Detitoizacija (2)

Josip Broz Tito, njegov lik i delo, za Srbe je bio

• Potpuno pozitivan

glasova: 27 19,7%
  • Uglavnom pozitivan

glasova: 15 10,9%
  • Neutralan

glasova: 4 2,9%
  • Uglavnom negativan

glasova: 23 16,8%
  • Potpuno negativan

glasova: 68 49,6%

• Ukupno glasova
    137
Ja ni ne mogu da se setim sada da je neki Socijalistički gigant prodat i da je država zgrnula silne pare,a kamoli da smo ih veselo krckali 20-30 godina .
:)
To se nekima priviđa,baš me interesuje gde su otišle mašine iz moje bivše fabrike,mnoge su bile od pre II Sv.rata...a fabrika je pomalo prokišnjavala i u doba kad je radila...štedelo se na krovu...

Od te fabrike jedino je zemljište vredelo a ono je oteto od vlasnika 49-e...

P.S
Možda je ''jadral'' iz Obrovca prodat za dobru cifru :hahaha:

Ustvari nismo se Bog zna šta ovajdili , najveća srpska privatizacija je prodaja dela Telekoma Italijanima 97' i prodaja Mobtela 2005 ili 06' Telenoru ,a to baš i nisu tekovine druga Kardelja , kako ni treća najveća prodaja Knjaza u Arandjelovcu čije izvore isto nije pronašao drug Stari .Ja ni ne mogu da se setim sada da je neki Socijalistički gigant prodat i da je država zgrnula silne pare,a kamoli da smo ih veselo krckali 20-30 godina .
Imamo pozitivne primere BFC cementare u Beočinu i pivara u Apatinu i Čelarevu , ali to su bili giganti carske K und K industrije u privatnom vlasništu , koje su komunisti oteli , a onda njihovi naslednici prodali strancima , pa ne možemo ni tu govoriti da je to ostalo od moćne jugo-privrede .
to oko "otimanja" nečasnog privatluka iz mračnog doba izmedju Turaka i socijalizma je ringišpil za budale. Kao kada bi sad imali socijalizam pa "oteli" Miškoviću dedin MAXI i nazvali ga "C Market".

sve "otete" firme su doživele ekspanziju i u proizvodnji i u broju zaposlenih što zlonamerni namerno zaobilaze

suprotan smer, prEdaja narodnog, obavezno nosi smanjenje broja zaposlenih a o ekspanziji je iluzorno pričati jer te firme poseduju oni koji bolje znaju procese privatizacije nego procese kapitala, odnosno narodski rečeno, znaju da kradu a ne bi da rade nego da im neko sredi da oni broje pare uz ladnu lubenicu.

:)
To se nekima priviđa,baš me interesuje gde su otišle mašine iz moje bivše fabrike,mnoge su bile od pre II Sv.rata...a fabrika je pomalo prokišnjavala i u doba kad je radila...štedelo se na krovu...

Od te fabrike jedino je zemljište vredelo a ono je oteto od vlasnika 49-e...
Neke jesu radile uspešno , ali dosta nije bilo ni za qurac . Moj ćale je kao maš. inženjer bio čak i neki neki direktor sektora u "slavnoj " Pobedi koja je i tada bila rupa bez dna ,a imao je duplo manju platu od keve koja je bila referent u spoljnoj trgovini u Agrovojvodini koja je opet radila ko sat .
Takođe apologete Slobinog režima koje najviše pljuju privatizaciju svesno prećutkuju 10 godina tokom kojih nije ništa ulagao , fabrike su izgubile veliki deo tržišta ,sirovina i dobavljača sa raspadom države i sankcijama , plate nisu isplaćivane pa je svako čerupao šta je stigao . Formalno su se vodili da rade , iako su uglavnom u radno vreme šverali bugarski veš i rumunski benzin koji su prodavli u Bulevaru Revolucije koji je celom dužinom bio buvlja pijaca tokom devedesetih , doprinosi isto nisu redovno isplaćivani što su saznalli tek posle 2000. ,ali nam zato prodaju muda za bubrege kako je sve bilo bajno i sjajno dok zli Dinkić i Labus nisu uništili moćnu SRJ industriju po nalogu Rotšilda i Rokafele .

