Detitoizacija (2)

Josip Broz Tito, njegov lik i delo, za Srbe je bio

• Potpuno pozitivan

glasova: 27 19,7%
  • Uglavnom pozitivan

glasova: 15 10,9%
  • Neutralan

glasova: 4 2,9%
  • Uglavnom negativan

glasova: 23 16,8%
  • Potpuno negativan

glasova: 68 49,6%

• Ukupno glasova
    137
Nema potrebe da besnis, do sada je bilo solidno.
Evo ako ti je zabavno nastavi sa antikomunistima koji danas botuju za režim AV..
Što da besnim, ti nisi nepristojan lik uopšte. A, ovo... niti me zanimaju komunisti, niti anti-komunisti, nisi svestan koliko je to daleko od mene, i koliko je to danas potpuno nebitno. Ja se interesujem za konkretne teme, pitanja, sadržaje, ko hoće da diskutuje normalno, molim lepo, rado ću, pa i ako se ne slažemo. Nisam znao da su botovi ovoliko kontaminirali ovaj forum nisam ga otvarao godinama.

Što da besnim, ti nisi nepristojan lik uopšte. A, ovo... niti me zanimaju komunisti, niti anti-komunisti, nisi svestan koliko je to daleko od mene, i koliko je to danas potpuno nebitno. Ja se interesujem za konkretne teme, pitanja, sadržaje, ko hoće da diskutuje normalno, molim lepo, rado ću, pa i ako se ne slažemo. Nisam znao da su botovi ovoliko kontaminirali ovaj forum nisam ga otvarao godinama.
Ne znam, ne zvučiš mi posebno Uspešno.

Kriza srednjih godina.mp3

E4PrQPuXwAEdMoP.jpg

uzmimo ovo "30K u zatvoru"
koliko ima danas po zatvorima?

a i to kasu okrugle cifre znači da je naduvano u startu

kako niko od moje familije nije bio uhapśen?
ajte zajebite...

toliko ubijenih a niko sa foruma da ima slučaj "iz komšiluka", prosto neverovatno...

Imam slučajeva iz komšiluka i više nego što misliš...

I brojke nisu tačne,u zatvorima je bilo više 30.000.Samo na Golom Otoku i Svetom Grguru bilo je 53.000 utamničenih,...

Do 53-e godine po izjavi A.Rankovića kroz razne tamnice i komunistička mučilišta prošlo je 3,5 miliona građana...

Niko pri cistoj svesti danas nece tvrditi da je nasledje diktature Josipa Broza u sferi ekonomije nesto o cemu se moze ozbiljno diskutovati.Od privrednog sistema kakav je kreiran u tom periodu nije ostao kamen na kamenu a sem retkih pojedinaca koji su rastavljeni od pameti niko ne zagovara restauraciju tog sistema.Nema na politickoj sceni ni jedne pomena vredne politicke snage koja se zalaze sa tzv.drustvenu svojinu nad preduzecima,tzv,socijalisticko samoupravljanje koje usput receno nikad nije ni postojalo,prinudno udruzivanje seljaka u zadruge i sl.
Postoje samo retki pojedinci kao siroti savica koji izlaze sa nebuloznim tvrdnjama da je Josip Broz sagradio milione stanove :mrgreen:.Mozda ih negde sagradio ali sigurno nije u Srbiji.Mozda u Hrvatskoj gde tamosnji stanovnici zameraju vlastodrscima od 1990 godine da nisu u stanju da okrece ono sto je Broz sagradio.U Srbiji to svakako nije slucaj.Ne zato sto su srpski upravljaci od 1990 sposobni nego zato sto je u Srbiji vrlo malo izgradejeno u vreme Broza.
Od 1991 i nestanka stranaka NKPJ,SKPJ... nema ni jedne politicke snage koja se zalaze za obnovu jednopartijske diktature,kulta licnosti nepogresivog vodje,tzv,delegatskog sistema i ostalih elemenata politickog sistema koji je kreirao Josip Broz.
Ipak Josip Broz u jednom bitnom segmentu jeste znacajna istorijska licnost ciji su efekti vladavine-diktature preziveli njegov odlazak sa vlasti odnosno biolosku smrt u smislu da delo Josipa Broza nije anulirano u potpunosti.Naravno n na e nacin na koji to vidi siroti savica i ostatak ekipe forumske nejaci.
Josip Broz je presudno uticao na izgled polticke mape ovog dela jugoistocne Evrope odnosno prostora nekadasnje Kraljevine Jugoslavije.On je osnivac vise drzava i nacija.
Samo sto su tim Brozovim delom koje ne nazalost prezivelo njega i koje preti da postane trajna cinjenica,Srbi prosli katastrofalno pa je nejasno zasto bi Srbi glorifikovali Broza ?
Ako neko ima razloga da ga glorifikuje onda su to ostale etnicke grupe bivse Jugoslavije koje su se na zahvaljujuci Brozu a na stetu Srba teritorijalno namirile na nacin da im je tako omoceno povoljno resenje njihovih nacionalnih pitanja sto u osnovi i jeste bio motiv politickog angazovanja Josipa Broza a ne one dimne zavese od parola kojima se sluzio tokom svoje visedecenijske diktature.
Videli smo uostalom pocetkom devedesetih da je ta Brozova gradjevina kao mehur od sapunice.

