kao i Nike ili Adidas po 100-150 dolara , ono nisu vise jeftine i tako "budget friendly" sto bi rekli Ameri , pa ono ako vec dajem 100-150 dolara za patike radije bi onda uzeo ne znam Air Jordan, Nike, Reebok ili Adidas nego te "Kineze" ili ne znam ono ako cu da dam 50,000 za neki kineski televizor ono radije bi jos dodao 10-15 hiljada i onda lepo uzeo recimo Sony ili Panasonic, tako da je to pomalo i mac sa dve ostrice i to da li ce neki proizvod ili brend da zazivi na trzistu zavisi od dosta faktora pa i od faktora srece.
Znaci ako podignu kvalitet proizvoda onda moraju da podignu i cenu a onda ako podignu cenu i ako su cene iste onda ce ljudi opet radije da se opredele za te neke stare i proverene brendove.

Le couper i carrera...da uzmemo kao primer..
Carrera su stvarno dobro odradjene farmerke..
Ali le couper od prvog maja pirod su bile farmerke koje uopste nisu lose, lepo izgledaju , nisu uz telo kao carrera, nemaju tu liniju , ali su po kvalitetu sasvim korektne i kupovane su kao dobar izbor...
Sigurno nisu po ceni bile kao carrera, nego 3x ili vise puta jeftinije, ali su pravljene ovde i za nas.

Isto vazi i za Ei televizore, koliko se ja secam nekog odnosa cena, to je 3:1 u odnosu na sony iste dijagonale i prosecnosti...Dakle kome treba televizor jeftin, kupice ei, kome treba da slika bude trinitron, da sija, kupice sony...Mene da pitas, isto bih rekao , ako kupujem za neko levo gledanje, Ei...ako mi treba jedan TV koji ce biti za Atletiku , ili SP u fudbalu , onda ajd sony...jok za serije cu da kupujem Sony...

Ali zato obodin....razbijac......nema takvih frizidera nigde kao sto su oni bili....prva pratilja gorenje...

Pa dobro "Jugo" u vreme kada se pojavio je bio onako za ono vreme sasvim Ok i korektan automobil , ono 80-ih voziti Jugica je bilo odprilike kao sad voziti recimo neki Reno Klio, Skodu Fabiju, Fiat Punto ili tako nesto, znaci bio je ono neki prosecan automobil za to vreme, slicno kao i "Kec" ili Zastava 128.

Inace da dosta tih nasih stvari je bilo licencirano, recimo ja sam tek skoro saznao da je nas cuveni Eurokrem zapravo radjen po italijanskoj licenci i da su za Eurokrem nasi kupili licencu od "Ferrera" kompanije koja pravi Nutellu i Kinder jaja i Kinder cokolade.

Inace to sto si ti nabrojao je bilo sve sasvim solidno za svoje vreme, sad da nasa industrija nije unistena verovatno bi i EI Nis pravio LCD televizore ili Smart telefone (sad verovatno ne bi ni tad bili isto sto i ne znam Sony ali kapiram da bi bili sasvim korektni i sluzili svrsi).

Jugo je za ono vreme bio krš neopevan u odnosu na druge proizvođače.45- ici su često pucale klipnjače i probijale karter a retko koji je sastavio 100.000 km bez generalne....55-ica je trošila ko lada specijal i svi smo se čudili kako tolicni autić srče 10-12 litara?
A benzina da se kupi nema...

Naš čuveni ''eurokrem'' je po licenci firme ''gandola'' iz Italije a čuveni ''plazma keks'' je loša kopija italijanskog ''plazmoina''...

Naša industrija je pojela i uništila samu sebe,nemoj niko da te laže...taj famozni ''Ei'' zvani ''fabrika ljubavi'' je bio kupleraj neopevani a prvi TV u boji su napravili kad su prekopirali ''toshibu'' i što je najgore to nije htelo da proradi.Bila je tema o tome na ovom forumu odnosno javio se jedan forumaš koji je znao tu čitavu ujdurmu oko niškog TV-a

Inače kad kupiš niški TV u boji nosiš ga odmah kod majstora da izmenja neke delove da se ne bi kvario ...obično je riknjavala boja u prvih 6 meseci.

Bio je inače papreno skup,kupovao se na kredit i otplaćivao godinu dana.Ali ni kredita nije bilo uvek nego samo ponekad...do devedesete su se ovde gledali c/b televizori,malo je ko imao color TV.Da je ''Ei'' opstao kao fabrika što nikako nije mogao danas bi njihov TV koštao verovatno 200.000 dinara...