Poslednja izmena:
to oko "otimanja" nečasnog privatluka iz mračnog doba izmedju Turaka i socijalizma je ringišpil za budale. Kao kada bi sad imali socijalizam pa "oteli" Miškoviću dedin MAXI i nazvali ga "C Market".

sve "otete" firme su doživele ekspanziju i u proizvodnji i u broju zaposlenih što zlonamerni namerno zaobilaze

suprotan smer, prEdaja narodnog, obavezno nosi smanjenje broja zaposlenih a o ekspanziji je iluzorno pričati jer te firme poseduju oni koji bolje znaju procese privatizacije nego procese kapitala, odnosno narodski rečeno, znaju da kradu a ne bi da rade nego da im neko sredi da oni broje pare uz ladnu lubenicu.
Jesu , zato što je ceo svet doživeo ekspanziju posle drugog svetskog rata ,pogotovo šezdesetih i sedamdesetih do Naftne krize koja je opičila i SFRJ iako naftu nismo proizvodili na veliko . Takođe bio je i veliki populacioni rast sa tom bumerskom generacijom pa je Jugoslavija duplirala broj stanovnika , tržište i radnu snagu , ali je to već bilo previše za moćnu SFRJ privredu pa je Ćopavi elegantno poslao milion i kusur radno spodobnih u Beč u Njemačku .

Jesu , zato što je ceo svet doživeo ekspanziju posle drugog svetskog rata ,pogotovo šezdesetih i sedamdesetih do Naftne krize koja je opičila i SFRJ iako naftu nismo proizvodili na veliko . Takođe bio je i veliki populacioni rast sa tom bumerskom generacijom pa je Jugoslavija duplirala broj stanovnika , tržište i radnu snagu , ali je to već bilo previše za moćnu SFRJ privredu pa je Ćopavi elegantno poslao milion i kusur radno spodobnih u Beč u Njemačku .
Nije problem napredovati kada i drugi napreduju.
Problem je stagnirati 30 godina dok drugi napreduju.

Pa kao oni u Sloveniji i Čehoslovačkoj ,tj. možda bi ih kupili Kinezi,Nemci i Koreanci al bi bar i dalje pravili ozbiljne stvari i imali dobre zarade , a ne ko mi što motamo kablove i truju nas jedači mačaka .

Motanje kablova nije ni tako loš posao...trovali su nas i pre Kineza ali se nije baš puno pričalo o tome,nit' se znalo niti je bilo poželjno pričati...

Neke jesu radile uspešno , ali dosta nije bilo ni za qurac . Moj ćale je kao maš. inženjer bio čak i neki neki direktor sektora u "slavnoj " Pobedi koja je i tada bila rupa bez dna ,a imao je duplo manju platu od keve koja je bila referent u spoljnoj trgovini u Agrovojvodini koja je opet radila ko sat .
Takođe apologete Slobinog režima koje najviše pljuju privatizaciju svesno prećutkuju 10 godina tokom kojih nije ništa ulagao , fabrike su izgubile veliki deo tržišta ,sirovina i dobavljača sa raspadom države i sankcijama , plate nisu isplaćivane pa je svako čerupao šta je stigao . Formalno su se vodili da rade , iako su uglavnom u radno vreme šverali bugarski veš i rumunski benzin koji su prodavli u Bulevaru Revolucije koji je celom dužinom bio buvlja pijaca tokom devedesetih , doprinosi isto nisu redovno isplaćivani što su saznalli tek posle 2000. ,ali nam zato prodaju muda za bubrege kako je sve bilo bajno i sjajno dok zli Dinkić i Labus nisu uništili moćnu SRJ industriju po nalogu Rotšilda i Rokafele .
Ne treba ulaziti ljudima u trulez, jer su morali da stvore objasnjenja sebi i svojim moralnim stavovima.
Ja sam protiv toga da sad objasnjavam bilo kome zasto se socijalisticka privreda ne treba tumaciti i meriti kapitalistickim instrumentima...
Ali kazem da su to pogubljeni ljudi u svom moralisanju a logika im je trula, zbog neznanja...i nikad nece moci da spoje bilo sta o drustvu u neku objektivniju misao i svesnost...