Imam slučajeva iz komšiluka i više nego što misliš...

I brojke nisu tačne,u zatvorima je bilo više 30.000.Samo na Golom Otoku i Svetom Grguru bilo je 53.000 utamničenih,...

Do 53-e godine po izjavi A.Rankovića kroz razne tamnice i komunistička mučilišta prošlo je 3,5 miliona građana...
Novi Beograd zahvalan na kadi sa tušem u svakom stanu.
Došlo uz Hercegovine, Crne Gore, sa Yuga...

a šta mislis koliko je prosecna penzija bila tokom perioda 1944-1989 ?
Данас је просечна пензија испод минималца и испод трошкова минималне потрошачке корпе.То је она капиталистичка корпа у којој има свега и свачега.Ово је "обична" потрошачка корпа, а минимална је отприлике 1/2 ове корпе.
:

Žito i proizvodi od žita (pirinač 1 kg, beli hleb 24,80 kg, ostale vrste hleba 1,60 kg, burek 0,50 kg, slano trajno pecivo 0,45 kg, testenine 1 kg, zamrznuto lisnato testo 1,50 kg, pšenično brašno 4,50 kg, kukuruzno brašno 0,70 kg) – 3.905,54 dinara;

Povrće i prerađevine od povrća (spanać 0,8 kg, zelena salata 1,70 kg, kupus 4,40 kg, paradajz 4,30 kg, pasulj 1,50 kg, zamrznuti grašak 0,80 kg, zamrznuta boranija 0,80 kg, šargarepa 1,60 kg, cvekla 2 kg, crni luk 2,80 kg, pečurke 0,50 kg, konzervisani krastavac 2,00 kg, krompir 13,00 kg) – 2.373,80 dinara;

Voće i prerađevine od voća (limun 0,50 kg, pomorandže 1,30 kg, banane 1,50 kg, jabuke 8,50 kg, očišćeni orasi 0,30 kg, suve šljive 0,10 kg) –1.211,95 dinara;

Sveže i prerađeno meso (juneće meso sa/bez kostiju 0,70 kg, svinjsko meso sa/bez kostiju 4 kg, pileće meso 4,50 kg, juneća džigerica 0,20 kg, suva svinjska rebra 0,40 kg, suvi svinjski vrat 0,30 kg, suva svinjska slanina 0,50 kg, čajna kobasica 1 kg, viršle 0,45 kg, presovana šunka (praška, stišnjena i sl.) 0,20 kg, mortadela 1,40 kg, jetrena pašteta 0,40 kg) – 6.187,34 dinara;

Sveža i prerađena riba (morska riba, oslić 1,10 kg, sardine u ulju 0,20 kg) – 458,09 dinara;

Ulja i masti (margarin 0,50 kg, jestivo ulje 3 l, svinjska mast 0,70 kg) – 634,61 dinara;

Mleko, mlečni proizvodi i jaja (sveže mleko 13,50 l, mleko u tetrapaku, sterilisano, trajnost 60 dana 3 l, jogurt 6,50 l, beli sir 3 kg, kajmak 0,30 kg, tvrdokorni sir, kačkavalj 0,30 kg, pavlaka (kisela i slatka) 0,60 l, jaja 63 komada – 3.956,45 dinara;