Pusti prazne priče koje ti ovde serviraju uporni branioci sistema koji nije mogao opstati.Nisu oni ni videli SFRJ zato tako i lupetaju...da su videli makar delić normalnog sveta shvatili bi u kakvom čabru smo mi živeli...

Bravo genije,kakva divna ideja,kakve divne zamisli...verovatno su tako mislili i oni koji su nas vodili u ''svijetlu budućnost''...

I ti i oni samo jednu sitnicu zaboravljate,KO će da plati vaše experimente?

Nemoj ni jednog sekunda da zaboraviš da su tvojoj nikad prežaljenoj državi očajnički trebali $ ili DM za uvoz repromaterijala,nafte,tehnologije,mercedesa...svega...

A da bi dobili $ ili DM prodavali su Srpsko zlato,bakar,srebro,olovo,cink,antimon...trošili pare od onih robova ''gastarbajtera'' pa napravili famoznu ''staru deviznu štednju''...ponešto je čak i industrija izvozila i prodavala u bescenje samo da dobije preko potreban $...i država padala u dugove koji se još vuku za nama...nemoj ni jednog trenutka da zaboraviš da se spoljnji dug stalno uvećavao a izvoz bio manji negoli štu ga imale Portugalija ili Grčka...

To što ti zamišljaš u svojoj pametnoj glavici u stvarnosti ne funkcioniše...

Bravo genije,kakva divna ideja,kakve divne zamisli...verovatno su tako mislili i oni koji su nas vodili u ''svijetlu budućnost''...

I ti i oni samo jednu sitnicu zaboravljate,KO će da plati vaše experimente?

Nemoj ni jednog sekunda da zaboraviš da su tvojoj nikad prežaljenoj državi očajnički trebali $ ili DM za uvoz repromaterijala,nafte,tehnologije,mercedesa...svega...

A da bi dobili $ ili DM prodavali su Srpsko zlato,bakar,srebro,olovo,cink,antimon...trošili pare od onih robova ''gastarbajtera'' pa napravili famoznu ''staru deviznu štednju''...ponešto je čak i industrija izvozila i prodavala u bescenje samo da dobije preko potreban $...i država padala u dugove koji se još vuku za nama...nemoj ni jednog trenutka da zaboraviš da se spoljnji dug stalno uvećavao a izvoz bio manji negoli štu ga imale Portugalija ili Grčka...

To što ti zamišljaš u svojoj pametnoj glavici u stvarnosti ne funkcioniše...
Паре за ово је лако наћи.Укинеш субвенције страним капиталистима, не купујеш права за Премијер лигу за 600 милиона евра, и ето пара.

To su dva sveta razmisljanja..
Neko o parama , neko o zivotu.
Neko nije u SFRJ naleteo na nijedan ispravan aparat, tako mu se desilo , karma...
A drugi su kupovali aparate pa im se nisu nijednom pokvarili...
Npr mojima se EI nije nijednom pokvario dok nije dosla demokratija i onda posle bombardovanja zamenili orginalni trafo koji je odvezen za BG , a montirali neki od praistorije i eno ga i danas sluzi, a svako jutro u 4 ujutro mora da nestane struja , nesto je tako potrebno , na 1 min...
A npr Sony black trinitron se pokvario , otisao mu VF trafo....usred Petar Pan crtanog...i nikad ga odgledao nisam...

Npr ja nisam cuo da je iko imao trovanje kafom u SFRJ, a to je tako cesto sada....
Samo sto ljudi ne idu na hitnu , ali se jako cesto desava....
I jeste postojala je neka divka, neka raz mesana verzija, neka devojka na slici , ali to nisu kupovali svi , samo na selu si morao ako nema obicne...a zato se imala i minas, neprzena, kesa od kilo...
Totalno nebitno sto je poreklo Nemacka, jel tako?
Treba pomoci onima koji su srecu nasli u Nemackoj kad dolaze da donesu po 4,5 kg kafe da im se malo isplati...

Mnogo vise boli neke ljude sto sad ne mozes da razmisljas kao covek i da budes uspesan u Srbiji.
Moras da razmisljas kao skot, kao licemer, kao lopov, kao bitanga, kao zlobnik , da bi uspeo u biznisu u Srbiji.
Mnogim ljudima bas to smeta, sto moraju da promene unutrasnje razmisljanje da bi imali hleba da jedu ili da bi uspeli...
Kazu da je to do Amerike, tako je tamo pa je novo vreme moralo da dodje u Srbiju...
Jeste, i u Nemackoj je doslo novo vreme, a i u Holandiji , pa opet nije svuda bas moranje da budes takav da bi ti opstao biznis...

Back