Socijalizam je trajao do 1981....posle toga se rade dve stvari , busi DB, grize KPJ i korumpira taj deo , dok se u drustvu prepustaju stihiji seljacki maniri...
Ali do 1987 dok Sloba nije sa 4,5 milijarde odradio tihi puc , moze se racunati samo kao nestabilnost socijalizma.....
Od tada vise nema socijalizma....sta god vi videli ili mislili da vidite..
Jer cak i novinarski obracuni su vec bili samo frakcijske borbe....curetina od naroda je tu vec debelo bila razdrmana u logici..nesto im nije stimalo , a nikad nisu ni bili zreli ljudi , tj da stanes sam u odbrani jasnih vrednosti , to nije za Srbina...bez obzira da li je iz Srbije ili BIH ili CRO, eto da ukljucim i njih...

Ali ovo je milion puta receno , i nista se ne moze promeniti kod svih ljudi jer imaju svoju viziju istorije.
Od 1987 krece razbijanje svih institucija, savezni mup, db, vojska, Kosovo DB, to je vec malo drugacija sluzba.
do 1990 i oktobra meseca sve je gotovo...Tada Sloba razbija SFRJ javno , mislim oko 13h se obraca svima i kaze da vise SFRJ nece biti samo Velike Srbije..

Ali sto se tice privrede, posto vama to najvise bode oci...
Razvoj Srbije je posle rata isao prvo metodom prestrojavanja, znaci nista se ne vidi , a menjaju se odnosi....to je ono preuzimanje masina od postojecih fabrika, formiranje novih celina, novih struktura...
A sto se tice prinudnog otkupa, to samo pokazuje koliko Srbi koji su sad najbrojniji nemaju blage veze ni o cemu...jer prinudnog otkupa posle rata MORA BITI...
Srpski unikat je to sto su Srbi uvek tu da zloupotrebe vlast i moc, tako da su se mnogi infiltrirali u vlast i sprovodili svoje osvete....partizani isli da oslobadjaju do kraja, oni naivni , a namazani , lukavi podli Srbi zauzimali mesne odbore, opstine i silili se...totalno je nebitno koja uniforma.

Ali da vratimo na privredu..
Da se izvuces iz rata treba 5 godina za hranu , 5 godina za proizvodnju , i jos 7,8 za tehnologiju , znaci nekih 15 do 20 godina...ili u prevodu 1965...sto je u primeru SFRJ bilo 1965, jer se neki tehnoloski uspesi pre toga mogu smatrati samo postavljanjem temelja za pravu integraciju u drustveno okruzenje tj privredu....a privreda obuhvata i satelitsku stanicu Ivanjica...smesno za vas znam...

I tek onda moze da se govori od razvoju , infrastruktura koliko toliko napravljena, mudro , a ne komercijalno....socijalisticki princip zivota, radi i zivi , a ne zivi da bi radio....
I na kraju princip zivi od plate..
Znate ko u kapitalizmu zivi od plate, ko mora...
Osnovni princip u kapitalizmu je zivi od bogatstva a ne od plate...To ce vam svako reci...
Pitaj bilo koga ko zivi ceo zivot u kapitalizmu , reci ce vam to , i reci ce vam da plata nije kapital, niti je ko prima platu , makar ona bila 100 000e godisnje, kapitalista, vec onaj ko zivi od bogatstva, sto opet Srbi ne mogu da razumeju....

A da ne pricam o svim devijacijama u psihi ljudi , kad pocnu da negiraju uspehe socijalistickih fabrika...koje su bile itekako uspesne...vecina, a ne manjina..
I da se puno napravilo za ovako glupu zemlju kao sto je Srbija, gde ce uvek smetati ta vekovima negovana glupost i negativna selekcija..

I na kraju biser.....posmatrati privredu SFRJ kroz Slobino vreme kad se sve sto se moglo prisilom , kriminalom i pljackom blokiralo i unistavalo...i gde nisi mogao kao obican gradjanin, da dodjes i kupis Slogu iz Kuceva koja ima 21 prodavnicu po gradu i selima i hotel u gradu i dva odmaralista a kosta 7000DM, jer niko nece da kupi to , jer ima jos 20 firmi koje se jos brze rasparcaju i uzme para, a kod ove moras da platis 1000maraka odmah i ostalo svake godine, i da ostavis rad, tj one vec rade, samo da kontrolises prodaju da ne odu u minus...a u plusu su...

