Ima li para koje mogu da nadomeste osecaj ushicenja kad vidis da Drzava radi u interesu naroda?
Kad vidis da drzava pravi dom kulture, da napravi ambulantu , put, most preko neke male reke potoka da bi seljani dosli do groblja bez ulaska u plitku vodu kako su inace radili godinama ili i duze...skakujuci preko ostrvaca sa sljunkom...
Ili izgradnja uz pomoc ili bez pomoci ORA nekog puta, autoputa ili zeleznickog kraka.
A opet svaka izgradnja doma kulture u nekom selu ce nekom biti ljuta rana jer se seti da mu je SFRJ ili NRJ oduzela imovinu dede i to ga pece, misli da je nepravda i to sto se napravi taj dom kulture u selu i sto se otvori ambulanta, prosto boli sve sto koristi jer nije placeno oduzeto od njegovog dede.
Ali i dalje nema para za narodni osecaj kad drzava radi na tome da zivi bolje, a ne da bude u boljem polozaju zato sto je svercovao robu iz Bugarske ili Rumunije..
Taj osecaj koristi od licnog bogacenja je nesto sasvim drugo i nije toliko ushicujuce, vise je gordost nad ostalima....ebao sam im kevu , sad sam bogat...
Taj osecaj kad pitam Svajcarce imaju Svajcarci za svoju drzavu a imali su i SFRJ Jugosloveni osim onih kojima je oduzeta dedovina.
Svedjani nemaju taj osecaj, oni sve sto rade misle da je zajednicki trud pojedinca drustva i drzave...to kod njih je skoro pa jedno..
Kad pitas diplomca ekonomije, on te skoro i ne razume sta znaci staviti licni interes pre drustvenog, jer to je glupo kad znas da je sve odradjeno u mass varijanti jeftinije i uspesnije...
Ja licno sam probao da pricam sa ekonomistkinjama i ekonomistima iz Svedske i oni su zacudjeni da mi kao ex socijalisticka zemlja ne razumemo nesto sto oni pomenu da je nekad i u vezi sa nama...
Eto sta je narativ odradio i nesamopouzdanje da je to nesto normalno i korisno a ne samo vezano za socijalizam YU i Srbije...
Kod njih je potpuno normalno ono sto je radio Sik ili kako se zvala ona drvna industrija iz Kuceva i tog kraja , kad cuvaju sume da bi se obnavljale i ne sticu maksimalnu dobit u nekih prvih 2 godine...