Ostali prehrambeni proizvodi (šećer 3,50 kg, med 0,20 kg, keks (ptiber) 0,85 kg, čokolada za jelo i kuvanje 0,10 kg, mlečna čokolada 0,20 kg, bombone 0,20 kg, mlečni kakao krem, eurokrem 0,30 kg, kečap 0,25 kg, sirće 0,40 l, majonez 0,15 kg, kuhinjska so 0,30 kg, aleva paprika 0,15 kg, dodatak jelu, začin Ce 0,30 kg, koncentrovana supa 3 komada) – 1.743,34 dinara;

Bezalkoholna pića (kafa 1 kg, čaj 1 kutija, mineralna i izvorska voda 7 l, bezalkoholni napitak, koka kola, pepsi kola, 7 l, sok od raznog voća, kašast, 2 l, prirodni voćni sok, bistar, negaziran 2 l) – 1.966,29.

По званичној статистици, просечна потрошачка корпа за трочлану породицу је 74 000 динара а минимална 38 000 динара.Око 40% корпе се односи на храну.

То би значило да је око 15 000 динара месечно довољно да се прехрани 3-члана породица.То би било око 500 динара дневно за девет оброка(3 члана по 3 оброка), дакле око 50 динара по 1 оброку.Заиста не знам од чега би се састојао тај оброк од 50 динара.

По званичној статистици, просечна потрошачка корпа за трочлану породицу је 74 000 динара а минимална 38 000 динара.Око 40% корпе се односи на храну.

То би значило да је око 15 000 динара месечно довољно да се прехрани 3-члана породица.То би било око 500 динара дневно за девет оброка(3 члана по 3 оброка), дакле око 50 динара по 1 оброку.Заиста не знам од чега би се састојао тај оброк од 50 динара.
Ne verujem u te Korpe, dosta su glupe. Obično sadrže nešto tipa "cigare," "pozorište," i slične stvari koje ni ja ne kupujem.

Где си ти видела позориште и цигарете у корпи чији сам садржај навео?
U drugim Korpama obično bude niz gluposti.

Treba prosto ošacovati kako se živi, koristeći devizne cene. Na primer danas ako pročitaš "Dara Bubamara pljucnula 9,000 evra za letovanje" to nije čudno.

Ali za vreme Tita 1990. da je neko potrošio 18,000 DEM na letovanje, to je mnogo manje verovatno.

I ovo nam dokazuje da je neoliberalizam jedina tačna veroispovest

U drugim Korpama obično bude niz gluposti.

Treba prosto ošacovati kako se živi, koristeći devizne cene. Na primer danas ako pročitaš "Dara Bubamara pljucnula 9,000 evra za letovanje" to nije čudno.

Ali za vreme Tita 1990. da je neko potrošio 18,000 DEM na letovanje, to je mnogo manje verovatno.

I ovo nam dokazuje da je neoliberalizam jedina tačna veroispovest
Ošacovao si kako se živi tako što si otvorio neki tabloid i video koliko je potrošila Dara B. na letovanju, a i to je verovatno slagala da bi sebi digla cenu.
Kad god pomislim da gluplje ne može, ti me nanovo iznenadiš.

Tito je umro 1980. a ne 1990, to su dve epohe sa ne mnogo dodirnih tačaka, 1990. nije Titova epoha, već je počela je suluda potrošnja kao da neće biti sutra (a nije ga ni bilo).
Što se tiče darinog letovanja, promakla ti je jedna sitnica - inflacija.

Darinih 9000 EUR danas, vredi kao nekih 8207 DEM iz 1980. po zvaničnoj kalkulaciji inflacije.

A, 18000DEM iz 1980. = 19740EUR 2021.
to je prema zvaničnom proračunu, a pošto je realna inflacija viša nego zvanična, to sigurno nije ispod 20k Eura, plus devalvacija prilikom prelaska na Euro, boga pitaj koliko je to, teško je realno izračunati, ono je neki minimum.

I ovo nam dokazuje da jedina ispravna religija da se ti držiš botovanja i trolovanja, kad god mozak uključiš, kratke vijuge se pregreju.
Aj' malo sad Rusija Iran to ti bolje ide.

Poslednja izmena:

Back