I ti dodjes na aukciju , hoces da kupis, za kesh...Sudije i sama aukcija kaze ne moze, mora bankarske garancije, ok ima bankarske garancije, kazu ne moze, jer ne moze...
I to normalnom coveku koji hoce objektivno da gleda na stvari znaci da ne moze uzimati to vreme za primer lose privrede, jer ocigledno da kriminal vuce tiho , konce za sve...
Samo se bira tajming kad ce se prebaciti iz vlasnistva jednog u drugo...

A kriminal je krenuo 1989 agresivno , bez ubijanja i nasilja, ali nasiljem, i preko DB i preko saveznog MUPa i preko krimosa i preko politicara i preko sudova...ali nasiljem, pritiscima..
I sad neko kao objektivan i da nije lud kaze da je privreda propala zato sto je bila losa....????
Ma hajde, nego kriminalci i lopovi preoteli celu drzavu pa i privredu...i skole...fakultete su malo kasnije....
Tako da svi ovi ljudi koji kazu da je privreda SFRJ bila trula i losa su ustvari poludeli ljudi, neobjektivni zbog svoje potrebe da opravdaju neki svoj unutrasnji interes ili neku unutrasnju sramotu.
Objektivan covek ce znati da se sve otimalo tih godina...a to da li su se negde radnici polakomili pa i oni hteli da dohvate svojim malim prsticima, to je posebna prica Srpskog naroda...
Sretan on sa prsticima, i sakicama, a ti sa lopatama, a sef tvoj sa kamionima...svi sretni...takav narod , malo kratak sa pamecu...

Danas svi pricaju istinu , ima milion istina, svi veruju u istinu , svima je dostupna istina...i svi su posteni.
Zato je ovako kako je...zato sto svi govore istinu i svi su posteni....i drugacije ne moze ni biti od ovoga. Ko se domogne malo vise medija njegova je istina istinitija, i tako i ostali misle..

Cini vam se suludo sto ostali izgledaju glupi sto veruju Vucicu..
Pa vi ste ti ostali....
Vi isto tvrdite svoje istine, Vucic svoje....svi mi vidimo to...
Ako svako ima svoju istinu , a vi gurate svoje istine, i Vucic gura svoje i onda narod nije glup ni ti lud sto procenjuje koja je od milion istina njima najprikladnija.

Sto se mene tice istina antoanka i istina vucica su iste...ravnopravne, i istina svakog drugog forumasa..
I onda pustimo to da se sukobljava i mrsi i odmrsava i onda dodjemo do toga da je narodu onda sasvim ocigledno da je Vuciceva istina istinitija od antoankove...
A isti je logicki pristup i antoanka i vas ostalih i naroda.....otkrivanje istine koja je svakome od njih istina...

Цео свет је доживео експанзију у том периоду због примене социјалистичких метода у развоју привреде и друштва.Развијене капиталистичке земље су се развијале по принципу "државе благостања" што је био микс капитализма и социјализма, а тај метод су примењивале и бројне замље у западној интересној сфери.

Ustvari nismo se Bog zna šta ovajdili , najveća srpska privatizacija je prodaja dela Telekoma Italijanima 97' i prodaja Mobtela 2005 ili 06' Telenoru ,a to baš i nisu tekovine druga Kardelja , kako ni treća najveća prodaja Knjaza u Arandjelovcu čije izvore isto nije pronašao drug Stari .Ja ni ne mogu da se setim sada da je neki Socijalistički gigant prodat i da je država zgrnula silne pare,a kamoli da smo ih veselo krckali 20-30 godina .
Imamo pozitivne primere BFC cementare u Beočinu i pivara u Apatinu i Čelarevu , ali to su bili giganti carske K und K industrije u privatnom vlasništu , koje su komunisti oteli , a onda njihovi naslednici prodali strancima , pa ne možemo ni tu govoriti da je to ostalo od moćne jugo-privrede .
Приватизација је спровођена по 2 закона, једном из 1997 године и другом из ДОС-ере из 2002 године.Постојао је рок до којег се морала започети приватизација да би била спровођена по "старом закону" и нека пословодства су одлучила да ухвате рок, и та предузећа су приватизована по закону из 1997 године.

Тај закон из 1997 године је имао другачији обрачун вредности, и по том закону су продате цементаре, пиваре и фабрика Књаз Милош и то по вишестуко већој цени од сличних фирми по "новом" закону.На пример Књаз Милош је продат по цени од преко 100 милиона евра по закону из 1997 године , а већа и вреднија предузећа су продавана за 5-10 милиона евра по закону из 2002 године.

Дакле, реч је о огромној разлици, преко 10 пута, а у неким случајевима и 20 пута.

Кључни моменат је било преузимање фирми од стране ДОС-а преко тзв."кризних штабова" који су поставили пословодства која су чекала приватизацију по новом закону из 2002 године и продају за 5-10% реалне вредности.

Већи део индустрије је продат по закону о приватизацији из 2002 године, који је фаворизовао продају по било којој цени, само што пре да се прода.У почетку је то заиста ишло за 5-10% реалне цене, али се касније спустило на испод 1%.Фирме су продаване за цену која је била нижа од вредности лагерованих готових производа у складиштима фирме.Често је једна зграда вредела више од плаћене цене, у неким случајевима и неколико машина.

Пошто су добили од ДОС-а фирме за 1-2% реалне вредности, нови власници су гледали да што пре раскрчме имовину фирме.Доста машина је размонтирано и премештено у друге земље, у Мађарску, Румунију и Хрватску, некретнине су продаване итд.

247396709_285933563534514_6716453894864153711_n.jpg

Pa naravno da se nije nista ulagalo kada je bilo ratno stanje i sankcije, mislim zato su nam i nametnuli rat i sankcije, mislim cisto da znas oni su nama i uveli sankcije da bi tesko ziveli i da nam zagorcali zivot sto je vise moguce (kao sto to rade i nekim drugim narodima koje ne zele da se povinuju njihovoj volji i interesima), pa svako se znalazio kako je znao i umeo i Sloba je bio svestan situacije i svestan toga pa je pustio ljude da se snalaze (naravno imalo je i to neke granice).
Takodje uprkos tom ratu, sankcijama i raspadu zemlje pa i bombordovanju na kraju ipak drzava je solidno ocuvana (Kosmet i Crna Gora su jos uvek bili u sastavu zajednicke drzave), takodje infrastruktura, putevi, fabrike,resursi su isto u solinoj meri ocuvani( i recimo u periodu izmedju recimo 1994 do 2000 sve je manje-vise normalno funkcionisalo, pa cak i za vreme bombardovanja, takodje ja i moji recimo 98-me nismo nista losije ziveli nego recimo 2007-me ili sad , cak naprotiv) a kada su dosli Djindjic i Labus oni su samo brze-bolje pozurili da ocerupaju to sto je ostalo, da to sto je i ostalo od zemlje, vojske, itd brze bolje rasture (ono sto njihova gazde nisu uspele tokom decenije ratova, sankcija, bombardovanja, ekonomskog i medijskog rata protiv nase zemlje, itd) i da ono sto je i ostalo od infrastrukture, resursa, fabrika brze bolje rasprodaju i naravno da sto veci procenat strpaju sebi u dzep.

...i recimo u periodu izmedju recimo 1994 do 2000 sve je manje-vise normalno funkcionisalo, pa cak i za vreme bombardovanja, takodje ja i moji recimo 98-me nismo nista losije ziveli nego recimo 2007-me ili sad , cak naprotiv) a kada su dosli Djindjic i Labus oni su samo brze-bolje pozurili da ocerupaju to sto je ostalo, da to sto je i ostalo od zemlje, vojske, itd brze bolje rasture (ono sto njihova gazde nisu uspele tokom decenije ratova, sankcija, bombardovanja, ekonomskog i medijskog rata protiv nase zemlje, itd) i da ono sto je i ostalo od infrastrukture, resursa, fabrika brze bolje rasprodaju i naravno da sto veci procenat strpaju sebi u dzep.
Људима потурају намештену статистику да би их убедили да живе боље него фамозних 90-тих.Онда кажу сада је просечна плата 500 евра а 1998 године је била 70-80 евра.Никада не кажу да сада за просечну потрошачку корпу требају скоро 1.7 просечне плате, а да је и 1998 године требало 2.2-2.3 просечне плате.Пошто се 1998 године просечна потрошачка корпа рачунала за 4 члана, а сада за 3, лепо узмеш и одбијеш 1/4 од од 2.2 и дођеш до 1.7.Дакле исто.

Људи наседају на ову пропаганду јер су убијени у појам капиталистичком репресијом.

Back